Το θαύμα της Ταιβάν – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Το θαύμα της Ταιβάν

.

Η κυβέρνηση της χώρας δεν κλείδωσε την οικονομία της, δεν επέβαλε πολλά τεστ στον πληθυσμό της και είχε τα χαμηλότερα κρούσματα, καθώς επίσης τους λιγότερους θανάτους από κάθε άλλο κράτος – μόλις 0,3 ανά ένα εκ., με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στην 189η θέση στον πλανήτη. Εν τούτοις, οι δυτικές κυβερνήσεις, πόσο μάλλον η ελληνική, δεν θέλουν να θεωρηθεί η πολιτική ως ο καθοριστικός παράγοντας – όσον αφορά την επιτυχία ή την αποτυχία της διαχείρισης μίας πανδημίας και όχι μόνο. Πόσο δύσκολο είναι αλήθεια όμως να καταλάβει κανείς πως οι επιτυχίες κάθε είδους, από την οικονομία έως την υγεία, στηρίζονται σε ένα αποτελεσματικό και μη διογκωμένο δημόσιο; Υπάρχουν βέβαια και άλλοι λόγοι που αιτιολογούν την επιτυχία της Ταιβάν – όπως τα χαμηλά επίπεδα φτώχειας στη χώρα, εξαιτίας της ισορροπημένης αναδιανομής των εισοδημάτων που όμως επίσης οφείλεται στην πολιτική.

.

Ανάλυση

Οι περισσότερες ειδήσεις σήμερα έχουν σχέση με τις εκλογές στις Η.Π.Α. και την ανάδειξη του νέου προέδρου τους – η ισχνή ουσιαστικά νίκη του οποίου οφείλεται κυρίως στις επιστολικές ψήφους που δύσκολα ελέγχονται, ενώ μπορούν πολύ εύκολα να παραποιηθούν. Αν και τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, αφού είναι σχεδόν σίγουρη η προσφυγή στα δικαστήρια με αρκετές πιθανότητες επιτυχίας,  πρόκειται αναμφίβολα για την επικράτηση των οπαδών της παγκοσμιοποίησης και του βαθέως βιομηχανικού-στρατιωτικού συμπλέγματος της υπερδύναμης – ενώ αναμένεται πως θα αλλάξουν πολλά στον πλανήτη, από τις σχέσεις των Η.Π.Α. με την ΕΕ και την Κίνα, έως τη διενέργεια νέων πολέμων, αφού ότι και αν καταλογίσει κανείς στον πρόεδρο Trump, ήταν ένας από τους λίγους που δεν δρομολόγησαν κανέναν καινούργιο πόλεμο.

Η Γερμανία ανήκει στις χώρες που πανηγυρίζουν, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος την είχε κατηγορήσει πολλές φορές για τα θηριώδη πλεονάσματα της εις βάρος των άλλων – ενώ με τη Ρωσία συμβαίνει το αντίθετο, επειδή θα τοποθετηθεί ξανά στο στόχαστρο της υπερδύναμης. Όσον αφορά την Ελλάδα, οι σχέσεις της με την Τουρκία δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τους εκάστοτε προέδρους των Η.Π.Α. – ενώ το γνωστό ως «σχέδιο Biden» δεν είναι ότι καλύτερο για τους εθνικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει. Ήμαστε, είμαστε και θα είμαστε στην ουσία μόνοι μας, καθώς επίσης υπό γερμανική οικονομική κατοχή – οπότε όσο δεν το καταλαβαίνουμε, τόσο θα βαδίζουμε από το κακό στο χειρότερο.

Η πανδημία

Η δεύτερη είδηση που απασχολεί τον πλανήτη είναι η πανδημία – όπου το 2020 οι περισσότερες χώρες κλείδωσαν τις οικονομίες τους με στόχο τον έλεγχο της, επαναλαμβάνοντας το σήμερα για δεύτερη φορά. Εν τούτοις υπάρχουν μερικά κράτη που δεν ακολουθούν την «πεπατημένη», χαρακτηριζόμενα αυθαίρετα ως ακραία – όπως η Σουηδία, στην οποία έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές, η Λευκορωσία, ορισμένες Πολιτείες των Η.Π.Α., η Σιγκαπούρη κοκ.

Καθημερινά νέα κρούσματα στην Ταιβάν

Ένα από αυτά είναι η Ταιβάν που, όσον αφορά την αυστηρότητα των μέτρων που έλαβε, κατατάσσεται μεταξύ των ελαφρότερων παγκοσμίως – με λιγότερους ελέγχους ακόμη και από τη Σουηδία. Ειδικότερα, η κυβέρνηση της έκανε μερικούς ελέγχους στα σύνορα, ελάχιστους στην ουσία και απέρριψε εντελώς το κλείδωμα της οικονομίας της – ενώ σήμερα έχει μόλις 573 κρούσματα συνολικά (πηγή) και μόνο 7 θανάτους. Οι αριθμοί αυτοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί για μία χώρα με 23 εκ. κατοίκους και με πυκνότητα πληθυσμού 1.739 ανθρώπων ανά τετραγωνικό μίλι – ενώ τα κρούσματα φαίνονται στο γράφημα δεξιά και οι θάνατοι αριστερά.

Εξέλιξη θανάτων στην Ταιβάν

Εύλογα τώρα αναρωτιέται κανείς πώς τα κατάφερε η Ταιβάν – όπου, σύμφωνα με μία έρευνα του Lancet (πηγή), η αιτία ήταν η ταχύτατη κινητοποίηση των αρχών της, μέσω των υγειονομικών ιδρυμάτων που διαθέτει ήδη από το 1990 (CDC, CECC – διεύθυνση κεντρικού ελέγχου επιδημιών). Επιπλέον η ύπαρξη σχεδίων για τη διαχείριση παρόμοιων επιδημιών από το 2003, όταν ξέσπασε ο ιός SARS (πηγή). Υπάρχουν χώρες λοιπόν που μαθαίνουν από τα παθήματα τους και από τα λάθη τους – που δεν επιτρέπουν δηλαδή το «δις εξαμαρτείν», όπως δυστυχώς συμβαίνει στην Ελλάδα.

Αυτές οι χώρες έχουν επιτυχία όχι μόνο στην καταπολέμηση των επιδημιών χωρίς ανόητα κλειδώματα, αλλά και στην οικονομία τους – όπως φαίνεται ξεκάθαρα από το γράφημα που ακολουθεί, με την άνοδο του ΑΕΠ της Ταιβάν, καθώς επίσης με τα τεράστια πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της, πάνω από 14% το 2015 και το 2017. Οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ πως το 1980 η Ελλάδα είχε σχεδόν το διπλάσιο ΑΕΠ από την Ταιβάν, ενώ σήμερα η Ταιβάν έχει το τριπλάσιο από την Ελλάδα – παρά το ότι βίωσε την καταστροφική ασιατική κρίση του 1997.

Πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ταιβάν ως ποσοστό του ΑΕΠ (μπλε στήλες, αριστερή κάθετος) και εξέλιξη του ΑΕΠ της (διακεκομμένη γραμμή, δεξιά κάθετος)

Συνεχίζοντας, επειδή οι αποτυχημένες κοινωνίες δεν θέλουν να αποδεχθούν ότι τα λάθη τους στην πρόληψη, στην ταχύτατη αντίδραση και στα αποτελεσματικά συστήματα υγείας είναι υπεύθυνα για τις εκρήξεις των πανδημιών αυτού του είδους, αναφέρονται στα εκτεταμένα τεστ ως απαραίτητα για τη σωστή διαχείριση του Covid 19 – κάτι που όμως δεν συνέβη στην Ταιβάν, αφού διενέργησε τα λιγότερα τεστ στον πλανήτη, παρά το ότι ευρίσκεται μόλις 81 μίλια μακριά από την Κίνα, ενώ 404.000 Πολίτες της εργάζονται εκεί (πηγή).

Μόλις ένα άτομο ανά 100.000 πραγματοποίησε ένα τεστ Covid 19, σε πλήρη αντίθεση με τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και τις Η.Π.Α., ακόμη και με τη Σουηδία (γράφημα) – ενώ η μεγάλη διαφορά της ήταν η ανοιχτή επικοινωνία και η διαφάνεια της κυβέρνησης απέναντι στους Πολίτες, τους οποίους ενημέρωνε μεν καθημερινά για τις εξελίξεις, αλλά δεν τρομοκρατούσε σε συνεργασία με τα ΜΜΕ, όπως στην Ελλάδα και αλλού.

Καθημερινά τεστ Covid-19 ανά 1.000 άτομα

Η ίδια ακριβώς στρατηγική αντικειμενικής ενημέρωσης και όχι υστερικών αναφορών ακολουθήθηκε από χώρες ή Αμερικανικές Πολιτείες, όπως η Σουηδία και η Νότια Ντακότα που δεν επέβαλαν το κλείδωμα των οικονομιών τους – που δεν καταδίκασαν δηλαδή μεγάλα μέρη των κοινωνιών τους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Πόσο δύσκολο είναι αλήθεια να καταλάβει κανείς πως οι επιτυχίες κάθε είδους, από την οικονομία έως την υγεία, στηρίζονται σε ένα αποτελεσματικό και μη διογκωμένο δημόσιο;

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση της Ταιβάν δεν κλείδωσε την οικονομία της, δεν επέβαλε πολλά τεστ στον πληθυσμό της και είχε τα χαμηλότερα κρούσματα, καθώς επίσης τους λιγότερους θανάτους από κάθε άλλη χώρα – μόλις 0,3 ανά ένα εκ., με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στην 189η θέση στον πλανήτη (πηγή). Εν τούτοις, οι δυτικές κυβερνήσεις δεν θέλουν να θεωρηθεί η πολιτική ως ο καθοριστικός παράγοντας – όσον αφορά την επιτυχία ή την αποτυχία της διαχείρισης μίας πανδημίας και όχι μόνο.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που αιτιολογούν την επιτυχία της Ταιβάν – όπως τα χαμηλά επίπεδα φτώχειας στη χώρα, εξαιτίας της ισορροπημένης αναδιανομής των εισοδημάτων που όμως επίσης οφείλεται στην πολιτική. Η επιτυχία της βέβαια στην αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει αντίστοιχες συνέπειες στην οικονομία της – αφού ο ρυθμός ανάπτυξης της αναμένεται στο 0% από το ΔΝΤ (πηγή), όταν στις Η.Π.Α. -3,5% (πηγή) και στην ΕΕ πολύ πιο χαμηλά.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η ύφεση θα είναι θηριώδης, άνω του 10% – ενώ ο εκθειασμός των αξιολογήσεων (πηγή), αγγίζει εάν δεν υπερβαίνει τα όρια της ανοησίας. Με ένα απλό παράδειγμα, όσο και αν ωραιοποιεί κανείς ένα πανάσχημο τέρας, παρουσιάζοντας το όμορφο στα χαρτιά, ο καθρέφτης θα λέει πάντοτε την αλήθεια – ενώ δεν μπορεί να τον αποφεύγει το τέρας αιώνια.

Είναι πάντως τόσο απίστευτα μεγάλη η κακοδιαχείριση εκ μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων, ώστε να καταθέτουν χωρίς ίχνος ντροπής έναν Ισολογισμό του κράτους με καθαρή θέση -217 δις €. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως εάν η Ελλάδα πουλήσει ότι έχει και δεν έχει, δρόμους, δημόσιες επιχειρήσεις, ακίνητα, οικόπεδα κλπ., θα συνεχίσει να χρωστάει στο τέλος 217 δις! Αν είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο!


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!