Η κυλιόμενη χρεοκοπία επιταχύνεται – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η κυλιόμενη χρεοκοπία επιταχύνεται

.

Η Ελλάδα δεν πήγαινε καθόλου καλά, πολύ πριν εμφανισθούν τα προβλήματα από το BREXIT, από τη χρεοκοπία της Thomas Cook και από τον κορώνα ιό – λόγω του αποτυχημένου οικονομικού της μοντέλου του παρελθόντος, το οποίο την οδήγησε μεταξύ άλλων στην υπερχρέωση του 2009 και στο έλλειμμα τότε του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της. Σωστά τώρα ανησυχούμε για την επιδημία, όσον αφορά την υγεία μας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Υγεία, όπως η άμυνα, η ασφάλεια, η παιδεία κλπ. εξαρτάται άμεσα από την Οικονομία – ενώ από γρίπη πεθαίνουν κάθε χρόνο 60.000 άτομα παγκοσμίως, όταν σήμερα από τον κορώνα ιό κάτω από 5.000. Ελπίζουμε πάντως πως θα λερώσουν τα χέρια τους συμμετέχοντας στην πολιτική και άλλοι «καθαροί» Έλληνες – λέγοντας τους πως όποιος δεν ενδιαφέρεται για τα κοινά κατά τον Πλάτωνα, είναι αναγκασμένος να τον κυβερνούν κατώτεροι του. Επί λέξη είχε πει τα εξής: «Κάθε λαός είναι άξιος των ανθρώπων που τον κυβερνούν. Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι. Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά, είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους»

.

Άποψη

Ανήκω σε εκείνη την ομάδα των ανθρώπων που πιστεύουν πως η Ελλάδα οδηγήθηκε σκόπιμα στη χρεοκοπία, αφού ήταν μεν υπερχρεωμένη το 2009 από την κακοδιαχείριση των κυβερνήσεων της, ειδικά της κυβέρνησης Καραμανλή (ανάλυση), αλλά όχι περισσότερο από την Ιταλία – ενώ το έλλειμμα της διογκώθηκε τεχνητά από το στέλεχος του ΔΝΤ που τοποθετήθηκε στην ΕΛΣΤΑΤ, όπως έχει τεκμηριώσει μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός οικονομικών της ΝΔ και σήμερα πρόεδρος των ΕΛΠΕ.

Πιστεύω επίσης πως το εγκληματικό PSI που υπεγράφη από τους εθνοκτόνους (ανάλυση), μέρος του εκ προμελέτης εγκλήματος των μνημονίων, ήταν η καταδίκη της χώρας μας – η θυσία της για να διασωθούν οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες, ενώ είχε πολύ καλές επιλογές στη διάθεση της. Τέλος πως η χαριστική βολή στην Ελλάδα δόθηκε από την ανεύθυνη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγήθηκε η εγκληματική διαχείριση του πρώτου εξαμήνου του 2015, από έναν υπουργό οικονομικών που κόστισε στη Ελλάδα πολύ περισσότερα από 100 δις € – εκτός από τα 40 δις € των τραπεζών και τον τελικό αφελληνισμό τους.

Σήμερα θεωρώ πως το έγκλημα, η κυλιόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία λειτουργεί όπως ένας ιδιοκτήτης  που ξεπουλάει τα έπιπλα του σπιτιού του για να επιβιώσει, χωρίς να σκέφτεται τι θα συμβεί όταν τελειώσουν, συνεχίζεται – από μία κυβέρνηση που αρνείται να δει το αυτονόητο: το ότι το δημόσιο χρέος είναι μη βιώσιμο, όπως επίσης το κόκκινο ιδιωτικό που έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα μοναδικά στην παγκόσμια ιστορία. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται από το ότι, η Ελλάδα δεν διαθέτει την παραμικρή ρεζέρβα για να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε κρίση – όπως αυτή του κορώνα ιού που θα πλήξει εκτός από την υγεία των Ελλήνων, τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας της: τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Ειδικά όσον αφορά την Υγεία, το παράδειγμα της Ιταλίας που βιώνει μία έξαρση της επιδημίας με χιλιάδες θανάτους, λόγω της μείωσης των δαπανών στο σύστημα της υγείας της κατά 40% συγκριτικά με τη Γερμανία (άρθρο), είναι χαρακτηριστικό – ενώ λόγω των μνημονίων η Ελλάδα μείωσε επί πλέον τις αμυντικές της δαπάνες, με αποτέλεσμα να τεθεί στο στόχαστρο της Τουρκίας που το θεώρησε ως ευκαιρία για να διεκδικήσει περιοχές της εθνικής μας επικράτειας. Εν προκειμένω δεν βοηθάει καθόλου η συνήθεια μας να εθελοτυφλούμε – να μη βλέπουμε πως άλλες χώρες με σωστή διαχείριση τα καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν με επιδημίες, χωρίς να υιοθετήσουν καταστροφικά μέτρα, όπως είναι ασφαλώς το κλείσιμο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Παράδειγμα η Ταϊβάν που, παρά το ότι συνορεύει με την Κίνα, με εκατομμύρια ανθρώπους να κινούνται μεταξύ των δύο χωρών, έχει μόνο 45 περιπτώσεις κορώνα ιού και μόλις ένα θάνατο – επειδή διαθέτει ένα αποτελεσματικό σύστημα Υγείας, τόσο όσον αφορά την πρόληψη, όσο και την καταστολή (πηγή). Οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε εδώ ότι, στις 50 εργάσιμες εβδομάδες του έτους η πλήρης απώλεια της μίας κοστίζει κατά κανόνα το 2% του ΑΕΠ – ελπίζοντας να μη συμβεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.

Επιστρέφοντας στο θέμα του δημοσίου χρέους, για να καταλάβουμε πόσο μη βιώσιμο είναι θα το παρομοιάζαμε με έναν εργαζόμενο, ο οποίος με το μισθό του καλύπτει ίσα-ίσα τα έξοδα του πληρώνοντας μόνο τους τεχνητά χαμηλούς τόκους των δανείων του – τα οποία αντιστοιχούν με το μισθό του σχεδόν δύο ολόκληρων ετών. Αντί να ξεπληρώνει λοιπόν τα δάνεια του τα ανακυκλώνει συνεχώς – δανείζεται δηλαδή νέα χρήματα, για να ξεπληρώσει τα παλαιά του χρέη.

Εάν όμως τα επιτόκια αυξηθούν, εάν δεν καταφέρει να πάρει νέα δάνεια ή εάν του συμβεί κάτι απρόοπτο, όπως μία αρρώστα ή μία μείωση του μισθού του, χρεοκοπεί ακαριαία. Με ένα άλλο παράδειγμα, η Ελλάδα μοιάζει με μία επιχείρηση που μπορεί να πληρώνει τους δανειστές της με μεταχρονολογημένες επιταγές δύο ετών – αρκεί φυσικά να μη συμβεί τίποτα απρόοπτο.

Εύλογα λοιπόν το δημόσιο χρέος μας είναι μη βιώσιμο, πολύ περισσότερο το κόκκινο ιδιωτικό, ενώ δεν βοηθάει ούτε το ξεπούλημα των κρατικών επιχειρήσεων – οπότε εδώ ακριβώς πρέπει να αναζητηθούν λύσεις. Αυτές θα ήταν είτε η διεκδίκηση των χρημάτων που μας οφείλει η Γερμανία (290 δις € κατά τους ίδιους τους Γερμανούς, πηγή), είτε η διαγραφή των 96 δις € που επιμηκύνθηκαν για το 2032, ακόμη και αν θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε τη γερμανική ΕΕ (ανάλυση) – έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις και για το κόκκινο ιδιωτικό.

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις που θα πιέσουν την κυβέρνηση να δρομολογήσει κάτι ανάλογο – εκτός από τα υπόλοιπα που οφείλει να κάνει, όπως στο μεταναστευτικό και στην άμυνα. Εν τούτοις, οι δεκάδες ικανοί άνθρωποι που διαθέτει η Ελλάδα αρνούνται να λερώσουν τα χέρια τους συμμετέχοντας στη βρώμικη πράγματι πολιτική – παρά το ότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα, εάν δεν θέλουν να μένουν μόνο στα κενά λόγια και στις θεωρίες.

Εμείς πάντως ως «Ελληνική Λύση» έχουμε καταφέρει, στο ελάχιστο διάστημα που δραστηριοποιούμαστε, να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να υιοθετήσει πάρα πολλά μέρη του προγράμματος μας, σχεδόν αυτούσια – όπως στο μεταναστευτικό, όπου επιτέλους εφάρμοσε το άρθρο 78 της ΕΕ που είχαμε προτείνει ήδη από τον Οκτώβριο (ανάλυση), στην άμυνα, στην ασφάλεια, στην οικονομία με την προώθηση του πρωτογενούς τομέα για την παραγωγή πλούτου κοκ.

Δυστυχώς όμως αρνείται πεισματικά να επιλύσει ριζικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων της πρώτης κατοικίας – παρά το ότι είναι πανεύκολο, υιοθετώντας την πρόταση μας (κρατική εταιρεία διαχείρισης όπως οι Η.Π.Α. το 1933). Προφανώς επειδή υπηρετεί τις αφελληνισμένες τράπεζες, στηρίζοντας τες ξανά με 12 δις € δικά μας – όπως έχουμε αναφέρει για το σχέδιο Ηρακλής (ανάλυση).

Εκτός αυτού, επιμένει στο εγκληματικό ξεπούλημα των κρατικών επιχειρήσεων, όπως των στρατηγικών και κερδοφόρων (ΔΕΠΑ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ κλπ.), ενώ επιτρέπει τη δημιουργία ξένων κρατικών μονοπωλίων (FRAPORT, ΤΡΑΙΝΟΣΕ) – προφανώς επειδή ακολουθεί τις εντολές της Γερμανίας. Επί πλέον, δεν κάνει απολύτως τίποτα για να αλλάξει το αποτυχημένο οικονομικό μας μοντέλο, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές – έχοντας την αίσθηση πως για την προβλεπόμενη ήδη από το 4ο τρίμηνο του 2019 αποτυχία της, θα θελήσει να ενοχοποιήσει τον κορώνα ιό. Υπενθυμίζουμε εδώ τα εξής (πηγή):

“Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 4ο τρίμηνο 2019, παρουσίασε μείωση της ανάπτυξης κατά 0,7%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2019 – ενώ σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2018 αύξηση μόλις 1%. Τα δεδομένα αυτά διαμορφώνουν τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 1,9% του ΑΕΠ – χαμηλότερα από τις αναθεωρημένες προβλέψεις διαφόρων φορέων για υπέρβαση ακόμα και του 2%. Το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2019  ανήλθε στα  194,4 δις € έναντι 190,8 δις € το 2018.

Σε ετήσια βάση, προκύπτει επίσης οριακή αύξηση (0,7%) στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, ενώ οι εξαγωγές έτρεξαν με ρυθμό 4,8% και οι εισαγωγές με 2,5%. Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2019 – όπου σε σχέση με το προηγούμενο (3ο τρίμηνο) η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε μόλις κατά 0,4%. Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου μειώθηκε κατά 9,7%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 3,5% και οι εισαγωγές περιορίστηκαν κατά 5%”.

Ακόμη χειρότερα, ο υπουργός ανάπτυξης που αποφεύγει να απαντήσει στις ερωτήσεις μας για το Diesel Gate πάνω από έξι μήνες (υποθέτουμε επειδή υπάρχει μυστική συμφωνία με τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες), ισχυρίσθηκε μέσω του υφυπουργού του πως η Ελλάδα πηγαίνει καλά, επειδή οι πάγιες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 14,4% το 4ο τρίμηνο – κρύβοντας το γεγονός πως οφειλόταν στην αγορά πλοίων, σιδηροδρομικού εξοπλισμού και αυτοκινήτων, οπότε σε παράγοντες που δεν είναι σημαντικοί για την εξέλιξη της οικονομίας.

Επίλογος

Συμπερασματικά λοιπόν η Ελλάδα δεν πήγαινε καθόλου καλά, πολύ πριν εμφανισθούν τα προβλήματα από το BREXIT, από τη χρεοκοπία της Thomas Cook και από τον κορώνα ιό – λόγω του αποτυχημένου οικονομικού της μοντέλου του παρελθόντος, το οποίο την οδήγησε μεταξύ άλλων στην υπερχρέωση του 2009 και στο τεράστιο έλλειμμα τότε του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της. Σωστά τώρα ανησυχούμε για την επιδημία, όσον αφορά την υγεία μας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Υγεία, όπως η άμυνα, η ασφάλεια, η παιδεία κλπ. εξαρτάται άμεσα από την Οικονομία – ενώ από γρίπη πεθαίνουν κάθε χρόνο 60.000 άτομα παγκοσμίως (πηγή), όταν σήμερα από τον κορώνα ιό κάτω από 5.000.

Κλείνοντας, ελπίζουμε πως θα λερώσουν τα χέρια τους συμμετέχοντας στην πολιτική και άλλοι «καθαροί» Έλληνες – λέγοντας τους πως όποιος δεν ενδιαφέρεται για τα κοινά κατά τον Πλάτωνα, είναι αναγκασμένος να τον κυβερνούν κατώτεροι του (οπότε τότε δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραπονιέται).  Επί λέξη είχε πει πάντως τα εξής: «Κάθε λαός είναι άξιος των ανθρώπων που τον κυβερνούν. Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι. Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους».


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading