Top 10: Οι μεγαλύτερες Οινοποιίες της χώρας μας το 2012 – Σελίδα 3 – The Analyst
ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΜΠΟΡΙΟ & ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Top 10: Οι μεγαλύτερες Οινοποιίες της χώρας μας το 2012

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου (ΑΦΜ 096037930) 

ΕΤΟΣ Κύκλος Εργασιών  Μικτά κέρδη  Καθαρά κέρδη προ φόρων   Σύνολο υποχρεώσεων
2008

9.991.838

1.257.722

149.645

9.020.515

2009

10.042.860

1.450.271

336.754

7.906.239

2010

9.871.056

1.472.898

22.951

8.423.284

2011

9.415.147

1.164.386

31.220

7.242.052

2012

9.021.221*

1.404.137

-55.957

8.882.709

*  Κύκλος εργασιών χωρίς ΦΠΑ. Με ΦΠΑ ξεπερνάει τα 11 εκ. Ευρώ.  Πίνακας: Λ. Κουμάκης – Πηγή: ΑΟΣ Τυρνάβου

Άλλος ένας οινοποιητικός συνεταιρισμός ο οποίος πρέπει να «καταγραφεί» στην όγδοη θέση του καταλόγου των Top 10 του έτους 2012, είναι ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου ο οποίος ιδρύθηκε το 1961 από αγρότες – αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής με κεντρικό στόχο όχι μόνο την διασφάλιση αλλά και την αξιοποίηση της πλούσιας παραγωγής τους. Ο στόχος αυτός, μισό αιώνα μετά την ίδρυση του Συνεταιρισμού, φαίνεται να έχει εκπληρωθεί πλήρως  αφού ο ΑΟΣ Τυρνάβου επιδεικνύει σταθερά μια από τις (δυστυχώς ελάχιστες)  περιπτώσεις επιτυχημένης πορείας Συνεταιρισμού στην χώρα μας.

Ο ΑΟΣ Τυρνάβου, χωρίς να είναι Αναγκαστικός Συνεταιρισμός όπως η Σάμος, λειτουργεί με διαδικασίες περίπου ανάλογες (προκαταβολές στα μέλη του -εκκαθάριση με το «κλείσιμο» της χρονιάς) και είναι πιστοποιημένος κατά ISO 9001/2000 στην παραγωγική του διαδικασία και κατά AGRO 2.1-2.2. στην διαχείριση των αμπελώνων των αμπελοκαλλιεργητών – μελών του.

Ο Συνεταιρισμός Τυρνάβου αξιοποιεί πλήρως τα προϊόντα των παραγωγών – μελών του, παράγοντας στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του εξαιρετικά προϊόντα μεταξύ των οποίων εμφιαλωμένους οίνους πολλών τύπων (Τοπικός ερυθρός ξηρός οίνος Μοσχάτο Αμβούργου, Ερυθρούς γλυκούς οίνους, Λευκά και ροζέ ξηρά κρασιά, Ρετσίνα – ονομασία κατά παράδοση),  συμπυκνωμένα γλεύκη (ο δεύτερος παραγωγός στην Ελλάδα μετά την Ευβοϊκή), αποστάγματα (Απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής, Τσίπουρο Τυρνάβου με γλυκάνισο ή χωρίς γλυκάνισο, με κρόκο και παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια, Ούζο Τυρνάβου) – όλα αυτά τα προϊόντα σε συσκευασίες με διάφορες χωρητικότητες, από τα σταφύλια της περιοχής Τυρνάβου!

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου υπήρξε ο πρώτος Συνεταιρισμός στην χώρα μας που παρήγαγε και εμφιάλωσε αυθεντικό τσίπουρο και μάλιστα με αναγνωρισμένη γεωγραφική προέλευση (Τσίπουρο Τυρνάβου – Καν ΕΕ 110/2008). Αποτελεί μια εγγυημένη, σίγουρη και 100% ασφαλή λύση, σε πλήρη αντίθεση με τα ύποπτα και πολλές φορές επικίνδυνα για την δημόσια υγεία χύμα τσίπουρα που ισχυρίζονται πως είναι από τον Τύρναβο, ενώ συνήθως προέρχονται από την Αλβανία και την Βουλγαρία προκαλώντας τεράστια ζημιά στην φήμη που έχει αποκτήσει η μοναδική ποιότητα του αυθεντικού Τσίπουρου Τυρνάβου!

ΕΥΒΟΪΚΗ

ΕΥΒΟΪΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕ* (ΑΡΜΑΕ 24724/12/Β/91/18)

 

ΕΤΟΣ

Κύκλος Εργασιών  Μικτά κέρδη  Καθαρά κέρδη προ φόρων   Σύνολο υποχρεώσεων
2008

13.139.240

2.207.030

139.536

41.992.242

2009

13.313.027

1.982.793

 48.394

41.199.501

2010/2011*

16.979.778

3.017.942

-1.456.212

39.546.287

Πίνακας: Λ. Κουμάκης – * Ο ισολογισμός (2010/2011)  αφορά την περίοδο από 1/7/2010 έως 31/12/2011. Αναλυτικά οικονομικά στοιχεία του ισολογισμού που αφορά την περίοδο 1/1-31/12/2012  δεν βρέθηκαν. Ο κύκλος εργασιών της τελευταίας χρήσης  υπολογίζεται σε 6.500.000 Ευρώ περίπου.

Η Ευβοϊκή, η δεύτερη εταιρία του Ομίλου Σκουλούδη και ένατη στον κατάλογο των Top 10, είναι η μοναδική εταιρεία που παράγει αποκλειστικά συμπυκνωμένο χυμό σταφυλής στην Ελλάδα και μία από τις μόλις 25 περίπου που υπάρχουν στο είδος της σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η δραστηριότητα της κάθε χρόνο εξαρτάται από την αφθονία ή την πληθώρα της πρώτης-ύλης σταφύλι και οι δύο προηγούμενες χρονιές της προβληματικής Ελληνικής παραγωγής σε συνδυασμό με την σφοδρότητα της οικονομικής κρίσης επηρέασαν αρνητικά την δραστηριότητα της – ακόμα και τις εξαγωγές της, ένα τομέα που ανέπτυξε σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Η Ευβοϊκή προσφέρει στην οινοβιομηχανία Ανακαθαρισμένο Συμπυκνωμένο Γλεύκος (MCR) και  Συμπυκνωμένο Γλεύκος (MC), για τη ρύθμιση και τη σταθεροποίηση της συγκέντρωσης σακχάρων στο γλεύκος αλλά και της περιεκτικότητας του οινοπνεύματος στο κρασί. Ειδικά στην Ελλάδα, μέχρι το έτος 2007 (ίδρυση Ευβοϊκής) η εγχώρια ζήτηση καλύπτονταν σχεδόν κατά 100% από εισαγωγές  αλλά σταδιακά οι εισαγωγές υποκαταστάθηκαν σε ένα πολύ αξιόλογο ποσοστό από την Ευβοϊκή η οποία επεκτάθηκε και σε άλλους κλάδους (τρόφιμα, αναψυκτικά κ.α.) τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Όλα αυτά βέβαια μέσα σε συνθήκες αφθονίας και υπερεπάρκειας της πρώτης ύλης – σταφύλι και όχι σε συνθήκες προβληματικής προσφοράς και μεγάλης ζήτησης. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως, ο τρυγητός του 2013 αναμένεται να «αποζημιώσει» τον κλάδο από τα «ποσοτικά» προβλήματα που δημιουργήθηκαν τόσο το 2011 όσο και το 2012!

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ  

ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ AE (ΑΡΜΑΕ 26064/06/Β/92/15) 

 

ΕΤΟΣ

Κύκλος Εργασιών  Μικτά κέρδη  Καθαρά κέρδη προ φόρων   Σύνολο υποχρεώσεων
2008

8.287.833

3.901.145

1.503.720

17.392.639

2009

8.368.323

3.992.209

1.751.532

14.799.357

2010

6.644.964

3.064.493

  396.232

13.306.590

2011

6.239.867

2.151.053

  -774.620

12.712.415

2012

5.459.990

1.970.135

  –1.139.848

12.403.887

Πίνακας: Λ. Κουμάκης 

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη (Chateau Julia) συμπληρώνει τον κατάλογο των Top 10 εταιριών της Ελληνικής οινοποιίας. Παρά την εξαιρετική δουλειά τόσο σε επίπεδο ποιότητας των άριστων προϊόντων του Κτήματος, όσο και σε επίπεδο εγκαταστάσεων στην Αδριανή Δράμας και στο Καπανδρίτι Αττικής, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη συνέχισε και το 2012 να καταβάλλει το «τίμημα» της οικονομικής κρίσης.

Οι αιτίες είναι γνωστές: Το υψηλό κόστος της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων του Κτήματος (βραβευμένων με περισσότερα από 700 βραβεία και διακρίσεις στους μεγαλύτερους και εγκυρότερους διαγωνισμούς ανά τον κόσμο) δεν είναι εύκολο να καταβληθεί από τους Έλληνες καταναλωτές, ενώ οι αξιόλογες εξαγωγές δεν μπορούν να «συγκρατήσουν» τις εντός Ελλάδος απώλειες που παραμένει η κυρίαρχη αγορά του Κτήματος.

Σε απόσταση αναπνοής από το «Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη» βρίσκεται το «Κτήμα Βιβλία Χώρα» («ΤΣΑΚΤΣΑΡΛΗΣ Β – Ε ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΑΕ») η δεύτερη ευχάριστη έκπληξη των κορυφαίων οινοποιητικών εταιριών του κλάδου και η μοναδική (από όλες τις προηγούμενες) που παρουσίασε (μειωμένα, έστωκέρδη το έτος 2012!

Στις πλαγιές του Παγγαίου (Κοκκινοχώρι Καβάλας), μια περιοχή με μεγάλη αμπελοοινική παράδοση, δύο άνθρωποι του κρασιού με μεγάλο μεράκι (Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου)  δημιούργησαν ένα οινοποιείο – έργο τέχνης μέσα σε ένα βιολογικό αμπελώνα 350 στρεμμάτων τον οποίο εγκατέστησαν το 1998. Στον αμπελώνα αυτό καλλιεργούνται ελληνικές και ξενικές ποικιλίες, σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας, προσφέροντας οίνους εξαιρετικά υψηλού ποιοτικού δυναμικού για τους φανατικούς λάτρεις του πολύ καλού κρασιού που δεν διστάζουν καθόλου να καταβάλλουν το υψηλό κόστος που αξίζουν όλα τα κρασιά του Κτήματος!

ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ

ΤΣΑΚΤΣΑΡΛΗΣ Β – Ε ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΑΕ (ΑΡΜΑΕ 48504/53/Β/01/004) 

 

ΕΤΟΣ

Κύκλος Εργασιών  Μικτά κέρδη  Καθαρά κέρδη προ φόρων   Σύνολο υποχρεώσεων
2008

4.890.429

2.440.533

1.068.513

5.966.021

2009

5.928.235

2.910.307

1.448.523

5.733.477

2010

5.491.908

2.082.547

  797.638

5.397.619

2011

5.515.652

2.001.705

  696.829

6.165.196

2012

5.197.484

1.322.626

69.203

5.099.018

Πίνακας: Λ. Κουμάκης

Αντίθετα λοιπόν στον γενικό κανόνα που θέλει τα μικρά ή τα μεγάλα Κτήματα να περνούν μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, το «Κτήμα Βιβλία Χώρα» συνέχισε και το 2012 την αντίθετη πορεία του στον γενικό κανόνα αποτελώντας μια φωτεινή εξαίρεση: Συγκράτησε τον κύκλο των εργασιών του, πέτυχε να ολοκληρώσει μια ακόμα κερδοφόρα χρονιά και περιόρισε σημαντικά τις συνολικές του υποχρεώσεις, όπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα με οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας.

Μια άλλη Ελληνική Οινοποιία που άλλες χρονιές συμμετείχε στον κατάλογο των κορυφαίων εταιριών του κλάδου ήταν η «Κτήματα Χατζημιχάλη ΑΕ» η οποία το 2012 βελτίωσε αισθητά τον κύκλο των εργασιών της. Για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στα αμπελοτόπια των Κτημάτων είχαμε αναφερθεί σε ειδικό άρθρο μας στις 6 Ιουλίου 2009. Η οικονομική κρίση που επηρέασε ολόκληρη την Ελλάδα δεν θα μπορούσε φυσικά να αφήσει απ΄ έξω  τα Κτήματα με το (αναπόφευκτα) υψηλό κόστος καλλιέργειας και παραγωγής παρά το γεγονός ότι ποσοστό 20% περίπου της συνολικής παραγωγής εξάγεται σε δεκάδες χώρες του κόσμου με το τίμημα που ανταποκρίνεται στην αξία και στο κόστος τους.

Κτήμα Χατζημιχάλη 

ΚΤΗΜΑΤΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ AE (ΑΡΜΑΕ 2242/01ΑΤ/Β/86/1175) 

 

ΕΤΟΣ

Κύκλος Εργασιών  Μικτά κέρδη  Καθαρά κέρδη προ φόρων   Σύνολο υποχρεώσεων
2008

7.578.818

3.845.721

 514.653

12.854.509

2009

6.218.380

3.471.214

 355.993

11.859.061

2010

4.482.370

2.383.638

-34.722

10.509.067

2011

4.420.426

1.224.209

-1.805.338

10.168.411

2012

5.391.041

2.314.849

-890164

11.438.908

Πίνακας: Λ. Κουμάκης

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ειδικό χώρο όπου πωλούνται κρασιά από την πλούσια σειρά ετικετών του Κτήματος Χατζημιχάλη διατίθενται ειδικές εμφιαλώσεις που δεν υπάρχουν στο εμπόριο, παλαιωμένα, πολύ «ιδιαίτερα» κρασιά καθώς και αξεσουάρ κρασιού, πρωτότυπα αναμνηστικά και βιβλία με θέμα το αμπέλι, το κρασί και την ιστορία του.

Τέλος, μια ακόμα Ελληνική Οινοβιομηχανία που το 2010 είχε συμπεριληφθεί στις κορυφαίες της χώρας μας, είναι η Ροδίτικη ΚΑΙΡ (CAIR – Compagnia Agricola Industriale Rodi) η οποία ιδρύθηκε το 1928 από Ιταλούς επενδυτές διασώζοντας την μοναδική οινική παράδοση του νησιού το οποίο συγκαταλεγόταν  ανάμεσα στους πιο σημαντικούς τόπους παραγωγής και εμπορίας κρασιού από τους αρχαίους χρόνους.

Σήμερα η CAIR λειτουργεί σε ένα νέο σύγχρονο εργοστάσιο το οποίο καλύπτει στεγασμένους χώρους 30 περίπου στρεμμάτων, στο 2ο Χλμ Ρόδου-Λίνδου, έχοντας αποκτήσει πιστοποιητικό ποιότητας σύμφωνα με το νέο πρότυπο ISO 22000: 2005 και φιλοδοξώντας να φιλοξενήσει ένα μοναδικό «Μουσείο Οίνου». Τρία μεγάλα επενδυτικά προγράμματα επιβάρυναν σημαντικά τις συνολικές υποχρεώσεις της CAIR τα τελευταία χρόνια, αλλά η Διοίκηση της εταιρίας φρόντισε να μειώσει ραγδαία τον τραπεζικό δανεισμό (1,6 εκ. Ευρώ το 2012, με μεταβίβαση ακινήτων της στην ΑΤΕ) και τις συνολικές υποχρεώσεις  της από 23,9 εκατ. Ευρώ το 2008, σε 7,3 εκ. Ευρώ το 2012, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωση τους και  την χρήση του 2013.

CAIR

Κ.Α.Ι.Ρ. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΡΟΔΟΥ (ΑΡΜΑΕ 12066/80/Β/86/29) 

 

ΕΤΟΣ

Κύκλος Εργασιών  Μικτά κέρδη  Καθαρά κέρδη προ φόρων   Σύνολο υποχρεώσεων
2008

5.317.431

872.379

-1.839.679

23.965.324

2009

4.862.894

525.813

-2.248.121

24.109.460

2010

5.207.588

376.124

-1.941.418

20.063.648

2011

4.666.859

371.996

-1.365.199

14.409.413

2012

4.575.734

141.390

-1.235.376

7.345.291

Πίνακας: Λ. Κουμάκης 

Η Ροδίτικη Οινοβιομηχανία αν και είναι γνωστή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για τους Αφρώδεις Οίνους της (CAIR, Φυσικοί Αφρώδεις με Ζύμωση στην φιάλη και Φυσικοί Αφρώδεις Methode Charmat) παράγει εν τούτοις μια μεγάλη ποικιλία ελληνικών κρασιών σε διαφορετικές διαβαθμίσεις ποιότητας και τιμής σε λευκά, ροζέ, ερυθρά, γλυκά, ημίγλυκα κρασιά και φυσικά την παραδοσιακή μας Ρετσίνα. Η τελευταία δημιουργία της Ροδίτικης οινοβιομηχανίας είναι το Mos, ένα προϊόν με 7,5% vol. που αντικαθιστά επάξια το εισαγόμενο  Asti Spumante σε εξαιρετική ποιότητα και την …. μισή τιμή!

Πλαγιά

Αυτή λοιπόν είναι μια συνοπτική εικόνα της Ελληνικής Οινοποιίας –μην ξεχνάμε πως στη χώρα μας λειτουργούν 600 περίπου οινοποιεία και κυκλοφορούν πολλές χιλιάδες ετικετών Ελληνικού κρασιού!

Ευτυχώς η παραγωγή 2013 φαίνεται ικανοποιητική, υπολογίζεται να κυμανθεί στον μέσο όρο μιας κανονικής χρονιάς (3.400.000 εκατόλιτρα) με την απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες θα διατηρηθούν καλές μέχρι και την πλήρη ολοκλήρωση της συγκομιδής. Ιδιαίτερα καλή αναμένεται (πάντοτε εκτός καιρικών απρόοπτων) η παραγωγή ερυθρών – ιδιαίτερα στην μεγάλη αμπελουργική ζώνη της Νεμέας. Καλή σοδειά το 2013 αναμένουν και οι μεγάλες οινοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία), κάτι που θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή προσφορά κρασιών σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Η απύθμενη παράδοση της χώρας μας στους αμπελώνες του Διόνυσου, με την αναβάθμιση που προσέφεραν οι νέες γενιές  Ελλήνων οινοποιών τις τελευταίες δεκαετίες, σε συνδυασμό με τις ολοένα και μεγαλύτερες δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, έχουν καταξιώσει τα Ελληνικά κρασιά όχι μόνο στην συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή αλλά και στις αγορές του κόσμου.

Οι εξαγωγικές επιδόσεις του Ελληνικού κρασιού αποτελούν ανάσα ζωής για τους Έλληνες παραγωγούς σε περιόδους δοκιμασίας της εσωτερικής αγοράς, όπως είναι ακριβώς η περίοδος που διανύουμε.

Οι Έλληνες σαν συνειδητοποιημένοι καταναλωτές πρέπει να επιμένουμε σταθερά σε προϊόντα του πλούσιου Ελληνικού αμπελώνα και να αισθανόμαστε περήφανοι όταν τα προσφέρουμε στα εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών μας. Άλλωστε, οι επιλογές που υπάρχουν είναι αμέτρητες –από φθηνά, καθημερινά κρασιά έως πολύ ξεχωριστά, παλαιωμένα και πανάκριβα κρασιά που αξίζουν όμως 100% την πολύ υψηλή τιμή τους!

Ας «ψηφίζουμε» λοιπόν καθημερινά ελληνικά εμφιαλωμένα κρασιά και φυσικά ας  «Αγοράζουμε Ελληνικά» σε κάθε προϊόν που καταναλώνουμε, αφού ο περιορισμός των εισαγωγών και του ελλείμματος του εμπορικού μας ισοζυγίου, έχει μετατραπεί σε κρίσιμο θέμα που αφορά την επιβίωση της Ελλάδος!


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.