Ανώμαλη προσγείωση – Σελίδα 3 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ανώμαλη προσγείωση

Περαιτέρω, για να εμποδίσει τις εισροές ξένων κεφαλαίων στη χώρα, η SNB αύξησε έντονα τα ήδη αρνητικά βασικά της επιτόκια στο -0,75% διευρύνοντας παράλληλα τη διακύμανση του τρίμηνου Libor έως το -1,25%. Υιοθέτησε δηλαδή μέτρα που πίεσαν ακόμη περισσότερο το χρηματιστήριο της, χαρακτηριζόμενα από πάρα πολλούς εντελώς παρανοϊκά.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές επιτέθηκαν κυριολεκτικά στα ομόλογα του δημοσίου της Ελβετίας, αυξάνοντας τη ζήτηση τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε ακόμη και τα επιτόκια των εννεαετών να διαμορφωθούν με αρνητικό πρόσημο – γεγονός που σημαίνει ότι, οι αγορές πληρώνουν την Ελβετία (αρνητικό κουπόνι), για να τους επιτραπεί η αγορά των ομολόγων της, τα οποία λήγουν μετά από εννιά χρόνια!

Η διαστρέβλωση αυτή είναι προφανώς παράλογη, ενώ θα δικαιολογούταν μόνο εάν οι επενδυτές προέβλεπαν την κατάρρευση του ευρώ, του δολαρίου ή ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος – θεωρώντας ταυτόχρονα πως η Ελβετία θα είναι μία από τις λίγες χώρες που θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

.

Επίλογος

Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει σήμερα τα επακόλουθα της απόφασης της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, για την ίδια τη χώρα της – πόσο μάλλον όταν «στεγάζεται» στο κράτος που έχει την έδρα της η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών, η BIS, η οποία ασφαλώς συμμετείχε στις συζητήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν ένα πολύ μεγάλο χτύπημα για το χάρτινο πύργο του χρηματοπιστωτικού συστήματος του πλανήτη, το οποίο ενέτεινε την αποσταθεροποίηση του – επίσης για το ευρώ, ενώ αρκετοί υποθέτουν πως η επόμενη κεντρική τράπεζα, η οποία θα βυθιστεί στην κρίση, θα είναι η ΕΚΤ.

Ειδικότερα, εάν τυχόν σπάσει η κερδοσκοπική φούσκα των ομολόγων, η ΕΚΤ θα έχει την ίδια μοίρα με την SNB – με τη διαφορά πως τότε, οι ζημίες για τους Ευρωπαίους φορολογουμένους θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.

Ολοκληρώνοντας, η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα φαίνεται πως επιδιώκει την υιοθέτηση των ευρωομολόγων από την πίσω πόρτα, ανακοινώνοντας την πρόθεση της να αγοράσει ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης – γεγονός που σημαίνει ότι, προωθεί αυθαίρετα την «αμοιβαιοποίηση» του χρέους όπου, για παράδειγμα, η Γερμανία θα είναι συνυπεύθυνη για το χρέος της Ελλάδας. Εν τούτοις, μη έχοντας την απαιτούμενη δημοκρατική νομιμότητα, θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα – τα οποία θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα, από ότι ο διοικητής της φαντάζεται.

Εάν όμως πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, σε συνδυασμό με το επενδυτικό πρόγραμμα που ανήγγειλε η Κομισιόν, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά την Ελλάδα – η οποία ίσως θα έπρεπε να μην βιαστεί να τοποθετηθεί στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων ή/και στην «καραντίνα».

.

Υστερόγραφο: Προσπαθούμε πάντοτε να δούμε όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον πλανήτη από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες, έτσι ώστε η εικόνα να είναι περισσότερο αντιπροσωπευτική. Στόχος μας άλλωστε, αφού δεν είμαστε πολιτικοί, ούτε έχουμε ανάλογες φιλοδοξίες, είναι η πολύπλευρη, επιστημονική και υπεύθυνη ενημέρωση – χωρίς φυσικά να θέλουμε να επηρεάσουμε, πόσο μάλλον να χειραγωγήσουμε κανέναν, χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο και χωρίς να αποφασίζουμε για κανέναν, πιστεύοντας απόλυτα στη συλλογική σοφία, εάν διαθέτει τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Περαιτέρω, γνωρίζουμε πως τίποτα δεν είναι απόλυτο, καθώς επίσης πως καμία εξέλιξη δεν μπορεί να αποκλεισθεί – προφανώς ούτε η διάλυση της Ευρωζώνης, η οποία μάλλον αποτελεί μία νομοτέλεια εάν δεν ακολουθήσει η πολιτική ένωση (Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης), ούτε η εκούσια ή ακούσια έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, παρά το ότι δεν επιτρέπεται από τις συμβάσεις, ενώ θα ήταν επικίνδυνο για τη διεθνή κοινότητα και ανήθικο εκ μέρους της Κομισιόν, ούτε η παραμονή της υπό καλύτερους όρους, ούτε η έξοδος της Γερμανίας, ούτε η ειρήνη, ούτε τίποτα άλλο.

Σε κάθε περίπτωση, «τα πάντα ρέουν», ενώ τόσο οι χρονικές συγκυρίες, όσο και τα άτομα ή οι καταστάσεις που τις επηρεάζουν, θετικά ή αρνητικά, διαμορφώνουν τελικά αυτά που συμβαίνουν – οπότε πρέπει να είναι κανείς πάρα πολύ «φειδωλός» με τα συμπεράσματα ή με τις προβλέψεις του.

Στα πλαίσια αυτά οφείλουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικά τα πολιτικά κόμματα, λαμβάνοντας υπ όψιν τους όλους τους συσχετισμούς, καθώς επίσης όλες τις εναλλακτικές λύσεις ή τις δυνητικές πιθανότητες – με γνώμονα όχι το κομματικό τους συμφέρον, αλλά αυτό της πατρίδας τους και των Πολιτών της, τους οποίους οφείλουν να υπηρετούν πιστά, σωστά και με την απαιτούμενη υπευθυνότητα.

Γνώμονας τους οφείλει να είναι επί πλέον το γεγονός ότι, δεν είμαστε μόνο Έλληνες αλλά και Ευρωπαίοι, καθώς επίσης Πολίτες όλου του κόσμου – οπότε δεν πρέπει να ενδιαφερόμαστε μόνο για το «στενό» μας συμφέρον αλλά, επίσης, για το συμφέρον όλων των υπολοίπων.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading