Ελλειμματική ευημερία – Σελίδα 3 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ελλειμματική ευημερία

Η ΚΙΝΑ

Ο φόβος να ξεσπάσει απότομα μία χρηματοπιστωτική κρίση αυξάνεται στη χώρα – γεγονός που τεκμηριώνεται από τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά (διάγραμμα), στην οποία οι τράπεζες αλληλοκαλύπτονται με ρευστότητα. Την Παρασκευή τα επιτόκια αυτά εκτοξεύθηκαν για τρίτη συνεχή ημέρα στο 8,13% – με την κεντρική τράπεζα της Κίνας να επεμβαίνει, αυξάνοντας τη ρευστότητα.

.

Κίνα

.

Σύμφωνα με ορισμένες εφημερίδες, η κεντρική τράπεζα έθεσε στη διάθεση των εμπορικών τραπεζών το ποσόν των 24 δις € – με στόχο να αποφευχθεί η διαφαινόμενη κρίση. Ο φόβος πάντως οδήγησε τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε μεγάλη πτώση – με υψηλότερη αυτή του δείκτη της Σαγκάης (-5,1%).

Η μείωση των πακέτων ποσοτικής διευκόλυνσης εκ μέρους της Fed θα οδηγήσει πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες σε μεγάλα προβλήματα – όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης τους, τις ισοτιμίες των νομισμάτων τους, την έξοδο των δανειακών κεφαλαίων κοκ. Η προηγούμενη ανακοίνωση της αμερικανικής τράπεζας είχε οδηγήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών στη Κίνας στο 11,62% (Ιούνιο) – με οδυνηρά αποτελέσματα για την οικονομία της.

Η Τουρκία αποτελεί επίσης μία μεγάλη απειλή για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας – με τα τελευταία πολιτικά της προβλήματα να επιδεινώνουν σημαντικά τις προοπτικές της. Επόμενη απειλή είναι η Βραζιλία, καθώς επίσης η Ινδία – ενώ μπορεί να ακολουθήσει η Ν. Αφρική, μετά το θάνατο του Mandela και το σκάνδαλο που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την κεντρική της τράπεζα.

 .

ΟΙ Η.Π.Α.

Αυτό που προξενεί μεγάλες ανησυχίες στις αγορές είναι το μέγεθος της αγοράς των Swaps – η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που ανακοινώνεται επίσημα, ενώ έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην κρίση του 2008. Η υπεύθυνη υπηρεσία (CFTC) υπολογίζει το μέγεθος της αγοράς αυτής στα 390 τρις $ – ποσόν που ισοδυναμεί με το πενταπλάσιο περίπου του παγκοσμίου ΑΕΠ.

Εν τούτοις, αποδέχεται η ίδια ότι μπορεί να κάνει λάθος, λόγω τεχνικών δυσκολιών – με το μέγεθος αυτού του «λάθους» να τοποθετείται στα 55 τρις $, λίγο χαμηλότερα δηλαδή από ένα ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι, με τη βοήθεια των Swaps, μπορεί κανείς να ασφαλίζεται απέναντι σε μελλοντικά ρίσκα ή να στοιχηματίζει σε σχέση με τις τιμές διαφόρων περιουσιακών στοιχείων (μετοχών, εμπορευμάτων κλπ.) – γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνα χρηματοπιστωτικά όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος.

Εάν κανείς προσθέσει εδώ τις συνεχείς λανθασμένες προβλέψεις της Fed, όσον αφορά τις εξελίξεις της οικονομίας (διάγραμμα), όπως παρατηρείται και με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ κλπ., θα συμπεράνει ότι ο πλανήτης βαδίζει στα τυφλά – με την καταστροφή να μπορεί να ακολουθήσει ανά πάσα στιγμή, από το πουθενά.

.

Στοιχεία2

Πίνακας: Χωρίζεται σε 3 μέρη – Ημερομηνίες συναντήσεων (meeting date), προβλέψεις (2011-2016 & μακροπρόθεσμα/long run) και πραγματικά αποτελέσματα (actual) για το διάστημα 2011-2013 κατά μέσον όρο. Το διάγραμμα αναπαράγει τα στοιχεία του πίνακα.

.

Όπως φαίνεται από το παραπάνω διάγραμμα, τον Ιανουάριο του 2011 η Fed είχε προβλέψει αύξηση 4% του αμερικανικού ΑΕΠ, για το 2013. Με δεδομένο όμως το ότι, σήμερα η αύξηση του (πραγματικό ΑΕΠ) υπολογίζεται στο 2%, η πρόβλεψη της Fed είχε μία τεράστια απόκλιση, ένα λάθος δηλαδή της τάξης του 50%!

Οι λανθασμένες προβλέψεις όμως οδηγούν στη λήψη λανθασμένων μέτρων, με όλα όσα κάτι τέτοιο συνεπάγεται τόσο για τις Η.Π.Α., όσο και για τον υπόλοιπο πλανήτη – ο οποίος δεν θα κατάφερνε να αποφύγει το «αναρροφητικό σοκ» που θα προκαλούσε τυχόν κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας.

 .

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Παρά τις ελπιδοφόρες προβλέψεις για ανάπτυξη από τις κυβερνήσεις το 2014, ειδικά στην Ευρωζώνη, ο αριθμός των ανέργων υπολογίζεται πως θα αυξηθεί στους 19,8 εκ. Ευρωπαίους – περίπου 70% υψηλότερα, σε σχέση με το 2007. Πρώτη στην ανεργία προβλέπεται από την Ernst & Young πως θα είναι η Ελλάδα, με 29% – ακολουθούμενη από την Ισπανία με 28% και την Κύπρο με 24%.

Ο υψηλός αυτός αριθμός των ανέργων, ειδικά των νέων, αποτελεί μία μεγάλη απειλή για το σύστημα – έναν ανυπολόγιστο κίνδυνο, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει από μαζικές κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις, μέχρι εμφυλίους και διακρατικούς πολέμους. Πόσο μάλλον εάν συνεχίσει να βασιλεύει στη Ευρώπη το καταστροφικό «δόγμα της λιτότητας», χωρίς να ερευνώνται εναλλακτικές δυνατότητες εξόδου από την κρίση – παρά το ότι υπάρχουν, όπως αναλύσαμε στην αρχή του κειμένου μας.

Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, θεωρούμε πως θα μπορούσε πολύ εύκολα να αντιμετωπίσει με επιτυχία την κρίση – επειδή είναι ένα μικρό και ευέλικτο καράβι, έχοντας εκ του μεγέθους της τη δυνατότητα να ελίσσεται και να αποφεύγει τις παγίδες. Δυστυχώς όμως, η γραφειοκρατία, η διαπλοκή, η διαφθορά, η ανεπάρκεια και όλα τα υπόλοιπα, έχουν καταστρέψει το πηδάλιο του καραβιού – το οποίο οφείλει να επιδιορθωθεί, εάν θέλουμε να προσβλέπουμε με κάποια αισιοδοξία στο μέλλον.

Ολοκληρώνοντας, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως η είσπραξη των φόρων στην Ιταλία γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες – με μεθόδους κάθε άλλο παρά ευχάριστες. Είναι πιθανόν λοιπόν να ακολουθήσει κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα – πόσο μάλλον όταν αποτελεί δεδηλωμένη πρόθεση του δημοσίου (υιοθετήθηκε ήδη από κάποια υπουργεία), η μετάθεση/ανάθεση δραστηριοτήτων του κράτους στους ιδιώτες (outsourcing).

Στα πλαίσια αυτά, τα «τοκογλυφικά» πρόστιμα που θέλει να επιβάλλει «εμβόλιμα» το υπουργείο οικονομικών, στις καθυστερήσεις των πληρωμών (10%, 20% και 30%), δεν είναι απίθανο να προετοιμάζουν την ανάθεση της «συλλογής» των φόρων σε γερμανικές εισπρακτικές εταιρείες – οι οποίες αμείβονται με προμήθειες, ανάλογες με τα παραπάνω πρόστιμα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, το οποίο θα τοποθετούσε ένα ακόμη «λιθαράκι» στο διαφαινόμενο εκφασισμό της πατρίδας μας.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!