Η κρυφή ωρολογιακή βόμβα – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η κρυφή ωρολογιακή βόμβα

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα οποία αναφέραμε προηγουμένως, η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς, όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013. Βέβαια, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό της τάξης του 0,7% – περισσότερο από πολλά άλλα αναπτυγμένα κράτη.

Από την άλλη πλευρά όμως, η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης (γράφημα), καθώς επίσης στην κατακόρυφη άνοδο των τιμών των ακινήτων (όπως συμβαίνει σήμερα και στη Γερμανία) – ενώ η αποταμίευση περιορίσθηκε αισθητά.

.

Επίπεδα κατανάλωσης στη Βρετανία

Επίπεδα κατανάλωσης στη Βρετανία

.

Φυσικά δημιουργήθηκε μία τεράστια φούσκα ακινήτων, ενώ οι επενδυτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 5% – με τις εξαγωγές να μην είναι καθόλου ικανοποιητικές, παρά το ότι η ισοτιμία της στερλίνας μειώθηκε κατά -20% από την αρχή της κρίσης. Ακόμη και η Ισπανία ή η Πορτογαλία αύξησαν με μεγαλύτερο ρυθμό τις εξαγωγές τους, παρά τα μεγάλα οικονομικά τους προβλήματα.

Συνεχίζοντας, η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι δεν θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια, εάν η ανεργία δεν πέσει στο 7% – κάτι ανάλογο με αυτό που είχε ήδη ανακοινώσει η κεντρική τράπεζα των Η.Π.Α. Πράγματι, η ανεργία μειώθηκε στο 7,1% το Δεκέμβριο, ενώ θεωρείται πως θα διαμορφωθεί σύντομα στο 7% – παρά το ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αυτό θα συνέβαινε το 2016.

Εν τούτοις, η μείωση της ανεργίας δεν συνοδεύθηκε από την αύξηση της παραγωγικότητας, όπως είχε σχεδιασθεί – με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι πραγματικές αυξήσεις των μισθών. Εάν δε συνεχίζει να μην αυξάνεται η παραγωγικότητα, τότε η ανάκαμψη δεν θα βοηθήσει καθόλου – επειδή είτε θα κλιμακωθεί το χρέος της χώρας, είτε θα αναγκαστεί να αυξήσει το βασικό επιτόκια η κεντρική τράπεζα, για να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Όπως φαίνεται από το διάγραμμα που ακολουθεί, η ποσότητα χρήματος Μ2 αυξάνεται συνεχώς – με ρυθμό αντίστοιχο των πακέτων διευκόλυνσης της κεντρικής τράπεζας. Επομένως, οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

.

Επίπεδα ποσότητας χρήματος Μ2 στη Βρετανία

Επίπεδα ποσότητας χρήματος Μ2 στη Βρετανία

.

Φυσικά οι περισσότεροι θεωρούν ότι, οι επιχειρήσεις θα κλιμακώσουν τις επενδύσεις τους, οπότε θα αυξηθεί ξανά η παραγωγικότητα των εργαζομένων – με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι μισθοί και να ακολουθήσει μία ισορροπημένη ανάκαμψη ολόκληρης της Οικονομίας.

Όμως, τα δίδυμα ελλείμματα της χώρας, ειδικά δε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δεν θα έπρεπε να αγνοηθούν καθόλου – αφού, όπως συνήθως συμβαίνει, προκαλούν τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, ενώ αντιμετωπίζονται με την υποτίμηση του νομίσματος.

Ας μην ξεχνάμε ότι, η Μ. Βρετανία έχει βρεθεί ορισμένες φορές στο παρελθόν σε δύσκολη θέση – μεταξύ άλλων όταν αναγκάσθηκε να υποτιμήσει ριζικά το νόμισμα της, μετά την επίθεση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (G.Soros). Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί και σήμερα, ιδίως εάν ενταθεί η παγκόσμια κρίση – η οποία φαίνεται να μεταφέρεται από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες στη Δύση.

Το δημόσιο χρέος της Μ. Βρετανία πάντως έχει διπλασιασθεί, σε σχέση με το 2008 (γράφημα), το ιδιωτικό χρέος της είναι τεράστιο, οι μεγάλες τράπεζες της αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα (άρθρο), η φούσκα ακινήτων θα μπορούσε να εκραγεί, ο εθνικισμός κλιμακώνεται κοκ.

.

Δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ της Βρετανίας

Δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ της Βρετανίας

.

Ολοκληρώνοντας έχουμε την άποψη ότι, εάν η Ευρωζώνη δεν αντιμετώπιζε τόσα προβλήματα, με αποτέλεσμα πολλοί να τοποθετούν τα χρήματα τους εναλλακτικά και σε στερλίνες, το νόμισμα της χώρας θα είχε υποστεί μεγάλες απώλειες – ενώ θα είχε αναγκασθεί η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα βασικά επιτόκια, για να εμποδίσει τη μαζική φυγή των κεφαλαίων, όπως η Τουρκία, βυθίζοντας τη χώρα στην ύφεση.

Βασίλης Βιλιάρδος, για το Analyst.gr


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!