Ο σκοτεινός εφιάλτης της ακρίβειας – The Analyst
Κοινοβουλευτικές Εργασίες Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ο σκοτεινός εφιάλτης της ακρίβειας

.

Η σημερινή κρίση δεν έχει καμία σχέση με όλες τις προηγούμενες – ούτε με αυτήν του στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970, κυρίως λόγω της τότε ανόδου της τιμής του πετρελαίου, καθώς επίσης της εξόδου των ΗΠΑ από τον κανόνα του χρυσού. Τότε η κρίση ήταν κυρίως ενεργειακή, ενώ υπήρχε γεωπολιτική σταθερότητα και το παγκόσμιο χρέος, κρατικό και εταιρικό, ήταν πολύ χαμηλό – έχοντας όμως διαρκέσει περίπου δέκα χρόνια, με τον πληθωρισμό να υπερβαίνει το 25%.  Σήμερα η κρίση είναι πολύπλευρη, αφορώντας την ενέργεια, την πράσινη μετάβαση, το στασιμοπληθωρισμό, την πανδημία που συνεχίζεται, τη γεωπολιτική αστάθεια λόγω κυρίως του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και άλλων που συμβαίνουν ή προβλέπονται, το δυτικό νομισματικό σύστημα που αμφισβητείται από τη Ρωσία και την Κίνα, τις μοναδικές στα ιστορικά χρονικά κυρώσεις με τις συνέπειες τους κοκ. Επομένως θα είναι πολύ πιο απειλητική και επικίνδυνη, ενώ μάλλον θα διαρκέσει αρκετά χρόνια – αφού πρόκειται στην ουσία για μία αλλαγή παραδείγματος, όπως είχαμε προβλέψει πολύ πριν και ήταν αναμενόμενο.

.

Κοινοβουλευτική Εργασία

Στα θέματα της οικονομίας, θα επαναλάβουμε την πρόταση μας για να την ακούσουν οι Πολίτες και να το απαιτήσουν – αφού η κυβέρνηση υποχείριο των δανειστών  δεν έχει την πρόθεση να την προωθήσει.

Ειδικότερα, η Ελλάδα βιώνει μία κατακόρυφη άνοδο των τιμών που δεν οφείλεται σε έναν κανονικό πληθωρισμό – όπως αυτός των ΗΠΑ, όπου αυξάνονται μεν οι τιμές λόγω της νομισματικής και δημοσιονομικής επεκτατικής πολιτικής, λόγω της ανόδου της ποσότητας χρήματος δηλαδή, αλλά αυξάνονται και οι μισθοί.

Αντίθετα, η άνοδος των τιμών στην Ελλάδα οφείλεται κατά 50% στη λάθος πολιτική της κυβέρνησης, όσον αφορά την ενέργεια και την προσφορά κατοικίας – δηλαδή, στη βίαιη απολιγνιτοποίηση, στην αισχροκέρδεια του χρηματιστηρίου ενέργειας, στις κατασχέσεις σπιτιών που παραμένουν κενά, στα 50.000 σπίτια που ενοικιάζονται με Airbnb, στη μη κατασκευή νέων οικιών λόγω των μνημονίων και στη μη ύπαρξη δημοσίου οργανισμού κατασκευής κατοικιών.   

Το υπόλοιπο 50% οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, κυρίως στη λανθασμένη ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας – ενώ οι συνέπειες του πολέμου δεν έχουν εμφανισθεί ακόμη σε όλη τους την έκταση. 

Οι λύσεις εδώ είναι η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, στην ενέργεια και στα αγροτικά εφόδια – έτσι ώστε να μην αισχροκερδεί το δημόσιο, όπως με τα επί πλέον 280 εκ. € του ΦΠΑ το πρώτο δίμηνο

Επίσης η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για να αυξηθούν τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων – χωρίς να επιβαρυνθούν οι ελάχιστες ΜμΕ επιχειρήσεις που μας έχουν απομείνει.

Τέλος, η τοποθέτηση πλαφόν στα ενοίκια, όπως ακριβώς έχει νομοθετηθεί στη Γερμανία – επί πλέον ο έλεγχος της αγοράς, ειδικά της ενεργειακής, όπως έχει αποφασισθεί στην Ιταλία.

Εάν δεν δρομολογηθούν όλα αυτά άμεσα, είναι αδύνατον να επιβιώσει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που ήδη δεν ανταπεξέρχονται με τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό – πόσο μάλλον όταν επιδεινωθεί η εισοδηματική τους κατάσταση, λόγω του πολέμου.

Βέβαια, εάν δεν το απαιτήσουν οι Πολίτες, ακόμη και αν χρειαστεί να πλημμυρίσουν τους δρόμους, δεν θα επιτευχθεί – αφού εμείς, με τους λίγους βουλευτές που διαθέτουμε, δεν πρόκειται να εισακουσθούμε από την κυβέρνηση.

Από μία κυβέρνηση που σπατάλησε 44 δις € για τα αχρείαστα lockdown, χρεώνοντας ανάλογα τη χώρα – οπότε σήμερα ισχυρίζεται πως δεν έχει δημοσιονομικό χώρο, παρά το ότι τα μέτρα που εμείς προτείνουμε δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Ειδικά όσον αφορά τον τουρισμό, δεν θα πληγεί μόνο από τα αυξημένα εισιτήρια των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιριών – ή από την άνοδο της βενζίνης αυτών που επισκέπτονται την Ελλάδα οδικώς.

Θα πληγούν επί πλέον τα κέρδη των ξενοδοχείων μας, κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων που τα προμηθεύουν, με αποτέλεσμα μαζικές ζημίες και χρεοκοπίες – αφού τα περισσότερα έχουν πουλήσει ήδη τουριστικά πακέτα σε χαμηλές τιμές, συγκριτικά με αυτές που θα διαμορφωθούν το καλοκαίρι, λόγω του στασιμοπληθωρισμού.

Επομένως θα χρειαστεί η στήριξη του, για την οποία πρέπει να φροντίσει η κυβέρνηση – μεταξύ άλλων με την αύξηση του κοινωνικού τουρισμού, όπου πρέπει να επενδυθούν τουλάχιστον 300 εκ. €, αντί των 12 εκ. € που αναφέρονται στον προϋπολογισμό.

Έτσι θα επιδοτείται τουλάχιστον η εργασία και όχι η ανεργία, όπως τα προηγούμενα δύο χρόνια – ενώ φυσικά πρέπει να υποστηριχθεί ο πρωτογενής μας τομέας, όπου ήταν ο μοναδικός το 2021 που παρουσίασε υστέρηση επενδύσεων της τάξης του -14%.

Πόσο μάλλον όταν υπάρχει ο κίνδυνος μίας επισιτιστικής κρίσης, για την οποία δεν βλέπουμε να λαμβάνονται σοβαρά μέτρα – για παράδειγμα, η απαγόρευση των εξαγωγών προϊόντων που προβλέπονται ελλείψεις, κατά το παράδειγμα της Βουλγαρίας και άλλων χωρών της ΕΕ.

Κλείνοντας, είναι φανερό πως η σημερινή κρίση δεν έχει καμία σχέση με όλες τις προηγούμενες – ούτε με αυτήν του στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970, κυρίως λόγω της τότε ανόδου της τιμής του πετρελαίου, καθώς επίσης της εξόδου των ΗΠΑ από τον κανόνα του χρυσού.

Τότε η κρίση ήταν κυρίως ενεργειακή, ενώ υπήρχε γεωπολιτική σταθερότητα και το παγκόσμιο χρέος, κρατικό και εταιρικό, ήταν πολύ χαμηλό – έχοντας όμως διαρκέσει περίπου δέκα χρόνια, με τον πληθωρισμό να υπερβαίνει το 25%.

Σήμερα η κρίση είναι πολύπλευρη, αφορώντας την ενέργεια, την πράσινη μετάβαση, το στασιμοπληθωρισμό, την πανδημία που συνεχίζεται, τη γεωπολιτική αστάθεια λόγω κυρίως του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και άλλων που συμβαίνουν ή προβλέπονται, το δυτικό νομισματικό σύστημα που αμφισβητείται από τη Ρωσία και την Κίνα, τις μοναδικές στα ιστορικά χρονικά κυρώσεις με τις συνέπειες τους κοκ.

Επομένως θα είναι πολύ πιο απειλητική και επικίνδυνη, ενώ μάλλον θα διαρκέσει αρκετά χρόνια – αφού πρόκειται στην ουσία για μία αλλαγή παραδείγματος, όπως είχαμε προβλέψει πολύ πριν και ήταν αναμενόμενο.

Στα πλαίσια αυτά, οφείλουμε ειδικά εμείς οι Έλληνες να προσέξουμε πάρα πολύ, λαμβάνοντας έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα – αφού η Ελλάδα είναι αφενός μεν υπερχρεωμένη, τόσο όσον αφορά το δημόσιο τομέα, όσο και τον ιδιωτικό, παράγοντας επί πλέον δίδυμα ελλείμματα, αφετέρου υποθηκευμένη στους δανειστές, ως αποτέλεσμα του εγκληματικού PSI.

Λύσεις βέβαια υπάρχουν, αλλά υπήρχαν ανέκαθεν, χωρίς όμως να έχουν δρομολογηθεί – κάτι που σήμερα δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση, υπό τις συνθήκες που επικρατούν.

Χωρίς καμία υπερβολή, έχει φτάσει η ώρα μηδέν για την Ελλάδα – κάτι που ελπίζουμε να έχει γίνει κατανοητό από τους Έλληνες, αφού η κυβέρνηση αδυνατεί να το καταλάβει.    

Επιγραμματικά στο νομοσχέδιο τώρα, το νοσοκομείο στη Σπάρτη θα ανεγερθεί σε αντικατάσταση του ήδη υπάρχοντος – με κόστος 87,6 εκ. € και με τις προδιαγραφές που θα καταθέσουμε στα πρακτικά.

Με δεδομένο πάντως το ότι, η Σπάρτη έχει 16.000 κατοίκους και ο νομός Λακωνίας 89.000, συν τον τουρισμό, έχουμε την άποψη πως δεν θα επαρκεί – πόσο μάλλον οι ΜΕΘ που αναλογούν σε περίπου 9 ανά 100.000 πληθυσμό, όταν στη Γερμανία είναι 29 και δεν ήταν αρκετές για την πανδημία.

Τα σχέδια για το κτίριο επιμελήθηκε ο Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, ο οποίος σχεδίασε και το νοσοκομείο της Κομοτηνής του ιδρύματος – ενώ με σχέδιο του ιδίου θα γίνει η αναβάθμιση του μουσείου της Σπάρτης που θα χρηματοδοτηθεί επίσης από το Νιάρχος.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε γιατί τέτοια προτίμηση στον Ιταλό, όταν ασφαλώς υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες αρχιτέκτονες – επίσης, γιατί απαγορεύεται η αρχιτεκτονική παρέμβαση στο κτίριο, με το άρθρο 10 της σύμβασης.

Αλήθεια, υπήρξε διαβούλευση στην τοπική κοινωνία, σχετικά με το σχέδιο του κτιρίου; Πόσο μάλλον όταν δεν έχει καμία σχέση με τη φυσιογνωμία και την ιστορία της περιοχής που είναι η γενέτειρα του Σ. Νιάρχου;

Από την άλλη πλευρά, το νοσοκομείο θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επιστήμες στην περιοχή – από την προώθηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με το εξωτερικό, έως τον ιατρικό τουρισμό.

Ειδικά αφού στη Μάνη έχουν διοργανωθεί καλοκαιρινά σχολεία του Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοϊατρικού Συλλόγου από τις ΗΠΑ, τον Καναδά ή την Αυστραλία, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά – ενώ το ΙΣ Νιάρχος είναι χορηγός του οργανισμού.

Σε σχέση τώρα με τον προϋπολογισμό του έργου, μας έκανε εντύπωση πως το νοσοκομείο Κομοτηνής που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, είχε κόστος κατασκευής 102 εκ. € για 165 κλίνες – οπότε ανά κλίνη 610.000 €, όταν της Σπάρτης 530.000 €. Έχουν ενδεχομένως διαφορετικές υποδομές που το δικαιολογούν;

Σε κάθε περίπτωση, με την προσθήκη των 87,6 εκ. € για το νοσοκομείο της Σπάρτης, απομένουν ακόμη 128,1 εκ. € για ολόκληρη τη δωρεά που ανακοινώθηκε το 2018, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά – μετά την αύξηση της στα 444 εκ. € από 400 εκ. € αρχικά.

Εν προκειμένω, θα θέλαμε να γνωρίζουμε εάν είναι σωστός ο υπολογισμός μας, σε τι θα διατεθεί το υπόλοιπο ποσόν και αν έχουν συμπεριληφθεί οι αυξήσεις των τιμών – επίσης, εάν θα καλύψει το κόστος για την προσθήκη ενός ακόμη ορόφου που αναφέρεται στη σύμβαση.

Όσον αφορά τις λοιπές προβλέψεις, όπως την ανάληψη του κόστους για το προσωπικό από το δημόσιο, των αδειών και των υποδομών που εάν δεν γίνουν μπορεί να ακυρωθεί το σχέδιο, καθώς επίσης την παροχή σύνδεσης με συγκοινωνία, γιατί δεν υπάρχει κοστολόγηση από το ΓΛΚ;

Εκτός αυτού, δεν είναι διακριτό ποιος θα καλύψει το κόστος κατεδάφισης του υπάρχοντος νοσοκομείου – το οποίο, εάν αναληφθεί από το Νιάρχος, σημαίνει πως το κόστος κατασκευής είναι ακόμη χαμηλότερο.

Στις υπόλοιπες διατάξεις του σχεδίου νόμου, είναι προβληματικές οι συνεχείς παρατάσεις χωρίς σχεδιασμό – σημειώνοντας πως τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2022 για την πανδημία, θα φτάσουν πιθανότατα μόνο έως τα μέσα του έτους.

Αναφέρονται 736 εκ. € για τα υγειονομικά μέτρα από 1,25 δις € το 2021 και 167 εκ. € για τις λοιπές δαπάνες από 244 εκ. € το 2021, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά – ενώ τα 170 εκ. € του 2022 αφορούν τα εμβόλια, όπως το 2021. Έχει αλήθεια αγορασθεί και η 4η δόση;

Βέβαια, ο προϋπολογισμός είναι ήδη για τα σκουπίδια, όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει όταν κατατέθηκε – ενώ θα πρέπει να σταματήσει επιτέλους η φορολογική ληστεία των Ελλήνων, με το ΦΠΑ στις αυξημένες τιμές. 

Στις παρατάσεις συμπεριλαμβάνεται η μίσθωση μέσων ιδιωτών για αεροδιακομιδές ασθενών με το άρθρο 55. Ποιος είναι ο λόγος; Δεν χρησιμοποιείται η δωρεά αεροσκαφών από το Νιάρχος που μάλλον έχουν παραδοθεί;

Στα άρθρα 45 και 46 τώρα, είναι απαράδεκτο να παρατείνεται το καθεστώς ανανέωσης των vouchers, αντί για επιστροφή χρημάτων. Τι θα γίνει εάν με την ακρίβεια χρειαστεί κάποιος τα χρήματα για να πληρώσει το ρεύμα, αντί να έχει ένα voucher για διακοπές το καλοκαίρι;

Με την ευκαιρία αυτή, είναι θετικό που ενισχύθηκε ο κοινωνικός τουρισμός εν μέσω πανδημίας, όπως άλλωστε είχαμε προτείνει – αν και διατέθηκαν μόλις 97 εκ. € το 2021, αντί 300 εκ. € που είχαμε πει εμείς.

Είναι λάθος πάντως να μειώνονται στα 12 εκ. € το 2022, υπό τις σημερινές συνθήκες του πολέμου και της ακρίβειας, χωρίς φυσικά αυτά του ΟΑΕΔ που παρέχονται σε σταθερή βάση – ενώ πρέπει να στηριχθούν τουριστικά οι πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές, όπως η Εύβοια.

Ειδικά όσον αφορά το άρθρο 45, παρατείνεται το καθεστώς μίσθωσης ξενοδοχείων καραντίνας, χωρίς να δίνεται το κόστος από το ΓΛΚ. Πόσο μας κόστισαν αλήθεια το 2021; Δεν πρέπει να γνωρίζουμε, για να προϋπολογίσουμε το 2022;

Τον Αύγουστο πάντως του 2021 υπήρξε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και υπερβάλλουσα θνητότητα που αποσιωπήθηκαν – ενώ τον Οκτώβριο του 2021 είχαμε 1,68 εκ. αφίξεις, όπως το 2019, λόγω χαλαρότητας των μέτρων που μας κόστισε υγειονομικά.

Είναι σωστό να εξαντλεί η κυβέρνηση την αυστηρότητα της στους Έλληνες; Γιατί έρχονται ξένοι τουρίστες με πιστοποιητικό 9 μηνών, όταν στην Ελλάδα λήγει στους 7 μήνες; 

Τέλος, είναι εύλογη μεν η ρύθμιση στο άρθρο 49 για τους εμβολιασμούς στο σπίτι και την έκδοση πιστοποιητικών, αλλά γιατί ταλαιπωρούταν τόσον καιρό οι Πολίτες με τα εμβολιαστικά κέντρα; Γιατί οι ανοησίες περί ειδικών ψυγείων που δεν το επέτρεπαν;

Εμείς φυσικά είμαστε εναντίον αυτής της αστυνομικής προσέγγισης και του υποχρεωτικού εμβολιασμού – ενώ είμαστε οι μοναδικοί που σωστά καταθέσαμε ένσταση αντισυνταγματικότητας, χωρίς δυστυχώς να στηριχθούμε από κανένα άλλο κόμμα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.