Η κατάρρευση της Δύσης και το ρωσικό θαύμα – Σελίδα 2 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η κατάρρευση της Δύσης και το ρωσικό θαύμα

.

Τα υπόλοιπα οικονομικά μεγέθη της Ρωσίας

Περαιτέρω, οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,5% τον Ιούλιο, αν και το διαθέσιμο εισόδημα είναι υποτονικό – ενώ σε πλήρη αντίθεση με πολλές ελλειμματικές χώρες της Δύσης, όσον αφορά τον προϋπολογισμό τους, η Ρωσία παρουσίασε δημοσιονομικό πλεόνασμα ίσο με το 3,4% του ΑΕΠ της, έναντι ελλείμματος -4,5% των Η.Π.Α. Όσον αφορά τα συναλλαγματικά της αποθέματα που είχαν υποχωρήσει μετά την επιβολή των κυρώσεων, αυξήθηκαν στα 520 δις $ με κέντρο βάρους το χρυσό – με τον οποίο αντικατέστησε τα αμερικανικά ομόλογα ξεπουλώντας τα (υπενθυμίζουμε τις σκέψεις της για χρυσό ρούβλι, ανάλυση). Η τιμή του χρυσού πάντως έχει αυξηθεί κατά περίπου 20% από το Μάιο – προς όφελος όλων των χωρών που έχουν αυξήσει τα αποθέματα τους, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Το ποσοστό ανόδου του ΑΕΠ της τώρα παρέμεινε χαμηλό (σε ετήσια βάση 0,6% το πρώτο τρίμηνο και 0,9% το δεύτερο τρίμηνο), λόγω της χαμηλής κατανάλωσης των νοικοκυριών της – παρά το ότι η θεμελιώδης οικονομία της αναπτύσσεται και εκσυγχρονίζεται. Ο ρυθμός ανάπτυξης της όμως είναι μεν αντίστοιχος με αυτόν της Δύσης (η άνοδος του 2ου τριμήνου στην Ευρωζώνη ήταν 1,1%, της Γερμανίας μηδενικός, της Μ. Βρετανίας 1,2%, της Ιαπωνίας 0,4% και των Η.Π.Α. 2%), αλλά χωρίς τις θηριώδεις ενέσεις ρευστότητας (QE) των δυτικών κρατών – οι οποίες, παρά το ότι πλησιάζουν τα 20 τρις $, δεν φαίνεται να παράγουν ΑΕΠ.

Εκτός αυτού, η κεντρική της τράπεζα διατηρεί τα βασικά επιτόκια πολύ υψηλά – στο 7,25% όταν ο πληθωρισμός είναι 4%, οπότε το πραγματικό επιτόκιο είναι εξαιρετικά μεγάλο (3,25%), όταν στη Δύση είναι αρνητικό. Οι πελάτες των ρωσικών τραπεζών δανείζονται δύσκολα και πολύ ακριβά (15% επιτόκιο με εξαίρεση τις μεγάλες εταιρείες) – οπότε δεν στηρίζεται η οικονομική ανάπτυξη. Εν τούτοις, η κεντρική της τραπεζίτης δεν το θεωρεί πρόβλημα – υποστηρίζοντας πως για να αναπτυχθεί βιώσιμα η χώρα δεν απαιτούνται χαμηλά επιτόκια και ενέσεις ρευστότητας, αλλά βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης και άνοδος του ανθρώπινου κεφαλαίου. Δήλωσε δε τα εξής:

“Σήμερα ζούμε ασφαλώς σε ένα οικονομικό περιβάλλον που δεν έχει κινδύνους. Οι τιμές του πετρελαίου είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αναμενόμενες, ενώ η χώρα μας συνεχίζει να προσελκύει παγκόσμια κεφάλαια. Κατά συνέπεια, τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη, κατά τη γνώμη μου, είναι εγχώρια” (πηγή).

Ο πρόεδρος Putin βέβαια, ο οποίος ανησυχεί για τη δημοτικότητα του λόγω της χαμηλής αύξησης του ΑΕΠ και της στασιμότητας των εισοδημάτων, συσκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα με την διοικητή της κεντρικής τράπεζας, τον υπουργό ανάπτυξης και τον υπουργό οικονομικών – προτείνοντας τη χαλάρωση των προγραμμάτων λιτότητας που είχαν υιοθετηθεί για να αντιμετωπιστούν οι κυρώσεις. Μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης καλύτερα, αφού το χαμηλό χρέος της χώρας το επιτρέπει – ενώ το ταμείο των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων της αυξήθηκε τον Ιούλιο στο 7,2% του ΑΕΠ της.

Σε αντίθεση με τη Ρωσία, το χρέος των Η.Π.Α. έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ στα χρόνια της κρίσης (2008, 2009) ο ρυθμός ανόδου του χρέους ήταν συγκλονιστικός – 5,7 και 6,3 φορές μεγαλύτερος από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ! (γράφημα). Τέλος, σε όρους αγοραστικής αξίας (ΡΡΡ), η Ρωσία είναι η έκτη οικονομία παγκοσμίως, με ΑΕΠ που υπολογίζεται πως το 2019 θα ανέλθει στα 4,2 τρις $ – ενώ είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στη στρατιωτική τεχνολογία και μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο δολάριο έχοντας η ίδια μειώσει την εξάρτηση της, κερδίζοντας τη μάχη της Σαουδικής Αραβίας (ανάλυση). Λογικά λοιπόν οι Η.Π.Α. θα θελήσουν να συνεργαστούν μαζί της, εναντίον της Κίνας – θυσιάζοντας ενδεχομένως τη Γερμανία και μοιραζόμενες με τη Ρωσία την Ευρώπη.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, μία από τις πολλές παρενέργειες της θανατηφόρου πρακτικής των κεντρικών τραπεζών (μηδενικά βασικά επιτόκια, QE), είναι πως εξάλειψαν τα πραγματικά επιτόκια, ωθώντας τα κάτω από τον πληθωρισμό. Αμέσως μετά ενέτειναν την καταστροφή, δημιουργώντας ένα σύστημα με αρνητικά επιτόκια ομολόγων,  τα οποία σήμερα έχουν υπερβεί τα 17 τρις $ – με την έννοια πως έχουν πάψει πια να αποδίδουν τόκους. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν τα χρέη της Ιαπωνίας και των ευρωπαϊκών κρατών (12 τρις $ σήμερα) – ενώ έχουν προστεθεί και εταιρικά ομόλογα, τα οποία πρόσφατα διπλασιάστηκαν στο 1,2 τρις $! Όλα αυτά σημαίνουν πως η Δύση οδηγείται στην κατάρρευση, ειδικά επειδή δεν υπάρχει πλέον συντονισμός των κεντρικών τραπεζών – μετά από ένα κραχ τεραστίων διαστάσεων.

Εν προκειμένω η Ελλάδα, παρά το ότι έχει βιώσει μία τρομακτική ύφεση διαρκείας, ενώ ξεπουλάει σταδιακά όλα της τα περιουσιακά στοιχεία παραμένοντας όμως εγκλωβισμένη στο ευρώ στο χρέος και στα μνημόνια (ανάλυση), δεν θα αποφύγει τις συνέπειες – εκτός εάν ακολουθήσει το δρόμο της Ρωσίας, καταφέρνοντας να αναπτύξει τον πρωτογενή της τομέα, τη μεταποίηση και τη βιομηχανία, με έμφαση στο στρατιωτικό της σκέλος. Εάν σταματήσει δηλαδή να   εξαρτάται από τον τουρισμό που θα είναι το πρώτο θύμα της ύφεσης, καθώς επίσης εάν μειώσει τουλάχιστον τις εισαγωγές της – κάτι στο οποίο μπορούν να συμβάλλουν οι Πολίτες της αποφασιστικά, αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα.

Εάν όμως η κυβέρνηση της συνεχίσει να αεροβατεί, περιμένοντας πως θα πετύχει να αναπτυχθεί η χώρα με τουριστικές επενδύσεις και με καζίνο, με το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων, με ξένες επενδύσεις, με φορολογικούς συντελεστές κατά πολύ υψηλότερους από τις γειτονικές χώρες, με τα μνημόνια και με κατεπείγοντα νομοσχέδια, η Ελλάδα θα βιώσει τρομακτικές καταστάσεις – αφού είναι εντελώς ανοχύρωτη οικονομικά και στρατιωτικά, χωρίς κανένα δικό της σχέδιο, παρά το ότι λύσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!