Το τέρας του χρέους (α) – Σελίδα 3 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το τέρας του χρέους (α)

Συνεχίζοντας στο θέμα μας, ουσιαστικά υπάρχουν μόνο οι εξής τέσσερις δυνατότητες για να μειωθεί το χρέος:

(α)  Οι οφειλέτες αποπληρώνουν τα δάνεια τους με χαμηλότερο ρυθμό, αλλά σταθερά – όπου ουσιαστικά μειώνεται ο αριθμητής του κλάσματος. Η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης με χαμηλά επιτόκια, είναι ίσως εδώ ο ιδανικότερος τρόπος – αφού το χρέος των οφειλετών μειώνεται ουσιαστικά με τεχνητό τρόπο, χωρίς όμως να προκαλούνται ανυπέρβλητες ζημίες στους δανειστές.

(β)  Οι οφειλέτες δηλώνουν μαζικά αδυναμία εξόφλησης των δανείων τους (χρεοκοπία) – οπότε οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να τα αποσβέσουν από τους Ισολογισμούς τους, με κίνδυνο να χρεοκοπήσουν, να επέμβει το κράτος για να τις διασώσει, να αυξηθούν ως εκ τούτου τα δημόσια χρέη κοκ. Εκτός εάν φυσικά έχουν στη διάθεση τους εγγυήσεις, όπως για παράδειγμα ακίνητα, τα οποία κατάσχουν και πλειστηριάζουν, για να μειώσουν ή για να αποφύγουν εντελώς τις ζημίες τους.

Εάν το ίδιο το κράτος δηλώσει αδυναμία εξόφλησης των χρεών του, τότε οι δανειστές του θα πρέπει να αποσβέσουν τα χρέη του (μέρος ή ολόκληρα πάντοτε) από τους ισολογισμούς τους, κινδυνεύοντας να χρεοκοπήσουν και αυτοί.

Εκτός εάν, όπως ακριβώς και οι τράπεζες, διαθέτουν εγγυήσεις, τις οποίες μπορούν να κατάσχουν «έναντι» – κάτι που μάλλον έχει συμβεί με την Ελλάδα, στα πλαίσια της διαγραφής του χρέους της (PSI, 2011).

Επομένως, είναι πλέον στο έλεος των δανειστών της, ενώ εμείς τότε, ακριβώς για το λόγο αυτό, είμαστε αντίθετοι με τη διαγραφή – σήμερα επίσης, γνωρίζοντας δυστυχώς πως θα απαιτηθούν δυσανάλογα ανταλλάγματα, επειδή δεν υπάρχει πουθενά δωρεάν γεύμα.

Εάν βέβαια η διαγραφή δεν απαιτούσε δυσανάλογα ανταλλάγματα, θα είμαστε ανόητοι εάν υποστηρίζαμε πως δεν θα έπρεπε να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί – από όποιον έχει την ικανότητα που ισχυρίζεται.

(γ)  Η κυβέρνηση του κράτους προσπαθεί, με τη βοήθεια των διαρθρωτικών αλλαγών, να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη – οπότε να αυξήσει τον παρανομαστή του κλάσματος {Χρέος / ΑΕΠ}.

(δ)  Το κράτος επιδιώκει, με τη βοήθεια της κεντρικής τράπεζας (η Ευρωζώνη με την ΕΚΤ), να αυξήσει τον πληθωρισμό – οπότε την ονομαστική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης (ονομαστική = πραγματική + πληθωρισμός). Φυσικά αυτό είναι εις βάρος των αποταμιευτών – γεγονός που αιτιολογεί την αντίθεση της Γερμανίας, αφού τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών της είναι κυρίως σε μετρητά χρήματα

Εδώ στόχος είναι επίσης η αύξηση του παρανομαστή του κλάσματος, με τη βοήθεια της εκτύπωσης νέων χρημάτων, τα οποία όμως οφείλουν να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία (επιχειρήσεις νοικοκυριά) – όχι να μείνουν στις τράπεζες αδιάθετα ή να κατευθυνθούν στα χρηματιστήριο, δημιουργώντας επικίνδυνες φούσκες (όπως συμβαίνει σήμερα, κυρίως στις Η.Π.Α.).

.

Βούνο χρέους

.

Ουσιαστικά λοιπόν υπάρχουν μόνο οι τέσσερις παραπάνω τρόποι, ο καθένας εκ των οποίων όμως έχει απρόβλεπτες ή δυσμενείς συνέπειες – τις οποίες πρέπει να προσπαθήσει να προβλέψει κανείς και να «ζυγίσει» σωστά, έτσι ώστε να μην οδηγηθεί στην καταστροφή. Με το θέμα αυτό θα ασχοληθούμε στο δεύτερο μέρος της ανάλυσης, η οποία βασίσθηκε στην έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου που προαναφέραμε, καθώς επίσης στην περιληπτική παρουσίαση της από ξένο συνάδελφο (Ditti).

Ελπίζουμε δε να γίνει αντιληπτός ο προβληματισμός, τον οποίο οφείλουν να «συμμερίζονται» όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας – αφού δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διασπείρουν ψευδείς ελπίδες ή να αναλαμβάνουν ψηφοθηρικές προεκλογικές δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα.

Φυσικά, τόσο όσον αφορά το δημόσιο χρέος της πατρίδας μας, όσο και τους δανειολήπτες των τραπεζών, οι οποίοι βιώνουν ακούσια τεράστια μαρτύρια – οι περισσότεροι από αυτούς λόγω της πολιτικής λιτότητας, σε συνδυασμό με τη «δολοφονία» των αμοιβών ή των εσόδων για τοις επιχειρήσεις. Από γεγονότα δηλαδή που δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να προβλέψουν.

.

.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!