Το θηριώδες σκάνδαλο των σκανδάλων – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το θηριώδες σκάνδαλο των σκανδάλων

.

Η ΔΕΗ και γενικότερα οι ενεργειακές επιχειρήσεις είναι ότι σημαντικότερο για το μέλλον της Ελλάδας – ενώ το μοναδικό σχέδιο ανάπτυξης που έχει η κυβέρνηση, είναι να ξεπουλήσει τα πάντα. Όπως λέγεται, η ανικανότητα και η απαξίωση είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Δυστυχώς δε, ανίκανες διορισμένες διοικήσεις αποτυχημένων κομματικών στελεχών που έχουν στόχο την απαξίωση, είναι το πλέον συνηθισμένο σενάριο στην Ελλάδα – όπως στα ΕΛΠΕ που αντικαταστάθηκε η επιτυχημένη διοίκηση τους με την αποτυχημένη προηγούμενη, προφανώς για να ξεπουληθούν. Εύλογα επομένως θα πρέπει να δοθεί εδώ η μεγάλη μάχη από τους Έλληνες, εάν πράγματι ενδιαφέρονται για την πατρίδα τους και για τα παιδιά τους – ενώ εμείς  είναι αδύνατον να δώσουμε μόνοι μας αυτή τη μάχη, όσο και αν το επιθυμούμε. Πόσο μάλλον όταν μία ακόμη ελληνική κυβέρνηση-υποχείριο της καγκελαρίου ευχαρίστησε χθες τη Γερμανία, συνεχίζοντας την πολιτική της υποτέλειας, των υποκλίσεων και της διεθνούς επαιτείας, εξευτελίζοντας μας διεθνώς – ενώ φυσικά ούτε λόγος για το ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας, με αντάλλαγμα την επιμήκυνση των 96 δις € για μετά το 2032, έντοκα ως συνήθως! 

.

Ανάλυση

Η βασικότερη προϋπόθεση της χειραγώγησης είναι η άγνοια – οπότε ο δικός μας σκοπός είναι η καταπολέμηση αυτής της άγνοιας, όσον αφορά κυρίως το κράτος και την οικονομία, είτε με αναλύσεις, είτε μέσω των δυνατοτήτων που μας δίνονται στη Βουλή. Ειδικά όσον αφορά το θηριώδες, διαχρονικό σκάνδαλο της ΔΕΗ, η οποία ακολουθεί την ίδια οδυνηρή πορεία με αυτήν της Ελλάδας, θύμα της συνεχούς κακοδιαχείρισης και των μνημονίων, θεωρούμε υποχρέωση μας να αναδείξουμε πού οφείλονται τα προβλήματα της και ποιοί είναι οι βασικοί υπεύθυνοι – υποδεικνύοντας επίσης λύσεις. Ελπίζουμε δε οι ερωτήσεις μας προς την κυβέρνηση και οι αναλύσεις μας να κοινοποιούνται από τους αναγνώστες της σελίδας σε όσο περισσότερους φίλους τους μπορούν, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της άγνοιας.

Στα πλαίσια αυτά, στη χθεσινή συζήτηση της Βουλής η κυβέρνηση κατηγορούσε την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως παρέλαβε τη ΔΕΗ με κέρδη 90 εκ. € και την παρέδωσε με ζημίες 903 εκ. € στα τέλη του 2018. Δυστυχώς δεν συνέκρινε τα ίδια μεγέθη (κέρδη προ φόρων), οπότε η αλήθεια είναι διαφορετική – αφού την παρέδωσε με κέρδη προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 137,7 εκ. € (γράφημα).

Την παρέλαβε δε με ζημίες του 2018, επίσης από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ύψους 509,1 εκ. € (γράφημα), όπου όμως οφείλει κανείς να προσθέσει τα κέρδη του ΑΔΜΗΕ – του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς ξεπούλησε μέρος των μετοχών του σε κινέζους, σε μία κυριολεκτικά εξευτελιστική τιμή (ανάλυση). Εν προκειμένω, τα κέρδη προς φόρων, τόκων και αποσβέσεων του ΑΔΜΗΕ ήταν 183 εκ. € (πηγή) – ενώ τα καθαρά κέρδη του ΑΔΜΗΕ συμμετοχών ΑΕ 42,3 εκ. €, παρουσιάζοντας αύξηση 83,4% και του ΑΔΜΗΕ ΑΕ 85,6 εκ. €, έχοντας αυξηθεί κατά 38,6% σε ετήσια βάση (πηγή). Από αυτό και μόνο συνειδητοποιεί κανείς πόσο πολύτιμα και κερδοφόρα είναι τα δίκτυα, εκτός του ότι είναι μονοπωλιακά – οπότε είναι εντελώς παράλογο οικονομικά να τα πουλάει μία χώρα.

Αυτό που όμως δεν είπε η κυβέρνηση είναι πως τα κέρδη προ φόρων της ΔΕΗ το 2009 ήταν 993,1 εκ. € (γράφημα) , με πολύ μεγαλύτερο τζίρο – ενώ έκτοτε βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, όπως άλλωστε και η ελληνική οικονομία. Οι βασικές αιτίες είναι οι εξής:

(α)  Η κακοδιαχείριση, μεταξύ των οποίων η μη είσοδος της στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας έγκαιρα από τις αρχές του 2000, όπως έκαναν όλες οι άλλες αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – φυσικά όχι επειδή δεν το γνώριζε, αλλά επειδή οι κυβερνήσεις επέλεξαν, ενδεχομένως χρηματιζόμενες, να τις αφήσουν στους ιδιώτες. Η τελευταία της ευκαιρία, όπως επίσης της Ελλάδας, ήταν το 2008/09 – όπου όμως η τότε κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, αυτή που υπερχρέωσε την Ελλάδα και εκτόξευσε στα ύψη τα δίδυμα ελλείμματα της (ανάλυση),  τη θυσίασε, προς όφελος των ιδιωτών.

(β) Τα μνημόνια, λόγω των οποίων η Ελλάδα βυθίστηκε στην ύφεση χάνοντας πάνω από το 25% του ΑΕΠ της – γεγονός που οδήγησε στην πτώση του τζίρου και των κερδών χιλιάδων επιχειρήσεων, δημοσίων και ιδιωτικών. Εκτός αυτού απαγορεύθηκαν ουσιαστικά στο κράτος, οπότε στις επιχειρήσεις του οι επενδύσεις – ενώ φυσικά ο δανεισμός τους κατέστη πανάκριβος και δύσκολος.

(γ) Οι άθλιες συμφωνίες των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά, όπως της ΝΔ με την Τρόικα το 2014, με αποκορύφωμα αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 – όπου ουσιαστικά η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να χάσει το 50% των πελατών της χωρίς κανένα αντάλλαγμα, πουλώντας σε τιμές κάτω του κόστους το ρεύμα σε ιδιώτες!

Οι ιδιώτες αυτοί, μεταξύ άλλων, το εξήγαγαν σε γειτονικές χώρες εις υγεία των κορόιδων – όλων των Ελλήνων δηλαδή που καλούνται σήμερα να πληρώσουν αυξημένες τιμές κατά 8% (γράφημα), έχοντας προετοιμαστεί από τις συνεχείς, ανεύθυνες δηλώσεις απαξίωσης της επιχείρησης από τον κ. Χατζηδάκη (ανάλυση). Με απλά λόγια, η αιτία όλων αυτών των αρνητικών δηλώσεων του υπουργού ήταν αφενός μεν η αύξηση των τιμολογίων, αφετέρου το ξεπούλημα της επιχείρησης μετά την τιμολογιακή εξυγίανση της από τους φορολογουμένους – όπως ακριβώς συνέβη με τις τράπεζες που αφελληνίσθηκαν, αφού προηγουμένως οι Έλληνες, εσαεί κορόιδα, τις στήριξαν με πάνω από 60 δις € που αύξησαν το δημόσιο χρέος.

Έτσι έχει καταντήσει λοιπόν να κοστίζει η ΔΕΗ στο χρηματιστήριο περί τα 650 εκ. €, όταν μόνο τα πάγια περιουσιακά της στοιχεία υπερβαίνουν τα 14 δις € – ενώ η πορτογαλική ΔΕΗ αποτιμάται στα 12 δις €! Σαν να μην έφταναν δε όλα αυτά, η νέα κυβέρνηση θέλει να ξεπουλήσει τα πλέον πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία: τα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, επικαλούμενη πως και το ΣΥΡΙΖΑ ξεπούλησε μέρος του ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΣΦΑ, οπότε αυτή δικαιούται να ξεπουλήσει τα υπόλοιπα, μαζί με τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ!

Να μείνει δηλαδή η Ελλάδα χωρίς καθόλου ενεργειακές επιχειρήσεις, ειδικά όταν διαθέτει ενεργειακά αποθέματα και πρόκειται να διέλθουν ενεργειακοί αγωγοί. Εάν αυτό δεν είναι έγκλημα, τότε δεν ξέρουμε τι άλλο θα μπορούσε να είναι.  Αναρωτιόμαστε πάντως εάν η κυβέρνηση, εκτός από το ξεπούλημα, έχει κάποια άλλη συνταγή για την ανάπτυξη της χώρας – την οποία μέχρι στιγμής δεν μας έχει αποκαλύψει.

Περαιτέρω, υποβάλλαμε ερώτηση στον κ. Χατζηδάκη (πηγή), για την οποία περιμένουμε απάντηση – ενώ συμμετείχαμε στην επιτροπή της Βουλής, όπου ο αξιότιμος κ. υπουργός μαζί με το νέο διευθύνοντα σύμβουλο, όφειλε να παρουσιάσει το σχέδιο του και να απαντήσει σε ερωτήσεις. Στα πλαίσια αυτά, διαπιστώσαμε αμέσως πως θεωρούσε ότι απευθυνόταν σε ηλιθίους – αφού συνέχισε να απαξιώνει την επιχείρηση, λέγοντας μεταξύ άλλων πως δεν πρέπει να φοβόμαστε γιατί δεν θέλει να την αγοράσει κανείς! Κορόιδευε δηλαδή τους πάντες, αφού ο στόχος του δεν είναι η πώληση των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ, αλλά των πολύτιμων και μονοπωλιακών δικτύων της – ενώ μας έκανε εντύπωση η αναφορά του νέου διευθυντή της, σύμφωνα με την οποία (εάν δεν ακούσαμε λάθος) το κράτος δανείζει στη ΔΕΗ 550 εκ. € επαναλαμβανόμενα (roll over), με επιτόκιο 27%!

Δηλαδή εισπράττει τόκους από την επιχείρηση ύψους 148,5 εκ. € κάθε χρόνο, όταν την ίδια στιγμή το δημόσιο, οι δήμοι, ορισμένα κόμματα όπως η ΝΔ κλπ. οφείλουν στη ΔΕΗ μεγάλα ποσά – οπότε μόνο από τους τοκογλυφικούς τόκους αυτούς η επιχείρηση οδηγείται στον αφανισμό. Όσον αφορά δε την απειλή του κ. Χατζηδάκη προς το ΣΥΡΙΖΑ περί εξεταστικής, την οποία επανέλαβε στην επιτροπή εκτός από τα ΜΜΕ (πηγή), είμαστε σίγουροι πως αποτελεί «άσφαιρα πυρά» – αφού το κόμμα του έχει πολύ μεγαλύτερες ευθύνες για την καταστροφή που υπέστη η ΔΕΗ.  Οι ερωτήσεις τώρα που του υποβάλλαμε, εισπράττοντας τα ειρωνικά του χαμόγελα λόγω προφανώς έλλειψης επιχειρημάτων (πιθανολογούμε πως κάποια στιγμή θα υποχρεωθεί να τα πληρώσει), ήταν οι παρακάτω:

.

“Αυτό που μας έχει κάνει εντύπωση, εκτός από τις συνεχείς δηλώσεις σας που απαξιώνουν τη ΔΕΗ και για τις οποίες σας έχουμε υποβάλλει ειδικό ερώτημα, είναι η πρόθεση σας να πουλήσετε το υπόλοιπο του ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα δίκτυα δηλαδή που είναι εξαιρετικά πολύτιμα τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για την Ελλάδα.

Είναι σαν να έχει κάποιος μία επιχείρηση με μονάδες παραγωγής που διαθέτουν πολλοί άλλοι, χωρίς επώνυμα προϊόντα και με δύο μονοπωλιακά Σούπερ Μάρκετ, τα οποία μπορούν να πουλούν προϊόντα από διάφορους παραγωγούς. Λογικά θα προτιμούσε λοιπόν να πουλήσει τις παραγωγικές μονάδες, εάν ήταν αναγκασμένος και όχι τα Σ/Μ!

Όσον αφορά δε το νέο διευθυντή της, είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως προέρχεται εντελώς τυχαία από την ιταλική ΕΝEL. Από τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικών δικτύων δηλαδή που σίγουρα θα ενδιαφερθεί για την απόκτηση τουλάχιστον του ΔΕΔΔΗΕ. Επειδή τώρα είναι παρών, ενώ έχω καταθέσει ήδη ερώτημα σε εσάς, θα ήθελα να απευθύνω σε αυτόν ορισμένα ερωτήματα, με βάση τη συνέντευξη του:

(1) “Θα προχωρήσει με διάλογο η απολιγνιτοποίηση με γνώμονα την προστασία των τοπικών κοινωνιών και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών που σήμερα εξαρτώνται από τον λιγνίτη“.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μέχρι πότε θα γίνει αυτό; Ήδη υπάρχουν μονάδες που κλείνουν. Με τι σχέδιο και προγραμματισμό, όταν ο λιγνίτης καλύπτει το 35% της ενέργειας και θέλετε να πάει στο 17%; Τι θα τον αντικαταστήσει (ΑΠΕ, εισαγωγές ή άλλα) και πότε; Πώς θα γίνει η μετάβαση σε νέες δραστηριότητες των εργοστασίων, όπως της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης ή του Αμύνταιου; Των ευαίσθητων περιοχών δηλαδή που ζουν από την ΔΕΗ άμεσα ή έμμεσα; Τι άλλο θα κάνετε και σε τι βάθος χρόνου; Τι ενέργειες έχουν γίνει ή θα γίνουν;  Θέλουν να διώξετε κόσμο από την Μακεδονία;

(2) “Το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα επιδιωχθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς να μην πέσει στο 50% όπως είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ο στόχος να αυξηθεί στο 60 με 65%

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτή τη στιγμή το μερίδιο είναι στο περίπου 80%; Πως θα γίνει η μείωση έστω στο 65%; Με τι αντάλλαγμα θα το αποκτήσουν οι ιδιώτες, όταν τόσο καιρό εισπράττουν τα ΝΟΜΕ αλλά μόνο επιλεκτικά παίρνουν πελάτες και κυρίως εξάγουν; (βλέπε προσφυγή της ΔΕΗ, πηγή)

(3) “Θα υπάρξει νέο επιχειρησιακό σχέδιο με έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στις νέες τεχνολογίες

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως θα γίνει η ανάπτυξη ΑΠΕ, αφού ως τώρα η ΔΕΗ έχει αποκλειστεί; Γιατί έχει αποκλειστεί στην πράξη; Σε τι ΑΠΕ θα αναπτυχθεί; Με τι κεφάλαια; Με τι συνεταίρους; Τι εννοείτε στις νέες τεχνολογίες; Συμπεριλαμβάνεται η διακράτηση C02 (carbon sequestration) που θα δώσει ζωή σε λιγνιτικές μονάδες, όπως και φυσικού αερίου ή πετρελαίου;

(4) “Θα υιοθετηθεί νέα εμπορική πολιτική με νέα σύγχρονα προϊόντα και όχι οριζόντια προσέγγιση όλων των πελατών – κατάργηση της οριζόντιας έκπτωσης συνέπειας“.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της νέας οικονομικής πολιτικής; Αύξηση των εσόδων για τη ΔΕΗ, οπότε και αύξηση σε καταναλωτικό επίπεδο σε μέσο όρο των τιμών; Αν γίνουν επιλεκτικά προσφορές σε πελάτες, τότε σε ποιους πελάτες θα γίνουν και σε τι προϊόντα; Σε χαμηλόμισθούς; Σε βιομηχανικούς; Σε μεγάλους χρήστες;

Σύμφωνα με συνδικαλιστές και με δημοσιεύματα, η τιμολόγηση της Αλουμίνιον Ελλάδος (Μυτιληναίος) είναι σκάνδαλο – μεταξύ άλλων επειδή και ο συγκεκριμένος όμιλος παράγει ενέργεια. Το σύνολο της άμεσης ζημιάς της ΔΕΗ από τον όμιλο Μυτιληναίου θεωρείται πως είναι πάνω από 235 εκ. ευρώ. Ισχύει;

Συνέχεια στη σελίδα δύο……..


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading