Η NORDEA BANK εγκαταλείπει τη Σουηδία – The Analyst
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ & ΑΓΟΡΕΣ

Η NORDEA BANK εγκαταλείπει τη Σουηδία

.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας σχεδιάζει τη μεταφορά της έδρας της στη Φινλανδία, θεωρώντας πως θα είναι σε καλύτερη θέση εντός της Ευρωζώνης.

.

Επενδύσεις & Αγορές

Το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνεται η αρνητική κριτική εναντίον της Ευρωζώνης, η οποία έχει μετατραπεί προ πολλού σε γερμανική. Πόσο μάλλον όταν η Ιταλία φλερτάρει με την έξοδο της από το ευρώ, η Ισπανία έχει εξελιχθεί στη νούμερο ένα βόμβα στα θεμέλια της ένωσης, ενώ η Ελλάδα κατευθύνεται ολοταχώς προς τη χρεοκοπία και τη δραχμή – με αρκετούς να πιστεύουν πως εκτός Ευρωζώνης είναι δυνατόν να επιτύχει μία χώρα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, σε συνδυασμό με χαμηλότερους φόρους.

Το πόσο λανθασμένες είναι αυτές οι απόψεις όμως φαίνεται καθαρά από τη Σουηδία που δεν είναι μέλος του ευρώ, ενώ η κεντροαριστερή κυβέρνηση της αύξησε πρόσφατα τους φόρους – γεγονός που οδήγησε τη μεγαλύτερη τράπεζα της, τη NORDEA, να εγκαταλείψει τη χώρα, σχεδιάζοντας να μεταφέρει την έδρα της στο Ελσίνκι, παρά το ότι η Φινλανδία αποτελεί το τελευταίο θύμα της Ευρωζώνης (ανάλυση). Εντός της νομισματικής ένωσης λοιπόν, την οποία η NORDEA θεωρεί καλύτερη, όσον αφορά την προστασία των συμφερόντων της – παρά το ότι δεν θα επιβλέπεται πλέον από τη Σουηδική κεντρική τράπεζα που εκδίδει το δικό της νόμισμα, αφού η Φινλανδία είναι μέλος της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, αλλά από την ΕΚΤ.

Εν τούτοις, η κεντρική τράπεζα της Φινλανδίας δεν χάρηκε καθόλου, παρά το ότι η χώρα θα αυξήσει το ΑΕΠ και τα φορολογικά της έσοδα – επειδή θεωρεί πως η οικονομία της θα είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από τον τραπεζικό τομέα, εάν μετακομίσει η NORDEA. Όπως διαπιστώνεται από το γράφημα, σε μία τέτοια περίπτωση ο ενοποιημένος ισολογισμός των εγχωρίων τραπεζών της Φινλανδίας (ανοιχτή στήλη) θα εκτοξευθεί στο 370% του ΑΕΠ της, από 90% σήμερα – ενώ όλων μαζί από το 200% σε πάνω από 400% (μπλε στήλη – του Λουξεμβούργου είναι στο 1.520% του ΑΕΠ!).

Πιστεύει λοιπόν πως το ρίσκο της θα είναι πολύ μεγάλο, ειδικά εάν σπάσει η φούσκα των ακινήτων στη Σουηδία – στην οποία η NORDEA είναι εύλογα πολύ εκτεθειμένη. Παράλληλα, η φινλανδική κεντρική τράπεζα απευθύνει έκκληση στην Ευρωζώνη, όσον αφορά την ολοκλήρωση της συμφωνίας εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων – η οποία είναι ο τελευταίος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης. Με τον τρόπο αυτό οφείλει να εμποδιστεί η υπέρβαση των χρηματοπιστωτικών δυνατοτήτων μία χώρας, όταν χρεοκοπήσει μία τράπεζα της και πρέπει να τη διασώσει – οπότε να βυθίζεται σε μία δίνη, ικανή να συμπαρασύρει πολλά άλλα κράτη.

Κλείνοντας, η μοναδική χώρα που εμποδίζει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης είναι φυσικά η Γερμανία – επειδή, γνωρίζοντας τα προβλήματα των ιταλικών κυρίως τραπεζών, δεν είναι πρόθυμη να εγγυηθεί για λογαριασμό τους. Εν τούτοις, όταν συνειδητοποιήσει πως οι κίνδυνοι σε σχέση με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν αφορούν μόνο τον ευρωπαϊκό νότο αλλά, επίσης, το Βορά, ίσως αλλάξει άποψη – ειδικά όταν η μεγαλύτερη τράπεζα της, η Deutsche Bank, βαδίζει από το κακό στο χειρότερο.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.