Δολάριο, η μάχη της Σαουδικής Αραβίας – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Δολάριο, η μάχη της Σαουδικής Αραβίας

.

419

.

Ο γεωπολιτικός σεισμός που προκάλεσε η επίσκεψη του Σαουδάραβα βασιλιά στη Ρωσία, ιδίως οι επενδύσεις ύψους 10 δις $ που συμφώνησε και η αγορά των S-400, σηματοδοτεί την αρχή του τέλους των πετροδολαρίων – όπου οι Η.Π.Α, εάν χάσουν τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή, θα απολέσουν την ηγεμονία τους από την Κίνα.  

.

 (Το άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)  

.

“Όποια πετρελαιοπαραγωγός χώρα θέλησε να παρακάμψει το δολάριο, χρησιμοποιώντας άλλο νόμισμα, όπως το Ιράκ υπό τον Σ. Χουσεΐν, ο οποίος ήθελε να πουλάει το πετρέλαιο σε ευρώ, οδηγήθηκε στην καταστροφή – ενώ από την αποκάλυψη των μηνυμάτων της κυρίας Clinton εκ μέρους των Wiki Leaks γνωρίζουμε πως η ανατροπή του Καντάφι στη Λιβύη από τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία οφειλόταν στην πρόθεση του να μη σεβαστεί το σύστημα των πετροδολαρίων, χρησιμοποιώντας τα αποθέματα χρυσού της Λιβύης για να στηρίξει ένα παναφρικανικό νόμισμα (περί τα 4,6 εκ. ουγγιές χρυσού εξαφανίσθηκαν μετά το θάνατο του Καντάφι)”.

.

Ανάλυση   

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει ο υπόγειος παγκόσμιος πόλεμος συνεχίζεται, παράλληλα με τις μάχες του δολαρίου – το οποίο, εάν τυχόν χάσει τα προνόμια που έχει αποκτήσει από τις συναλλαγές πετρελαίου (πετροδολάριο), καθώς επίσης τη δεσπόζουσα θέση του ως το ισχυρότερο παγκόσμιο αποθεματικό και συναλλακτικό νόμισμα, δύσκολα θα επιβιώσει.

417

Το βασικό πεδίο μάχης είναι σήμερα η Σαουδική Αραβία, η μοναρχία της ερήμου, η οποία υποφέρει από τεράστια ελλείμματα στον προϋπολογισμό της, λόγω των πολέμων που διεξάγει στην περιοχή της – με αποτέλεσμα τα συναλλαγματικά της αποθέματα να μειώνονται συνεχώς (γράφημα). Εν τούτοις, μετά τις πρόσφατες συλλήψεις πριγκίπων της, όπου πιθανότατα πρόκειται για μία σύγκρουση μεταξύ αυτών που επιθυμούν ένα μέλλον σταθερά ευθυγραμμισμένο με τις Η.Π.Α., καθώς επίσης εκείνων που θέλουν μία αλλαγή προσεγγίζοντας περισσότερο τη Ρωσία και την Κίνα, έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 194 δις $ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους – καθώς επίσης περιουσιακά τους στοιχεία άνω των 600 δις $, ενδεχομένως με τη βοήθεια των Η.Π.Α. (της μιλιταριστικής εταιρείας ACADEMI, πρώην BLACKWATER πηγή). Εισαγωγικά τώρα, όσον αφορά το δολάριο, τα εξής:

(α) Είναι το κορυφαίο παγκόσμιο συναλλακτικό νόμισμα: Αυτό σημαίνει ότι, μέσω του δολαρίου διεξάγεται το 80% των παγκοσμίων συναλλαγών, εκτός από τις πωλήσεις πετρελαίου – η εκκαθάριση των οποίων διενεργείται υποχρεωτικά από την τράπεζα της Νέας Υόρκης που κερδίζει αρκετά (ένα ελάχιστο ποσοστό σε αμέτρητες συναλλαγές τρις $ αρκεί), ενώ υπάγονται στο αμερικανικό Δίκαιο.

Ως εκ τούτου, οι Η.Π.Α. μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις και πρόστιμα όταν δεν τηρούνται οι νόμοι ή οι εντολές τους – όπως, για παράδειγμα, το εμπάργκο στο Ιράν, όπου ορισμένες τράπεζες το παρέκαμψαν, με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν εξοντωτικά πρόστιμα (8,9 δις $ στην BNP – πηγή). Δεν μπορούν δε να αποφύγουν την πληρωμή των προστίμων, επειδή διαφορετικά αποκόπτονται από τις συναλλαγές με δολάρια, οπότε δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν – εκτός από τους κινδύνους για τα υποκαταστήματα τους που διατηρούν στις Η.Π.Α.

Το δολάριο κατέκτησε αυτή τη θέση κυρίως μετά τη συμφωνία των Η.Π.Α. τη δεκαετία του 1970 με τη Σ. Αραβία, από την οποία δημιουργήθηκε το σύστημα των πετροδολαρίων – όπου η Σ. Αραβία υποσχέθηκε να διενεργεί όλες τις συναλλαγές της από τις πωλήσεις πετρελαίου σε δολάρια, καθώς επίσης να το επιβάλλει στις χώρες του ΟΠΕΚ, με αντάλλαγμα τη στρατιωτική προστασία της από τις Η.Π.Α. Εάν δεν είχε επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, το δολάριο θα είχε καταρρεύσει – αφού μετά την κατάργηση του κανόνα του χρυσού το 1971, καμία χώρα δεν ήθελε να έχει ένα νόμισμα χωρίς αντίκρισμα. Έκτοτε εγκαινιάσθηκε η εποχή των χρημάτων χωρίς αντίκρισμα (Fiat money), η οποία κατά την άποψη μας φτάνει στο τέλος της – με τρομακτικές συνέπειες για τα χρήματα γενικότερα και ειδικά για το δολάριο (εδώ οφείλεται η αλματώδης άνοδος των ψηφιακών νομισμάτων τύπου BITCOIN, ως εναλλακτική λύση).

Στη συνέχεια, όποια πετρελαιοπαραγωγός χώρα θέλησε να παρακάμψει το δολάριο, χρησιμοποιώντας άλλο νόμισμα, όπως το Ιράκ υπό τον Σ. Χουσεΐν, ο οποίος ήθελε να πουλάει το πετρέλαιο σε ευρώ (πηγή), οδηγήθηκε στην καταστροφή – ενώ από την αποκάλυψη των μηνυμάτων της κυρίας Clinton εκ μέρους των Wiki Leaks γνωρίζουμε πως η ανατροπή του Καντάφι στη Λιβύη από τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία οφειλόταν στην πρόθεση του να μη σεβαστεί το σύστημα των πετροδολαρίων (πηγή), χρησιμοποιώντας τα τεράστια αποθέματα χρυσού της Λιβύης για να στηρίξει ένα παναφρικανικό νόμισμα (περί τα 4,6 εκ. ουγγιές χρυσού εξαφανίσθηκαν μετά το θάνατο του Καντάφι).

Στα πλαίσια αυτά εάν, για παράδειγμα, η Βραζιλία θέλει να αγοράσει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα ή τρόφιμα από την Αργεντινή, πρέπει να χρησιμοποιεί το δολάριο ως ενδιάμεσο νόμισμα εκκαθάρισης των συναλλαγών της – με αποτέλεσμα οι τεράστιες ποσότητες δολαρίων χωρίς αντίκρισμα που «τυπώνονται» αφειδώς από τη Fed μετά το 1971 (τα πρόσφατα QE της αμερικανικής τράπεζας είναι σταγόνα στον ωκεανό), να «εξάγονται» σε ολόκληρο τον πλανήτη, οπότε να μην προκαλούν πληθωρισμό στην οικονομία των Η.Π.Α.

Ως εκ τούτου, εάν το δολάριο έχανε αυτήν την ιδιότητα του, οι ποσότητες που θα επαναπατρίζονταν στις Η.Π.Α. θα έμοιαζαν κυριολεκτικά με ένα καταστροφικό νομισματικό τσουνάμι, το οποίο θα τις έπνιγε – θα προκαλούσαν δηλαδή έναν πληθωρισμό άνευ ιστορικού προηγουμένου.

(β)  Είναι το νούμερο ένα παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα: Αυτό σημαίνει ότι, όλες οι κεντρικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να έχουν δολάρια στα συναλλαγματικά τους αποθέματα – μεταξύ άλλων για να στηρίζουν τα νομίσματα τους. Το μεγαλύτερο μέρος τώρα αυτών των δολαρίων διατηρείται σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου – με αποτέλεσμα να δανείζουν υποχρεωτικά την υπερδύναμη η οποία, από το νούμερο ένα δανειστή του πλανήτη το 1950, έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο οφειλέτη.

Εάν λοιπόν το δολάριο έχανε τη θέση του αυτή, ως συνέπεια ενδεχομένως της κατάρρευσης του συστήματος των πετροδολαρίων, οι Η.Π.Α. θα κινδύνευαν είτε να χρεοκοπήσουν, είτε να βυθιστούν στον υπερπληθωρισμό – τυπώνοντας οι ίδιες χρήματα για να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, αφού δεν θα τους δάνειζε καμία χώρα.

(γ)  Στηρίζει το δυτικό σύστημα του χρέους: Αυτό σημαίνει πως η παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική βασίζεται στο δολάριο – το οποίο χρησιμοποιείται ως πολιτικό όπλο από τις Η.Π.Α., όπως στην περίπτωση της Ρωσίας όταν προσάρτησε την Κριμαία. Τότε οι Η.Π.Α. επέβαλλαν κυρώσεις στη Ρωσία, δυσκολεύοντας την πρόσβαση της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα – οπότε της προκάλεσαν τεράστια προβλήματα.

Ο πρόεδρος Putin όμως, διαθέτοντας βέβαια μία ισχυρότατη στρατιωτική δύναμη, καθώς επίσης επειδή δεν φάνηκε να διστάζει όσον αφορά τη χρήση πυρηνικών όπλων, δεν μπορούσε να αντιμετωπισθεί όπως ο Σ. Χουσεΐν ή ο Καντάφι – όταν αντέδρασε συνάπτοντας την τεράστια συμφωνία πώλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου με την Κίνα σε γουάν, παρακάμπτοντας το δολάριο.

Η κινεζική πρόκληση

Περαιτέρω, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στον πλανήτη, η Κίνα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας παγκοσμίως, η Βενεζουέλα η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και η Σαουδική Αραβία ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στην υφήλιο. Στα πλαίσια αυτά η Κίνα, εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσα θέση της ως παραγωγική μηχανή του πλανήτη, προσφέρει μία εναλλακτική, πολύ ελκυστική δυνατότητα απέναντι στο σύστημα των πετροδολαρίων – η οποία επιτρέπει τις συναλλαγές ενέργειας σε γουάν, με αντίκρισμα όμως σε χρυσό.

Ειδικότερα, το διεθνές χρηματιστήριο ενέργειας της Σαγκάης (INE) έχει εισάγει πρόσφατα ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου στο κινεζικό νόμισμα – το οποίο επιτρέπει στους παραγωγούς να πουλούν το πετρέλαιο τους έναντι γουάν. Γνωρίζοντας βέβαια πως οι περισσότεροι παραγωγοί δεν θέλουν να διατηρούν συναλλαγματικά αποθέματα σε γουάν, τους προσφέρει τη δυνατότητα να μετατρέψουν τα συγκεκριμένα χρήματα από τις πωλήσεις πετρελαίου σε φυσικό χρυσό – μέσω των χρηματιστηρίων της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ.

Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται το σύστημα των πετροδολαρίων, αντικαθιστάμενο από το σύστημα των «πετρογουάν» – τα οποία όμως, σε αντίθεση με τα δολάρια, έχουν αντίκρισμα (έχουμε αναφερθεί ήδη από το 2014 – ανάλυση). Λέγεται δε πως η Ρωσία έχει ήδη μετατρέψει ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεων ενέργειας προς την Κίνα σε χρυσό – γεγονός που επεξηγεί τη ραγδαία άνοδο των αποθεμάτων της στο πολύτιμο μέταλλο, τα οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει για την υιοθέτηση του χρυσού ρουβλίου (ανάλυση).

Τέλος, ορισμένες άλλες χώρες άρχισαν επίσης να αποδέχονται το γουάν ως μέσο πληρωμής των εξαγωγών ενέργειας εκ μέρους τους προς την Κίνα – όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα. Έτσι, αφενός μεν συμμετέχουν στη μεγαλύτερη αγορά πετρελαίου παγκοσμίως επιδιώκοντας υψηλότερο μερίδιο, αφετέρου έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τα χρήματα τους σε χρυσό – αυξάνοντας το ποσοστό τους στο πολύτιμο μέταλλο που δεν έχει κανέναν πολιτικό κίνδυνο (ενώ η τιμή του αυξάνεται ανέκαθεν σε εποχές μετάβασης από το παλαιό παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα στο καινούργιο – όπως από τη στερλίνα στο δολάριο και στο μέλλον από το δολάριο στο γουάν).

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.