Η νομισματική καταιγίδα – Σελίδα 2 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η νομισματική καταιγίδα

ICON - interrelationsΓια πρώτη φορά δε στην ιστορία το ΔΝΤ προτείνει στην Ελβετία που υποφέρει μετά την αποσύνδεση του φράγκου από το ευρώ (άρθρο), την οποία ακολούθησε η ραγδαία ανατίμηση του (στο 1,05 σήμερα, όταν διατηρούταν τεχνητά υψηλότερα από το 1,20), την εκτύπωση χρημάτων μέσω της αγοράς ξένων παγίων περιουσιακών στοιχείων – έτσι ώστε να υποτιμηθεί το φράγκο, πριν ακόμη δημιουργηθούν αξεπέραστα προβλήματα στην οικονομία της χώρας (εξαγωγές, τουρισμός κλπ.).

Οι κεντρικές τράπεζες λοιπόν προσπαθούν να μειώσουν την ισοτιμία των νομισμάτων τους, έτσι ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης των κρατών τους, καθώς επίσης ο πληθωρισμός – ειδικά η ΕΚΤ, λόγω των κινδύνων της Ευρωζώνης να βυθιστεί σε έναν ιαπωνικού τύπου αποπληθωρισμό. Την προηγούμενη εβδομάδα δε η σουηδική κεντρική τράπεζα μείωσε ακόμη περισσότερο τα αρνητικά επίπεδα του βασικού της επιτοκίου – με αποτέλεσμα να πέσει η ισοτιμία της κορώνας απέναντι στο δολάριο, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών.

Διαπιστώνεται επομένως πως σχηματίζεται μία τεράστια καταιγίδα στις αγορές συναλλάγματος του πλανήτη η οποία, όταν ξεσπάσει, θα προκαλέσει τεράστιες ζημίες – ενώ είναι προφανές ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα ενός καταστροφικού παγκοσμίου συναλλαγματικού πολέμου, ο οποίος θα μπορούσε να γκρεμίσει την υφήλιο στο χάος.

Η Fed είναι η μοναδική κεντρική τράπεζα που αντιστέκεται ακόμη, χωρίς να παίρνει μέρος στις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις –  αν και είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς πόσο θα διαρκέσει η προσπάθεια της.

Την ίδια χρονική στιγμή τα χρηματιστήρια της Δύσης διογκώνονται επικίνδυνα, έχοντας χάσει εντελώς την επαφή τους με τα θεμελιώδη μεγέθη κρατών και επιχειρήσεων – ενώ η τρομακτική υπερχρέωση συνεχίζεται (από 87 τρις $ το 2000, στα 199 τρις $ το 2014, ανάλυση), ειδικά στον ιδιωτικό τομέα των περισσοτέρων χωρών, με ανυπολόγιστα αποτελέσματα για τις τράπεζες, γενικότερα δε για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα πολλών κρατών.

.

Η απειλή του δολαρίου

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο βασικότερος κίνδυνος που πηγάζει από την ανατίμηση του δολαρίου αφορά το χρηματοπιστωτικό τομέα – επειδή πάρα πολλές επιχειρήσεις στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη έχουν υπερχρεωθεί τα τελευταία έξι χρόνια, με ένα σημαντικό μέρος των χρεών τους να είναι σε δολάρια. Το γράφημα που ακολουθεί, προερχόμενο από την BIS, περιγράφει την συγκεκριμένη εξέλιξη.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - δανεισμός σε δολάριο, δολάριο, ΗΠΑ, αναπτυσσόμενες οικονομίες

.

Συνεχίζοντας, όπως συμπεραίνεται από τη βιολετί επάνω καμπύλη, μετά το 2008 τα χρέη των επιχειρήσεων σε δολάρια στις αναπτυσσόμενες οικονομίες εκτοξεύθηκαν στα ύψη – από τα 2 τρις $ (αριστερή κάθετος) στα 4 τρις $, διπλασιαζόμενα.

Εάν δε συμπεριλάβει κανείς τις τράπεζες και τα κράτη, θα διαπιστώσει πως τα συνολικά χρέη των αναπτυσσομένων οικονομιών σε δολάρια, τα οποία έχουν ληφθεί τα τελευταία έξι χρόνια, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Το γεγονός αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, πως ένα μεγάλο μέρος των νέων χρημάτων που τύπωναν έκτοτε οι Η.Π.Α. κατευθυνόταν στα συγκεκριμένα κράτη, δημιουργώντας εκεί τεράστιες πιστωτικές φούσκες – οπότε λογικά δεν προκλήθηκε πληθωρισμός στο εσωτερικό της υπερδύναμης, ούτε υποτιμήθηκε το δολάριο.

Στα πλαίσια αυτά, στο παθητικό όλων αυτών των κρατών, των επιχειρήσεων τους, καθώς επίσης των τραπεζών, έχουν συσσωρευτεί τεράστια χρέη σε δολάρια – ενώ τα έσοδα τους είναι στο εκάστοτε εθνικό τους νόμισμα. Επομένως, όταν αυξάνεται η ισοτιμία του δολαρίου, αυξάνονται αντίστοιχα τα χρέη τους, οπότε γίνεται εξαιρετικά δύσκολη η αποπληρωμή τους – γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, η αθέτηση χρεών σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου, είναι απλά θέμα χρόνου.

Ειδικά όσον αφορά την Κίνα, στην οποία έχει δημιουργηθεί η μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική φούσκα όλων των εποχών, ακούγονται ήδη οι πρώτοι τριγμοί στο τραπεζικό της σύστημα – τυχόν κατάρρευση του οποίου θα σκοτεινιάσει τον ουρανό ολόκληρου του πλανήτη, όπως συμβαίνει όταν εκρήγνυται ένα ηφαίστειο τεραστίων διαστάσεων. Αυτή είναι άλλωστε η βασική αιτία, λόγω της οποίας οι Κινέζοι «αγοράζουν» την Ευρώπη – το ότι γνωρίζουν δηλαδή το πρόβλημα της χώρας τους και προσπαθούν να «αποδράσουν».

.

ICON---China,-dollar

.

Από την άλλη πλευρά, η εξυπηρέτηση αυτών των χρεών θα είχε σαν αποτέλεσμα την εισροή μεγάλων ποσοτήτων δολαρίων στις Η.Π.Α. – οπότε αφενός μεν την περαιτέρω αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου (με αποτέλεσμα την άσκηση τρομακτικών πιέσεων σε όλους όσους έχουν δανεισθεί σε δολάρια ανά τον πλανήτη), αφετέρου την κλιμάκωση του πληθωρισμού στο εσωτερικό της υπερδύναμης.

Συνεχίστε στη 3η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!