Το σκανδαλώδες τραπεζικό πεδίο – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το σκανδαλώδες τραπεζικό πεδίο

.

Όλες οι συστημικές τράπεζες με εξαίρεση την ΕΤΕ, δρομολόγησαν την άλλη μεγάλη κλοπή των Ελλήνων – το «Hive Down», διαχωρίζοντας τις δραστηριότητες τους. Ο στόχος τους ήταν να αποφύγουν τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε μετοχές υπέρ του δημοσίου – ως αποτέλεσμα των ζημιών που υπέστησαν από τις μαζικές τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων τους, σε εξευτελιστικές τιμές. Προφανώς, όπως και τα προηγούμενα, με την έγκριση της Ευρώπης – του SSM δηλαδή που όμως απαγόρευσε στην Τράπεζα Πειραιώς να πληρώσει τη δόση των 166 εκ. €, παρά το ότι μπορούσε έχοντας πρόσφατα αυξήσει σημαντικά τα κεφάλαια της. Ως εκ τούτου, μετατράπηκε απλουστευμένα το ομολογιακό της δάνειο σε μετοχές με μία πολύ υψηλή τιμή – οπότε αφενός μεν έχει πια την πλειοψηφία το ΤΧΣ, αφετέρου κόστισε ένα τεράστιο ποσόν στο δημόσιο. Εκτιμάται πάντως πως το ποσοστό των κόκκινων δανείων στους Ισολογισμούς των τραπεζών θα διαμορφωθεί στο 25% των συνολικών, μετά την ολοκλήρωση των Ηρακλής Ι και ΙΙ – ενώ ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας τους θα υποχωρήσει, με την ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού των αναβαλλόμενων φόρων στα κεφάλαια τους. Εύλογα λοιπόν τα ΤτΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου – αφού τα κόκκινα δάνεια θα παραμείνουν πολύ υψηλά, ενώ ο αναβαλλόμενος φόρος που στην ουσία είναι αέρας, θα συμμετέχει με ακόμη υψηλότερο ποσοστό. Η κυβέρνηση από την πλευρά της ισχυρίζεται πως τα κόκκινα δάνεια θα διαμορφωθούν κάτω του 10% – αν και φαίνεται ολοκάθαρα πως ο στόχος της είναι να μεταφέρει το πρόβλημα στο μέλλον, ελπίζοντας να λυθεί από την τραπεζική ενοποίηση ή ποιος ξέρει από τι άλλο. Σε κάθε περίπτωση, το τραπεζικό τοπίο είναι ανάλογα σκοτεινό με την υπόλοιπη οικονομία – ενώ όλοι οι συμμετέχοντες εύχονται να μην περάσει η πανδημία, αφού η επόμενη ημέρα θα είναι σίγουρα εφιαλτική για τους πάντες. Με εξαίρεση φυσικά την εγχώρια ελίτ που προετοιμάζεται για τη λεηλασία των ποσών που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, από το ΕΣΠΑ και από την ΚΑΠ – εξαγοράζοντας μεταξύ άλλων ΜΜΕ, μέσω των οποίων θα ασκούν τις απαιτούμενες πιέσεις στην κυβέρνηση.    

.

Άποψη

Το ΔΝΤ προβλέπει 3,8% ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2021 και επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2022, μετά από θηριώδη ελλείμματα τόσο το 2020, όσο και το 2021 – ενώ τοποθετεί το δημόσιο χρέος στα 213,1% του ΑΕΠ το 2020 (πηγή). Σημειώνοντας πως καμία του πρόβλεψη δεν έχει επαληθευθεί ποτέ μέχρι σήμερα, ειδικά όσον αφορά τα αποτελέσματα των μνημονίων, η ΤτΕ πιστεύει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερος, φτάνοντας στο 4,2% – ενώ φαίνεται πως όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη των τουριστικών εσόδων, σε μία εποχή που κανένας δεν μπορεί να τα προβλέψει.

Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις μας δεν έχουν μάθει απολύτως τίποτα μετά από δέκα χρόνια κρίση – θεωρώντας πως το ιδανικό μοντέλο για την οικονομία μας είναι να παραμείνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης, εάν όχι οι «Φιλιππινέζες» της Γερμανίας, με την ευρύτερη έννοια της λέξης. Η σπατάλη δε της τελευταίας κυβέρνησης είναι άνευ προηγουμένου – δίνοντας την εντύπωση πως όσο βρίσκει δανεικά θα τα παίρνει, αδιαφορώντας εντελώς για τη χρήση τους, καθώς επίσης για το πώς θα πληρωθούν.

Το ενδιαφέρον όμως, όσον αφορά την ΤτΕ, ευρίσκεται αλλού – στο ότι ξαφνικά έχει ανακαλύψει το πρόβλημα του αναβαλλόμενου φόρου για τις τράπεζες, το κόστος που θα έχει για το κράτος το πρόγραμμα «Ηρακλής Ι» που έχουμε προ πολλού χαρακτηρίσει ως συμπαιγνία κυβέρνησης και τραπεζών (ανάλυση), το επί πλέον κόστος του «Ηρακλής ΙΙ», με το οποίο σχεδιάζεται η επόμενη τραπεζική ληστεία (πηγή), τα κεφάλαια ύψους 24 δις € που έχουν δεσμευθεί για τα δύο αυτά προγράμματα που δεν θα επιλύσουν τα τραπεζικά προβλήματα, τους κινδύνους από το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας μας, καθώς επίσης την ωρολογιακή βόμβα του ιδιωτικού χρέους που πιθανότατα θα εκραγεί μετά το τέλος των μέτρων για την πανδημία.

Όπως ανέφερε η ΤτΕ για πρώτη φορά, κάποιες από τις εγγυήσεις για τα προγράμματα Ηρακλής θα καταπέσουν – γεγονός που σημαίνει πως θα προστεθούν στο δημόσιο χρέος που καλούνται να αποπληρώσουν τα φορολογικά υποζύγια. Γιατί θα καταπέσουν; Προφανώς επειδή πιστεύει πως θα ακολουθήσει ένας οικονομικός Αρμαγεδδών μετά το τέλος των κυβερνητικών μέτρων – με χρεοκοπίες χιλιάδων επιχειρήσεων και νοικοκυριών (ήδη το 27% των ελληνικών εταιριών θεωρούνται ζόμπι – πως δηλαδή δεν καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας τους).

Με δεδομένο λοιπόν το ότι, τα κόκκινα δάνεια που έχουν τιτλοποιήσει οι τράπεζες με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου δεν πρόκειται να εισπραχθούν, θα επιβαρύνουν το κράτος – συν αυτά που έχει χορηγήσει το δημόσιο την περίοδο της πανδημίας σε επιχειρήσεις με εγγύηση του και τα οποία υπολογίζονται στα 2 δις €. Όλα αυτά βέβαια δεν θα έχουν οδυνηρά επακόλουθα μόνο για τις τράπεζες και για το δημόσιο αλλά, επίσης, για ολόκληρη την οικονομία – επηρεάζοντας αρνητικά τη ζήτηση, τις επενδύσεις και το ρυθμό ανάπτυξης.  

Συνεχίζοντας, όλες οι συστημικές τράπεζες με εξαίρεση την ΕΤΕ, δρομολόγησαν την άλλη μεγάλη κλοπή των Ελλήνων – το «Hive Down» (βίντεο), διαχωρίζοντας τις δραστηριότητες τους. Ο στόχος τους ήταν να αποφύγουν τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε μετοχές υπέρ του δημοσίου – ως αποτέλεσμα των ζημιών που υπέστησαν από τις μαζικές τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων τους, σε εξευτελιστικές τιμές.

Προφανώς, όπως και τα προηγούμενα, με την έγκριση της Ευρώπης – του SSM δηλαδή που όμως απαγόρευσε στην Τράπεζα Πειραιώς να πληρώσει τη δόση των 166 εκ. €, παρά το ότι μπορούσε έχοντας πρόσφατα αυξήσει σημαντικά τα κεφάλαια της. Ως εκ τούτου, μετατράπηκε απλουστευμένα το ομολογιακό της δάνειο σε μετοχές με μία πολύ υψηλή τιμή – οπότε αφενός μεν έχει πια την πλειοψηφία το ΤΧΣ, αφετέρου κόστισε ένα τεράστιο ποσόν στο δημόσιο.

Εκτιμάται πάντως πως το ποσοστό των κόκκινων δανείων στους Ισολογισμούς των τραπεζών θα διαμορφωθεί στο 25% των συνολικών, μετά την ολοκλήρωση των Ηρακλής Ι και ΙΙ – ενώ ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας τους θα υποχωρήσει, με την ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού των αναβαλλόμενων φόρων στα κεφάλαια τους.

Εύλογα λοιπόν τα ΤτΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου – αφού τα κόκκινα δάνεια θα παραμείνουν πολύ υψηλά, ενώ ο αναβαλλόμενος φόρος που στην ουσία είναι αέρας, θα συμμετέχει με ακόμη υψηλότερο ποσοστό. Η κυβέρνηση από την πλευρά της ισχυρίζεται πως τα κόκκινα δάνεια θα διαμορφωθούν κάτω του 10% – αν και φαίνεται ολοκάθαρα πως ο στόχος της είναι να μεταφέρει το πρόβλημα στο μέλλον, ελπίζοντας να λυθεί από την τραπεζική ενοποίηση ή ποιος ξέρει από τι άλλο.

Σε κάθε περίπτωση, το τραπεζικό τοπίο είναι ανάλογα σκοτεινό με την υπόλοιπη οικονομία – ενώ όλοι οι συμμετέχοντες εύχονται να μην περάσει η πανδημία, αφού η επόμενη ημέρα θα είναι σίγουρα εφιαλτική για τους πάντες. Με εξαίρεση φυσικά την εγχώρια ελίτ που προετοιμάζεται για τη λεηλασία των ποσών που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, από το ΕΣΠΑ και από την ΚΑΠ – εξαγοράζοντας μεταξύ άλλων ΜΜΕ, μέσω των οποίων θα ασκούν τις απαιτούμενες πιέσεις στην κυβέρνηση.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.