Η καναδική οφθαλμαπάτη – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η καναδική οφθαλμαπάτη

Καναδάς,-κεντρική-τράπεζα,-δήμευση-καταθέσεων

Η αδύναμη κεντρική τράπεζα του Καναδά,  οι μηδενικές ρεζέρβες των εμπορικών, τα ελάχιστα εγγυητικά κεφάλαια καταθέσεων, καθώς επίσης η νομοθεσία περί κατασχέσεων κατά το «παράδειγμα της Κύπρου, «θολώνουν» την εικόνα της χώρας

 (To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Η επεκτατική νομισματική πολιτική είναι απλώς ένα εικονικό φάρμακο – δεν έχει καμία απολύτως επίδραση στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα και σίγουρα καμία επίδραση στην πορεία ανάπτυξης μίας οικονομίας” (Y. Noguchi).

.

Άρθρο

Ο Καναδάς θεωρείται ως ένα οικονομικά ασφαλές παγκόσμιο καταφύγιο – ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας εκθειάστηκε από τους συναδέλφους του, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου τους στις Η.Π.Α.

Σε αυτό ακριβώς το συνέδριο, ο διοικητής της ΕΚΤ επέκρινε την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρωζώνη – ενώ αμέσως μετά έσπευσε να «λειάνει» τις εντυπώσεις, τηλεφωνώντας στην καγκελάριο σαν να ήταν υπάλληλος της. Στόχος του ήταν η τυπική διάψευση των «ισχυρισμών» του, έτσι όπως αυτοί δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ.

Μερικές ημέρες τώρα προηγουμένως, ο διευθύνων σύμβουλος της RBC Wealth Management, του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του Καναδά δήλωσε ότι, “Ο Καναδάς είναι σήμερα αυτό που ήταν η Ελβετία πριν από είκοσι χρόνια – με τις τράπεζες του να είναι όπως οι ελβετικές, πριν από είκοσι χρόνια“.

Η κατά κάποιον τρόπο «αλαζονική» αυτή δήλωση, θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί αντικειμενική – με την έννοια πως ο Καναδάς είναι πράγματι ένα τραπεζικά ασφαλές καταφύγιο, ένα αληθινό «νησί σταθερότητας» στον πλανήτη. Όπως αυτό δηλαδή που αναζητούν πολλοί άνθρωποι σήμερα, για να προστατεύσουν τα χρήματα τους από την επερχόμενη καταιγίδα των καταιγίδων (άρθρο).

Άλλωστε, η δημοσιονομική θέση της χώρας είναι υγιής (έλλειμμα στο -1%), διαθέτει πλήθος εμπορευμάτων και πρώτων υλών, ενώ η οικονομική της απόδοση είναι σταθερή – με το ΑΕΠ της να αυξάνεται διαχρονικά (γράφημα), παρά την κρίση. Επομένως, θα μπορούσε να τοποθετηθεί στις λύσεις που αναζητούνται εναγωνίως και όχι στα προβλήματα – από την πληθώρα των οποίων έχει κυριολεκτικά «χορτάσει» η ανθρωπότητα.

 .

Καναδάς – η εξέλιξη του ΑΕΠ της χώρας (σε δις δολάρια Αμερικής)

 .

Εν τούτοις, πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός – ειδικά όταν βλέπει τους κεντρικούς τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών, να δίνουν δημόσια συγχαρητήρια σε κάποιον συνάδελφό τους. Πόσο μάλλον όταν γνωρίζει πως ο Καναδάς έχει τα πρωτεία, όσον αφορά τα υπερτιμημένα ακίνητα, ξεπερνώντας ακόμη και το Λονδίνο (ανάλυση).

.

Τα οικονομικά μεγέθη του Καναδά

Στα πλαίσια αυτά, οφείλει να εξετάσει κανείς το δημόσιο χρέος της χώρας ως προς το ΑΕΠ της – λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν πως το ΑΕΠ αυξήθηκε εντυπωσιακά, κατά περίπου 35%, σε σχέση με το 2010. Στο γράφημα λοιπόν που ακολουθεί, διαπιστώνεται μία σχεδόν ανάλογη αύξηση του χρέους, από το 2008 όμως, σε σχέση με το ΑΕΠ – γεγονός που δεν μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό ή υγιές.

 .

Καναδάς – η εξέλιξη του δημόσιου χρέους της χώρας ως προς το ΑΕΠ (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ).

 .

Στη συνέχεια, δεν είναι λάθος να ερευνήσουμε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του Καναδά, γνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα του από τις τεράστιες ποσότητες ενέργειας που εξάγει στις Η.Π.Α. Διαπιστώνοντας όμως πως είναι σταθερά αρνητικό (γράφημα), παύουμε να είμαστε εντελώς βέβαιοι, όσον αφορά τα υγιή οικονομικά μεγέθη της χώρας, για τα οποία «εκθειάστηκε» ο κεντρικός τραπεζίτης της.

 .

Καναδάς – η τάση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας (σε εκ. καναδικά δολάρια).

 .

Ολοκληρώνοντας, είναι φυσιολογικό να ερευνήσει κανείς την ίδια την κεντρική τράπεζα του Καναδά –  η οποία, σε αντίθεση με τη χώρα μας, ανήκει κατά 100% στο δημόσιο. Η έρευνα αιτιολογείται από το ότι, κάθε ισχυρό τραπεζικό σύστημα προϋποθέτει ή απαιτεί μία κεντρική τράπεζα, με υγιή οικονομικά μεγέθη – με μία σημαντική «καθαρή θέση», όπως θα την αποκαλούσαμε, ως ποσοστό επί του ισολογισμού της.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!