Στη δίνη του κυκλώνα (I) – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Στη δίνη του κυκλώνα (I)

ΕΙΚΟΝΑ---Ελλάδα,-ΕΚΤ

Εάν η ΕΚΤ είχε στηρίξει την Ελλάδα το 2010, επεμβαίνοντας στις αγορές ομολόγων, δεν θα χρειαζόταν κανένα μνημόνιο – παρά τον ύποπτο ρόλο του τότε πρωθυπουργού, την αθλιότητα της Γερμανίας και τη μόλυνση μας από τον αμερικανικό ιό. 

(To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες)

.

Λόγω των λανθασμένων κερδοσκοπικών τοποθετήσεων στην αγορά ενυπόθηκων δανείων χαμηλής εξασφάλισης των Η.Π.Α. (sub primes), ένα σημαντικό μέρος του τραπεζικού συστήματος της Γερμανίας ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Δύο μεγάλα ιδρύματα κρατικοποιήθηκαν για να μην χρεοκοπήσουν (Commerzbank, Hypo Real Estate), ορισμένες τοπικές τράπεζες έκλεισαν, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο «ταμείο διάσωσης» (Soffin), ενώ η κυβέρνηση της χώρας εγγυήθηκε πλουσιοπάροχα τα τραπεζικά χρέη.

Συνολικά, για τη διάσωση των τραπεζών δαπανήθηκαν 305 δις € ή το 11% του ΑΕΠ της Γερμανίας – όσο δηλαδή ολόκληρο το ελληνικό χρέος, επιβαρύνοντας ανάλογα τον προϋπολογισμό και το δημόσιο χρέος, οπότε τους γερμανούς φορολογουμένους.

Εν τούτοις, δεν συζητήθηκε σχεδόν καθόλου το θέμα δημόσια – τόσο όσον αφορά την κερδοσκοπία των γερμανικών τραπεζών στις Η.Π.Α., όσο και τα δάνεια που είχαν δώσει στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία και στην Ιταλία, με μεγάλο ρίσκο και με υψηλά επιτόκια.

Περαιτέρω, όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση με ευθύνη των Η.Π.Α. και οι τράπεζες χρειάζονταν γρήγορα πολλά χρήματα, άρχισαν να καταγγέλλουν μαζικά τα δάνεια που είχαν δώσει στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας τα προηγούμενα χρόνια – με αποτέλεσμα να τις οδηγήσουν στην απόγνωση.  

Εύλογα λοιπόν οι τράπεζες των χωρών του Νότου δεν μπορούσαν να αναχρηματοδοτηθούν, οπότε ήταν με τη σειρά τους υποχρεωμένες να καταγγείλουν τα δάνεια που είχαν δώσει στο εσωτερικό των κρατών τους – στο δημόσιο, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.

Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν τα επιτόκια, να βυθιστούν οι χώρες στην ύφεση, να μειωθούν απότομα τα δημόσια έσοδα, να διογκωθούν τα χρέη, να δημιουργηθούν επισφάλειες, να εκτοξευθεί η ανεργία στα ύψη κοκ. – λόγω του ότι, κυρίως οι γερμανικές τράπεζες μετέφεραν το θανατηφόρο ιό των sub primes από τις Η.Π.Α. στην Ευρώπη, «μολύνοντας» επικίνδυνα την περιφέρεια.

Ολοκληρώνοντας, η αμερικανική νόσος μεταφέρθηκε από τις γερμανικές τράπεζες πρώτα στην Ελλάδα και στη συνέχεια στις υπόλοιπες χώρες – προκαλώντας την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Δυστυχώς έτσι δολοφονήθηκε η Ελλάδα, για να μην χρεοκοπήσουν οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες (άρθρο) – ενώ αυτός ήταν ο λόγος που ληστεύθηκαν οι υπόλοιπες χώρες του Νότου από την Τρόικα (το ευρωπαϊκό monopoly) και εκβιάστηκε επαίσχυντα η Ιρλανδία”  (πηγή).

.

Ανάλυση

Σύμφωνα με τη Γερμανία, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η ελληνική επίσης, προήλθε από τα υψηλά δημόσια χρέη, ενώ υπήρχε μία και μοναδική δυνατότητα για να αποφευχθούν οι χρεοκοπίες: η μείωση των δημοσίων δαπανών, χωρίς κανέναν ενδοιασμό για τις ζημίες που θα προκαλούταν, όσον αφορά την ύφεση, την ανεργία κοκ.

Η θέση αυτή αποσιωπά φυσικά το γεγονός ότι, χαρακτηρίζοντας κανείς ως  «κρατική» μία κρίση χρέους, υπονοεί πως η γενεσιουργός αιτία ήταν οι δημόσιες σπατάλες πολλών δεκαετιών. Εν τούτοις, η αντίληψη αυτή δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα, όπως διαπιστώνεται από το γράφημα που ακολουθεί – ενώ η κοινή γνώμη, ιδίως στην Ελλάδα, έχει χειραγωγηθεί ώστε να ενοχοποιεί μόνο την πολιτική διαφθορά και το δημόσιο.

 .

Ευρωζώνη, οικονομία – η εξέλιξη του δημόσιου χρέους στις χώρες της ένωσης.

.

Ειδικότερα, το ποσοστό του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης μειωνόταν από το 2000 έως το 2008 – της Ισπανίας περισσότερο, της Γερμανίας παρέμενε γύρω στο 65%, ενώ της Ελλάδας διατηρούταν περί το 105%, όπου είχε ήδη φτάσει λίγο μετά το 1995.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.