Κακά νέα, καλά νέα – Σελίδα 3 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Κακά νέα, καλά νέα

ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ

Η κρίση έχει πιέσει σε μεγάλο βαθμό τόσο τα νομίσματα, όσο και τα χρηματιστήρια στις αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη, όπως φαίνεται από το επόμενο γράφημα – με τον αντιπροσωπευτικό δείκτη τους (MSCI Index) να έχει χάσει περί τα 4% από την αρχή του έτους.

.

GRAFIK Börsenkurse der Woche / KW7 2014 / #5 Schwellenländer

.

Η τουρκική λίρα, το Rand της Νοτίου Αφρικής, καθώς επίσης το Peso της Αργεντινής είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες – οι οποίες, αν και περιορίσθηκαν αργότερα, δεν φαίνεται να έχουν αποφευχθεί. Οι αγορές ομολόγων των συγκεκριμένων χωρών (EMBI Global Bond Index) παρουσίασαν μία καλύτερη εικόνα – ενώ οι μελλοντικές προοπτικές τους παραμένουν θετικές, εκτός εάν ακολουθήσει η χρεοκοπία κάποιας χώρας, με το Puerto Rico να αποτελεί τον πλέον επικίνδυνο υποψήφιο (τη Βενεζουέλα, την Ουκρανία και την Αργεντινή επίσης).

Τα χρηματιστήρια βέβαια της Κίνας (γράφημα) παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο – αν και ο ρυθμός ανάπτυξης της Οικονομίας της ήταν θετικός, μεταξύ 7,5% και 10%. Η φούσκα όμως στον τομέα των σκιωδών τραπεζών, καθώς επίσης στα ακίνητα, συνεχίζει να τρομάζει τους επενδυτές – ενώ έχουν αυξηθεί οι εκροές χρημάτων, εκ μέρους των πλουσίων Κινέζων.

.

GRAFIK Börsenkurse der Woche / KW7 2014 / #6 Chinesische Aktien

.

Ενδεχομένως βέβαια να είναι υπερβολικοί οι φόβοι που εκφράζονται – αφού ο δείκτης των μετοχών, στα επίπεδα των 2.000 μονάδων, είναι μάλλον υποτιμημένος. Εάν αντιστραφεί δε η τάση, θα αποτελέσει μία θετική εξέλιξη τόσο για την ευρύτερη περιοχή (Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Νότια Κορέα κλπ.), όσο και για την Αυστραλία – η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές ενέργειας στην Κίνα. Το ίδιο ισχύει και για το ναυτιλιακό δείκτη Baltic Dry, ο οποίος φαίνεται να επανέρχεται μετά από τη συνεχή πτώση του των τελευταίων μηνών.

Εν τούτοις, η δημιουργία νέων χρημάτων, όπου η Κίνα ξεπερνά την Ιαπωνία και τις Η.Π.Α. μαζί (γράφημα που ακολουθεί), αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα ανησυχίας – καθόλου ευχάριστο για τον πλανήτη.

.

Διάγραμμα-7

.

Ολοκληρώνοντας, η αδυναμία της Ιαπωνίας να επιτύχει το στόχο αύξησης του ΑΕΠ της (1% έναντι στόχου 2,8%), παρά την επεκτατική πολιτική της κεντρικής της τράπεζας, είναι ένα ακόμη από τα πολλά σύννεφα στον ουρανό της παγκόσμιας οικονομίας – αν και όλοι ευχόμαστε να μην προκαλέσουν την προβλεπόμενη καταιγίδα των καταιγίδων.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!