.
Ένα από τα αποτελέσματα της κακοδιαχείρισης είναι το ότι, η Ελλάδα έχει μακράν τη μικρότερη παραγωγικότητα της εργασίας, σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ – γεγονός που σημαίνει πως δεν μπορούν να αυξηθούν με βιώσιμο τρόπο οι μισθοί, χωρίς να χαθεί η όποια ανταγωνιστικότητα έχει η οικονομία μας, αν και ο βασικός μισθός πρέπει να αυξηθεί. Επομένως δεν μπορεί να αυξηθεί ούτε η κατανάλωση χωρίς δανεικά, όπως με τα 44 δις € που σπαταλήθηκαν για τα αχρείαστα lockdowns, ούτε οι επενδύσεις, ούτε το ΑΕΠ – το οποίο αυξήθηκε τελικά πολύ λιγότερο από τις δαπάνες με δανεικά. Μπορεί δε ο υπουργός να διαφημίζει συνεχώς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά δεν τις συγκρίνει με τις εταιρίες που εγκαταλείπουν την Ελλάδα – με αυτές που χρεοκοπούν ή με εκείνες που παρουσιάζουν πτώση του τζίρου, καθώς επίσης της κερδοφορίας τους. Στο τέλος ο τραμπουκισμός.
.
Κοινοβουλευτική Εργασία
Κατ’ αρχήν έχουμε κουραστεί να αναφερόμαστε ξανά και ξανά στο ίδιο θέμα – στην κατάθεση νομοσχεδίων από την κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως στην εποχή των μνημονίων.
Ειλικρινά, αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί συνεχίζει το συγκεκριμένο υπουργείο να τα καταθέτει την Τρίτη τη νύχτα, καθορίζοντας επιτροπή για την Πέμπτη. Είναι τόσο ανοργάνωτο;
Εάν είναι πράγματι και δεν πρόκειται για σκοπιμότητα, πώς είναι δυνατόν να ξεφύγει ποτέ από την κρίση η Ελλάδα, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις;
Συνεχίζοντας η Ελλάδα υποφέρει όσον αφορά την ανάπτυξη, η οποία αποτελεί τη βασική της ελπίδα για να μη χρεοκοπήσει ξανά, από δύο βασικές ασθένειες:
(α) από τη δραματική μείωση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, ως συνέπεια της καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων – όπου, από το 2010, έχει χάσει εντελώς τη δυνατότητα να αντισταθμίζει τις αποσβέσεις, με αποτέλεσμα έναν έντονα αρνητικό καθαρό σχηματισμό παγίου κεφαλαίου.
Φτάνοντας δε στο κατώτερο σημείο της το 2012, άρχισε μεν να αυξάνεται, χωρίς όμως να οφείλεται στη βελτίωση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου – αλλά στη μείωση των αποσβέσεων, λόγω της μείωσης του αποθέματος του.
Έτσι, σε όρους συνολικού κεφαλαίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ, οι σωρευτικές απώλειες έως το τέλος του 2019 ξεπερνούσαν τα 204 δις $ αξίας 2017 – ενώ μπορεί μεν η Κομισιόν να προβλέπει πως το επενδυτικό κενό θα μειώνεται δραστικά από το 2021, αλλά οι προβλέψεις της δεν επαληθεύθηκαν ποτέ μέχρι σήμερα.
Ένα από τα αποτελέσματα δε είναι το ότι, η Ελλάδα έχει μακράν τη μικρότερη παραγωγικότητα της εργασίας, σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ – γεγονός που σημαίνει πως δεν μπορούν να αυξηθούν με βιώσιμο τρόπο οι μισθοί, χωρίς να χαθεί η όποια ανταγωνιστικότητα έχει η οικονομία μας, αν και ο βασικός μισθός πρέπει να αυξηθεί.
Επομένως δεν μπορεί να αυξηθεί ούτε η κατανάλωση χωρίς δανεικά, όπως με τα 44 δις € που σπαταλήθηκαν για τα αχρείαστα lockdowns, ούτε οι επενδύσεις, ούτε το ΑΕΠ – το οποίο αυξήθηκε τελικά πολύ λιγότερο από τις δαπάνες με δανεικά.
Μπορεί δε ο υπουργός να διαφημίζει συνεχώς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά δεν τις συγκρίνει με τις εταιρίες που εγκαταλείπουν την Ελλάδα – με αυτές που χρεοκοπούν ή με εκείνες που παρουσιάζουν πτώση του τζίρου, καθώς επίσης της κερδοφορίας τους.
(β) Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι το κόστος της ενέργειας – το οποίο συχνά σήμερα είναι πιο σημαντικό, από το κόστος εργασίας ανά μονάδα παραγομένου προϊόντος.
Το αποτέλεσμα του είναι να μην προσελκύονται ή να μην διενεργούνται παραγωγικές επενδύσεις – πόσο μάλλον σε βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, οι οποίες εξασφαλίζουν ποιοτικές και σταθερές θέσεις εργασίας, καθώς επίσης βιώσιμη ανάπτυξη.
Όλα αυτά πριν από τον πόλεμο βέβαια, κυρίως λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης, των αυξημένων εισαγωγών φυσικού αερίου και της αισχροκέρδειας στο χρηματιστήριο ενέργειας – το οποίο δεν έπρεπε καθόλου να δρομολογηθεί, όπως είχαμε πει από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε το νομοσχέδιο.
Τώρα τα πράγματα θα επιδεινωθούν σε μεγάλο βαθμό, αφού συμμετέχουμε στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ενώ είχαμε τη φαεινή ιδέα να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία – χωρίς να δώσουμε καμία σημασία στα χάλια της οικονομίας μας και στην ενεργειακή μας εξάρτηση.
Ακόμη χειρότερα, η κυβέρνηση δεν κατάφερε καν να εξασφαλίσει τις ενεργειακές εξαιρέσεις που διεκδίκησαν με επιτυχία η Ισπανία και η Πορτογαλία, στην πρόσφατη συνάντηση κορυφής – τις οποίες δικαιολόγησε η πρόεδρος της Κομισιόν με έναν τρόπο που δεν πείθει κανέναν.
Αντί λοιπόν να αναζητούνται λύσεις από την κυβέρνηση στα δύο αυτά μεγάλα προβλήματα, προωθούνται γραφειοκρατικά νομοσχέδια όπως το σημερινό – τα οποία, όπως άλλωστε όλα τα προηγούμενα, δεν πρόκειται να προσφέρουν τίποτα απολύτως στους Έλληνες.
Στην καλύτερη περίπτωση, απλά θα συμβάλουν στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ελλάδας που ευρίσκεται σε εξέλιξη – μέσω του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, των πλειστηριασμών της ιδιωτικής, της αντικατάστασης των ελληνικών επιχειρήσεων με ξένες κοκ.
Έτσι οι Έλληνες θα καταλήξουν φθηνοί σκλάβοι χρέους των μελλοντικών ιδιοκτητών της χώρας τους – ενώ για να διατηρηθούν χαμηλές οι αμοιβές τους, θα εισάγονται ξένοι μετανάστες που δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να επιβιώσουν.
Η ληστεία δε που διαπιστώνεται μέσω του πληθωρισμού και του αυξημένου ΦΠΑ στις ανοδικές τιμές, είναι άνευ προηγουμένου – κάτι που σύντομα θα συνειδητοποιήσουν οι Πολίτες, απαιτώντας την απομάκρυνση της κυβέρνησης.
Στο σημερινό νομοσχέδιο τώρα, περιλαμβάνει την ενσωμάτωση δύο οδηγιών της ΕΕ – την 1151/2019 και την 1132/2017.
Ειδικότερα, στο πρώτο μέρος έχουμε την ενσωμάτωση της 1151/2019 για την υπηρεσία μίας στάσης – ενώ στο δεύτερο μέρος την 1132/2017, για τα ΓΕΜΗ και την κωδικοποίηση προηγουμένων διατάξεων.
Η πρώτη οδηγία για τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου, δημοσιεύθηκε στις 11/7/19 – ενώ έχει ήδη ενσωματωθεί στα 12 από τα 28 μέλη της ΕΕ, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά.
Η δεύτερη που δημοσιεύθηκε στις 14/7/2017, αφορά ορισμένες πτυχές του εταιρικού δικαίου – ενώ πρέπει να έχει ενσωματωθεί μόνο από έξι μέλη, όπως επίσης θα καταθέσουμε στα πρακτικά.
Ξεκινώντας από τις υπηρεσίες μίας στάσης, η σύσταση εταιρίας με μία στάση έχει ήδη θεσμοθετηθεί με το Ν4072/2012 – χωρίς ασφαλώς να έχει επιτευχθεί κάτι, αφού το πρόβλημα δεν είναι η νομοθεσία, αλλά η οικονομία.
Άλλωστε, όταν υπάρχει αντικείμενο και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, οι επενδυτές πιέζουν όσον αφορά τις διαδικασίες – όπως στο παράδειγμα του ξεπουλήματος των αεροδρομίων μας στη FRAPORT, του Ελληνικού, της Eldorado Gold κοκ.
Εκτός αυτού, με τις ίδιες υπηρεσίες ασχολήθηκε ξανά το υπουργείο, με τη γνωστή προβολή και δημοσιότητα, στο πλαίσιο των ΙΚΕ – με το άρθρο 24 του Ν4712/2010 που αφορούσε το παραεμπόριο και τη ΔΙΜΕΑ.
Τελικά όμως υπήρξε εκμετάλλευση για τις ενισχύσεις της πανδημίας – ενώ δεν έχει γίνει ακόμη απογραφή των αναθέσεων.
Αλήθεια, τι έχει επιτευχθεί με τη μεταφορά φορολογικής έδρας και με τους νομάδες εργαζόμενους; Υπάρχουν κάποιες στατιστικές που να τεκμηριώνουν πως είχαν νόημα;
Όσον αφορά τώρα τα ΓΕΜΗ, η νομοθεσία για την κωδικοποίηση της λειτουργίας τους είχε δρομολογηθεί με τον πρώτο αναπτυξιακό νόμο της ΝΔ – με τον 4635/2019, με τα άρθρα 85 έως 114 του μέρους ΙΣΤ και με τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα».
Ποιες ήταν οι επενδύσεις τελικά; Τα data centers, η αντιπαροχή στο Ελληνικό που έχει βαλτώσει, τουλάχιστον όσον αφορά το καζίνο και οι επιδοτούμενες ΑΠΕ;
Παρά το ότι τώρα το ΓΕΜΗ είναι διαδικαστικό, υπάρχουν διάφορα θέματα στις επιμέρους διατάξεις – στις λεπτομέρειες δηλαδή, όπως για παράδειγμα στις αλλοδαπές εταιρίες και στις ΜΚΟ.
Στα θέματα όμως αυτά θα αναφερθούμε στη συζήτηση επί των άρθρων – αν και δεν έχει ουσιαστικό νόημα, αφού δεν λαμβάνονται ποτέ υπ’ όψιν οι απόψεις της αντιπολίτευσης, εκ μέρους μίας κυβέρνησης που προσποιείται πως τα γνωρίζει όλα, αλλά δεν κάνει ποτέ τίποτα σωστό.
Συνεχίζοντας επιγραμματικά στα περιεχόμενα, στο πρώτο μέρος και στα άρθρα 1 έως 6, ορίζεται το πλαίσιο εποπτείας του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) και Υπηρεσίας Μίας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) υπό το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ρυθμίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων, συστήνεται μητρώο πιστοποιημένων χρηστών Γ.Ε.ΜΗ. και Υ.Μ.Σ., μια ακόμη πιστοποίηση δηλαδή και αναφέρεται ο τρόπος ορισμού τους.
Το δεύτερο μέρος και τα άρθρα 7-56, αφορά το θεσμικό πλαίσιο των ΓΕΜΗ για Υ.Μ.Σ.:
Ειδικότερα, περιγράφονται οι διαδικασίες σύστασης διαφόρων μορφών επιχειρήσεων, στα άρθρα 7-14 κα καθορίζονται οι υπόχρεες οντότητες για εγγραφή στο ΓΕΜΗ – οι οποίες είναι οι εξής, όπως αναφέρεται στο άρθρο 16:
ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, Ομόρρυθμη και ετερόρρυθμη, ο αστικός συνεταιρισμός
όπου περιλαμβάνεται και η ενεργειακή κοινότητα, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και ο Συνεταιρισμός Εργαζομένων, ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης κλπ.
Αναφέρεται επίσης ποιες οντότητες δεν εγγράφονται όπως οι εξής:
σωματεία, ιδρύματα, επιτροπές εράνων, αστικές εταιρείες δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών, γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών, η Ναυτική Εταιρεία που συστήνεται και η Ναυτιλιακή εταιρεία Πλοίων Αναψυχής, καθώς επίσης τα γραφεία αλλοδαπών εταιρειών που εγκαθίστανται στην Ελλάδα και που αποτελούν μέρη πολυεθνικών ομίλων.
Επί πλέον, καθορίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες για σύσταση εταιρίας στα Επιμελητήρια, στα Υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς επίσης σε πιστοποιημένους συμβολαιογράφους – ενώ επιτρέπεται φυσικά η σύσταση ηλεκτρονικά.
Περαιτέρω, περιγράφεται η διαδικασία σύστασης και απόδοσης ΑΦΜ και Αριθμού Μητρώου Εργοδότη στον e-Ε.Φ.Κ.Α. – ενώ καθορίζονται οι υποχρεώσεις δημοσιότητας και το παράβολο για την εγγραφή.
Εκτός αυτού, ορίζονται οι υπηρεσίες υποστήριξης για τα ΓΕΜΗ και οι βάσεις δεδομένων που απαρτίζουν το πληροφοριακό σύστημα ΓΕΜΗ – ενώ ορίζονται οι περιπτώσεις υποχρέωσης αναγραφής του αριθμού ΓΕΜΗ και προβλέπεται η διαλειτουργικότητα των ΓΕΜΗ με άλλες βάσεις στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά.
Τέλος, αναφέρονται τα συστατικά έγγραφα εταιριών, για τα οποία χρειάζεται έλεγχος νομιμότητας και πληρότητας, από τις αρμόδιες Υ.Γ.Ε.ΜΗ. – καθώς επίσης οι πράξεις που καταχωρούνται αυτόματα, χωρίς έλεγχο.
Καθορίζονται δε ο τρόπος διόρθωσης σφαλμάτων, διαγραφής από το ΓΕΜΗ και αναστολής καταχώρησης – καθώς επίσης οι ευθύνες των υπηρεσιών καταχώρησης.
Στα Κεφάλαια Ε και ΣΤ καθορίζονται τα στοιχεία προς καταχώριση και δημοσίευση των οντοτήτων που είναι υπόχρεες εγγραφής στο Γ.Ε.Μ.Η., τα πρόσθετα στοιχεία για τις προσωπικές και κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΙΚΕ) με έδρα στην ημεδαπή, των υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών, καθώς επίσης πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων που έχουν την έδρα τους σε κράτος μέλος της ΕΕ ή τρίτων χωρών.
Στο Κεφάλαιο Ζ καθορίζονται τα στοιχεία που διατίθενται δωρεάν στη δημοσιότητα, μέσω του ΓΕΜΗ, καθώς επίσης μέσω των μητρώων επιχειρήσεων των κρατών μελών της ΕΕ και οι πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στο κοινό ενημερωτικά για τη σύσταση εταιριών.
Επίσης τα τέλη καταχώρησης και οι κυρώσεις για παραβάσεις, όπως παράλειψη στοιχείων που επισείουν πρόστιμα ή/ και ποινές φυλάκισης – παραδείγματος χάριν για πρόσβαση από μη πιστοποιημένους χρήστες.
Στο Κεφάλαιο Θ αναφέρεται ότι, στο πληροφοριακό σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ τηρείται διακριτό Μητρώο μη Οικονομικής Δραστηριότητας – στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά σωματεία, ιδρύματα, επιτροπές εράνων κλπ. που δεν καταχωρούνται στα ΓΕΜΗ.
Εκτός αυτού, στο πληροφοριακό σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ. τηρείται Μητρώο Επωνυμιών και Διακριτικών Τίτλων – ενώ ορίζεται η διαδικασία δέσμευσης διακριτικού τίτλου. Στο Γενικό Μητρώο δε Μελών Επιστημονικών Φορέων, εγγράφονται προαιρετικά τα πρόσωπα που ασκούν ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα και δεν διενεργούν εμπορικές πράξεις.
Κλείνοντας, παρέχονται αρκετές εξουσιοδοτικές διατάξεις για τις επιμέρους λεπτομέρειες – καθώς επίσης μεταβατικές διατάξεις.
Ο τραμπουκισμός
Όταν έχεις απέναντι σου έναν ψυχοπαθή τραμπούκο που σε προσβάλει και θέλει να σε κατεβάσει στο επίπεδο του, είναι λάθος να εξοργίζεσαι και να του απαντάς στον ίδιο τόνο – κάτι που φυσικά δεν υπήρχε καμία περίπτωση να κάνω. Απαντάς ήρεμα και επικεντρώνεσαι στα γεγονότα – απλά.