Κακά νέα, καλά νέα – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Κακά νέα, καλά νέα

Όμως, εάν συγκρίνει κανείς την πορεία του δείκτη τότε και σήμερα ποσοστιαία, θα οδηγηθεί σε ένα άλλο συμπέρασμα – αφού, μεταξύ των ετών 1927 και 1929, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 80% (διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο και μετά έπεσε κατά 50%), έναντι μόλις 24% για μία αντίστοιχη χρονική περίοδο σήμερα (20 μήνες). Το κατωτέρω γράφημα τεκμηριώνει το συμπέρασμα:

.

Διάγραμμα-2

.

Βέβαια, κανένας δεν αμφιβάλλει σχετικά με το γεγονός ότι, οι μετοχές στις Η.Π.Α. σήμερα είναι εξαιρετικά υπερτιμημένες. Εν τούτοις, δεν πρόκειται για μία κερδοσκοπική έκρηξη, όπως αυτή του 1929, ενώ οι κεντρικές τράπεζες έχουν σήμερα τη δυνατότητα να χειραγωγούν σε μεγάλο βαθμό τα χρηματιστήρια, όπως έχει αποδειχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, κατά την υποδοχή της νέας διευθύντριας της Fed, με σκοπό να αποφευχθεί η συνήθης κατάρα (άρθρο), η χειραγώγηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο – πολύ περισσότερο επειδή οι κακές ειδήσεις (απασχόληση, ακίνητα, ανάπτυξη κλπ.) οδηγούσαν στην αύξηση και όχι στη μείωση των τιμών των μετοχών, με αποτέλεσμα να λέγεται ότι «Τα κακά νέα είναι καλά νέα» (το ίδιο συμβαίνει και στην Ιταλία όπου, παρά τα κακά νέα, την πτώση δηλαδή της κυβέρνησης, το χρηματιστήριο εκτοξεύθηκε στα ύψη).

Ή αιτιολογία δε, σύμφωνα με την οποία τα κακά νέα είναι πράγματι καλά, ήταν το ότι τόσο η Fed, όσο και οι υπόλοιπες δυτικές κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα πακέτα ρευστότητας, λόγω ακριβώς των αρνητικών ειδήσεων για την Οικονομία – γεγονός που ωφέλησε και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες των αναπτυσσομένων χωρών, οι οποίες εξαρτώνται απόλυτα από τις εισροές ξένων χρημάτων (επομένως, από τα πακέτα ρευστότητας).

Το μέλλον βέβαια θα δείξει τι ακριβώς θα συμβεί – ενώ, εάν η Fed επιμείνει στο σταδιακό περιορισμό του QE κατά 10 δις $ μηνιαία, όπως ουσιαστικά δήλωσε η νέα διοικητής της, τότε θα σταματήσει εντελώς το Σεπτέμβριο του 2014. Εάν δε η ΕΚΤ αυξήσει την ποσότητα χρήματος, για να αποφευχθεί η κατάρρευση της Ευρωζώνης, το ευρώ θα υποτιμηθεί απέναντι στο δολάριο – εν πρώτοις στο 1,30.

.

Η ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πληθύνει οι αρνητικές ειδήσεις, όσον αφορά τα εταιρικά ομόλογα των μεσαίων κυρίως επιχειρήσεων – επειδή έχει χρεοκοπήσει ένας σχετικά μεγάλος αριθμός, κυρίως από τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας. Ως εκ τούτου ο δείκτης εξέλιξης τους, όπως στο γράφημα που ακολουθεί, παραμένει αρνητικός – γεγονός που θα ενταθεί στο μέλλον, εάν χρεοκοπήσουν και άλλες επιχειρήσεις.

.

GRAFIK Börsenkurse der Woche / KW7 2014 / #3 Mittelstand

.

Όπως υπολογίζεται, το 15% των εταιρικών ομολόγων που εκδόθηκαν στη Γερμανία μετά το 2011 θα χαθούν – ενώ το μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο ζοφερό, ειδικά για το χρονικό διάστημα μεταξύ 2016 και 2018, όπου λήγουν εταιρικά ομόλογα αξίας άνω του 1 τρις € για κάθε έτος.

Όσον αφορά τώρα τα κρατικά ομόλογα, τα ελληνικά είχαν μία πολύ μεγάλη απόδοση, μετά το καλοκαίρι του 2012 – όπου τα δεκαετή, από 30-40% τότε, έπεσαν στο 8% σήμερα (γράφημα που ακολουθεί).

.

GRAFIK Börsenkurse der Woche / KW7 2014 / #4 Griechenland

.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι αγορές εμπιστεύονται πλέον περισσότερο την Ελλάδα – όπως επίσης την  Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Μπορεί φυσικά να μην είναι αυτή η βασική αιτία, αλλά αφενός μεν το ότι οι επενδυτές πείσθηκαν για την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, αφετέρου η αύξηση των αγορών κρατικών ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ.

Με δεδομένο όμως πως η Ελλάδα θα χρειασθεί 30 δις € για την εξυπηρέτηση των τοκοχρεολυσίων του 2014, ενώ πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν ληξιπρόθεσμα ομόλογα αξίας αρκετών δις €, η κατάσταση θα μπορούσε να αντιστραφεί ξαφνικά – με άγνωστα επακόλουθα για τον πλανήτη.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!