Η Ισπανία, το ψηφιακό νόμισμα και η κατάργηση των μετρητών – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ισπανία, το ψηφιακό νόμισμα και η κατάργηση των μετρητών

.

Από το παράδειγμα της Ισπανίας, φαίνεται καθαρά πως επιταχύνεται η καθιέρωση των ψηφιακών νομισμάτων, παρά τις αντιδράσεις των Πολιτών – προφανώς επειδή οι κυβερνήσεις έχουν τοποθετήσει στο στόχαστρο τους τον ολοκληρωτικό έλεγχο των κοινωνιών, προς όφελος των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Είναι θέμα χρόνου λοιπόν να ακολουθήσει στη συνέχεια  η κατάργηση των μετρητών – όπου χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο η Ελλάδα με την επίκληση της φοροδιαφυγής και με τη χρήση του κοινωνικού αυτοματισμού. Η Ισπανία λειτουργεί  επίσης ως πειραματόζωο, όσον αφορά τα CBDC – ενώ φυσικά θα χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά η τεχνητή νοημοσύνη, για να κλείσει ερμητικά η παγίδα.

.

Ανάλυση

Πριν από ένα χρόνο η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας (Banco de Espana) δημοσίευσε μία ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, για τη συμμετοχή εμπορικών τραπεζών στις δοκιμές ενός δικού της ψηφιακού νομίσματος (CBDC, ανάλυση) – ενώ πρόσφατα επέλεξε τους συνεργάτες της, από τις 24 αιτήσεις που κατατέθηκαν (πηγή). Πρόκειται για τις Ceca bank, Abanca και Adhara Blockchain – όπου οι δύο πρώτες έχουν έδρα την Ισπανία, ενώ η τελευταία το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πιλοτικό πρόγραμμα ενός «CBDC χονδρικής» (wholesale CBDC) θα τεθεί σε λειτουργία εντός των επομένων έξι μηνών – ενώ θα περιλαμβάνει την προσομοίωση της επεξεργασίας και του διακανονισμού των διατραπεζικών πληρωμών με ένα ενιαίο «CBDC χονδρικής», καθώς επίσης την ανταλλαγή πολλών «CBDC χονδρικής» που θα εκδίδονται από διαφορετικές κεντρικές τράπεζες.

Σε ένα άλλο μέρος του πειράματος που διεξήχθη με τη βοήθεια της κοινοπραξίας Ceca bank και Abanca, το «CBDC χονδρικής»  είχε στόχο να χρησιμοποιηθεί για το διακανονισμό ενός προσομοιωμένου ομολόγου – με αντίστοιχα διακριτικά.

Περαιτέρω, το ισπανικό πρόγραμμα CBDC είναι μοναδικό στο είδος του – ενώ δηλώθηκε επίσημα πως είναι ανεξάρτητο από το σχέδιο ενός ψηφιακού ευρώ που θα κάλυπτε όλες τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ, εάν εφαρμοζόταν.

Εν τω μεταξύ το ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Ψηφιακού Μετασχηματισμού ανακοίνωσε ότι (πηγή), θα εφαρμόσει τον κανονισμό της ΕΕ για τις αγορές κρυπτοπαγίων περιουσιακών στοιχείων (Markets in Crypto Assets MiCA) έξι μήνες πριν από τη λήξη της προθεσμίας – η οποία για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είναι ο Ιούλιος του 2025 και περιλαμβάνει μία μεταβατική περίοδο 36 μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης του MiCA στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, τον Ιούνιο του 2023. Στην Ελλάδα πάντως δεν έχει ακουστεί τίποτα για το MiCA – εξ όσων τουλάχιστον γνωρίζουμε.

Τον Οκτώβριο του 2023 τώρα, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας δημοσίευσε ένα κείμενο – το οποίο επεξηγούσε τη φύση και τις χρήσεις του ψηφιακού ευρώ (πηγή). Εν τούτοις, οι Ισπανοί Πολίτες δεν έχουν εκφράσει σημαντικό ενδιαφέρον για το ψηφιακό ευρώ – αφού σε μία έρευνα που διεξήχθη τον Οκτώβριο, το 65% δήλωσε πως δεν έχει καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσει το πανευρωπαϊκό ψηφιακό νόμισμα για τις συναλλαγές του (πηγή). Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο σε μία έρευνα του 2022, στην οποία το 58% είχε απαντήσει αρνητικά – γεγονός που σημαίνει ότι, οι Ισπανοί έχουν γίνει ακόμη πιο επιφυλακτικοί σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ηλικιακή ομάδα που θα προτιμούσε το ψηφιακό ευρώ είναι οι νέοι 18 έως 24 ετών, με 36% – ποσοστό που μειώνεται σταδιακά στις επόμενες ηλικιακές ομάδες (31% στις ηλικίες 25–34, 24% στις ηλικίες 35–44, 18% στις ηλικίες 55–64 και μόλις 7% για τις ηλικίες άνω των 65 ετών). Εμείς έχουμε ήδη αναφερθεί στο θέμα, γράφοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

Η ψηφιακή παγίδα

Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν πάντα το ξέπλυμα χρήματος, τη διακίνηση ναρκωτικών, τη φοροδιαφυγή (ανάλυση) και την τρομοκρατία, ως δικαιολογίες για να παρακολουθούν έντιμους Πολίτες – επίσης για να τους στερούν την ελευθερία τους και τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις πληρωμών, όπως είναι τα μετρητά, ο χρυσός και σήμερα τα κρυπτονομίσματα που είναι ήδη υπό διωγμό (ανάλυση).

Στην πραγματικότητα λοιπόν, η «κοινωνία χωρίς μετρητά» που προωθείται, είναι απλά ένας Δούρειος Ίππος για ένα σύστημα, εντός του οποίου ολόκληρος ο χρηματοπιστωτικός πλούτος είναι ηλεκτρονικός – ενώ αντιπροσωπεύεται ψηφιακά στα αρχεία ενός μικρού αριθμού μεγατραπεζών και διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων.

Όταν επιτευχθεί τώρα η «κοινωνία χωρίς μετρητά», θα είναι εύκολο για την κρατική εξουσία να «καταλάβει» και να παγώσει τον πλούτο ή να τον υποβάλει σε συνεχή επιτήρηση, σε φορολογία και σε άλλες μορφές ψηφιακής κατάσχεσης – όπως είναι τα αρνητικά επιτόκια. Έτσι, οι ηττημένοι του πολέμου εναντίον των μετρητών (ανάλυση) θα είναι οι έντιμοι Πολίτες – οι οποίοι θα γίνονται ευάλωτοι στη δήμευση των αποταμιεύσεων τους μέσω αρνητικών επιτοκίων, παγώματος των λογαριασμών τους «έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση τους», απώλειας της ιδιωτικής τους ζωής και περιορισμών στις αναλήψεις ή/και στις μεταφορές χρημάτων.

Όλα αυτά σήμερα είναι αδύνατα, για εκείνο το χρονικό διάστημα που οι Πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την τράπεζα τους και να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους – ενώ τα μετρητά είναι αυτά που εμποδίζουν τις κεντρικές τράπεζες να επιβάλουν αρνητικά επιτόκια, δηλαδή να πληρώνει κανείς για τις καταθέσεις του αντί να εισπράττει τόκους. Η αιτία είναι το ότι, εάν το κάνουν, οι άνθρωποι θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους από το τραπεζικό σύστημα – με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.

Βέβαια, εάν έχουν τα χρήματα στο σπίτι τους, δεν θα κερδίζουν τίποτα – αλλά, τουλάχιστον, δεν θα χάνουν. Εάν όμως τα χρήματα είναι ψηφιακά, δεν θα υπάρχει η επιλογή ανάληψης τους σε μετρητά για να αποφευχθούν τα αρνητικά επιτόκια, το πάγωνα κλπ. – οπότε θα είναι κανείς εγκλωβισμένος σε μία ψηφιακή παγίδα, χωρίς διέξοδο. Φυσικά οι τράπεζες γνωρίζουν πως υπάρχει επίσης ο φόβος της ληστείας, όταν τα χρήματα είναι στο σπίτι – δεν είναι όμως σίγουρες εάν είναι αρκετός, έτσι ώστε να εμποδίσει τους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματα τους.

Τα καλά νέα τώρα είναι πως τα μετρητά εξακολουθούν να αποτελούν μία κυρίαρχη μορφή πληρωμής, σε χώρες όπως η Ελβετία, η Γερμανία, ακόμη και οι ΗΠΑ – ενώ τα κακά νέα είναι πως η χρήση μετρητών μειώνεται, όσο αυξάνονται οι ψηφιακές πληρωμές. Μόλις λοιπόν οι συναλλαγές με μετρητά συρρικνωθούν αρκετά, όταν φτάσουν δηλαδή σε ένα κρίσιμο «σημείο ανατροπής», θα χαθούν οι οικονομίες κλίμακος – οπότε δεν θα έχει νόημα να συνεχισθεί η χρήση τους, λόγω των σχετικών εξόδων και της υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Επομένως θα καταργηθούν ξαφνικά και απότομα – όπως έχει συμβεί με άλλες τεχνολογικές εξελίξεις στο παρελθόν που έπαψαν να υπάρχουν μέσα σε μία νύχτα, όταν κυριάρχησε ο αντικαταστάτης τους (τα CD κλπ.). Με απλά λόγια, όταν ο πόλεμος κατά των μετρητών αποκτήσει μεγάλη δυναμική, θα είναι αδύνατον να τον σταματήσουν οι άνθρωποι – οπότε θα ηττηθούν κατά κράτος. Φυσικά δε, για τις τράπεζες θα είναι «δώρο εξ ουρανού» – αφού θα κερδίζουν όσα θέλουν από τις προμήθειες, δεν θα ανησυχούν από bank runs, δεν θα πληρώνουν τόκους και δεν θα χρεοκοπούν εύκολα.

Τα CBDC  

Περαιτέρω, έχουμε ήδη αναφερθεί στα ψηφιακά νομίσματα, στα CBDC και στους κινδύνους τους – τα οποία είναι μία μορφή χρημάτων που θα εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες, μόνο ψηφιακά (ανάλυση). Έχουμε επίσης γράψει πως το ψηφιακό ευρώ, δολάριο κλπ., σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, θα είναι ένας εφιάλτης (ανάλυση) – ο οποίος θα μας οδηγήσει ενδεχομένως σε καταστάσεις, όπως αυτές που υπάρχουν σήμερα στην Κίνα.

Είναι αλήθεια βέβαια πως οι περισσότερες πληρωμές σήμερα, με πιστωτικές κάρτες, με απευθείας κατάθεση, με ΑΤΜ, με ηλεκτρονικές αγορές κλπ., είναι ήδη ψηφιακές – όπου όμως υπάρχει μία μεγάλη διαφορά.

Ειδικότερα, όλες οι ψηφιακές πληρωμές που υπάρχουν σήμερα, είναι ιδιωτικές – με την έννοια πως διενεργούνται μεταξύ ημών και της τράπεζας μας ή του ηλεκτρονικού καταστήματος. Η κυβέρνηση δηλαδή δεν βλέπει αυτές τις πληροφορίες σε ατομικό επίπεδο, εκτός εάν εκδώσει ένταλμα έρευνας μέσω του δικαστηρίου – κάτι που όμως δεν ισχύει για τα CBDC.

Με τα CBDC η εκάστοτε κυβέρνηση θα ελέγχει τα πάντα, χωρίς να έχει ανάγκη να εκδώσει κανένα ένταλμα – όλα όσα αγοράζουμε, όσα συνεισφέρουμε για φιλανθρωπικούς σκοπούς, τις πολιτικές δωρεές, τις επιλογές ψυχαγωγίας, τα ταξίδια μας κοκ. Όλα αυτά τα δεδομένα τώρα θα συνδυάζονται με τη «γεωχωρική» τοποθεσία από το GPS στο iPhone μας, από τους πομπούς των διοδίων (e-pass), από τους σαρωτές πινακίδων κυκλοφορίας όπου υπάρχουν, από τις νέες ταυτότητες κοκ., θα αναλύονται από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και θα μπορούν να σχηματίσουν εύκολα το πολιτικό ή άλλο προφίλ μας – ενώ με αυτό το προφίλ η κυβέρνηση θα μπορεί να αποφασίσει ότι είμαστε «εχθρός του λαού», εξτρεμιστής ή ότι άλλο.

Από εκείνη τη στιγμή τώρα και μετά που θα τοποθετείται κάποιος στον κατάλογο των εχθρών, τα CBDC θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παγώσουν τους λογαριασμούς του, όπως συνέβη με τους οδηγούς του Freedom Convoy στον Καναδά, τον Ιανουάριο του 2022. Δυστυχώς είναι κάτι που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό – ούτε έχει συνειδητοποιηθεί το νόημα του, από αυτούς που το γνωρίζουν.

Επίλογος

Κλείνοντας, από το παράδειγμα της Ισπανίας, φαίνεται καθαρά πως επιταχύνεται η καθιέρωση των ψηφιακών νομισμάτων, παρά τις αντιδράσεις των Πολιτών – προφανώς επειδή οι κυβερνήσεις έχουν τοποθετήσει στο στόχαστρο τους τον ολοκληρωτικό έλεγχο των κοινωνιών, προς όφελος των πολιτικών και οικονομικών ελίτ.

Είναι θέμα χρόνου λοιπόν να ακολουθήσει στη συνέχεια  η κατάργηση των μετρητών – όπου χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο η Ελλάδα με την επίκληση της φοροδιαφυγής και με τη χρήση του κοινωνικού αυτοματισμού. Η Ισπανία λειτουργεί  επίσης ως πειραματόζωο, όσον αφορά τα CBDC – ενώ φυσικά θα χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά η τεχνητή νοημοσύνη, για να κλείσει ερμητικά η παγίδα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading