Στη δίνη του κυκλώνα (I) – Σελίδα 3 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Στη δίνη του κυκλώνα (I)

ICON - ευρώΠεραιτέρω, εάν η ΕΚΤ είχε στηρίξει τότε την Ελλάδα, επεμβαίνοντας στις αγορές ομολόγων, δεν θα χρειαζόταν κανένα δάνειο από την Τρόικα και κανένα μνημόνιο – ενώ θα ήταν σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όλες τις άλλες χώρες, με δεδομένο το χαμηλότερο συνολικό χρέος της (δημόσιο και ιδιωτικό).

Η Ελλάδα όμως δεν στηρίχθηκε από κανέναν, ενώ η κυβέρνηση της, ακούσια ή εκούσια, συμμετείχε στη δολοφονία της – με αποτέλεσμα το επιτόκιο δανεισμού της να κορυφωθεί το Φεβρουάριο του 2012 στο 29%, μειούμενο στο 19% μετά τη διαγραφή χρέους, αλλά μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, όπου έφτασε ξανά στο 28% (Ιούλιος).

Η διαγραφή βέβαια αποτέλεσε την «ταφόπλακα» της χώρας, αφού χρεοκόπησε το κάποτε υγιέστατο χρηματοπιστωτικό της σύστημα – ενώ την καταδίκασε στο περιθώριο των διεθνών αγορών, στον ορό της Ευρωζώνης και στο έλεος της Γερμανίας.

Αργότερα δε, μόλις το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων βυθίστηκε στο 6% (γράφημα), δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να προσφύγει ξανά στις αγορές,  άρχισε η ιστορία των πρόωρων εκλογών, η οποία έδωσε τη χαριστική βολή στη χώρα μας – με αποτέλεσμα να εκλιπαρεί ξανά ένας νέος πρωθυπουργός τη Γερμανία, ενώ οι προσβολές εναντίον της αξιοπρέπειας των Ελλήνων έχουν επανέλθει δριμύτερες.

 .

ΓΡΑΦΗΜΑ - Ελλάδα, 10-ετή ομόλογα, 2014-2015 (1ο τρίμηνο)

 .

Εύλογα τώρα υποθέτει κανείς πως η δυσφήμιση της χώρας, μετά την «υποτροπή» της (ύφεση, ελλείμματα προϋπολογισμού, επανάληψη των μαζικών εκροών καταθέσεων κοκ.), θα επιδεινώσει ξανά τα οικονομικά της προβλήματα – πόσο μάλλον εάν συνεχίσει ο εμφύλιος πόλεμος των κομμάτων, όταν το ζητούμενο δεν είναι άλλο από τη συναίνεση μεταξύ τους.

.

Επίλογος

Συμπερασματικά, τα «λάθη» της κυβέρνησης που ανέλαβε την ηγεσία της Ελλάδας το 2009, σε συνδυασμό με τις ενέργειες των γερμανικών τραπεζών που αναφέρθηκαν στην εισαγωγή του κειμένου, με τις προσπάθειες διάσωσης τους από την καγκελάριο, με την άθλια αντιμετώπιση της, καθώς επίσης με την άρνηση της ΕΚΤ να παρέμβει στις αγορές ομολόγων, οδήγησαν την πατρίδα μας στο ικρίωμα – στην Τρόικα, στα μνημόνια, στο εγκληματικό PSI, στη χρεοκοπία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος που απαίτησε την αναχρηματοδότηση του με πάνω από 40 δις € εις βάρος του δημοσίου χρέους κοκ.

Δυστυχώς δε, φαίνεται πως η σημερινή μας κυβέρνηση, με αφετηρία την πρόκληση των πρόωρων εκλογών, καθώς επίσης με τη μη τήρηση της βασικής της δέσμευσης, όσον αφορά τη διαγραφή χρέους (ανάλυση), μιμείται την παλαιότερη, οδηγώντας μας αυτή τη φορά απ’ ευθείας στο γκρεμό – υποθέτουμε ακούσια, κυρίως λόγω του απίστευτου ερασιτεχνισμού της.

Στο δεύτερο μέρος της ανάλυσης θα ασχοληθούμε με την καταστροφική επίδραση των προγραμμάτων λιτότητας της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας στο ΑΕΠ, καθώς επίσης με το τι ακριβώς απαιτείται για την έξοδο της χώρας μας από τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της – αν και δεν πιστεύουμε πως υπάρχει η απαραίτητη πολιτική ωριμότητα, χωρίς την οποία η Ελλάδα ίσως κινδυνεύσει να οδηγηθεί στην άτακτη χρεοκοπία, στην ανεξέλεγκτη έξοδο από την Ευρωζώνη και στο χάος.

Βιβλιογραφία: DIW, Stremme, HB

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!