Η αξιότιμη κυρία Lagarde – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η αξιότιμη κυρία Lagarde

Λαγκαρντ

Η Τρόικα, ακολουθώντας τις συμβουλές του ΔΝΤ, μείωσε οριζόντια τις δημόσιες δαπάνες, τους μισθούς και τα εισοδήματα των Ελλήνων, αυξάνοντας παράλληλα τους φόρους – με εύλογο αποτέλεσμα να οδηγηθεί το ελληνικό πλοίο απευθείας στα βράχια

(To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες)

.

“Αρκετοί θυμούνται ασφαλώς πως, όταν ρωτήθηκε η διευθύντρια του ΔΝΤ για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα ελληνικά νοσοκομεία (σαν αποτέλεσμα των μέτρων που επιβλήθηκαν στη χώρα), εάν ένοιωθε άσχημα για τις γυναίκες που δεν είχαν τη δυνατότητα να γεννήσουν τα παιδιά τους με την απαιτούμενη ιατρική βοήθεια, καθώς επίσης για τους αρρώστους που δεν μπορούσαν να αγοράσουν εκείνα τα φάρμακα που θα τους έσωζαν από το θάνατο, είχε πει τα εξής (πηγή):

“Με στενοχωρούν περισσότερο τα παιδιά στα μικρά χωριά του Νίγηρα, τα οποία πηγαίνουν στο σχολείο μόνο δύο ώρες την ημέρα, ενώ μοιράζονται ανά τρία την καρέκλα τους. Αυτά τα παιδιά σκέφτομαι συνεχώς, ενώ πιστεύω ότι χρειάζονται περισσότερο τη βοήθεια μας, από τους ανθρώπους στην Αθήνα“. 

Η ίδια ενάρετη κυρία τώρα, η οποία τον Οκτώβρη του 2014 πίεζε την τότε κυβέρνηση να ζητήσει διαγραφή του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, εκ μέρους της Ευρώπης όμως και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να την οδηγήσει σε σύγκρουση με τη Γερμανία, στέκεται σήμερα εχθρικά απέναντι στη νέα ελληνική ηγεσία – παρά το ότι το Ταμείο είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την αποτυχία της χώρας μας να εξέλθει από την κρίση, μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια συνεχών προσπαθειών”.

.

Ανάλυση

Η κυρία Lagarde, ως υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, ήταν οπαδός της θεωρίας της «επεκτατικής δημοσιονομικής συστολής» (expansionary fiscal contraction). Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία όταν κανείς, υπό ορισμένες περιστάσεις, μειώνει σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες, εφαρμόζοντας τη γνωστή πολιτική λιτότητας, αλλάζει τις μελλοντικές προσδοκίες σε σχέση με τους φόρους – οπότε διευρύνεται η ιδιωτική κατανάλωση, με αποτέλεσμα να ακολουθεί η ανάπτυξη.

Όπως έλεγε εκείνη την εποχή, “Εάν δεν περιορίσουμε τα δημόσια ελλείμματα στη Γαλλία, τότε δεν θα έχουμε ανάπτυξη – επειδή οι άνθρωποι θα ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους, αποταμιεύοντας περισσότερο και καταναλώνοντας λιγότερο. Εάν όμως δεν καταναλώνουν, τότε αυξάνεται η ανεργία, ενώ μειώνονται τόσο οι επενδύσεις, όσο και η παραγωγή. Επομένως, θα πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτόν τον επικίνδυνο κύκλο, με τη μέθοδο της μείωσης των ελλειμμάτων του δημοσίου” (πηγή).

Αυτού του είδους οι απόψεις, τις οποίες βέβαια δεν εφαρμόζουν οι Η.Π.Α., στηρίζονται στο θεώρημα της «ρικαρδιανής ισοδυναμίας», το οποίο αποδίδεται στον D. Ricardo (1821). Σύμφωνα με αυτό, η οποιαδήποτε αύξηση των κρατικών εξόδων με δανεικά χρήματα, οδηγεί στη μείωση των δαπανών του ιδιωτικού τομέα.

Η αιτία είναι το ότι τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι επιχειρήσεις, φοβούνται την αύξηση των φόρων στο μέλλον – λόγω του ότι θα πρέπει να πληρωθούν τα χρέη που συσσωρεύει το δημόσιο, παράγοντας ελλείμματα και παίρνοντας δανεικά. Επομένως, αποταμιεύουν περισσότερο, για να είναι προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αντίθετα, όταν μία κυβέρνηση ανακοινώνει την υιοθέτηση μίας πολιτικής λιτότητας, τότε αυξάνονται οι ιδιωτικές δαπάνες, επειδή προσδοκούνται χαμηλότεροι φόροι στο μέλλον – με αποτέλεσμα να κλιμακώνεται η κατανάλωση, οπότε οι επενδύσεις, η παραγωγή και το ΑΕΠ.

Φυσικά το συμπέρασμα αυτό δεν είναι του Ricardo, αν και το θεώρημα του έχει σφάλματα που θα αναδείξουνε σε μελλοντικό κείμενο μας – αφού το υιοθετεί υπό προϋποθέσεις, στις οποίες ασφαλώς δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ένα υπερχρεωμένο δημόσιο, ούτε η υπερβολική αύξηση των φόρων.

Αντίθετα, κρίνοντας από την πολιτική που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα, είναι το συμπέρασμα της αξιότιμης «κυρίας ΔΝΤ» και των συνεργατών της – οι οποίοι, επικεντρωνόμενοι στο μέλλον, ξέχασαν το παρόν, αφού μειώνοντας οριζόντια τις δημόσιες δαπάνες και τους μισθούς, αύξησαν παράλληλα τους φόρους, οδηγώντας το δύστυχο ελληνικό πλοίο κατ’ ευθείαν στα βράχια.

Εδώ πάντως φαίνεται να οφείλονται οι συνεχείς λανθασμένες προβλέψεις του ΔΝΤ, όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα – καθώς επίσης την ανεργία, η οποία δεν θα ξεπερνούσε το 15%, ενώ θα άρχιζε να μειώνεται από το 2013 (πίνακας – πηγή: Mitchell 2015, IMF 2010, Eurostat )

 .

Ελλάδα, οικονομία – οι προβλέψεις του ΔΝΤ και τα πραγματικά αποτελέσματα

Ελλάδα, οικονομία – οι προβλέψεις του ΔΝΤ (IMF Forecast) και τα πραγματικά αποτελέσματα (Actual Outcome), όσων αφορά την εξέλιξη του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας (Real GDP Growth), καθώς και του δείκτη ανεργίας (Unemployment Rate).

 .

Όπως διαπιστώνεται από τον πίνακα, οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν κάτι περισσότερο από άχρηστες – για παράδειγμα, τα στοιχεία του 2013, όπου προβλεπόταν ανάπτυξη 2,1% ενώ η Ελλάδα είχε ύφεση -4,2% (διαφορά 6,3% του ΑΕΠ!), με την ανεργία να τοποθετείται στο 14,3% όταν στην πραγματικότητα έφτασε στο 27,3%!

Καμία απολύτως πρόβλεψη λοιπόν δεν ήταν σωστή από τους «αστέρες» του Ταμείου, οι οποίοι έχουν σήμερα το θράσος να κατηγορούν τις κυβερνήσεις της Ελλάδας – όταν οι ίδιοι οδηγούσαν το καράβι, χωρίς καμία πυξίδα μέσα στη σκοτεινή νύχτα, στέλνοντας το απευθείας στα βράχια.

Τα αποτελέσματα αυτά ήταν φυσικά αναμενόμενα, ενώ δεν εξέπληξαν κανέναν οικονομολόγο στον πλανήτη – αφού ήταν ολοφάνερο πως μία τέτοια «αιμοχαρής» πολιτική λιτότητας και αυξημένης φορολογίας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, θα οδηγούσε σε μία δραματική πτώση τόσο τις δημόσιες, όσο και τις ιδιωτικές δαπάνες.

Επομένως, θα καταδίκαζε την Ελλάδα σε μία ύφεση με υψηλή ανεργία, η οποία θα εξελισσόταν σε έναν καταστροφικό αποπληθωρισμό – σε απολύτως προβλεπόμενα μεγέθη δηλαδή, τα οποία ασφαλώς γνώριζε το ΔΝΤ, έχοντας εντελώς διαφορετικούς στόχους (τη λεηλασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, όπως συνήθως κάνει στις χώρες που εισβάλλει).

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.