Δανία, το βασίλειο της διαφθοράς – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία, το βασίλειο της διαφθοράς

.

Παρά την πληθώρα σκανδάλων, ξεπλύματος μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγής και υπεξαιρέσεων, έχει συγκαταλεχθεί στα κράτη με τη λιγότερη διαφθορά στον πλανήτη, μετά τη Ν. Ζηλανδία – από τη Διεθνή Διαφάνεια που εδρεύει στο Βερολίνο, με μέλη της τους μεγαλύτερους διαφθορείς παγκοσμίως, όπως η Siemens.

.

Άποψη

Βασίλης Βιλιάρδος, Οικονομολόγος,Επιχειρηματίας

Ο βασικότερος λόγος, για τον οποίο οι Έλληνες θεωρούν πως είναι θύτες της χώρας τους, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για δυστυχή θύματα, είναι η άγνοια του τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, σε συνδυασμό με τους μύθους που κυκλοφορούν – όπως στο παράδειγμα της Γερμανίας, όπου δεν κατανοούν πως το οικονομικό θαύμα που πέτυχε μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο κάθε άλλο παρά θαύμα ήταν.

Ειδικότερα, το γερμανικό «θαύμα» οφειλόταν (α) στα χρήματα που έκλεψαν οι ναζί από τις χώρες που είχαν υποδουλώσει (πηγή) κρύβοντας τα στην Ελβετία ή στη Ν. Αμερική,  τα οποία επαναπατρίσθηκαν με τη βοήθεια των Η.Π.Α. αυξάνοντας κατακόρυφα τις επενδύσεις παγίου εξοπλισμού, (β) στη διαγραφή πάνω από το 50% των χρεών της το 1953, όπου η εξυπηρέτηση των υπολοίπων ήταν με ρήτρα εξαγωγών και (γ) στην αναβολή των πληρωμών των πολεμικών επανορθώσεων για μετά την τυχόν ένωση της – όπου τελικά η Γερμανία αρνήθηκε να τιμήσει την υπογραφή της μετά το 1990 (πηγή), με κύριους ζημιωμένους την Ελλάδα και την Πολωνία.

Μετά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους δε του 2010, η οποία ξεκίνησε από τον ανόητο και όχι αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης, από την Ελλάδα, η Γερμανία θησαύρισε – ισοσκελίζοντας τον προϋπολογισμό της με τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της, καθώς επίσης παράγοντας τεράστια πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, ύψους σχεδόν 300 δις $ ετησίως! Αντίθετα, η Ελλάδα κατέρρευσε μετά το έγκλημα του PSI, όπου δυστυχώς υπάρχουν ακόμη Έλληνες που το υποστηρίζουν – αν και όχι από άγνοια, αλλά από κομματικές σκοπιμότητες (ανάλυση).

Όσον αφορά την αίσθηση των Ελλήνων, σύμφωνα με την οποία είναι θύτες και όχι θύματα, οφείλεται στη χειραγώγηση τους – κυρίως στο ότι πιστεύουν πως η φοροδιαφυγή είναι ο λόγος, για τον οποίο χρεοκόπησε η χώρα τους και όχι το βρώμικο κομματικό σύστημα που τους απομυζεί αχόρταγα, ιδίως τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ είναι το μοναδικό που ζει και βασιλεύει ακόμη στην Ελλάδα. Μαζί βέβαια με τις εγχώριες ελίτ, επίσης συνεργάτες των ξένων δυνάμεων οικονομικής κατοχής που διαπραγματεύονται την υφαρπαγή των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων – όπου «διαπραγμάτευση» σημαίνει απλά το χρηματισμό των κατάλληλων πολιτικών προσώπων, έναντι μετοχικής συμμετοχής των διαπραγματευτών στις επιχειρήσεις που ξεπουλιούνται (χωρίς να τους κοστίζει ούτε ένα ευρώ).

Περαιτέρω, παρά το ότι έχουμε τεκμηριώσει πως η Γερμανία είναι ο παράδεισος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ότι βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης, όσον αφορά τις απάτες (άρθρο), στην 8η θέση παγκοσμίως ως φορολογικός παράδεισος (άρθρο), μεταξύ των πρωταθλητών της φοροδιαφυγής, καθώς επίσης πρώτη σε σχέση με τη διακίνηση μαύρου χρήματος στην ήπειρο μας, οι Έλληνες συνεχίζουν να θεωρούν πως έχουν το μονοπώλιο στη φοροδιαφυγή – ενώ οι άλλες χώρες είναι έντιμες και ηθικές!

Στα πλαίσια αυτά, έχοντας αναφερθεί στην Ολλανδία, στην ΙΚΕΑ και στο Λουξεμβούργο, εκτός από τη Γερμανία, θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε τη δήθεν ενάρετη Δανία – όπου ελάχιστοι έχουν δώσει σημασία στο γεγονός της παραίτησης του επικεφαλής της DANSKE BANK, λόγω της πιθανής νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Εσθονία, ύψους 200 δις € (πηγή).

Ειδικότερα, πέρυσι αποκαλύφθηκε πως οι δύο μεγάλες τράπεζες της Δανίας, η DANSKE BANK και η NORDEA (σουηδική ουσιαστικά), συμμετείχαν σε υποτιθέμενες (έως ότου εκδικαστούν) παραβάσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες – όπου εκείνη την εποχή πάνω από 7 δις δανέζικες κορώνες μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς των τραπεζών της Δανίας, οι οποίοι ανήκουν σε εταιρίες γραμματοκιβωτίου με διευθύνσεις σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι Σεϋχέλλες και ο Παναμάς. Έκτοτε τα ποσά αυξήθηκαν, αφού η DANSKE BANK αποδέχθηκε πως το ποσόν των 200 δις € είχε περάσει από ένα μικρό υποκατάστημα της στην Εσθονία – από πελάτες χωρών όπως η Ρωσία, η Μ. Βρετανία και οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι.

Πρόσφατα τώρα, η Ιντερπόλ καταχώρισε στους καταλόγους των καταζητούμενων με διεθνές ένταλμα σύλληψης έναν υπάλληλο υπουργείου της Δανίας, με την κατηγορία ότι υπεξαίρεσε από το δημόσιο το ποσόν των 17 εκ. $. Παράλληλα στη Δανία, σε μία από τις πλέον εθνικιστικές εάν όχι ρατσιστικές χώρες της ΕΕ (πηγή), ευρίσκεται στο στόχαστρο το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της χώρας – ενώ, παρά τις συστάσεις που της έγιναν πριν από τέσσερα χρόνια, δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψει τη διαφθορά μεταξύ των μελών του Κοινοβουλίου και του Δικαστικού σώματος!

Έτσι η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αρμοδιότητα την πάταξη της διαφθοράς, συμπεριέλαβε τη Δανία στον κατάλογο των κρατών που είναι ύποπτα για διαφθορά σε υψηλά κλιμάκια της εξουσίας – ενώ η χώρα ερευνάται για την κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπου ενδέχεται να αναγκαστεί τελικά να επιστρέψει στην Ε.Ε. τα τρία τέταρτα των 875 εκ. κορωνών, ποσόν αντίστοιχο των 117,8 εκ. €, που είχε λάβει αρμόδια υπηρεσία της κυβέρνησης.

Εν τούτοις, παρά την πληθώρα σκανδάλων διαφθοράς, ξεπλύματος μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγής και υπεξαιρέσεων, καθώς επίσης παρά το ότι δεν έχει επιβάλλει την τήρηση της διεθνούς συμφωνίας για την καταπολέμηση της Δωροδοκίας, η Δανία έχει συγκαταλεχθεί στις χώρες με τη λιγότερη διαφθορά στον πλανήτη, μετά τη Ν. Ζηλανδία (πρώτη το 2016, γράφημα) – από τη Διεθνή Διαφάνεια που εδρεύει στο Βερολίνο, με μέλη της τους μεγαλύτερους διαφθορείς παγκοσμίως, όπως η Siemens.

Η μέθοδος που τα έχει καταφέρει, το «κόλπο» καλύτερα, είναι το ότι η αστυνομία της χώρας, οι Αρχές της γενικότερα, δεν ερευνούν τις κατηγορίες για δωροδοκία και διαφθορά καθόλου, ιδίως μετά το 2013 – οπότε δεν καταδικάζεται κανένας και δεν χάνει την κορυφαία της θέση, ως η δεύτερη πιο αδιάφθορη χώρα στον πλανήτη! Εκτός αυτού τα εγχώρια ΜΜΕ δεν ασχολούνται καθόλου με τέτοια θέματα, προφανώς επειδή «αποζημιώνονται» αδρά από τις συμμορίες των διεφθαρμένων.

Αντίθετα, σε χώρες όπως η Ελλάδα δημοσιεύονται αμέσως τα πάντα, είτε τεκμηριώνονται είτε όχι, με έναν μαζοχισμό άνευ προηγουμένου – ενώ δεν τιμωρούνται ποτέ και για τίποτα οι όποιοι δράστες, ειδικά το πολιτικό προσωπικό, αλλά ενοχοποιούνται σταθερά τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, όπως οι περιπτεράδες, τα σουβλατζίδικα και οι υδραυλικοί, για μη έκδοση αποδείξεων, φοροδιαφυγή κοκ.. Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης η χώρα μας – να αυξάνονται συνεχώς οι φόροι, να εξευτελίζεται (στο ΔΝΤ οδηγήθηκε από τον κ. Παπανδρέου, με το διεθνή διασυρμό των Ελλήνων που τους χαρακτήρισε μανιακούς φοροφυγάδες), να λεηλατείται κοκ.

Ολοκληρώνοντας, ασφαλώς είμαστε εναντίον της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς κάθε είδους. Θεωρούμε όμως απαράδεκτο να κατηγορούνται οι Έλληνες και να θεοποιούνται οι ξένοι, καθώς επίσης πως αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό η διαφθορά χωρών όπως η Γερμανία ή η Δανία – με την έννοια πως προσελκύουν μαύρα χρήματα από παντού, χρηματοδοτώντας με αυτά την οικονομία και την ανάπτυξη τους, εις βάρος όλων των υπολοίπων. Έτσι η χώρα μας θα είναι πάντοτε «χαμένη από χέρι» – οπότε θα συνεχιστεί η κατάρρευση της, χωρίς καμία δυνατότητα αντιστροφής της τάσης, εάν δεν αλλάξει αμέσως τακτική. Βέβαια, η συνήθης κριτική σε τέτοια άρθρα μας είναι  να κοιτάζουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα και όχι αλλού – γεγονός που τεκμηριώνει την απίστευτη ανοησία ορισμένων Ελλήνων που αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν σωστά τη λογική τους.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading