ΓερμανοΤουρκικός Άξονας εναντίον Ελλάδας – Σελίδα 2 – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

ΓερμανοΤουρκικός Άξονας εναντίον Ελλάδας

Περιφερειακές συρράξεις και ο ρόλος Τουρκίας και Γερμανίας

Εμφύλιος Συρίας και Μέση Ανατολή

Πέρα από τα Βαλκάνια και το Αιγαίο το τμήμα της περιοχής Γερμανίας προς Μέση Ανατολή «σκοντάφτει» στην Συρία. Στην Συρία έχει εμπλοκή και Τουρκία αλλά και οι ΗΠΑ που υποστήριξαν τις δυνάμεις των αντιφρονούντων εναντίον των Ρώσων που υποστηρίζουν τον Ασάντ. Έχει ονομαστεί ο πόλεμος των αγωγών (pipelineistan war) λόγω του εξαρτώντας από αυτόν η δημιουργία του αγωγού Τουρκίας-Κατάρ ή ενδεχομένως και του Ιράν-Συρίας με στην Μεσόγειο. Έχουν γραφτεί εδώ πολλά και για την υποστήριξη της Τουρκίας σε λαθρεμπόριο καυσίμων και όπλων και την εμπλοκή και μυστικών υπηρεσιών μεγάλων χωρών. Δεν θα επεκταθούμε εδώ.

Η Γερμανία συντάχθηκε με τις ΗΠΑ και την Τουρκία στον πόλεμο. Ήταν υπέρ της αποχώρησης Ασαντ  και κατά εμπλοκής της Ρωσίας   Επίσης υποστήριξε την επέκτασης της Τουρκίας στην Βόρεια Συρία (στην περιοχή των Κούρδων) για μετεγκατάσταση προσφύγων  όπως παρείχε χρηματοδότηση για τους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία (περίπου 3,6 εκατ) ή υποδέχτηκε κάποιους από αυτούς στην Γερμανία όπως στην μεγάλη έξοδο του 2015.

Η Γερμανία είχε στείλει απρόθυμα κάποιο στρατό και στο Ιράκ αλλά αποχώρησε δηλώνοντας πρόθυμη να βοηθήσει αλλά όχι στρατιωτικά. Βέβαια η Γερμανία πιέζεται να λαμβάνει μέρος σε κοινές δράσεις ως μέλος του ΝΑΤΟ και αναφέρεται και συνεργασία σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών όλα αυτά τα χρόνια (πχ παρακολουθήσεις).  Όμως υποχρηματοδοτεί τις στρατιωτικές δαπάνες της, συμβάλλει και αυτό στους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Δεν συμμετέχει σε ένοπλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Όμως τελευταία έστειλε δυνάμεις στην Λιβύη.

Εμφύλιος Λιβύης και Βόρεια Αφρική

Η Τουρκία όμως κάνει και άλλες κινήσεις αυτόν τον καιρό στην ευρύτερη περιοχή προσπαθώντας να προβληθεί ως ηγέτιδα στον μουσουλμανικό κόσμο. Είχε υποστηρίξει τους αδελφούς μουσουλμάνους στην Αίγυπτο, αντιδρά στο Ισραήλ με το οποίο είχε καλές σχέσεις στο παρελθόν, προσεγγίζει ενδεχομένως το Ιράν και έρχεται σε αντίθεση με Σαουδική Αραβία ενώ έχει στήριξη από το Κατάρ.

Η Τουρκία επίσης επεκτείνει την φυσική παρουσία της στην Λιβύη, στην Συρία και το Πακιστάν στο Τζιμπουτί αλλά και άλλες χώρες Αφρικής και Ασίας αλλά και στα Βαλκάνια. Πέρα όμως από το θρησκευτικό στοιχεία προσπαθεί να γίνει περιφερειακή δύναμη και κάνει εμπόριο ή πωλήσεις όπλων σε πολυπληθείς και ανερχόμενες χώρες της Ασίας (Πακιστάν, Ινδονησία, Αζερμπαϊτζάν, Μαλαισία, Τουρκμενιστάν αλλά και Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ πιο πριν). Όμως μπορεί να μην είναι μόνη της σε αυτό, πόσο μάλλον όταν πολλά όπλα της είναι Δυτικού σχεδιασμού ενώ πολλές δυτικές χώρες είναι πιο εύκολο να κάνουν δουλειές στην περιοχή διαμέσως της Τουρκίας.

Στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής ενδιαφέρεται από παλιά και η Γερμανία όταν είχε συνδράμει την Ιταλία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Λιβύη (όταν δεν υπήρχε ακόμα πετρέλαιο). Ο Ρόμελ έγραψε στα απομνημονεύματά του πως θα’θελε να φτάσει στο Σουέζ που ήταν οι Άγγλοι ελέγχοντας την στρατηγική διώρυγα αλλά και μετά να προχωρήσει στην Μέση Ανατολή ελέγχοντας τους αγωγούς πετρελαίου και από εκεί να φτάσει Ιράκ ως το νότο της Ρωσίας. Η Γερμανία είχε επίσης αποικίες στην Αφρική μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ενδιαφέρεται και τώρα για την ήπειρο λόγω των κοιτασμάτων μεταλλευμάτων είτε μέσω της ΕΕ είτε ανεξάρτητα…

Μετανάστευση και ο ρόλος Τουρκίας και Γερμανίας

Σε όλα αυτά εμπλέκεται και το θέμα την μετανάστευσης που προκαλείται από γεωπολιτικές εντάσεις ή τις συντηρεί ως υβριδικός πόλεμος. Επίσης υπάρχει και η οικονομική πλευρά. Οι Γερμανοί έχουν φτιάξει πόλεις καταφύγια για μετανάστες (Harbor Cities) και λειτουργούν πλοία ΜΚΟ που μεταφέρουν μετανάστες στη Μεσόγειο. Όμως η κυριότερη οδός για την μετανάστευση προς την Γερμανία και την Ευρώπη είναι μέσω Τουρκίας–Ελλάδας από ξηράς μέσω των νησιών ή του Εβρου. Σε αυτό λειτουργούν σημαντικά κυκλώματα διακίνησης σημαντικό έσοδο και παραοικονομία. Μόνο το 2015 τα έσοδα των διακινητών έφτασαν το € 5 δις . Ενώ η Turkish Airlines έχει επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό που καλύπτει τις περισσότερες χώρες του κόσμου όπως και οι μετανάστες προέρχονται από πολλές χώρες του κόσμου.

Η μετανάστευση αυτή όπως έχουμε υποστηρίξει δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κίνητρα στις χώρες υποδοχής, όπως επιδόματα και στέγαση μιας που φαίνεται ότι δεν ικανοποιούν μια άμεση ανάγκη της αγοράς εργασίας, τουλάχιστον όχι όλοι. Όμως αυτή η δαπάνη αυξάνει την κατανάλωση και παράλληλα τις τιμές ακινήτων μέσω κάλυψης των ενοικίων (για αυτό το έχουμε ονομάσει χρηματοοικονομική μετανάστευση).

Το συστημικό Γερμανικό ινστιτούτο Μπερτελσμαν έχει μιλήσει για ανάγκη μετανάστευσης 500.000 τον χρόνο από τρίτες χώρες  αν και μετά κατέβασε το νούμερο σε 260.000 με τουλάχιστον 146.000 εκτός ΕΕ. Ίσως φέρουν και μείωση του κόστους εργασίας αν απορροφηθούν από την αγορά κάτι που δεν έχει γίνει στο σύνολο τους ως τώρα. Παρά τα πολλά ποσά που δαπανιούνται στην Γερμανία για ενσωμάτωση μεγάλος αριθμός είναι άνεργοι (40% όταν η γενική ανεργία είναι 5%).

Από την άλλη δημιουργούνται αποσταθεροποιητικές δυνάμεις και εντάσεις σε κράτη και κοινωνίες όπως συνέβη το 2015 αλλά δεν θα ασχοληθούμε εδώ. Είναι κάτι που μένει να διερευνηθεί αν η μεγάλη είσοδος διαμέσω της Ελλάδας που τροφοδότησε τις εργασίες κυκλωμάτων και ΜΚΟ σχετίζεται μετά την κωλοτούμπα στο δημοψήφισμα του οποίου ακολούθησε.

Δορυφόροι των Γερμανών αν όχι οι ίδιοι, λειτουργούν ΜΚΟ με αποσταθεροποιητική δράση για την Ελλάδα στα νησιά για τους προερχόμενους από την Τουρκία αλλοδαπούς:

 • Ολλανδικό ΜΚΟ στην Μόρια (movement on the ground) δήλωνε περήφανο για επέκταση του ΚΥΤ τον Μάιο 2020 ενώ μετά από έρευνα βρέθηκε ότι δεν είχε καταγραφεί σε μητρώα αποχώρησε
 • Με χρήματα της Ολλανδικής Κυβέρνησης πρόσφατα νοικιάστηκαν 25 στρέμματα δίπλα στο ΚΥΤ της Μόριας, δηλαδή επέκταση του, για δημιουργία κέντρου υγείας. το οποίο εγκαινίασε η πρόεδρος Σακελλαροπούλου!
 • Γερμανοί μέλη Ολλανδικού ΜΚΟ συλλήφθηκαν να παίρνουν φωτογραφίες στρατιωτικών μονάδων (δηλ. κατάσκοποι)
 • Δανέζικο ΜΚΟ περισυνέλεγε μετανάστες παρακούοντας οδηγίες του Ελληνικού Λιμενικού
 • ΜΚΟ που έχει προβληθεί και από Νορβηγικά τουλάχιστον ΜΜΕ αναφέρθηκε σε «ελληνικό τμήμα» της Μυτιλήνης  ενώ εμφανίστηκαν και τα Λευκά Κράνη (η αμφιλεγόμενη ΜΚΟ τη Συρίας που ιδρύθηκε από πρώην πράκτορα των Αγγλικών μυστικών υπηρεσιών) να αποκαλούν την γη στο ΚΥΤ ως νέα δικής τους γη ενώ άλλα ΜΚΟ φτιάχνουν χάρτες με οδούς πρόσβασης για μετανάστες!
 • 18 ΜΚΟ λειτουργούν στην Μόρια το 2020 από 17 το 2018  παρά τους ελέγχους (από 450 οργανώσεις που φαίνεται να δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό σε όλη την Ελλάδα μόνο 86 είχαν καταγραφεί. Σε όλη την Μυτιλήνη δραστηριοποιούνταν 114 MKO με 7.536 εργαζόμενους το 2018!
 • Γερμανικής σημαίας πλοίο διάσωσης, το Mare Liberum, κατάπλευσε παρά τις αντιδράσεις προκαλώντας αναστάτωση στο νησί επανειλημμένα με υποστήριξη από διεθνή συστημικά ΜΜΕ.

Είναι πολύ σημαντικό να δούμε όλες αυτές τις παρακρατικές οργανώσεις και τον ρόλο τους ως μέρος τους υβριδικού πολέμου για την δημιουργία μιας γκρίζας περιοχής μέσω της εγκατάστασης πληθυσμού, την δημιουργίας αναταραχών σε μια πολεμική σύγκρουση ή την προάσπιση δικαιωμάτων και σε βάθος χρόνο την διεκδίκηση ειδικών καθεστώτων ειδικά αν ο η εγκατάσταση μονιμοποιηθεί αλλοιώνοντας την κοινωνική σύνθεση του νησιού …. Αυτά δεν είναι στην σφαίρα της φαντασίας όπως αποκαλύπτουν οι κινήσεις του Τουρκικού κράτους.

Ενδιαφέρον στο Αιγαίο από Γερμανία-Τουρκία

Επιθετικά Σχέδια Τουρκίας

Η Τουρκία έχει επεκτατικά σχέδια σε δύση και ανατολή και να αποτελέσει περιφερειακή δύναμη ίσως και σε συνεργασία ή με την σιωπηρή υποστήριξη άλλων χωρών που δεν θα μπορούσαν αν διεισδύσουν μόνες τους ή με την στρατολόγηση μισθοφόρων (δηλ. πόλεμος δι’ αντιπροσώπων ή proxy war όπως στην Λιβύη).

Πλέον η Τουρκία ίσως ενδιαφέρεται για αυτό τον ρόλο περισσότερο από το να ενταχθεί στην ΕΕ κάτι που ίσως δεν είναι και ρεαλιστικό αλλά ούτε και αναγκαίο αφού ήδη λαμβάνει και σε μεγαλύτερο βαθμό από τα μέλη τα πλεονεκτήματα του ελεύθερου εμπορίου και της χρηματοδότησης της ΕΕ. Έτσι πρέπει να δει κανείς την στάση της κατά την Ελλάδας και των άλλων χωρών.

Στις επιθετικές κινήσεις την Τουρκίας έναντι της Ελλάδας να αναφέρουμε:

 • Υπογράφει σύμφωνο με Λιβύης, εκδίδει NAVTEX και στέλνει πλοία ερευνών με στρατιωτική συνοδεία στην υφαλοκρηπίδα Ελλάδας και Κύπρου.
 • Έχει αρχίσει να διεκδικεί πιο έντονα νησιά στην βάση της συνθήκης της Λοζάνης ή μέσω ενεργειών που γκριζάρει το Αιγαίο . Αναφέρεται στα μικρά νησιά και όχι τόσο σε Χίο-Μυτιλήνη που βάλλονται με το μεταναστευτικό και φυσικά αποτελούν το κύριο ζητούμενο και για να διαχειριστούν σε βάθος χρόνου…. Θέτει θέμα αποστρατικοποίησης και μειονοτήτων η Τουρκία όταν προκαλεί και έχοντας δώσει σημεία γραφής με την εκδίωξη την Ελληνική κοινότητα από την Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο, Τένεδο και την Κύπρο. Αλήθεια τι έκανε εκεί το ΝΑΤΟ ή το Διεθνές Δίκαιο;
 • Ανακινεί αποστρατικοποίηση όταν σε συνδυασμό και με τον εποικισμό και την αποσταθεροποίηση μπορεί να αλλάξει τα δημογραφικά δεδομένα και την προστασία θρησκευτικών ή άλλων μειονοτήτων. Ας σκεφτούμε και το άνοιγμα τζαμιών και την ανάδειξη μειονοτήτων στα Δωδεκάνησα με ισχυρή υποστήριξη από Τούρκους «ακαδημαϊκούς»
 • Όλες αυτές οι διεκδικήσεις υπερκαλύπτουν το χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδα με επέκταση χωρικών υδάτων/ΑΟΖ σε Εύξεινο Πόντο, Αιγαίο, Μεσόγειο στα 462.000 τ.χλμ. Συνεπώς δεν μπορεί κανείς από τους υπεύθυνους να επικαλεστεί άγνοια ή βλακεία.
 • Τέλος έχει αποκαλυφθεί ότι έχει εκπονήσει σχέδιο για στρατιωτική κατάληψη Μυτιλήνης υπό την ονομασία Τζαχά Μπέης (Çaka Bey). Η σημασία εδώ είναι ότι του έδωσε το όνομα ενός στρατιωτικού που την περίοδο 1088-1091 κατέλαβε τη Λέσβο, τη Χίο, τη Ρόδο και τη Σάμο

Ίσως το διακύβευμα του «διαλόγου» είναι ο ευρύτερος έλεγχος στην περιοχή και τα νησιά και όχι μόνο η ΑΟΖ που μπορεί να δρα ως αφορμή για μεγαλύτερες διεκδικήσεις στις οποίες διαχρονικά η Ελλάδα δρα υποχωρητικά.

Φαίνεται ότι η Ελληνική πολιτικοοικονομική ελίτ δεν ενδιαφέρεται για τα κοιτάσματα. Δεν έχει κάνει και τίποτα τόσα χρόνια. Το Ελληνικό κατεστημένο λειτουργεί μια χαρά ελέγχοντας την χώρα μέσω των τετελεσμένων της χρεοκατοχής σε συνεργασία με ξένους δανειστές. Τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να απειλήσουν το καθεστώς αυτό. Για την Τουρκία όμως είναι σημαντικά για λόγους ανάπτυξης και επιβίωσης. Θέλουν να τα δώσουν αλλά όχι να χάσουν την εξουσία στην Ελλάδα.

Η Τουρκία είναι μια χώρα που διατηρείται με αποπροσανατολισμό από τα εσωτερικά προβλήματα. Έχει δημογραφική πίεση και οικονομικά προβλήματα όπως φαίνεται από την πτώση της Τουρκικής Λίρας και των συναλλαγματικών διαθεσίμων.  Το θέμα όμως που πρέπει να απασχολήσει είναι πως η Τουρκία με έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών, χαμηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα με την λίρα σε πτώση και CDS που έχουν ξεφύγει, δηλαδή μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας διατηρείται εκτός ΔΝΤ και απειλεί με την ανοχή ΕΕ ή βοήθεια από το Κατάρ ή άλλου.

Σίγουρα η Τουρκία έχει στρατηγική σημασία και παίζει ρόλο ως γέφυρα γεωγραφική και πολιτισμική μεταξύ Ασίας και Δύσης. Όπως δρα ως παραγωγική βάση για πολλές βιομηχανίες της Ευρώπης που έχουν πολλές επενδύσεις και εμπόριο εκεί. Άρα δεν μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις αν και αυτό θα ήταν και εις βάρος τους. Συνεπώς η Τουρκία έχει καταφέρει να κάνει τα προβλήματά της, Ευρωπαϊκά προβλήματα ή αυτό το έχει επιλέξει η Ευρώπη δημιουργώντας έναν δορυφόρο.

Η Τουρκία ελέγχει την ροή πλέον του φυσικού αερίου προς την ΕΕ ενώ κατά τον ίδιο τρόπο εμπλέκεται και στην Λιβύη που είναι μια άλλη πηγή τροφοδοσία όπως και στον Eastmed. Φυσικά θέλει και ενεργειακή αυτονομία (κάτι που δεν συζητιέται στην Ελλάδα) και τα κοιτάσματα του Ηροδότου και ίσως όχι από μόνη της μόνο.

Γεωστρατηγική Σημασία Μυτιλήνης-Χίου στην ιστορία

Η Τουρκία διεκδικεί τον ναυτικό χώρο στο μισό Αιγαίο εκεί που δεσπόζουν Μυτιλήνη, Χίος, Ρόδος και τα μικρότερα νησιά. Σαν χερσαία δύναμη και ψυχοσύνθεση/οικονομία δεν ενδιαφέρονταν τόσα χρόνια για τα νησιά. Όχι τόσο έντονα. Γιατί ενδιαφέρεται τώρα; Ίσως με όλα αυτά εκτός από την ενέργεια θα μπορούσε να πει ότι προσπαθεί να κλείσει το πέρασμα προς τα Δαρδανέλια ή το ελέγχει/προστατεύει δημιουργώντας μια άλλη οδό ανατολικά του 25 παράλληλου. Έτσι δημιουργείται μια ολοκληρωτική περικύκλωσή τους δια ξηράς και θαλάσσης και ενισχύεται ο άξονας Γερμανίας-Νότια Μεσογείου-Μεσοποταμίας. Αποκλείεται η Ρωσία και θεμελιώνεται η κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο, Σουέζ και Βόρεια Αφρική και στον άξονα της Μεσευρώπης ως την Μεσοποταμία. Ισως να θέλει να γίνει ναυτική δύναμη.

Η Μυτιλήνη και Χίος ήταν ιστορικά σημαντικές για τον έλεγχο των θαλάσσιων οδών του Αιγαίου και των παραλίων της Μ. Ασίας. Όπως και η Λήμνος, Ίμβρος και Τένεδος για τα Δαρδανέλια. Αυτό είναι αποδεδειγμένο ιστορικά:

 • Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπως και η Ιωνία, ήταν κλειδί από Περσικούς πολέμους εξού και οι δωροδοκίες των τοπικών αρχόντων από τον Στρατηγό Μέμνων και άλλους με το νόμισμα της εποχής, τους χρυσούς δαρεικούς της Περσίας
 • Χίος όπως και η Μυτιλήνη πέρασαν στους Δυτικούς με τις Σταυροφορίες το 1204. Η Ενετοκρατία καταλύθηκε όταν κατακτήθηκαν από τους Τούρκους η Χίος το 1566 και η Μυτιλήνη το 1462. Η Χίος αποτελούσε για τους Οθωμανούς μια από τις πιο πολύτιμες επαρχίες τους.
 • Οι μεγαλύτεροι ναύαρχοι της Τουρκίας, ο Μπαρμπαρόσα (Χαιρεντίν Μπαρμπαρος) και αδερφός του Ορούτς Ρεις το όνομα του οποίου έχει το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας ήταν γιοί Ελληνίδας από την Μυτιλήνη
 • Χίος όπως και η Μυτιλήνη απελευθερώθηκαν το 1912 από τον Κουντουριώτη και την παράτολμη ενέργειά του όπως και η Μακεδονία εξάλλου από κίνηση του Κωνσταντίνου. Τελικά η Ελλάδα ζει από τις παρορμήσεις προσωπικοτήτων…

Γερμανική εμπλοκή σε Αιγαίο Μυτιλήνη-Χίο

Η Γερμανία το 1918 ήθελε να δοθεί Λέσβο Χίο στην Τουρκία.  Δορυφόροι της Γερμανία ανακινούν τα θέματα μέσω κύκλων διανοούμενων:

 • Στην Φινλανδία «ακαδημαϊκοί» διαμαρτυρήθηκαν για τα εμπόδια στην υποβολή ασύλου από τους εφορμούντες αλλοδαπούς στον Εβρο (κάτι για το οποίο εξάλλου έχει δικαιωθεί και η Ισπανία στο Διεθνές Δικαστήριο) αμφισβητώντας ότι οι γηγενείς έχουν υπέρτερα δικαιώματα του όποιου άλλου θέλει να΄ρθει (ναι ούτε καν υποστηρίζουν ότι είναι πρόσφυγες) προκαλώντας την απάντηση της Πρεσβείας στο Ελσίνκι. Έχει καταργηθεί η έννοια του εθνικού κράτους και δεν το ξέρουμε ή αυτό είναι επιλεκτικό αναλόγως το κράτος;
 • Σουηδή διπλωμάτης επισκέφτηκε Θράκη και το τουρκόφωνο κόμμα DEB. Και ακόμη χειρότερα όπου όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, της «δόθηκε ενημέρωση σχετικά με τις εργασίες του κόμματος DEB και περιγράφηκαν τα θέματα τής τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης»!!
 • Γερμανικές εφημερίδες γράφουν πως κέρδισε ο Ερντογαν στο επεισόδιο με τις έρευνες του Ορουτς Ρεις και ότι θα πρέπει να διαπραγματευτούμε να νησιά μας!!!   όπως και κάποιος Γερμανός καθηγητής Γέσεν. Και όπως είπαμε υπάρχει αποσταθεροποιητική δράση Γερμανικού πλοίου ΜΚΟ και φιλικών κρατών ΜΚΟ ή Γερμανών μελών ΜΚΟ στην Μυτιλήνη.

Τελικά φτάσαμε στα γεγονότα του Αυγούστου 2020 με την έκδοση NAVTEX και τις έρευνες του Ορουτς Ρεις που η Γερμανία όπως και η Βουλγαρία και η Ιταλία (ο άξονας του Β’ΠΠ) αρνήθηκαν να καταδικάσουν. Η ιστορία επαναλαμβάνεται;


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!