Δυτικές εστίες πυρκαγιάς – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Δυτικές εστίες πυρκαγιάς

Η ΓΑΛΛΙΑ        

Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι χειρότερη από αυτήν της Γερμανίας, ενώ η δυνατότητα των επιχειρήσεων της να ανταγωνιστούν τις γερμανικές είναι πολύ περιορισμένη. Με κριτήριο τα συνεχιζόμενα ελλείμματα του προϋπολογισμού, το δημόσιο χρέος της Γαλλίας θα ξεπεράσει σύντομα το 100% του ΑΕΠ της (γράφημα), με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο οι προοπτικές της Οικονομίας – με πιθανότερο ενδεχόμενο να βυθιστεί στην ύφεση.

.

Κρατικό χρέος προς ΑΕΠ της Γαλλίας

Κρατικό χρέος προς ΑΕΠ της Γαλλίας

.

Η ανεργία αυξήθηκε στο 11,1%, ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της διαμορφώθηκε στο 2,2% του ΑΕΠ – μία πολύ αρνητική εξέλιξη για μία χώρα, η οποία παραδοσιακά στηρίζεται στη βιομηχανία και στις εξαγωγές.

Στην πραγματικότητα η Γαλλία δεν έκανε καμία απολύτως διαρθρωτική αλλαγή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της, το κυριότερο των οποίων είναι η απίστευτη γραφειοκρατία του δημοσίου – με αποτέλεσμα να κινδυνεύει από τυχόν αναζωπύρωση της ευρωπαϊκής κρίσης, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Αποτελεί δε αναμφίβολα τον αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης, ενώ η κυβέρνηση της έχει χάσει πλέον εντελώς την εμπιστοσύνη των Πολιτών.

 .

Η Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Αν και με την πρώτη ματιά φαίνεται να είναι σε καλύτερη θέση από τις δύο προηγούμενες, αντιμετωπίζει στο παρασκήνιο μεγάλα προβλήματα – όπως έχουμε ήδη αναφέρει (άρθρο). Παράλληλα, στα θεμέλια της Οικονομίας της υπάρχει μία τραπεζική ωρολογιακή βόμβα (ανάλυση), ενώ διαπιστώνεται η λειτουργία μίας βιομηχανίας χρεοκοπιών, εκ μέρους ορισμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της (είδηση).

Η φούσκα ακινήτων που υπάρχει, η οποία «επιδοτήθηκε» ουσιαστικά από την κυβέρνηση της χώρας, καθώς επίσης τα χαμηλά βασικά επιτόκια, σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση της ποσότητας χρήματος εκ μέρους της κεντρικής της τράπεζας, δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον της. Με το έλλειμμα δε του ισοζυγίου της έχει ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ, όσο περίπου της Ινδονησίας και της Ινδίας, έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ρίσκο μίας συναλλαγματικής κρίσης – η οποία θα κατέληγε ξανά στην υποτίμηση της στερλίνας.

 .

Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Είναι η τέταρτη βιομηχανική χώρα, η οποία θα αντιμετωπίσει στο μέλλον προβλήματα – έχοντας στηρίξει τα τελευταία δέκα χρόνια την οικονομία της στις εξαγωγές προς την Κίνα. Εν τούτοις, παρά τις εξαγωγές αυτές, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της είναι αρνητικό (γράφημα) – γεγονός που οφείλει να προβληματίσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση της.

.

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Αυστραλίας

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Αυστραλίας

.

Τα ελλείμματα του ισοζυγίου οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, η χώρα ζει πάνω από τις δυνατότητες της, ενώ εξαρτάται από τον διεθνή δανεισμό – γεγονός που τεκμηριώνεται από την υποτίμηση του νομίσματος της απέναντι στο δολάριο (-13% εντός ενός έτους).

Όταν λοιπόν η Κίνα περιορίσει τις εισαγωγές της από την Αυστραλία, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, η χώρα θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα – τα οποία δεν θα είναι καθόλου εύκολο να επιλύσει, αν και το δημόσιο χρέος της ως προς το ΑΕΠ είναι μηδαμινό (22,9% του 2012).

 .

Ο ΚΑΝΑΔΑΣ

Η χρηματοπιστωτική κρίση δεν δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στη χώρα – η οποία όμως μείωσε τα βασικά της επιτόκια, χωρίς κανένα λόγο. Το σφάλμα αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για την οικονομία της, επειδή θα τροφοδοτήσει πιθανότατα ακόμη περισσότερο τη φούσκα ακινήτων που ελλοχεύει – ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίζεται συνεχώς, με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (γράφημα) να παραμένει ελλειμματικό.

.

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του Καναδά

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του Καναδά

.

Το εξωτερικό χρέος του Καναδά αυξάνεται ραγδαία μετά το 2010, ενώ το δημόσιο χρέος του είναι της τάξης του 85% – γεγονός που σημαίνει ότι, πλησιάζει επίσης το σημείο χωρίς επιστροφή.

 .

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Κανένας δεν μπορεί να πει με σαφήνεια, πότε και που θα εμφανισθεί η επόμενη εστία πυρκαγιάς – αν και η πιθανότητα να ξεσπάσει στις αναπτυγμένες οικονομίες εντός των επομένων ετών είναι μεγαλύτερη, με κριτήριο την υπερχρέωση τους, το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, τη γήρανση του πληθυσμού τους κοκ.

Φυσικά σε πρώτη προτεραιότητα ευρίσκεται η Ιαπωνία, ακολουθούμενη από την Ευρωζώνη και τις Η.Π.Α. – χωρίς να αποκλείουμε τις χώρες της ΜΙΝΤ ή τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες, στις οποίες έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν.

Βασίλης Βιλιάρδος, για το Analyst.gr


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!