Το ξεπούλημα της ΔΕΠΑ – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες

Το ξεπούλημα της ΔΕΠΑ

.

Δεν έχει βγει ακόμα ισολογισμός διαχωρισμού της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Υποδομών – οπότε δεν ξέρουμε τι πουλάμε και για πόσο. Πώς θα προβούν σε εκτίμηση της αξίας οι ενδιαφερόμενοι; Προβλέπεται να πουληθεί και η ΔΕΠΑ με δάνεια από συστημικές Τράπεζες όπως η ΔΕΣΦΑ, τα 14 Αεροδρόμια και το Ελληνικό, στερώντας κεφάλαια από την πραγματική οικονομία;

.

Κοινοβουλευτική Εργασία

Είναι γνωστός ο εκκαθαριστής και εκτελεστής της Ελλάδας (ανάλυση). Δεν είναι γνωστό όμως πως αποφεύγει την αντιπαράθεση και στέλνει άλλους στη θέση του – όπως στην κατωτέρω επίκαιρη ερώτηση.

Επίκαιρη Ερώτηση

Ο Όμιλος ΔΕΠΑ έχει καθοριστική θέση στην Ελληνική αγορά ενέργειας. Είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της χώρας, εξυπηρετώντας μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες και νοικοκυριά.  Ελέγχει επίσης το δίκτυο λιανικής Φ.Α (δηλ. τους διαχειριστές ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑΘΕΣΣ, ΔΕΔΑ) και το 30% της αγοράς μέσω της ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Α.Ε. κυρίως στην περιοχή Αττικής, όπως και τα πρατήρια καυσίμων αυτοκινήτων FISIKON (CNG).

Η ΔΕΠΑ προμηθεύεται Φυσικό Αέριο από διεθνείς αγωγούς – μέσω συνδέσεων με την Τουρκία στους Κήπους Έβρου (με προμηθεύτρια την Botas) και με τη Βουλγαρία στο Σιδηρόκαστρο (με προμηθεύτρια την Gazprom). Επίσης προμηθεύεται LNG μέσω της Ρεθυθούσας, από την Αλγερία και τη Sonatrach. Στο άμεσο μέλλον θα μπορεί να προμηθεύεται αέριο και μέσω του αγωγού TAP (Αζερικό αέριο της Socar μέσω της Τουρκίας), να προμηθεύει ή να προμηθεύεται μέσω του συνδετήριου αγωγού IGB με τη Βουλγαρία, καθώς επίσης του σταθμού FSRU (LNG). Στο απώτερο μέλλον θα μπορεί επίσης να προμηθεύεται αέριο μέσω των αγωγών IGI Poseidon (Αζερικό φ.α. και σύνδεση με Ιταλία) και Eastmed (φ.α. από το Ισραήλ και την Κύπρο).

Η ΔΕΠΑ είναι κερδοφόρα. Σε επίπεδο ομίλου είχε πωλήσεις 931 εκ. € το 2018 από 914 εκ. € το 2017 και κέρδη 110 εκ. € το 2018 από 44 εκ. € το 2017. Όμως οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ, οπότε λογικά το μερίδιο αγοράς της, μειώνονται τα τελευταία χρόνια λόγω αύξησης των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Οι ερωτήσεις μας εδώ είναι οι εξής:

(1) Το θέμα της ΔΕΠΑ είναι πάνω απ’ όλα γεωστρατηγικό και ενεργειακής ασφάλειας. Έχετε πάρει τα μέτρα σας πριν πουληθεί; H ΔΕΠΑ έχει συμμετοχή σε εθνικά ενεργειακά έργα, όπως sτους αγωγούς TAP, IGI με την Ιταλία, IGB με τη Βουλγαρία και Eastmed. Θα συνεχίσουν τα έργα εάν πουληθεί, όπως για παράδειγμα ο IGI και ο Eastmed, ή θα υπολειτουργούν; Θα δρομολογηθεί η τροφοδοσία με LNG της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω της Αλεξανδρούπολης;

(2) Δεν θα αυξηθεί το κόστος για τη βιομηχανία, για την ηλεκτροπαραγωγή και για τα νοικοκυριά, εάν δημιουργηθούν συγκεντρώσεις ιδιωτικών συμφερόντων, μονοπώλια δηλαδή,  στην προμήθεια φ.α. και στη διανομή;

(3) Τι εγγυήσεις υπάρχουν για την επέκταση του δικτύου λιανικής στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως και της FISIKON;

Δευτερολογία

Η Εταιρία σύμφωνα με τους τελευταίους νόμους ΣΥΡΙΖΑ  και ΝΔ πρόκειται να χωριστεί ως εξής:

(1) ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, με αντικείμενο την προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης πρατήρια καυσίμων FISIKON (υγροποιημένου φ.α. CNG) συν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις από τη σύνδεση με διεθνείς υποδομές για προμήθεια αερίου (IGB και FSRU)

(2) ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, με αντικείμενο τη διαχείριση των δικτύων διανομής λιανικής ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ (Λοιπής Ελλάδας), των συνδεδεμένων παγίων και το δίκτυο οπτικών ινών –  εξαιρουμένων των διεθνών έργων

(3) ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ, στην οποία θα περιέλθουν οι συμμετοχές που έχει σήμερα η ΔΕΠΑ στους αγωγούς ΠΟΣΕΙΔΩΝ (σύνδεση με Ιταλία IGI και EastMed) και το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) (πρακτικά).

Η ιδιωτικοποίηση του Ομίλου ΔΕΠΑ είναι στο στόχαστρο των δανειστών από παλιά. Έχει γίνει ήδη μια απόπειρα για πώληση της το 2010 – ενώ η ΔΕΣΦΑ πουλήθηκε τελικά το 2018, μετά από την ακύρωση την προσφοράς της Socar το 2016, στην Ισπανο-Βελγο-Ιταλική κοινοπραξία (Senfluga) που επίσης συμμετέχει στον TAP, στον οποίο αργότερα εισήλθε και ο Όμιλος Κοπελούζου. Η απόσπαση της από την ΔΕΠΑ που ήταν 100% θυγατρική της έγινε χωρίς αντίτιμο – αλλά με τη μείωση μετοχικού κεφαλαίου και με ζημία 130,9 εκ. € σε επίπεδο Ομίλου!

Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου σας και χωρίς να έχουν εκδοθεί ισολογισμοί των νέων εταιριών, προκηρύχτηκε διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Υποδομών στις 12/9/19 και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στις 23/1/20! Αφορά το 100% των μετοχών που αναλύεται σε 65% για το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και στο 35% των μετοχών των ΕΛΠΕ τουλάχιστον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Εν προκειμένω τα εξής:

(1) Για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από την ιταλική Italgas, από τη γερμανική E.on, από τη ΔΕΣΦΑ (Senfluga-Κοπελούζος) και από τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (πρακτικά)

(2) Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, εκδηλωμένο ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει από σχεδόν όλους τους ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους, δηλαδή από τους Μυτιληναίος, Κοπελούζος, ΕΛΠΕ, Μότορ Οιλ και ΔΕΗ (πρακτικά).

Οι απορίες μας εδώ είναι οι παρακάτω:

1.Τι σκοπό εξυπηρετεί o διαχωρισμός και η πώληση της ΔΕΠΑ σε κομμάτια;

2. Δεν έχει βγει ακόμα ισολογισμός διαχωρισμού της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Υποδομών – οπότε δεν ξέρουμε τι πουλάμε και για πόσο. Πώς θα προβούν σε εκτίμηση της αξίας οι ενδιαφερόμενοι;

3. Έχει γίνει αποτίμηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Υποδομών πριν την πώληση και από ποιόν; Εάν ναι, θα σας παρακαλούσαμε να προσκομιστεί.

4. Γιατί προωθείται η αγορά ποσοστού 20% στην FSRU του ομίλου Κοπελούζου αυτή τη στιγμή; Σε τι τιμή θα γίνει η αγορά; Υπάρχει αποτίμηση; Το κόστος επένδυσης είναι 400 εκ. €.

5. Γιατί θα αποχωρήσουν τα ΕΛΠΕ, τουλάχιστον από τη ΔΕΠΑ Υποδομές; Έχουν συμφωνήσει; Σε τι τιμή θα πουλήσουν τις μετοχές τους;

6. Προβλέπεται να πουληθεί και η ΔΕΠΑ με δάνεια από συστημικές Τράπεζες όπως η ΔΕΣΦΑ, τα 14 Αεροδρόμια και το Ελληνικό, στερώντας κεφάλαια από την πραγματική οικονομία;


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.