Στη δίνη του κυκλώνα (I) – Σελίδα 2 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Στη δίνη του κυκλώνα (I)

Η αύξηση των δημοσίων χρεών ξεκίνησε ουσιαστικά απότομα, με το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008/2009 – αφενός μεν λόγω της διάσωσης των τραπεζών, καθώς επίσης των πακέτων για την ανάπτυξη, ύψους 1,6 τρις € ή 13% του ΑΕΠ της νομισματικής ζώνης (πηγή), αφετέρου επειδή άρχισε να μειώνεται το ΑΕΠ πολλών χωρών, ως αποτέλεσμα της ύφεσης (στην Ελλάδα εξ αιτίας των μνημονίων που επιβλήθηκαν – ανάλυση).

Εν τούτοις, είναι λάθος οι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η αύξηση των δημοσίων χρεών αποτελεί τη βασική αιτία της χρεοκοπίας μίας χώρας – γεγονός που συνήθως τεκμηριώνεται από τη σταθερότητα της χρηματοδότησης της Ιαπωνίας, παρά το ότι το δημόσιο χρέος της πλησιάζει στο 250% του ΑΕΠ. Όσον αφορά δε την Ελλάδα, είναι ανόητο να θεωρεί κανείς πως θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρωζώνη, όταν το χρέος της το 2007 ήταν περίπου το 4% της Ευρωζώνης.

.

Η βασική αιτία της ελληνικής χρεοκοπίας

Συνεχίζοντας, η χρηματοδότηση μίας χώρας κινδυνεύει τότε μόνο, όταν απαιτούνται υψηλά επιτόκια για το δανεισμό της – επειδή γίνεται προβληματική η εξυπηρέτηση των παλαιών χρεών της, τα οποία συνήθως ανακυκλώνονται με την έκδοση νέων ομολόγων, για την εξόφληση των προηγουμένων (τα δημόσια χρέη μειώνονται μόνο όταν ένα κράτος έχει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό του, μετά από τους τόκους και όχι απλά πρωτογενή – κάτι που δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ).

Το ύψος όμως των επιτοκίων δανεισμού του δημοσίου στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που έχουν τη δική τους κεντρική τράπεζα, διαμορφώνεται από τις αγορές – επειδή η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί απ’ ευθείας τα κράτη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις εμπορικές τράπεζες να κερδοσκοπούν ασύστολα με τα ομόλογα (δανείζονταν με 1% από την ΕΚΤ και δάνειζαν το δημόσιο με 5%).

Οι αγορές τώρα καθορίζουν το επιτόκιο που προσφέρουν ανάλογα με τις υποθέσεις, με τις προβλέψεις τους για την εκάστοτε χώρα ή με τα συμφέροντα τους – ενώ όλοι γνωρίζουν την «αγελαία» συμπεριφορά τους, τα δυσλειτουργικά χρηματοπιστωτικά τους προϊόντα, τις προσπάθειες χειραγώγησης των τιμών εκ μέρους τους  κοκ.

Όταν δε μία κυβέρνηση, όπως η ελληνική τότε, «παίζει το παιχνίδι τους», δυσφημώντας με κάθε τρόπο την ίδια της τη χώρα, τότε τα επιτόκια εκτοξεύονται στα ύψη – ενώ παράλληλα τεκμηριώνεται πόσο ασταθής είναι μία νομισματική ένωση σε περιόδους κρίσης, όταν δεν διαθέτει μία παρεμβατική κεντρική τράπεζα. Στα πλαίσια αυτά, τα επιτόκια της Ισπανίας, κυρίως όμως της Ελλάδας, ακολούθησαν μία έντονα ανοδική πορεία – όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί.

 .

ΓΡΑΦΗΜΑ - Ευρωζώνη, 10-ετή ομόλογα

 .

Τέλος, ήδη από τις αρχές του 2009 τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 1%, όταν ήταν σχεδόν ίδια με όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, από την εποχή της ίδρυσης της – ενώ το ίδιο έτος τα γερμανικά επιτόκια μειώθηκαν κατά 1%, θεωρούμενα ως ασφαλές λιμάνι από τους επενδυτές. Επομένως, τα δύο κράτη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα και η Γερμανία, ακολούθησαν την ακριβώς αντίθετη πορεία – η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, εμπλουτισμένη με «φυλετικές» συγκρούσεις μεταξύ τους.

.

Η παγίδα των επιτοκίων

Συνεχίζοντας, παρά την παραπάνω αρνητική εξέλιξη, φάνηκε πως η ελληνική οικονομία ανέκαμπτε γρηγορότερα από τις υπόλοιπες – κυρίως επειδή οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν εκτεθειμένες στον αμερικανικό ιό, ενώ δεν υπήρξε κρίση στην αγορά ακινήτων, όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας ή της Ισπανίας. Ως εκ τούτου, τα επιτόκια άρχισαν ξανά να πέφτουν (γράφημα).

 .

ΓΡΑΦΗΜΑ - Ελλάδα, 10-ετή ομόλογα, 2008-2010

 .

Όταν όμως εκλέχθηκε η καινούργια κυβέρνηση, δηλώνοντας πως το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλότερο από τις προβλέψεις της προηγούμενης, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει δημοσίως πως η χώρα είναι διεφθαρμένη κοκ., ξεκίνησε η μεγάλη περιπέτεια – με τις συνεχείς υποτιμήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας από τις εταιρείες αξιολόγησης να οδηγούν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας στα ύψη, χωρίς να της παραχθεί η παραμικρή στήριξη από την ΕΚΤ (όπως συνέβη αργότερα με την Ιταλία και την Ισπανία, αποτελώντας τη βασική αιτία της διατήρησης των επιτοκίων δανεισμού τους σε βιώσιμα επίπεδα).

Συνεχίστε στη 3η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!