Η καναδική οφθαλμαπάτη – Σελίδα 2 – The Analyst
Καναδάς,-κεντρική-τράπεζα,-δήμευση-καταθέσεων-Εξ.

Η καναδική οφθαλμαπάτη

300 total views, 1 views today

Η κεντρική τράπεζα του Καναδά

Με μία πρώτη ματιά στον ισολογισμό της, φαίνεται αμέσως πως η Τράπεζα του Καναδά είναι στην κυριολεξία η πιο θλιβερά κεφαλαιοποιημένη κεντρική τράπεζα της Δύσης – σε σημείο που ακόμη και η Fed, ο ισολογισμός της οποίας είναι ως γνωστόν σε άθλια κατάσταση, να φαίνεται συγκριτικά υγιής!

Οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ, για να τεκμηριωθεί η έννοια της υγείας όσον αφορά μία κεντρική τράπεζα, τα οικονομικά μεγέθη της Νομισματικής Αρχής του Χονγκ Κονγκ – τα κεφαλαιακά αποθεματικά της οποίας (capital reserve) είναι ίσα με το 22% περίπου του ενεργητικού της (30.06.14). Πρόκειται φυσικά για τεράστια, για «επιβλητικά» όπως θα τα χαρακτήριζε κανείς περιθώρια ασφαλείας – τα οποία δεν απαιτούμε να έχει η τράπεζα του Καναδά, για να την θεωρήσουμε υγιή.

Όταν όμως διαπιστώνουμε πως τα αντίστοιχα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας του Καναδά είναι μόλις 0,47% (πηγή: S. Black) μένουμε άφωνοι – αφού είναι πάνω από 45 φορές χαμηλότερα από αυτά του Χονγκ Κονγκ, ενώ ακόμη και η βαριά ασθενής Fed έχει υψηλότερα (1,27%).

Ένα τέτοιο, σχεδόν αμελητέο ποσοστό, δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση υγιές, ασφαλές ή δείγμα σταθερότητας – ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν την συνεχή αύξηση του εξωτερικού χρέους της χώρας (γράφημα).

 .

Καναδάς – η εξέλιξη του εξωτερικού χρέους της χώρας.

 .

Από το γράφημα είναι εμφανής η αύξηση του εξωτερικού χρέους μετά το 2008 – γεγονός που επίσης προβληματίζει τον οποιοδήποτε «ερευνητή» των οικονομικών μεγεθών του Καναδά.

.

Οι εμπορικές τράπεζες

Συνεχίζοντας, οι εμπορικές τράπεζες στον Καναδά έχουν μηδενική υποχρέωση τήρησης ελάχιστων αποθεματικών στην κεντρική τράπεζα, για τα δάνεια που παρέχουν (1% στην Ευρωζώνη, 10% στις Η.Π.Α., 20% στην Κίνα).

Μπορούν δηλαδή, χωρίς να καταθέτουν την παραμικρή εγγύηση στην κεντρική τους τράπεζα, να παρέχουν πιστώσεις – με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα (γράφημα), αλλά και η συνολική ποσότητα χρήματος στη χώρα.

 .

Καναδάς – η τάση που επικρατεί στον δανεισμό προς τον ιδιωτικό τομέα.

 .

Από την άλλη πλευρά, η καναδική ασφάλεια καταθέσεων (Deposit Insurance Corporation – CDIC), ασφαλίζει τα χρήματα των αποταμιευτών έως και 100.000 $. Εν τούτοις, όταν γνωρίζει κανείς πως υπάρχουν περίπου 646 δις $ ασφαλίσιμων καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ η CDIC διαθέτει μόλις 2,8 δις $ σε μετρητά διαθέσιμα, σε ποσοστά μόλις 0,43% των ασφαλίσιμων καταθέσεων, δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως σε περίπτωση ανάγκης θα αποζημιωθεί πραγματικά – εκτός και αν είναι ο πρώτος που θα προλάβει να μπει στην ουρά, εάν τυχόν συμβεί το αδιανόητο.

Θα ένοιωθε δε ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια, εάν γνώριζε πως ο Καναδάς έχει νομοθετήσει υιοθετώντας το «παράδειγμα» της Κύπρου, όσον αφορά την κατάσχεση καταθέσεων σε περίπτωση ανάγκης – εάν δηλαδή απαιτηθεί κάτι τέτοιο, για τη διάσωση μίας υπερχρεωμένης συστημικής τράπεζας (Bail-in).

.

Ο χρυσός

Στις αρχές του αιώνα μας, ο Καναδάς είχε στην ιδιοκτησία του 46,19 τόνους χρυσού – μία ποσότητα που έχει περιορισθεί σήμερα στους μόλις 2,99 τόνους. Η μείωση των αποθεμάτων χρυσού κατά 93,5% σε λίγο περισσότερο από μία δεκαετία δεν είναι καθόλου αμελητέα – ενώ δεν κάνει καλύτερη την οικονομική εικόνα μίας χώρας.

Πόσο μάλλον όταν γνωρίζουμε πως ο τελικός συνήθης προορισμός του χρυσού είναι οι χώρες παραγωγής, οι οποίες έχουν πλεονάσματα στα εμπορικά τους ισοζύγια – όπως σήμερα η Κίνα, η Γερμανία, η Ρωσία κοκ.

Η ηγεσία βέβαια της κεντρικής τράπεζας του Καναδά μπορεί να έχει δίκιο, απορρίπτοντας τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ο χρυσός και αντικαθιστώντας τα με χάρτινα, χωρίς αντίκρισμα χρήματα. Δύσκολο όμως να θεωρηθεί φερέγγυα μία χώρα, η οποία υιοθετεί μία τέτοια στρατηγική – πόσο μάλλον ασφαλές καταφύγιο «ελβετικού τύπου», όπως θέλουν να πιστεύουν ορισμένοι.

.

Επίλογος

Έχουν δίκιο όλοι αυτοί, οι οποίοι «απαιτούν» την αναφορά σε λύσεις και όχι μόνο σε προβλήματα – όσον αφορά τους ίδιους σε προσωπικό επίπεδο, τους Πολίτες γενικότερα, τη χώρα, την Ευρωζώνη ή τα υπόλοιπα κράτη της γης.

Γνωρίζοντας όμως πως το κυκλοφοριακό σύστημα του πλανήτη (το χρηματοπιστωτικό σύστημα – το οποίο ουσιαστικά ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση και όχι ο καπιταλισμός, με τη μορφή της υγιούς, ελεύθερης αγοράς), είναι βαριά άρρωστο, με την ασθένεια του να είναι αθεράπευτη, καθώς επίσης σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο, είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε ρεαλιστικές λύσεις

Μοναδική εξαίρεση θα ήταν ίσως η ριζική αλλαγή του συγκεκριμένου συστήματος – είτε με την επιστροφή στον κανόνα του χρυσού (άρθρο), είτε με την υιοθέτηση των 100% χρημάτων (οι τράπεζες να δανείζουν μόνο αυτά που διαθέτουν), παράλληλα με την κατάργηση των παραγώγων, το διαχωρισμό των τραπεζών σε επενδυτικές και εμπορικές κοκ., είτε με οποιονδήποτε άλλο αποτελεσματικό τρόπο.

.

Βασίλης Βιλιάρδος, για το Analyst.gr

Επισκεφθείτε το Blog του συγγραφέα. Πατήστε εδώ.

Βρείτε μας στο Facebook & Twitter:

.

Advertisements

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!