Το παράδειγμα της Ιαπωνίας – Σελίδα 3 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το παράδειγμα της Ιαπωνίας

Περαιτέρω, εάν συγκρίνει κανείς σήμερα τις πραγματικές αμοιβές των Ιαπώνων, με αυτές του 1996 (γράφημα), θα διαπιστώσει ότι είναι περίπου 10% χαμηλότερες – όταν ακόμη και στη Γερμανία, η οποία έχει υιοθετήσει μία μισθολογική πολιτική dumping εις βάρος των εταίρων της,  οι πραγματικοί μισθοί παραμένουν αναλλοίωτοι από το 2003. Επομένως, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξεφύγει από την ύφεση και το χρέος, το οποίο από 69% του ΑΕΠ τη δεκαετία του  1990 πλησιάζει σήμερα το 245%, όσο επιμένει στην ίδια πολιτική.

 .

Πραγματικοί ωριαίοι μισθοί στις δυτικές βιομηχανικές χώρες.

 .

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, οι «ευέλικτοι» μισθοί είναι το βασικότερο, εάν όχι το μοναδικό πρόβλημα της Ιαπωνίας – ενώ όλα τα υπόλοιπα πηγάζουν από αυτό. Ο παραλληλισμός της δε με την Ελλάδα, από την οποία απαιτείται ουσιαστικά μία μισθολογική πολιτική κατά πολύ χειρότερη από αυτήν της Γερμανίας, αντί της αύξησης των ονομαστικών αμοιβών, ταυτόχρονα με την άνοδο της παραγωγικότητας των εργαζομένων και την κλιμάκωση του πληθωρισμού, είναι ολοφάνερος.

Το ότι όμως η Ελλάδα δεν έχει ένα δικό της νόμισμα, το οποίο να μπορεί να υποτιμήσει όπως η Ιαπωνία, αυξάνοντας τις εξαγωγές της, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη θέση της – ενώ η υποτίμηση του ευρώ από την ΕΚΤ δεν αποτελεί λύση για την πατρίδα μας.

Η αιτία είναι το ότι, αφενός μεν οι ελληνικές εξαγωγές είναι ελάχιστες, με μεγάλο μέρος τους εντός της Ευρωζώνης, αφετέρου ακριβαίνουν σημαντικά οι εισαγωγές της. Για μία χώρα όμως με κατεστραμμένο τον παραγωγικό της ιστό, ένεκα του οποίου αδυνατεί να εξάγει, οι ακριβές εισαγωγές είναι μία ακόμη θηλιά στο λαιμό της – από την οποία δύσκολα επιβιώνει.

Επομένως, εάν η χώρα μας δεν αλλάξει γρήγορα πολιτική, με κέντρο βάρους την αύξηση των μισθών των εργαζομένων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ζήτηση και να επανέλθει η αισιοδοξία, είναι καταδικασμένη σε έναν αργό, επώδυνο θάνατο. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που θεωρήσαμε καλύτερη τη λύση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, εντός του ευρώ, η οποία είναι μεν εξαιρετικά επώδυνη (σενάριο), αλλά όχι θανατηφόρα – πόσο μάλλον όταν οι δυνάμεις των Ελλήνων έχουν πλέον καταναλωθεί, άσκοπα δυστυχώς, οπότε είναι όλο και πιο πιθανή η δίκαιη, δυναμική και ανεξέλεγκτη αντίδραση τους.

.

Υστερόγραφο

Η μεγαλύτερη τράπεζα του διεθνούς τοκογλυφικού κεφαλαίου, η Goldman Sachs, «απειλεί προειδοποιητικά» την Ελλάδα πως τυχόν μη ψήφιση προέδρου, θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ στο σταμάτημα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, με αποτέλεσμα να επιβληθούν ανάλογα μέτρα με αυτά της Κύπρου – μία παρατεταμένη αργία των τραπεζών δηλαδή, απαγορεύσεις αναλήψεων, δεσμεύσεις καταθέσεων κοκ. (πηγή).

Η Ελλάδα λοιπόν τοποθετείται ξανά στο μάτι του κυκλώνα, ενώ οι επιθέσεις εναντίον της κλιμακώνονται – με αποτελέσματα που εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς. Στα πλαίσια αυτά, εάν η πολιτική της ηγεσία δεν μπορεί να συνεργασθεί, ούτε στην άκρη του γκρεμού, το μέλλον της χώρας μας δεν είναι καθόλου ευοίωνο.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!