Παράθυρο στο τούνελ – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Παράθυρο στο τούνελ

ΗΠΑ και λιτότητα

Η μείωση των δημοσίων δαπανών στις Η.Π.Α. τεκμηριώνει την υιοθέτηση μίας πολιτικής λιτότητας, ανάλογης με αυτήν της Γερμανίας – ενώ παρουσιάζεται μία μοναδική ίσως ευκαιρία στην Ελλάδα, η οποία δεν θα έπρεπε να μείνει ανεκμετάλλευτη  

 (To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες)

.

Εισαγωγή

Η ανάλυση που ακολουθεί, βασισμένη σε στοιχεία συναδέλφου (WS) που ασχολήθηκε ειδικά με το θέμα, τεκμηριώνει πως οι Η.Π.Α. έχουν επίσης υιοθετήσει μία καταστροφική, νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας, αντίστοιχη με αυτήν που επιβάλλεται στην Ευρωζώνη από τη Γερμανία.

Η αδύναμη ανάπτυξη δε που παρουσιάζουν, επιτυγχάνεται με τις εισροές κεφαλαίων από την ΕΕ και αλλού, με την κερδοφορία των επιχειρήσεων εις βάρος των εργαζομένων, καθώς επίσης με τη λεηλασία του περιβάλλοντος – η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση των νέων, επικίνδυνων μεθόδων εξόρυξης ενέργειας.

Πολύ σύντομα λοιπόν θα οδηγηθεί στο τέλος της, ειδικά εάν δεν εμπλακεί στη σχεδιαζόμενη σύγκρουση η Ευρώπη με τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει πως η σημερινή νηνεμία στις αγορές οφείλεται ενδεχομένως στο ότι, βρισκόμαστε στο «μάτι του κυκλώνα» – σε εκείνο το απάνεμο σημείο δηλαδή, γύρω από το οποίο μαίνεται η καταιγίδα, χωρίς να το επηρεάζει.

Εάν αποδεχθούμε λοιπόν πως πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε θα συνειδητοποιήσουμε πως η Ελλάδα έχει μία μοναδική, αναπάντεχη ευκαιρία να ξεφύγει από την κρίση, εκμεταλλευόμενη την παρούσα νηνεμία – πως έχει ανοίξει ένα παράθυρο σωτηρίας στο σκοτεινό τούνελ, το οποίο όμως δεν θα παραμείνει ανοιχτό για πολύ χρόνο ακόμη.

Για να μπορέσει όμως η πατρίδα μας να εκμεταλλευθεί τη μεγάλη ευκαιρία που τις προσφέρεται, θα πρέπει να επιταχύνει τις επιδιώξεις της, ειδικά όσον αφορά το πρόβλημα του δημοσίου χρέους – επιμηκύνοντας όσο περισσότερο μπορεί το χρόνο αποπληρωμής του, με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια ή με οποιονδήποτε άλλο ρεαλιστικό τρόπο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πιθανότητα να εκτοξευθούν μελλοντικά τα  επιτόκια δανεισμού στα ύψη (spreads).

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα, αφού το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι θετικό για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ενώ ο προϋπολογισμός του 2015, έστω στα χαρτιά, φαίνεται ισοσκελισμένος – οπότε οι διαπραγματευτικές προϋποθέσεις υφίστανται, χωρίς να είναι σίγουρο πως θα επαναληφθεί κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Για να τα καταφέρει η Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρξει ένα είδος συναίνεσης ή έστω «εκεχειρίας» μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας: της κυβέρνησης, καθώς επίσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προφανώς δε να μην διενεργηθούν πρόωρες εκλογές με την αφορμή των προεδρικών – οι οποίες αφενός μεν θα καθυστερούσαν τις διαπραγματεύσεις της χώρας, αφετέρου θα δυσκόλευαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πρόσβαση της στις αγορές, η οποία θα είναι ίσως μελλοντικά ανέφικτη.

Απαιτείται λοιπόν εθνική συνείδηση αντί της κομματικής και από τις δύο παρατάξεις, καθώς επίσης κατανόηση των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν πραγματικά στον πλανήτη, χωρίς να φαίνονται – γνωρίζοντας πως οι σημερινές, θετικές συγκυρίες, ίσως δεν εμφανιστούν ποτέ ξανά, αν και ελπίζουμε να έχουμε άδικο.

.

Ανάλυση              

Οι αμερικανοί επικρίνουν την ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας, προσπαθώντας να πείσουν πως ο δικός τους τρόπος διαχείρισης της κρίσης είναι περισσότερο αποτελεσματικός. Έχουν δηλαδή την άποψη πως εάν η ΕΚΤ αυξήσει περαιτέρω την παροχή ρευστότητας, κατά τα πρότυπα της Fed, τότε θα καταπολεμηθεί η ύφεση και θα αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός, από τον οποίο απειλείται η ζώνη του ευρώ.

Εάν όμως οι μέθοδοι των Η.Π.Α. είναι πράγματι σωστοί, τότε γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας τους είναι τόσο αδύναμος, παρά την τεράστια αύξηση της ποσότητας χρήματος; Εκτός αυτού, εάν η ανεργία έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό, όπως ισχυρίζεται η υπερδύναμη, τότε γιατί οι μισθοί παραμένουν τόσο χαμηλοί; Όταν αυξάνεται η ζήτηση θέσεων εργασίας, δεν ακολουθεί αμέσως μετά η άνοδος των «τιμών» της, των αμοιβών δηλαδή;     

Οι απαντήσεις που συνήθως δίνονται εδώ είναι η έλλειψη νεωτεριστικών προϊόντων, καθώς επίσης καινούργιων μεθόδων παραγωγής, οι μειωμένες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, καθώς επίσης ο σημαντικός περιορισμός του δανεισμού των νοικοκυριών – με αποτέλεσμα να «υποφέρει» η κατανάλωση.

Εν τούτοις, οι πραγματικές αιτίες δεν είναι οι παραπάνω αλλά, κυρίως, η συνεχής μείωση των αμοιβών των εργαζομένων, με τη βοήθεια της κυβέρνησης – η βασική λογική της οποίας είναι ο περιορισμός των κρατικών δαπανών, έτσι ώστε η μειωμένη ζήτηση εκ μέρους του δημοσίου, να μην επιτρέπει την αύξηση των μισθών.

Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η πτωτική πορεία των πραγματικών μέσων εισοδημάτων (κόκκινη καμπύλη), παρά την αύξηση του ΑΕΠ (μπλε καμπύλη) – με τα συμπεράσματα που αφορούν τη ζήτηση να είναι εύλογα.

.

ΗΠΑ - η πτωτική πορεία των πραγματικών μέσων εισοδημάτων (κόκκινη καμπύλη), παρά την αύξηση του ΑΕΠ (μπλε καμπύλη)

ΗΠΑ – η πτωτική πορεία των πραγματικών μέσων εισοδημάτων (κόκκινη καμπύλη), σε σύγκριση με την αύξηση του ΑΕΠ (μπλε καμπύλη)

 .

To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!