Εξάπλωση Κορονοϊου στην Ελλάδα – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Εξάπλωση Κορονοϊου στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει μεγάλη ευαισθησία σε εξωγενή περιστατικά αφού η οικονομία της έχει υπερεξαρτηση στον τουρισμό, αν και μικρό μέρος τους εσόδου μένει τελικά στην χώρα λόγω εισαγωγών και ιδιοκτησίας πολλών εμπλεκόμενων επιχειρήσεων από αλλοδαπά συμφέροντα. Παρόλα αυτά είναι μια σημαντική πηγή απασχόλησης για κάποιους μήνες. Από την άλλη έχει αποδυναμωθεί το σύστημα υγείας λόγω των μνημονίων το οποίο επίσης αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους ντόπιους πόσο μάλλον και τον τουρισμό. Αυτά όλα την θέτουν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση σε περίπτωση επιδημίας. Σε κάθε περίπτωση υπήρχε μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την φετινή χρονιά αφού την προηγούμενη είχαν φανεί τα πρώτα σύννεφα μιας τουριστικής κόπωσης λόγω διεθνών οικονομικών συνθηκών, ανταγωνισμού με άλλες χώρες αλλά και λάθος τουριστικό μοντέλο που φάνηκαν τελικά με την χρεωκοπία της Thomas Cook. Μεγάλο μέρος των προσδοκιών προέρχονταν από την Κίνα όπου είχε τεθεί στόχος για 500.000 τουρίστες ενώ υπάρχει και η χρυσή βίζα σε εξέλιξη που προσελκύει αρκετούς εύπορους Κινέζους ήδη.

Ανάλυση

του Παναγιώτη Χατζηπλή

(Πρώτο μέρος: Ιστορικό εξάπλωσης του ιού στην Ευρώπη)

Ιστορικό

Έτσι όταν στις 26/1/20 ήρθαν τουρίστες από το Wuhan στο Ελ. Βενιζέλος με προορισμό Σαντορίνη δεν υπήρξε ιδιαίτερη ανησυχία. Ο υπουργός υγείας Κικίλιας δήλωσε ότι είμαστε πανέτοιμοι για την αντιμετώπιση του κορονοϊου και θα εγκαθιστούσαν και θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια αν χρειαστεί   Ο περίφημος καθηγητής Τσιόδρας που εκείνη την εποχή δεν ήταν τηλεαστέρας αλλά κάποιος χαμηλών τόνων ειδικός, έλεγε στις 16/1/20 δεν υπάρχει ανησυχία καθώς ο κορονοϊος δεν μεταδίδεται ότι έλεγε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας και κουμπάρος του Κικίλια. Τα ίδια έλεγε και ο ΠΟΥ βέβαια.  Στις 12 Φεβρουαρίου σταματούν οι πτήσεις της Air China μεταξύ Αθήνας-Πεκίνου.

Αφού ο κορονοΐός αρχίζει να εξαπλώνεται στην Ιταλία και είχε αρχίσει να υπάρχει μια ανησυχία και στην Ελλάδα εκεί μετά τα μέσα Φεβρουαρίου και ενώ πλησίαζαν οι εορτασμοί του καρναβαλιού που πολλοί δεν θα θέλαν να ματαιωθούν, ο Τσιόδρας λέει στις 24/2/20 ότι δεν χρειάζονται να ληφθούν μέτρα στις πύλες εισόδου από Ιταλία, δηλαδή στα πορθμεία Πάτρας, Ηγουμενίτσας και στα αεροδρόμια. Και πράγματι οι ταξιδιώτες θα σας έλεγαν ότι δεν υπήρχαν μέτρα στα αεροδρόμια.

Πρώτο θύμα είναι στις 26/2/20 μια γυναίκα από Θεσσαλονίκη που είχε πάει στο Fashion Week του Μιλάνου και ο μικρός γιός της που φαίνεται κολλάει

Και εκεί αρχίζουν τα ευτράπελα που δείχνουν την ανύπαρκτη προετοιμασία…

  • Το δεύτερο περαστικό στις 27/2/20 (τρίτο αριθμητικά) είναι επίσης ταξιδιώτισσα στο καρναβάλι η οποία είχε πολύ δραστήρια κοινωνική ζωή τις λίγες μέρες αφού γύρισε και όταν πηγαίνει στο νοσοκομείο Σωτηρία δεν υπήρχε ειδικός θάλαμος υποδοχής και παρέμεινε στην αναμονή με πολλά άλλα άτομα που ευτυχώς φαίνεται δεν κολλήσαν!
  • Στις 4/3/20 ανακοινώνεται το ένατο θύμα όμως είχε αποταθεί σε γιατρό στην Αμαλιάδα από την 1/3/20 ή νωρίτερα (γύρισε 27 Φεβρουαρίου από Ισραήλ) αλλά υπήρξε καθησυχασμός από τον ΕΟΔΥ όταν αναφέρθηκε όπως και όταν μεταφέρθηκε στον νοσοκομείο Αμαλιάδας και μετά την Πάτρα στις 2/3/20. Αποτέλεσμα 20 γιατροί και νοσηλευτές που εκτέθηκαν σε καιρούς με ανεπάρκεια να τεθούν σε καραντίνα.

Η δικαιολογία του ΕΟΔΥ για το περιστατικό της Αμαλιάδας είναι ότι δεν υπήρχε ανησυχία γιατί δεν έρχονταν από χώρα με υψηλή έξαρση. Μέχρι τότε το Ισραήλ δεν ήταν χώρα με έξαρση ακόμα κι αν απ’ ότι φάνηκε τα τουριστικά μέρη με επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμος όπως τα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων είναι επικίνδυνα. Δηλαδή δεν έχει σημασία αν η χώρα έχει έξαρση αλλά άτομα από χώρες με έξαρση! Και πράγματι στα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων φαίνεται ότι υπήρχαν τουρίστες από μια περιοχή με υψηλή έξαρση, την νότιο Κορέα! Εν κατακλείδι η προετοιμασία του ΕΟΔΥ ήταν να το παίζει στα ζάρια ή στις πιθανότητες και με λάθος στοιχεία (αν λάβουμε υπόψη ότι τα στοιχεία της Κίνας συνεχώς αναθεωρούνται πια υπό την πίεση και των ΗΠΑ). Για την ανυπαρξία μέτρων κατά την υποδοχή του 2ου περιστατικού της 40χρονής δεν υπήρξε κάποια δικαιολογία αν και ήταν πασιφανές ότι δεν υπήρχαν μέτρα τα οποία οργανώθηκαν κατόπιν εορτής!

Στις 26 Φεβρουαρίου επίσης ο ΣΕΤΕ συνέστηνε ψυχραιμία αναμένοντας 30 εκατομμύρια τουρίστες! ενώ φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι επικροτούσαν στο ότι δεν μπορούν να κλείσουν σύνορα ή να ληφθούν σκληρά περιοριστικά μέτρα (25/2/20). Συνεπώς υπήρξαν σημαντικά συμφέροντα που δεν θα θέλαν να σταματήσει η κίνηση (εκτός βέβαια την Πάτρα που ήταν μικρόεπιχειρηματίες). Κάποιοι είχαν αρχίσει να φωνάζουν για μεταναστευτικό και ελέγχους στα αεροδρόμια πόσο μάλλον κλείσιμο. Ήταν οι μέρες που οι περισσότεροι κάναν κρατήσεις για τα Καρναβάλια….

Στις 27/2/20 η Ένωση Επενδυτών Κίνας- Ελλάδας εκφράζει ανησυχία που οδηγεί στην ακύρωση των καρναβαλιών σε όλη την Ελλάδα (είχαν όμως γίνει κάποια την προηγούμενη εβδομάδα όπως και μια αυθόρμητη παρέλαση παρά την απαγόρευση στην Πάτρα  Ακολουθούν, κάτι που μάθαμε μετά όπως άρχισαν επώνυμοι να δηλώνουν άρρωστοι, κάποια πάρτι της εγχώριας ελίτ στις 7 Μαρτίου σε Κηφισιά Εκάλη

Τα σχολεία κλείσανε στις 10 Μαρτίου όταν έχει αρχίσει να δημιουργείται μια ανησυχία και λίγο αργότερα οι εκκλησίες. Οι πτήσεις προς Β. Ιταλία σταματούν στις 10/3/ και 14/3/ για όλη. Στις 28/3/20 σταματούν και πτήσεις προς Γερμανία – Ολλανδία  δικά σύνορα κλείνουν στις 15 Μαρτίου  Τα οδικά σύνορα κλείνουν στις 15 Μαρτίου.

Σχεδόν ταυτόχρονα εφαρμόζονται και εσωτερικοί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα του Σενγκεν από πολλές χώρες (Πολωνία, Δανία, Γερμανία, Τσεχία, Ουγγαρία, Εσθονία, Λιθουανία Πορτογαλία φυσικά Ισπανία, Ιταλία αλλά και Νορβηγία, Ελβετία. Θα’λεγε κανείς ότι το Σένγκεν δεν ισχύει ενώ η ΕΕ προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτή την κυκλοφορία εμπορευμάτων με τους «πράσινους διαδρόμους».  Παραδόξως θεωρητικά συνεχίζουν οι πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας μια χώρα με σημαντική έξαρση επίσης αν και τελικά νομοτελειακά η κίνηση πέφτει στην πράξη. Πλέον όσοι έρχονται από το εξωτερικό πρέπει να μπαίνουν σε 14ημερη καραντίνα.

Κι ενώ μετά από 14 μέρες επιτυχούς απαγόρευσης κυκλοφορίας, που είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να «ισιώσει» η καμπύλη εξάπλωσης πράγματι κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται, η κυβέρνηση αποφασίζει να καταργήσει ουσιαστικά την γιορτή του Πάσχα κάτι που δείχνει ότι ήταν περισσότερο θέμα ιδεολογικού κολλήματος όπως έγινε αλλιώς δεν δικαιολογούνται οι οδηγίες κατά των μεγαφώνων, περιφωρών επιταφίου, διανομή Αγιου Φωτος κλπ όταν γίνεται μαζικά για άλλους λόγους όπως και οι συγκεντρώσεις κόσμου σε τράπεζες, λαϊκές και σούπερ μάρκετ. Όταν γίνονται συλλήψεις πιστών και κληρικών και απαγόρευση της θείας λειτουργίας. Άθεοι, πιστοί του αόρατου χεριού της αγοράς και πιστοί του Στάλιν, μειονοτικοί δικαιωμαστές συνηγορούν βγάζοντας δηλητήριο.  Όταν πια είχε γίνει και η συναυλία της Πρωτοψάλτη πέσαν και τα προσωπεία. Με την στρατιωτικού τύπου στοίχιση κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα και άλλες πόλεις που επίσης ατύπως επιτράπηκαν γελοιοποιήθηκε η όποια προσπάθεια σοβαροφάνειας αυτών που δήθεν κόπτονταν για την δημόσια υγεία. Να σημειωθεί ότι οι εκκλησίες λειτούργησαν σε Βουλγαρία και Γεωργία τουλάχιστον χωρίς αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων δύο εβδομάδες μετά.

Τα άλλα προσωπεία που πέσαν ήταν αυτά της καλύτερης κυβέρνησης. Ενώ ο Κικίλιας είχε πει ότι η χώρα είναι πανέτοιμη στην πορεία μάθαμε ή το θυμηθήκαμε μιας που οι επαΐοντες ξέραν, για δραματικές περικοπές και ελλείψεις στα νοσοκομεία στα χρόνια των μνημονίων (που συνεχίζουν) ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες ΜΕΘ, δεν υπήρχαν μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, και έπρεπε να κάτσουμε στο σπίτι για να μην τα χρειαστούμε ή να τα παίρνουμε με δελτίο. Και αυτό δούλεψε! Και αυτό το θεωρούν επιτυχία τους!!

Τέλος ερώτημα αποτελεί αν υπήρξε μετακίνηση του κορονοϊου μέσω του λιμανιού του Πειραιά όπου υπάρχει και μια μικρή συγκριτικά σιδηροδρομική σύνδεση (σε σχέση με αυτή του Duisburg-Wuhan) όπως και μέσω της Κινεζικής κοινότητας η οποία όμως είναι σχετικά μικρή με περί τους 15.000 ίσως άτομα αν και εμφανίζεται μεγάλη έξαρση κρουσμάτων σε ακριβές γειτονιές των Αθηνών όπως Κηφισιά και Φιλοθέη που ίσως υπάρχουν άτομα με χρυσή βίζα μιας που η έξαρση αυτή αποδίδεται στα διεθνή ταξίδια.

ΜΕΘ

Οι ελλείψεις στο Ελληνικό σύστημα υγείας είναι κάτι που το έχει παραδεχτεί και το ΔΝΤ  όπου ο Τόμσεν με έναν άλλο οικονομολόγο έγραφαν το 2016 «η αποσύνθεση των υποδομών εμποδίζει την ανάπτυξη, διακυβεύοντας την παροχή βασικών δημόσιων υπηρεσιών, όπως οι μεταφορές και η υγειονομική περίθαλψη»( «decaying infrastructure is hampering growth and the delivery of basic public services such as transportation and health care is being compromised.” (Source: The IMF is Not Asking Greece for More Austerity, By Maurice Obstfeld and Poul M. Thomsen, IMF Blog, December 12th, 2016) Το ότι δεν είναι παραγωγικές οι περικοπές φαίνεται στο ότι τώρα δεν μπορούμε να δουλέψουμε ίσως και να δεχτούμε τουρίστες καθώς δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε το αναιμικό σύστημα υγείας.

Περικοπές στην υγεία είχαν γίνει όλα τα χρόνια των μνημονίων, κάτι που πρόσφατα επιβεβαίωσε και η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεση με τίτλο «Ανάνηψη Τώρα: Το ελληνικό σύστημα υγείας μετά από μια δεκαετία λιτότητας»!  Το 2013 ειδικά είχαν κλείσει πέντε νοσοκομεία αφαιρώντας 619 κλίνες ενώ 150 ήταν κλειστές ενώ γνωστή ήταν η υποστελέχωση αφού 18.000 γιατροί φύγαν στα χρόνια των μνημονίων αλλά και νοσηλευτές. Ακόμα βέβαια συζητιόνταν περικοπές. Ακόμα και το φθινόπωρο του 2019 συζητιόνταν να μετατραπεί μια πτέρυγα του Αμαλία Φλέμινγκ σε hotspot!

Η Ελλάδα είχε 557 ΜΕΘ πριν μπει στην κρίση του κορονοίου με 100 κλειστές και προστέθηκαν 74 με την εκδήλωση της επιδημίας κατά τον Γ. Τράγκα. Κάτι που θεωρούμε λογικό νούμερο στο μικρό χρονικό διάστημα και τις περιορισμένες προσλήψεις. Αντίθετα το Die Zeit που φαίνεται κάποιο λόγο έχει να παινεύει Ελλάδα λέει 910 ΜΕΘ!! https://gr.euronews.com/2020/04/22/die-zeit-rolos-tsiodra-antimetwpisi-pandimias Οπως και ο Κικίλιας εξάλλου. Το θέμα είναι αν αυτές είναι πραγματικά μόνιμες κλίνες ΜΕΘ ή κατ’όνομα ή κάποιου είδους ΜΑΦ (μονάδα αυξημένης φροντίδας). Αυτό γιατί εκτός από τον εξοπλισμό σημαντική είναι και η εξειδικευμένη στελέχωση που δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι «έτοιμη» σε τόσο σύντομο διάστημα,

Μάσκες Γάντια-Αντισηπτικά (αναλώσιμα)

Η Ελλάδα δεν παράγει μάσκες προστασίας. Όπως εξάλλου και πολλές άλλες χώρες. Όμως παράγει βαμβάκι που είναι η πρώτη ύλη ενώ οι κλωστοϋφαντουργίες της έχουν καταστραφεί τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν έκανε όμως και καμία προσπάθεια να παρασκευάσει μάσκες. Η μόνη προσπάθεια ήταν να αγοράσει. Σε αυτό υπήρχε τρομερές συναγωνισμός με την Κίνα να ελέγχει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αγοράς. Και έτσι ήταν δύσκολη και η προμήθεια. Και να θέλαμε δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε. Κάποιες έρχονται με δωρεές και κάποιες υπερτιμολογημένες. Από εκεί που η τιμή πριν την κρίση ήταν 0, 5$ είχε φτάσει 5$ στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα κάποιες φτάνανε 20€ ακούσαμε!

Ο Τσίοδρας στις 9/4/2020 λέει ότι δεν συστήνει την γενικευμένη χρήση μασκών. Προβαίνει σε ανεπίτρεπτες κατά την προσωπική μου άποψη για επιστήμονα δηλώσεις, ανάγοντα ένα θέμα επιδημιολογική ή στατιστική σε επίπεδο ατόμου. Λέει ότι κάποιος δεν καλύπτεται αν βάλλει λάθος την μάσκα ή αν δεν έχει καλή μάσκα. Το οποίο είναι σωστό. Αυτό όμως που αποσκοπεί η μάσκα είναι να προστατεύσει τους άλλους. Στατιστικά στο σύνολο το επιτυγχάνει όπως έχει υποστηρίξει μεταξύ άλλων ο στατιστικολόγος Ταλεμπ που επιχειρηματολογεί υπέρ της χρήσης μάσκας κάτι που έχει κάνει ευρέως η Τσεχία από πολύ νωρίς. Σε άρθρο στους ΝΥ Times αναφέρεται ότι η παγκόσμια έλλειψη έχει οδηγήσει κυβερνήσεις να αποτρέπουν την χρήση μάσκας κάτι που είναι λάθος.

Τελικά 23/4/20 ο Τσιόδρας δίνει οδηγίες πια για σωστή χρήση μάσκας ενώ στα επίσημα μέτρα για άρση του lockdown γίνεται υποχρεωτική. Ευτυχώς εμφανίζονται δύο εταιρίες που μπορούν να παράγουν στην Ελλάδα, ποιος ξέρει πως το Ελληνικό δαιμόνιο έχει μείνει στην παραγωγή. Λίγες μέρες πιο πριν ο Υπουργός Γεωργιάδης είχε πει ότι δεν είναι εύκολο να γίνουν (όταν έραβαν μοδίστρες) ενώ ο Πέτσας είχε πει ότι δεν μπορούσαμε να κατασκευάσουμε αναπνευστήρες την ίδια στιγμή που βιομηχανίες τόσο κρατικές όσο και ο ΣΕΒ είναι ανενεργές και κυκλοφορούν ακόμα και δωρεάν σχέδια στην αγορά! Βέβαια η γκρίνια μετατέθηκε τώρα στο ποιος θα κερδίσει από την παραγωγή μασκών. Ίσως κάποιοι που δεν θα κερδίσουν από την εισαγωγή να ενοχλούνται ενώ άλλοι κάνουν κομματικό παιχνίδι. Την ίδια ώρα που δεν χρειάζεται καν να αγοράσουμε αφού μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι. Οτιδήποτε κάλυμμα του στόματος προστατεύει τους άλλους στατιστικά.

Εκτός από μάσκες ελλείψεις υπάρχουν και σε γάντια και σε αντισηπτικά τα οποία δίνονται με δελτίο. Κι όμως η Ελλάδα μπορεί να παράγει εύκολα αν υπάρχει αιθυλική αλκοόλη όπως από ζαχαρότευτλα και την ΕΒΖ που είναι κλειστή ή από τα διυλιστήρια.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!