Η κρίση της Κίνας – Σελίδα 3 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η κρίση της Κίνας

(ε)  Πριν από λίγο καιρό σημειώθηκαν μερικές μικρές αθετήσεις πληρωμών. Θα ξεσπάσει η κρίση από το τραπεζικό σύστημα; Στην Κίνα δεν θα υπάρξει τραπεζική κρίση, επειδή η κυβέρνηση ελέγχει το σύστημα – το οποίο αποτελεί τη μοναδική δυνατότητα αποταμιεύσεων για τους απλούς ανθρώπους. Επειδή τώρα δεν μπορούν να βγάλουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό ή να αγοράσουν μετοχές στα τρομακτικά χαμηλά σημερινά επίπεδα, αφήνουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες – οπότε δεν μπορούν να συμβούν τραπεζικές επιθέσεις (Bank run), οι οποίες θα προκαλούσαν τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Αυτοί που περιμένουν πως θα συμβεί μία τραπεζική κρίση θεωρούν πως, όταν παύει η συνεχής ανάπτυξη, το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταρρέει. Εν τούτοις δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως αποδείχθηκε από τη  Ιαπωνία την εποχή μετά το 1990.

(στ)  Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης μία κρίσης; Από οικονομικής πλευράς, ο ιδανικός τρόπος είναι η διαγραφή όλων των χρεών, καθώς επίσης ένα νέο ξεκίνημα – αφού τότε ακολουθεί ξανά η ανάπτυξη. Από κοινωνικής πλευράς όμως είναι αρκετά δύσκολο να εφαρμοσθεί.

Μία γρήγορη εκκαθάριση των χρεών είναι πολύ καλύτερη σε μακροπρόθεσμη βάση, για μία οικονομία – βραχυπρόθεσμα όμως είναι δύσκολο να υιοθετηθεί. Η Ιαπωνία έχει βρεθεί στη σημερινή δύσκολη θέση, επειδή ποτέ δεν εκκαθάρισε τα χρέη των τραπεζών – με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε μηδενική σχεδόν ανάπτυξη, για πάνω από είκοσι χρόνια.

Εναλλακτική λύση βέβαια είναι η δημιουργική καταστροφή – όπως συνέβη μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όπου η οικονομία ξεκίνησε από την αρχή.

(ζ)  Πόσο διεφθαρμένη είναι η Κίνα; Σχεδόν ανά τρεις εβδομάδες οδηγείται στη φυλακή ένα υψηλόβαθμος δημόσιος υπάλληλος ή ένας πολιτικός. Ο λόγος δεν είναι η διαφορά αυτή καθ’ εαυτού – αφού όλα τα ηγετικά στελέχη στη χώρα είναι διεφθαρμένα. Ουσιαστικά λοιπόν φυλακίζεται επειδή βρίσκεται στη λάθος θέση, όσον αφορά τις διαμάχες στο εσωτερικό των κομμάτων – όπου πολλοί αντιδρούν στις αλλαγές.

(η)  Τι γίνεται με τις συντάξεις; Το θέμα δεν είναι αν παίρνουν συντάξεις αυτοί που έχουν το δικαίωμα, αλλά το πως πληρώνονται. Ειδικότερα, στο παρελθόν οι συντάξεις πληρώνονταν με τη σύναψη δανείων από τις τράπεζες, άρα από τις καταθέσεις των καταναλωτών, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Τα χαμηλά επιτόκια βέβαια είναι ένας τρόπος κρυφής φορολόγησης εις βάρος των αποταμιευτών – οι οποίοι ουσιαστικά χρηματοδοτούν τις συντάξεις.

Σήμερα όμως πρέπει να αυξηθεί η εσωτερική κατανάλωση, για να μη σταματήσει η ανάπτυξη – οπότε η πληρωμή των συντάξεων δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται μέσω των καταθέσεων.  Επομένως, τις αναλαμβάνει το κράτος – ρευστοποιώντας τα περιουσιακά του στοιχεία, ιδιωτικοποιώντας τις δημόσιες επιχειρήσεις και πουλώντας ακίνητα ή γη.

.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το μεγάλο πρόβλημα της Κίνας είναι τα χρέη – αφού όταν φτάσει ένα κράτος (δημόσιο, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, τράπεζες) στο ανώτατο δυνατό σημείο του δανεισμού του,  τότε παύει να υπάρχει ανάπτυξη. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν οι ξένοι χρηματοδότες αποσύρονται – με αποτέλεσμα να ακολουθεί μία βίαιη και γρήγορη «διόρθωση».

Εάν θα ισχυριζόταν κανείς ότι, κάτι τέτοιο δεν θα είναι προβληματικό για την Κίνα, επειδή χρηματοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου με εσωτερικό δανεισμό, θα έκανε λάθος – αφού και οι Η.Π.Α., το 1929, δεν είχαν καθόλου εξωτερικό χρέος (αντίθετα, δάνειζαν την Ευρώπη). Το ίδιο ίσχυε και για την Ιαπωνία το 1990, η οποία ανήκε στους διεθνείς δανειστές, με το δικό της χρέος να χρηματοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου με εσωτερικό δανεισμό.

Το πρόβλημα ουσιαστικά δεν είναι από που προέρχονται τα χρέη – από το εσωτερικό ή από το εξωτερικό. Το πρόβλημα δημιουργείται από την αύξηση των επισφαλειών (κακών δανείων), λόγω της οποίας μειώνονται τα δάνεια που παρέχονται για επενδύσεις – ενώ χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει ανάπτυξη.

Εάν λοιπόν όλα τα «νέα» χρήματα χρησιμοποιούνται για την ανακύκλωση των χρεών, επειδή εμποδίζεται, για παράδειγμα, η χρεοκοπία των τραπεζών, τότε παύει να υπάρχει ανάπτυξη.

Η Κίνα έχει ελάχιστο χρόνο μπροστά της για να αποφύγει την καταστροφή, ελέγχοντας τα χρέη της οικονομίας της – ενώ όσο πιο γρήγορα το πετύχει, τόσο μικρότερος θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της. Επομένως, θα έπρεπε κανείς να βλέπει «φως στην άκρη του τούνελ», όταν μειώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας – ο οποίος, εάν διατηρηθεί ως έχει, με τη βοήθεια νέων πιστώσεων, θα οδηγήσει την Κίνα στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

Τα επακόλουθα για ολόκληρο τον πλανήτη και ειδικά για τη ναυτιλία, ο δείκτης ξηρού φορτίου της οποίας (γράφημα) μετά από μία σύντομη άνοδο βυθίζεται ξανά προς τα κάτω, θα ήταν ανυπολόγιστα.

.

Κόσμος - δείκτης ξηρού φορτίου Baltic Dry

Κόσμος – δείκτης ξηρού φορτίου Baltic Dry

.

Φυσικά ευχόμαστε και ελπίζουμε να καταφέρει η Κίνα να λύσει το τεράστιο πρόβλημα της υπερχρέωσης της – κυρίως επειδή οι κοινωνικές αναταραχές στο εσωτερικό της, οι οποίες θα ξεσπούσαν στην αντίθετη περίπτωση, θα ήταν μάλλον απίθανο να ελεγχθούν.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!