Ουτοπικές προσδοκίες (β) – Σελίδα 3 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ουτοπικές προσδοκίες (β)

Τα μέτρα εξοικονόμησης (λιτότητας)   

Η εξοικονόμηση πόρων, τα μέτρα λιτότητας δηλαδή με στόχο τη σταθεροποίηση των δημοσίων χρεών, δημιουργούν άλλου είδους προβλήματα στις οικονομίες – ειδικά σε χώρες όπως η Ισπανία, με ανεργία της τάξης του 25% (54% στους νέους), η οποία είναι από μόνη της καταστροφική.

Το σημαντικότερο δε όλων είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης (πόσο μάλλον η ύφεση) η οποία, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος του δημοσίου λόγω ανεργίας, χρεοκοπιών, τραπεζικών προβλημάτων κλπ., εντείνει την οικονομική κρίση – επιβαρύνοντας ανάλογα το δημόσιο χρέος.

Η αύξηση τώρα του δημοσίου χρέους οδηγεί στην κλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού – η οποία θα είχε οδηγήσει πολλές χώρες στη χρεοκοπία, εάν δεν είχε επέμβει η ΕΚΤ αγοράζοντας ή εγγυώμενη τα ομόλογα τους. Η διαδικασία όμως αυτή έχει δημιουργήσει πλέον μία μεγάλη φούσκα ομολόγων στην Ευρώπη – η οποία θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εκραγεί, με καταστροφικά αποτελέσματα για τα περισσότερα κράτη.

Επιστρέφοντας στο παράδειγμα της Ισπανίας, η χώρα έχει μειώσει ήδη σε μεγάλο βαθμό τις δαπάνες της, αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα της – σε μεγαλύτερο βαθμό από τη Βρετανία (περίπου 1,5%), σύμφωνα με την έρευνα οικονομολόγου, με κριτήριο τα κυκλικά προσαρμοσμένα πρωτογενή πλεονάσματα των τελευταίων τεσσάρων ετών (γράφημα).

 .

Τα κυκλικά προσαρμοσμένα πρωτογενή πλεονάσματα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Τα κυκλικά προσαρμοσμένα πρωτογενή πλεονάσματα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

 .

Συγκριτικά λοιπόν με τη Μ. Βρετανία έχει πετύχει πολύ περισσότερα – με πολύ χειρότερα όμως αποτελέσματα, επιβαρύνοντας παράλληλα σε πολύ μεγάλο βαθμό τους Πολίτες της.

.

Συμπέρασμα

Ακόμη και μία χώρα, όπως η Ισπανία, παρά τα μέτρα λιτότητας, τις εκτεταμένες διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς επίσης την ενίσχυση των επιτοκίων δανεισμού της από την ΕΚΤ (ευρίσκονται σχεδόν στο ύψος των αμερικανικών), είναι εγκλωβισμένη στην παγίδα του χρέους.

Η μοναδική λύση της λοιπόν είναι η διαγραφή χρεών – μία δυνατότητα όμως που δεν εξετάζεται από την πολιτική ηγεσία της Ευρωζώνης, επειδή φοβάται την κατάρρευση του εξαιρετικά άρρωστου τραπεζικού της συστήματος (ανάλυση).

Εάν τώρα συμπεριλαμβάναμε στην ανάλυση μας και τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος είναι υπερβολικά χρεωμένος σε πάρα πολλές χώρες (Ισπανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Φιλανδία κοκ.), τότε θα κατανοούσαμε πως η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη και για το δημόσιο τομέα – επίσης για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, οι οποίες επιβαρύνονται ανάλογα με τη χώρα που ανήκουν, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη τεράστιο μειονέκτημα της Ευρωζώνης (γράφημα).

 .

Τα πραγματικά επιτόκια με τα οποία δανείζονται από τις τράπεζες οι επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα (NFC’s).

Τα πραγματικά επιτόκια με τα οποία δανείζονται από τις τράπεζες οι επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα (NFCs).

 .

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν διαγράφονταν όλα τα δημόσια χρέη, καθώς επίσης εάν εξυγιαίνονταν οι τράπεζες χωρίς να μεσολαβήσουν εκτεταμένες καταρρεύσεις, η κατάσταση στην Ευρωζώνη δεν θα θεραπευόταν – δεν θα καλυτέρευε δηλαδή σε μακροπρόθεσμη βάση (κάτι ανάλογο ισχύει και για την Ελλάδα).

Η αιτία είναι το ότι η δημιουργία, καθώς επίσης η συσσώρευση των χρεών δεν οφείλεται μόνο στους υπηρέτες της ελίτ, ανίκανους ή ανεπαρκείς  πολιτικούς, αλλά, επίσης, στη δομή της ζώνης του ευρώ, στις ασυμμετρίες (άρθρο), καθώς επίσης στους θεσμούς της – προβλήματα που αν δεν επιλυόταν, παράλληλα με την «αναδιάρθρωση» των χρεών, θα οδηγούσαν ξανά πολλές χώρες σε νέα, υψηλά χρέη.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε την άποψη πως η Ευρωζώνη ευρίσκεται δυστυχώς στην αρχή του τέλους της (άρθρο) – αφού τα κράτη της δεν φαίνεται να επιθυμούν την πολιτική τους ένωση, χωρίς την οποία είναι αδύνατη η συνέχιση του ευρωπειράματος.

.

Βιβλιογραφία: K. Rogoff, Paul de Grauwe, M. Meier, F&W

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.