Ηρακλής 2, η επόμενη τραπεζική ληστεία – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηρακλής 2, η επόμενη τραπεζική ληστεία

.

Ειλικρινά λυπόμαστε που διαπιστώνουμε τη σκανδαλώδη ληστεία των Ελλήνων και που δυστυχώς καταλαβαίνουμε το πώς δρομολογείται – κατανοώντας πόσο δύσκολο είναι να την καταλάβει η συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτών. Μας εξοργίζει βέβαια ο εμπαιγμός τους, από μία κυβέρνηση που θέλει να τους πείσει ότι λειτουργεί προς όφελος τους και πως η χώρα είναι σε καλό δρόμο – αφού δανείζεται με χαμηλά επιτόκια! Γιατί μπορεί να δανείζεται και γιατί με χαμηλά επιτόκια; Δυστυχώς, όποιος θέτει αυτήν την ερώτηση, απλά έχει πλήρη άγνοια των περιουσιακών στοιχείων της χώρας και της παγίδας, στην οποία έχει οδηγηθεί – σημειώνοντας πως μόνο η ακίνητη περιουσία του κράτους εκτιμώταν από το ΔΝΤ το 2010 πάνω από 300 δις € σύμφωνα με την Καθημερινή, ενώ σήμερα, μαζί με τις δημόσιες επιχειρήσεις, θα ξεπουληθεί για λιγότερα από 25 δις €. Όσον αφορά την ακίνητη ιδιωτική περιουσία, είχε αξία πάνω από 1,2 τρις € πριν την κρίση με βάση την Credit Suisse – ενώ ήδη το 2014 είχε χάσει περί τα 600 δις €. Πρόκειται δε να κατασχεθεί και να πλειστηριαστεί σύντομα στο μεγαλύτερο μέρος της – μαζί με την εξαιρετικά πολύτιμη αγροτική γη που έχει υποθηκευθεί στην πρώην ΑΤΕ. Εκτός αυτού έχουμε μία σημαντική γεωπολιτική θέση, ενεργειακά αποθέματα, θαλάσσιο πλούτο κλπ. Γιατί λοιπόν να μη μας δανείζει η Γερμανία, είτε η ίδια με εγγυήσεις που παίρνει και όχι με χρήματα, είτε μέσω της ΕΚΤ, αφού το 2012 έχουμε υποθηκεύσει τα πάντα; Πόσο μάλλον όταν τα ομόλογα μας εκδίδονται με αγγλικό δίκαιο; Από την άλλη πλευρά, δεν μας έχουν ικανούς ούτε καν να χρεοκοπήσουμε – πόσο μάλλον να αντιδράσουμε. Ακόμη όμως και για μία τέτοια περίπτωση, έχουν λάβει τα μέτρα τους με τη Δαμόκλειο σπάθη της Τουρκίας που έχουν κρεμάσει επάνω από το κεφάλι μας, σε συνδυασμό με το φόβο μας – γεγονός που διαπιστώνεται από την άρνηση της Γερμανίας να επιβάλει κυρώσεις στη χώρα και από τον πολεμικό εξοπλισμό που της πουλάει, μαζί με τα ίδια υποβρύχια που πούλησαν σε εμάς.

.

Ανάλυση

Το πάρτι που γίνεται με δανεικά χρήματα εις βάρος των Ελλήνων, δεν φαίνεται να έχει τελειωμό – εκ μέρους μίας κυβέρνησης που επαναλαμβάνει τις σπατάλες του 2004-09 που υπερχρέωσαν την Ελλάδα, προς όφελος του κομματικού-πελατειακού κράτους της (ανάλυση). Επίσης τα «λάθη» που τη χρεοκόπησαν το 2012, με τη συνυπογραφή του PSI – με το οποίο παρέδωσε την οικονομική μας ανεξαρτησία, οπότε την εθνική κυριαρχία μας.

Μόνο τα χρέη που συσσώρευσε στο κράτος τους 19 περίπου μήνες που κυβερνάει, θα επιβαρύνουν κατά περίπου 5% του ΑΕΠ τις ετήσιες υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση τους για τα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (πηγή) – γεγονός που σημαίνει πως με κριτήριο ένα ΑΕΠ της τάξης των 162 δις € το 2020 (από 187,5 δις € που το παρέλαβε!), η επί πλέον επιβάρυνση θα είναι περί τα 8 δις € ετήσια. Στο 15% του ΑΕΠ για είκοσι ολόκληρα χρόνια, από 10% προηγουμένως, οπότε στα 24,3 δις € κάθε χρόνο – ποσά που θα πληρώνουν οι ανόητοι φορολογούμενοι, πάντοτε σύμφωνα με την επιτροπή!

Μία πρόσφατη πάντως τροπολογία πελατειακής μορφής για διορισμούς «ημετέρων» που κατατέθηκε από τον Μ. Βορίδη, χαρακτηρίσθηκε ως «ο ορισμός της φαυλότητας» από τον κ. Σκανδαλίδη – ο οποίος έχει την εμπειρία να διακρίνει τι κρύβεται πίσω από τέτοιου είδους διατάξεις.

Όταν βέβαια οι Πολίτες αποδέχονται τα πάντα με σκυφτό το κεφάλι, οι κυβερνήσεις αποθρασύνονται – όπως στην περίπτωση της σκανδαλώδους στήριξης της Aegean (ανάλυση) με δανεικά χρήματα που παίρνει μεν το δημόσιο, αλλά οι Έλληνες θα τα πληρώσουν. Το ίδιο ισχύει για τις αφελληνισμένες πλέον τράπεζες, όπου το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο (άρθρο) – υπενθυμίζοντας τα πάνω από 40 δις € που κόστισε η ανακεφαλαιοποίηση τους, αυξάνοντας ανάλογα το δημόσιο χρέος μας, εν μέρει με το ίδιο τέχνασμα των warrants που χρησιμοποιείται για την Aegean.

Επόμενο ήταν η ενίσχυση τους με τα 17 δις € των αναβαλλόμενων φόρων που θα πληρώσουν έμμεσα τα φορολογικά υποζύγια στη θέση τους – τρίτο σκάνδαλο το σχέδιο Ηρακλής που χαρακτηρίσαμε ως συμπαιγνία κυβέρνησης και τραπεζών (ανάλυση), κόστους 12 δις € για τους Έλληνες και τέταρτο το τέχνασμα του «hive down» που θα ωφελήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις τράπεζες (βίντεο), εις βάρος πάντοτε των ηλιθίων.

Το πέμπτο τραπεζικό σκάνδαλο

Περαιτέρω, τώρα δρομολογείται το πέμπτο σκάνδαλο κατά σειρά, με την ονομασία «Ηρακλής 2» και με κόστος περί τα 12,6 δις € για τους Έλληνες – ενώ εάν τα προσθέσει κανείς όλα, μαζί με την απώλεια της κρατικής ιδιοκτησίας των τραπεζών, θα υπερβεί τα 100 δις €. Επομένως ας μην αναρωτιόνται τα κορόιδα (πάντοτε σύμφωνα με το πώς μας χαρακτηρίζουν οι κυβέρνηση και οι τραπεζίτες) πώς είναι δυνατόν να αυξάνονται συνεχώς τα χρέη της χώρας – παρά τα μνημόνια, τη λιτότητα, το ξεπούλημα, τους πλειστηριασμούς κλπ.

Φυσικά το πρόβλημα των δανείων πρώτης κατοικίας θα είχε επιλυθεί ριζικά πολλά χρόνια πριν, με λιγότερα από 10 δις € συνολικά, όπως είχαμε προτείνει – με μία κρατική «bad bank» κατά το παράδειγμα των Η.Π.Α. του 1933, η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που συστήνει ο κ. Στουρνάρας και που θα ήταν ιδιωτική, για να συνεχιστεί η σφαγή των αμνών.

Σύμφωνα τώρα με το σκάνδαλο «Ηρακλής 2» που θέλει να δρομολογήσει το υπουργείο οικονομικών, έχοντας ήδη τη συγκατάθεση της Τρόικα (θεσμών), θα παραταθεί το ίδιο πρόγραμμα για 18 μήνες με αφετηρία την 1η Μαΐου – με στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων, μέσω τιτλοποιήσεων 32 δις €. Εύλογα βέβαια, αφού οι τράπεζες έχουν πλέον μάθει πολύ καλά να φορτώνουν τους Πολίτες με τα δικά τους προβλήματα – τους οποίους φυσικά έχουν πάψει να δανείζουν, αφού έχουν βρει έναν πολύ ευκολότερο τρόπο για να αυξάνουν την κερδοφορία τους.

Επόμενο χαρακτηριστικό του, λόγω του οποίου άλλωστε εγκρίθηκε από την Τρόικα, είναι η σύνδεση και η λειτουργία του παράλληλα με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου-έκτρωμα (ανάλυση). Ειδικότερα, έως τις αρχές Μαρτίου σχεδιάζεται η ολοκλήρωση της έκδοσης όλων των υπουργικών αποφάσεων που είναι απαραίτητες για τον πτωχευτικό νόμο – μαζί με τις διατάξεις πώλησης και επαναμίσθωσης (sales and leaseback) των σπιτιών αυτών που κινδυνεύουν να τα χάσουν από τους πλειστηριασμούς.

Στα μέσα του ίδιου μήνα παύει να υπάρχει πλέον κάθε είδους προστασία της πρώτης κατοικίας, με εξαίρεση μόνο όσους έχουν πληγεί από την πανδημία και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες – κάτι που όμως θα ισχύει μόνο έως τις 30 Μαΐου, όπου δεν θα υπάρχει πια καμία προστασία για κανέναν! Το χειρότερο, έως τότε οι κερδοσκόποι, τα κοράκια που έχουν στόχο τη λεηλασία των σπιτιών των Ελλήνων, ενδεχομένως θυγατρικές σε φορολογικούς παραδείσους των τραπεζών που οι Έλληνες στήριξαν με πάνω από 100 δις € (κατά ορισμένους ανόητους ήταν σωστό, για να μη χαθούν καταθέσεις της τάξης των 120 δις €!), θα μπορούν να κινούν διαδικασίες κατάσχεσης – έτσι ώστε, όταν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί στις 15 Μαρτίου και την 1η Ιουνίου, να μη χάσουν καθόλου καιρό!

Αυτό που γίνεται είναι πραγματικά απίστευτο – ενώ ακόμη πιο απίστευτη είναι η σιωπή των αμνών που επικρατεί, λίγο πριν την τελική τους σφαγή. Εάν βέβαια δει κανείς πόσο εύκολα κλειδώνονται στα σπίτια τους από τις 6 τα Σαββατοκύριακα με την επίκληση της πανδημίας, χωρίς την παραμικρή αντίδραση, παρά το ότι η κυβέρνηση καταστρέφει μεθοδικά την οικονομία και τους γεμίζει νέα δανεικά, θα πάψει να απορεί – κατανοώντας πως ο ραγιαδισμός έχει κερδίσει τη μάχη.

Ο ιστός της αράχνης

Συνεχίζοντας, με την έναρξη του «Ηρακλή 2» την 1η Μαΐου, θα πρέπει να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό μητρώο – το οποίο θα παρακολουθεί διαδικτυακά την πορεία των τιτλοποιήσεων, τη φερεγγυότητα των δανειοληπτών (!), τις πρακτικές κλπ. Την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για αιτήσεις και η διαδικασία για τη σύσταση του οργανισμού πώλησης και επαναμίσθωσης – ενώ η μελέτη έχει ανατεθεί στη Morgan Stanley που γνωρίζει πολύ καλά ο υφυπουργός από τη «θητεία» του στις Η.Π.Α.

Ο οργανισμός δεν θα είναι βέβαια κρατικός, αλλά ιδιωτικός από την αρχή – αφού η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τα κορόιδα που την έχουν εκλέξει, θυμίζοντας τα πρόβατα που ψηφίζουν το λύκο για τη φύλαξη τους. Θα υπάρξει επίσης αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ που κατέχει μετοχές των τραπεζών – ενώ ανήκει στο Υπερταμείο των ξένων που συστήθηκε μεν από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήταν στις προϋποθέσεις του 3ου μνημονίου που ψηφίσθηκε από την Τρόικα Εσωτερικού (όπως άλλωστε και η «ανεξάρτητη» από την Ελλάδα ΑΑΔΕ που ελέγχει όλες τις εφορίες).

Η αλλαγή αυτή θα έχει στόχο τον προσδιορισμό και τις προϋποθέσεις συμμέτοχής του ΤΧΣ στις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών – ενώ θα προβλέπει τη νομική προστασία των μελών του, δηλαδή την ατιμωρησία τους σε απλά ελληνικά, όπως ισχύει για όλες τις ανεξάρτητες αρχές. Για όσες τράπεζες τώρα έχουν ολοκληρώσει τον τραπεζικό μετασχηματισμό (hive down) μέχρι να μεταφέρουν κόκκινα δάνεια στον «Ηρακλή 2», θα ισχύει το εξής:              

“Όλο το παθητικό και ενεργητικό της παλαιάς τράπεζας έχουν περάσει στη νέα τράπεζα που είναι 100% θυγατρική της Holding μητρικής – η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Επειδή στη Holding έχουν περάσει τα δάνεια μεσαίας και μικρής διαβάθμισης, ενώ τα περισσότερα υψηλής διαβάθμισης (senior) στη νέα τράπεζα μαζί με τις απαιτήσεις αναβαλλόμενης φορολογίας, οι τιτλοποιήσεις των «mezzanine» (=μεσαίας πιστωτικής διαβάθμισης και «junior» (=χαμηλής), θα γίνουν μέσω της εταιρείας συμμετοχών. Επομένως, τα όποια οφέλη ή ζημίες από την πώληση των τίτλων, θα έχουν επίπτωση στη μητρική.

Η νέα τράπεζα θα επηρεαστεί μόνο από το μέρος των «senior» που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου (=στάθμιση μηδενικού κινδύνου έναντι 12 δις €) – καθώς επίσης από το μέρος της αναβαλλόμενης φορολογίας που έχει απομείνει από τη διαδικασία του μετασχηματισμού. Επομένως, η απώλεια κεφαλαίων από τις τιτλοποιήσεις, λόγω διαφοράς μεταξύ ονομαστικής και τιμής αγοράς των δανείων, θα έχει επίπτωση στην εισηγμένη – η οποία θα έχει και το όποιο όφελος, από την ενεργητική διαχείριση των κεφαλαίων και των δανείων”.

Παρεμπιπτόντως, για αυτούς που αναρωτιούνται γιατί ο κ. Στουρνάρας θέλει την «bad bank» και το υπουργείο οικονομικών τον Ηρακλή 2, είναι επειδή ο πρώτος εξυπηρετεί ενδεχομένως συμφέροντα άλλων ιδιωτών και το υπουργείο τις τράπεζες – οπότε είναι λογική η διαμάχη μεταξύ τους, για τη «διάρρηξη των ιματίων» των Ελλήνων.

Επίλογος

Κλείνοντας, ειλικρινά λυπόμαστε που διαπιστώνουμε τη σκανδαλώδη ληστεία των Ελλήνων και που δυστυχώς καταλαβαίνουμε πώς δρομολογείται – κατανοώντας πόσο δύσκολο είναι να την καταλάβει η συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτών. Μας εξοργίζει βέβαια ο εμπαιγμός τους, από μία κυβέρνηση που θέλει να τους πείσει ότι λειτουργεί προς όφελος τους και πως η χώρα είναι σε καλό δρόμο – αφού δανείζεται με χαμηλά επιτόκια! Γιατί μπορεί να δανείζεται και γιατί με χαμηλά επιτόκια;

Δυστυχώς, όποιος θέτει αυτήν την ερώτηση, απλά έχει πλήρη άγνοια των περιουσιακών στοιχείων της χώρας και της παγίδας, στην οποία έχει οδηγηθεί – σημειώνοντας πως μόνο η ακίνητη περιουσία του κράτους εκτιμώταν από το ΔΝΤ το 2010 πάνω από 300 δις € σύμφωνα με την Καθημερινή (πηγή), ενώ σήμερα, μαζί με τις δημόσιες επιχειρήσεις, θα ξεπουληθεί για λιγότερα από 25 δις €.

Όσον αφορά την ακίνητη ιδιωτική περιουσία, είχε αξία πάνω από 1,2 τρις € πριν την κρίση με βάση την Credit Suisse – ενώ ήδη το 2014 είχε χάσει περί τα 600 δις €. Πρόκειται δε να κατασχεθεί και να πλειστηριαστεί σύντομα στο μεγαλύτερο μέρος της – μαζί με την εξαιρετικά πολύτιμη αγροτική γη που έχει υποθηκευθεί στην πρώην ΑΤΕ. Εκτός αυτού έχουμε μία σημαντική γεωπολιτική θέση, ενεργειακά αποθέματα, θαλάσσιο πλούτο κλπ. Γιατί λοιπόν να μη μας δανείζει η Γερμανία, είτε η ίδια με εγγυήσεις που παίρνει και όχι με χρήματα, είτε μέσω της ΕΚΤ, αφού το 2012 έχουμε υποθηκεύσει τα πάντα; Πόσο μάλλον όταν τα ομόλογα μας εκδίδονται με αγγλικό δίκαιο;

Με ένα απλό παράδειγμα, νομίζει κανείς πως ενδιαφέρει το επιτόκιο κάποιον που δανείζει 100 χιλ. € σε μία επιχείρηση, υπό την προϋπόθεση να αγοράσει τα περιουσιακά της στοιχεία που κοστίζουν 10 εκ. € για 1 εκ. € ή πολύ λιγότερο, συνεχίζοντας να απαιτεί το δάνειο του των 100 χιλ. € συν τους τόκους;

Από την άλλη πλευρά, δεν μας έχουν ικανούς ούτε καν να χρεοκοπήσουμε – πόσο μάλλον να αντιδράσουμε. Ακόμη όμως και για μία τέτοια περίπτωση, έχουν λάβει τα μέτρα τους με τη δαμόκλειο σπάθη της Τουρκίας που έχουν κρεμάσει επάνω από το κεφάλι μας, σε συνδυασμό με το φόβο μας – γεγονός που διαπιστώνεται από την άρνηση της Γερμανίας να επιβάλει κυρώσεις στη χώρα και από τον πολεμικό εξοπλισμό που της πουλάει, μαζί με τα ίδια υποβρύχια που πούλησαν σε εμάς.

(Ακολουθείστε μας στο Twitter πατώντας εδώ για να ενημερώνεστε αμέσως για τις αναλύσεις μας)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading