Το ελληνογερμανικό σκάνδαλο «Diesel Gate» – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Το ελληνογερμανικό σκάνδαλο «Diesel Gate»

.

Προφανώς το θηριώδες αυτό σκάνδαλο, μία από τις πολλές γερμανικές απάτες καλύτερα, θα παραμείνει στο αρχείο, αφού κανένας δεν ενδιαφέρεται – οπότε το δημόσιο θα χάσει τουλάχιστον 30 εκ. € και οι ιδιώτες πάνω από 100 εκ. €, είτε λόγω της δύναμης των ισχυρών ελληνικών οικογενειών που κρύβονται από πίσω, είτε απλά από τη συνήθη δουλοπρέπεια των κυβερνήσεων μας απέναντι στη Γερμανία. Στα πλαίσια αυτά, όσο και αν θέλουμε να στηρίξουμε τη χώρα μας, όταν παραμένουμε μόνοι μας, ενώ ακόμη και η ελληνική διανόηση έχει αυτομολήσει, έχει λιποτακτήσει κατά ορισμένους, είναι αδύνατον να τα καταφέρουμε – αν και δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουμε να προσπαθούμε.

.

Κοινοβουλευτική Εργασία

Θα ξεκινήσουμε από το ότι, όλα τα υπουργεία που απευθύναμε γραπτές ερωτήσεις για το σκάνδαλο, απέφυγαν να απαντήσουν – ισχυριζόμενα πως δεν είναι δική τους αρμοδιότητα (πηγή). Τελευταίο το υπουργείο Δικαιοσύνης που ισχυρίσθηκε επίσης πως δεν είναι δική του αρμοδιότητα, αλλά του υπουργείου Ανάπτυξης – το οποίο όμως μας είχε ενημερώσει προηγουμένως πως δεν είναι (πηγή). Το τμήμα εμπορίας του υπουργείου ανάπτυξης δε ισχυρίσθηκε με θράσος πως δεν υπάρχει παράβαση, όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών! (πηγή).

Επί του θέματος τώρα, το σκάνδαλο Dieselgate αφορά την εξαπάτηση κυβερνήσεων και καταναλωτών ανά τον κόσμο, αρχικά από τη VW αλλά τελικά από το σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας – με την εγκατάσταση ενός λογισμικού που παρέκαμπτε τους ελέγχους, ως προς τις εκπομπές καυσαερίων των αυτοκινήτων τους.

Εκτός όμως από την εξαπάτηση των Αρχών και των καταναλωτών όσον αφορά την εκπομπή ρύπων, η απάτη είχε επί πλέον σχέση με την πώληση αυτοκινήτων κάτω από ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που δεν θα δικαιούνταν τα αυτοκίνητα, με βάση τις πραγματικές εκπομπές ρύπων.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, οι ΗΠΑ αξίωσαν αποζημιώσεις από τη Volkswagen δικαστικά – οι οποίες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά πάνω από 25 δις $, τόσο όσον αφορά το Κράτος, όσο και τους καταναλωτές (πηγή).

Ο Καναδάς επέβαλε επίσης πρόστιμο ύψους 136 εκ. (πηγή), ενώ πρόσφατα και η Πολωνία (πηγή) – οπότε κατ’ αναλογία, με αποδεδειγμένα 20.445 VW, AUDI, SKODA και SEAT στην Ελλάδα (πηγή), το κράτος μπορεί να επιβάλει πρόστιμο έως και 30 εκ. € μόνο στη Volkswagen. Φυσικά πολύ περισσότερα, εάν συμπεριελάμβανε κανείς και τις άλλες βιομηχανίες.

Όπως γνωρίζουμε τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προβεί σε διώξεις και σε επιβολή προστίμων σε κεντρικό επίπεδο – παραπέμποντας το θέμα στα κράτη-μέλη (πηγή). Η Γερμανία διεκδικεί επίσης αποζημιώσεις, αν και πολύ μικρότερες από τις ΗΠΑ, ενώ επαναξιολογεί τη χρήση ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων (πηγή). Ήδη η VW έχει αποδεχτεί να καταβάλλει 1 δις € στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, ενώ η Audi 800 εκ. € στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε να υπάρχει διεκδίκηση αποζημιώσεων σε κρατικό επίπεδο. Σε πρόσφατη μελέτη της ΕΕ, η χώρα μας κατακρίνεται από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για τη μη επιβολή προστίμων (πηγή) – ενώ έχουν ξεκινήσει πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον της, όπως επίσης για την Τσεχία που όμως παράγει μέρος αυτών των αυτοκινήτων και για τη Λιθουανία.

Από μία απάντηση τώρα σε ανάλογη ερώτηση από τον τότε υπουργό δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλο (πηγή), φαίνεται πως η υπόθεση σε δικαστικό επίπεδο έχει μπει στο αρχείο – με την από 1/6/2018 απόφαση του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. Είναι αλήθεια δυνατόν να έχει συμβεί κάτι τέτοιο; Τα ερωτήματα μας εδώ προς την κυβέρνηση ήταν τα εξής:

  1. Πως είναι δυνατόν να έχει τεθεί στο αρχείο μια υπόθεση που στο εξωτερικό αποφέρει τόσα πρόστιμα; Υπάρχει θέμα καταλογισμού ευθυνών σε υπηρεσίες ελέγχου;
  2. Προτίθεστε να επανεξετάσετε τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από το Δημόσιο; Εάν ναι, ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, το χρονοδιάγραμμα και το ποσόν που θα διεκδικήσετε;
  3. Τι θα πράξετε σε σχέση με την πρόθεση της ΕΕ για κίνηση διαδικασιών εναντίον της χώρας μας, για μη διεκδίκηση αποζημιώσεων;
  4. Προτίθεστε να συνεργαστείτε με άλλες δικαστικές αρχές διεθνώς για την ανταλλαγή στοιχείων, ως προς τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων;

Εν τούτοις, δεν πήραμε καμία απάντηση – αφού όλα τα υπουργεία δήλωσαν αναρμόδια. Η αιτία; Ενδεχομένως οι ισχυρές ελληνικές οικογένειες που έχουν σχέση με το σκάνδαλο, όπως φαίνεται από ένα δημοσίευμα, οι οποίες απέφυγαν εν πρώτοις την ποινική διαδικασία, ενώ στη συνέχεια μάλλον πίεσαν για να τοποθετηθεί ο φάκελος στο αρχείο – όπως συμπεραίνεται από το κατωτέρω μέρος του άρθρου, το οποίο φυσικά δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε:

“Ο επίσημος αντιπρόσωπος της VW/Audi στην Ελλάδα, Kosmocar και η θυγατρική της, Karenta, μέλη των επιχειρήσεων Μανδύλα, έχουν επιλέξει να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Μετά από μια μακρά περίοδο σιωπής, από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, χρειάστηκε το επίσημο αίτημα του Υπουργείου Μεταφορών, για να ενημερώσει ο διευθύνων σύμβουλός της, Στήβεν Σύρτης, για την ελληνική πλευρά του σκανδάλου. Ότι δηλαδή, σύμφωνα με τα στοιχεία του εργοστασίου, εισήχθησαν 9.119 μοντέλα VW και Audi με τον δίλιτρο diesel που έχει κωδικό ΕΑ189 και «φορά» το παράνομο λογισμικό. Όμως το πρόβλημα, είναι μεγαλύτερο. Γιατί κανείς δεν μπορεί να πει ποιος είναι ο αριθμός των οχημάτων που εισήχθησαν ως νέα και μεταχειρισμένα από ανεξάρτητους εμπόρους.

Η Kosmocar, θα πρέπει, όταν τον Ιανουάριο ξεκινήσει το πρόγραμμα ανάκλησης, να εντοπίσει και αυτούς τους ιδιοκτήτες. Και, την ίδια ώρα, να γίνει μια συνεννόηση για τις έτερες θυγατρικές αυτοκινητοβιομηχανίες του VAG, Seat (Όμιλος Βασιλάκη) και Skoda (Π. Πανόπουλος ως το 2017, οπότε και πιθανότατα αναλαμβάνει η οικογένεια Μανδύλα την αντιπροσώπευση στην Ελλάδα). Χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί για την Kosmocar, την εταιρία που πρωταγωνιστεί στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα, με τζίρο 148,64 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2013. Την ίδια χρονιά, στη 10η θέση βρέθηκε μια άλλη πασίγνωστη επίσης εταιρία, η KARENTA ΑΕ, εξουσιοδοτημένος έμπορος αυτοκινήτων Volkswagen και Audi, θυγατρική της Kosmocar, με πρόεδρο ένα άλλο πασίγνωστο όνομα στον κόσμο της ελληνικής βιομηχανίας, τον Μηνά Εφραίμογλου της 3Α, συνέταιρο του Βασίλη Μανδύλα.

Από τη Νιγηρία, όπου βρίσκεται εγκατεστημένη η αυτοκρατορία Μανδύλα (δραστηριοποιείται σε κατασκευές, αυτοκίνητα, εμπορικά δίκτυα, αεροδρόμια, ηλεκτρισμός, ηλεκτρικές συσκευές, αυτοκινητοβιομηχανίες), όπου ο Βασίλης και η Έρη Μανδύλα έστησαν αυτή την αυτοκρατορία, δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές” (πηγή).

Συνεχίζοντας, σε επίπεδο καταναλωτών, Ελληνικό δικαστήριο επιδίκασε ήδη 5.200 € σε ιδιοκτήτη το 2018 (πηγή) – οπότε, με περίπου 20.445 αυτοκίνητα σύμφωνα με απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ερώτηση βουλευτή της ΝΔ από τις 13-2-2019 (πηγή), όταν ήταν αντιπολίτευση βέβαια και κατηγορούσε το ΣΥΡΙΖΑ απλά και μόνο για να υπεξαιρέσει την εξουσία, ενώ σήμερα επικαλείται αναρμοδιότητα των πάντων, μπορούν να διεκδικηθούν περί τα 106 εκ. €.

Όμως, όπως αναφέραμε παραπάνω, το τμήμα εμπορίου του υπουργείου ανάπτυξης, ως απάντηση σε ερώτημα μας, ισχυρίσθηκε πως δεν υπάρχει παράβαση της  νομοθεσίας προστασίας των καταναλωτών – ενώ την ίδια στιγμή ο συνήγορος του καταναλωτή της Πολωνίας επέβαλε πρόστιμο ύψους 31,6 εκ. $ στη VW για εξαπάτηση των καταναλωτών – παρά το ότι η γερμανική βιομηχανία διαθέτει εργοστάσιο εκεί. Τα ερωτήματα μας εδώ στο υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν τα εξής:

  1. Πρόκειται να λάβετε μέτρα, έτσι ώστε να ενημερώσετε και να διευκολύνετε τους Έλληνες καταναλωτές στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία; Προφανώς γνωρίζετε πως η δικαστική οδός για τους ιδιώτες είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα – ενώ η απαίτηση τους παραγράφεται, μετά την παρέλευση πέντε ετών από την αγορά του νέου αυτοκινήτου τους.
  2. Σκοπεύετε να επανεξετάσετε ενδεχόμενες ευθύνες, όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών και της υγείας του πληθυσμού από τις εκπομπές; Υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με το ότι, το αστικό περιβάλλον είναι πολύ επιβαρυμένο.
  3. Τι μέτρα έχετε λάβει, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί η εξαπάτηση των καταναλωτών και του δημοσίου από τέτοιες εταιρίες;

Δυστυχώς όμως, ισχυρίσθηκε πως είναι αναρμόδιο, παραπέμποντας μας όπως αναφέραμε στο υπουργείο Ανάπτυξης που είχε επίσης δηλώσει αναρμόδιο, όπως το Οικονομικών, του Περιβάλλοντος κλπ – για να ξεκινήσουμε τον κύκλο από την αρχή! Προφανώς το θέμα θα παραμείνει στο αρχείο, αφού κανένας δεν ενδιαφέρεται – οπότε το δημόσιο θα χάσει τουλάχιστον 30 εκ. € και οι ιδιώτες πάνω από 100 εκ. €, είτε λόγω της δύναμης των παραπάνω ελληνικών οικογενειών, είτε απλά από τη συνήθη δουλοπρέπεια των κυβερνήσεων μας απέναντι στη Γερμανία.

Στα πλαίσια αυτά, όσο και αν θέλουμε να στηρίξουμε τη χώρα μας, όταν παραμένουμε μόνοι μας, ενώ ακόμη και η ελληνική διανόηση έχει αυτομολήσει, έχει λιποτακτήσει κατά ορισμένους (πηγή), είναι αδύνατον να τα καταφέρουμε – αν και δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουμε να προσπαθούμε.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading