«Σε κάθε ιδέα, πρέπει να ψάξει κανείς από πού έρχεται και πού πάει. Μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι καλή ή όχι.» Μπ. Μπρεχτ
Θέμα της φετινής συνάντησης Κορυφής 2021 του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum γνωστού ως Νταβός [Διεθνής ΜΚΟ (INGO)], είναι η «Μεγάλη Επανεκκίνηση», η μη επιστροφή στην κανονικότητα την εποχή μετά τον covid-19. Συμμετέχουν οι ισχυροί του κόσμου- πολυεθνικές, Τράπεζες, φαρμακευτικές, ασφαλιστικές και άλλες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών και οι πολιτικοί. Τι μπορεί να σημαίνει ο γρίφος «μη επιστροφή στην κανονικότητα»; Μέσα από ένα ασαφές κείμενο (και όπου υπάρχει ασάφεια πάντα υποκρύπτεται δολιότητα), σταχυολογούμε μερικές φράσεις κλειδιά όπως βιώσιμη ανάπτυξη, δημοκρατικοποίηση! των υπερκομπιούτερ -HPC, μακράς διάρκειας αποτέλεσμα των εταίρων. Θα αναφερθούμε παρακάτω στο πως εξειδικεύεται ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης που είναι κυρίαρχος στόχος της συνόδου.
Άποψη
-της Κατερίνας Μπερλή
(Το άρθρο αποτελείται από 2 σελίδες)
«Αυτοί που βρίσκονται ψηλά θεωρούνε ταπεινό να μιλάς για το φαΐ. Ο λόγος: έχουνε κιόλας φάει.» Μπ. Μπρεχτ
Αναφέρονται 6 υψηλά θέματα και υπερφιλόδοξοι στόχοι για την αλλαγή το κλίματος και την σωτηρία των πλανητών! (for people, nature and planets), οποία αλλαζονεία!, στόχοι των οποίων η επίτευξη θα επιταχυνθεί. Αναφέρεται ότι η προσπάθεια Επανεκκίνησης είναι εξ ολοκλήρου χωρίς προηγούμενο, ότι χρειάζεται κάποιου τύπου σχέδιο Μάρσαλ. Εξαγγέλλει ότι η αγορά των ρύπων στην ενέργεια θα αλλάξει και θα συνδεθεί με τις τεχνολογικές αλλαγές, θα αλλάξουν οι ορισμοί για τη μηδενική κατανάλωση ενέργειας, θα σταματήσει η στήριξη- επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα. Θα χρησιμοποιηθούν ευρέως νέες τεχνολογίες για τη συλλογή και χρήση του διοξειδίου του άνθρακα και για πλήθος λειτουργιών που σήμερα εκτελούνται με άλλες τεχνολογίες. Αναφέρεται ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά των πολιτών έναντι των πόρων- νερό και ενέργεια- δηλαδή θα αυξηθούν πολύ οι τιμές τους καθώς η τιμολόγηση πόρων θα ακολουθεί την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» (ερμηνευόμενο ως «ο πληρώνων έχει δικαίωμα να ρυπαίνει»). Αναφέρεται ότι θα επιταχυνθούν οι καινοτομίες και η αγροτική παραγωγή θα αναδιαρθρωθεί με νέα τεχνολογικά συστήματα. Ότι ο ΟΗΕ θα θέσει πιο ψηλά τον πήχη των στόχων. Παράλληλα, ενώ οι τιμές των πόρων τροφή, νερό, ενέργεια θα αυξηθούν, πουθενά δεν αναφέρεται πώς οι πολίτες θα μπορούν να καλύψουν το αυξημένο κόστος χωρίς δουλειές. Πουθενά δεν αναφέρεται πώς στους στόχους θα συμβάλλουν οι άνθρωποι με την εργασία τους, πώς θα κάνουν επενδύσεις οι αγρότες χωρίς επαρκές εισόδημα και σε ποιο ποσοστό χρειάζεται η απασχόληση στην νέα οικονομία, χωρίς προηγούμενο.
Εν ολίγοις, ποια είναι η θέση της εργασίας στο νέο οικοδόμημα. Και τι προβλέπεται για την αναμενόμενη μαζική εξαθλίωση της μεγάλης στρατιάς των «ανέργων της τεχνολογίας»- ανθρώπων, αγροτών που θα χάσουν τα χωράφια τους και επιχειρήσεων που θα κλείσουν.
«Μπορείτε να διακηρύσσετε όσο θέλετε, κύριοι, την ωραία σας φιλοσοφία.
Αλλά ώσπου να μας δώσετε να φάμε, οι ιδέες σας για το Καλό και το Κακό μπορούν να περιμένουν». Μπ. Μπρεχτ
Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι υπονοεί η ασάφεια των κειμένων με ένα κατανοητό συλλογισμό, που καταλήγει στα πιο πιθανά αποτελέσματα από την εφαρμογή της Επανεκκίνησης. ΄
Όλες οι ταχείες εξελίξεις που ζούμε, πάντως, είναι συνέχεια του 2ου ΠΠ, όπως θα δειχθεί.
Η λέξη reset μας είναι γνωστή από τον Η/Υ και η χρήση της για την μετά covid εποχή αποτελεί μια σημειολογία που σχετίζεται άμεσα με την πληροφορική όπως και με τους πρωταγωνιστές της. Αυτοί βρίσκονται επικεφαλής τόσο στις τεχνολογίες πληροφορικής όσο και στην επανασχεδιαζόμενη παγκόσμια οικονομία.
Χρησιμοποιούμε σκοπίμως την παρεμφερή λέξη «επανεκκίνηση» έναντι της λέξης «επαναφορά» γιατί δείχνει πιο έκδηλα την πρόθεση των επιχειρούμενων τεράστιων αλλαγών για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας από μηδενικές σχεδόν βάσεις, δηλαδή δείχνει καλύτερα το μέγεθος της ανατροπής στην οποία η σύνοδος δίνει έμφαση.
Η επαναφορά/επανεκκίνηση, για να επανέλθουμε στους υπολογιστές, αντιμετωπίζει λάθη στο λειτουργικό πρόγραμμα ή στο σκληρό δίσκο προκειμένου να ανακτήσει τη λειτουργικότητα του ο Η/Υ ή την ταχύτητα του.
Είναι μια λειτουργία που επαναφέρει το λειτουργικό σύστημα που ήταν έτοιμο να καταρρεύσει στην εργοστασιακή του κατάσταση. Σβήνει οτιδήποτε έχει εγγραφεί μετά την έξοδο του από το εργοστάσιο, δηλαδή προγράμματα και δεδομένα που εισήχθηκαν από το χρήστη και εκτελείται από εγκαταστημένο λογισμικό που υπάρχει μέσα στον ίδιο τον υπολογιστή. Ωστόσο, τα δεδομένα δε σβήνονται και είναι ανακτήσιμα μέχρι του σημείου που είτε ο δίσκος θα επανεγγραφεί με νέα δεδομένα είτε θα διασπαστεί ο σκληρός δίσκος σε bits. Παρομοιάζουμε την επανεκκίνηση με εγγραφή νέων δεδομένων, ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον κίνδυνο της οριστικής καταστροφής του δίσκου.
Παραφράζοντας τους όρους της πληροφορικής στην οικονομία και την κοινωνία, την οποία αφορά η Μεγάλη Επανεκκίνηση, λαμβάνουμε υπόψη τα παρακάτω δεδομένα από την οπτική ενός κατασκευαστή λειτουργικών προγραμμάτων: το οικονομικό σύστημα είναι πριν την πανδημία έτοιμο να καταρρεύσει. Η οικονομική κρίση είναι η βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας από ποτέ. Το σύστημα είναι δυσλειτουργικό γιατί έχει φορτωθεί με το χειρισμό τεράστιου όγκου δεδομένων, δηλαδή τεράστιο παγκόσμιο πληθυσμό, άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να καλύψουν πολλές ανάγκες. Χάνουν τις δουλειές τους από τις νέες τεχνολογίες και δε μπορούν να ζήσουν, επομένως κάποιος πρέπει να τους εξασφαλίζει τα απαραίτητα. Ο βασικός ελάχιστος μισθός που είχε προταθεί στον ΟΗΕ θα προέκυπτε από τη φορολόγηση των μηχανών/ρομπότ και των πλούσιων κατασκευαστών τους, την οποία φορολόγηση οι κατασκευαστές τους και οι πλούσιοι, όπως είναι εύλογο, δεν επιθυμούν. Οι άνθρωποι αντιστέκονται και πιέζουν μέσω των κρατών, καθώς αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης. Τα νέα παραγόμενα προϊόντα δεν θα έχουν μεγάλη διείσδυση σε ένα φτωχοποιημένο κόσμο. Η πλειονότητα των ανθρώπων γίνεται διπλά «άχρηστη», ως μη καταναλωτική εξ’ ανάγκης.
«Όταν αυτοί που βρίσκονται ψηλά μιλάνε για ειρήνη, ο απλός λαός ξέρει πως έρχεται πόλεμος.» Μπ. Μπρεχτ
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, από την πλευρά του προγραμματιστή, το υπό κατάρρευση οικονομικό σύστημα απαιτεί επανεκκίνηση, όπως μετά από πόλεμο, για να γίνει πάλι λειτουργικό και να αποδίδει κέρδη στους νέους ιδιοκτήτες. Διαγράφοντας συστήματα όπως τα κράτη και υπεράριθμα δεδομένα, όπως οι άνθρωποι. Το οικονομικό σύστημα χρειάζεται με άλλα λόγια πολύ λιγότερους ανθρώπους για τους πόρους της γης, οι οποίοι να προμηθεύονται ακριβά είδη διατροφής και προϊόντα με μεγάλη προστιθέμενη αξία που θα αποσβέσουν τις μεγάλες επενδύσεις. Την παραπάνω μονόδρομη λύση υπαγορεύει η λογική του προγραμματιστή, όχι όμως η πλευρά των ανθρώπων και των κοινωνιών τους. Το ζήτημα είναι σύνθετο και ταξικό, σχετίζεται εκτός της κερδοφορίας με την αντιπαλότητα στη χρήση φυσικών πόρων. Για παράδειγμα όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται το νερό για τις φυσικές ανάγκες τους. Αποτρέπονται όμως οι φτωχοί μέσω της τιμολόγησης από τη χρήση του, προκειμένου να χρησιμοποιείται από τους πλούσιους για να ποτίζονται τα γήπεδα του γκόλφ.
«Οι ήττες και οι νίκες των ανθρώπων στην κορυφή δεν είναι πάντα ήττες και νίκες για τους ανθρώπους στον πάτο». Μπ. Μπρέχτ
Με βάση τη λύση της επανεκκίνησης, γίνεται επαναδιανομή του κεφαλαίου. Η γη αλλάζει χέρια, από τους αγρότες μεταφέρεται στους τεχνολογικούς κολοσσούς. Με τις ιδιωτικοποιήσεις μεταφέρονται από τα κράτη οι εθνικές υποδομές και άλλα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και πόροι όπως η γη και το νερό, αφού υποθηκεύονται ολόκληρες χώρες λόγω των δανείων τους. Τέλος, αναδιανέμεται η βιομηχανική παραγωγή διαρκών αγαθών. Ο Μπιλ Γκέιτς γίνεται ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στην Αμερική και επενδύει σε γη στην υποσαχάρια Αφρική, στη Ν. Ασία καθώς και σε αγελάδες, διαθέτει εταιρεία ασφάλειας τροφίμων και την εταιρεία Εθνικών Σιδηροδρόμων του Καναδά. Η Wonderful company παράγει μανταρίνια, ρόδια και φυστίκια με ονοματεπώνυμο. Η Airbnb προσθέτει στις υπηρεσίες της και χ/ο υπηρεσίες για δανεισμό προκειμένου οι πελάτες της να αναβαθμίζουν τις κατοικίες τους, υποθέτουμε με υποθήκες. Η Google βγάζει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η Apple βγάζει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ενώ η Hyundai μετατρέπεται σε «πιθανό» εργολάβο της Apple. Με τα μονοπώλια διαφημίσεων των google Ads, facebook, apple,amazon υπάρχει αμφιβολία ότι τρίζουν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής και ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας; (να γιατί η Ε.Ε ζητάει διαφάνεια στους αλγόριθμους των τεχνολογικών εταιρειών και βιάστηκε να υπογράψει την εμπορική συμφωνία με την Κίνα). Με το ηλεκτρονικό εμπόριο, που γενικεύτηκε στο παγκόσμιο lockdown, ο κάθε πωλητής θα πληρώνει τέλος ηλεκτρονικής διαφήμισης και οι τράπεζες θα εισπράττουν από κάθε συναλλαγή, ίσως και οι εταιρείες. Δε θα πουλιέται ούτε καρφίτσα στον πλανήτη χωρίς να εισπράττουν προμήθεια οι παγκόσμιοι φοροεισπράκτορες. Επειδή μάλιστα θα συνωστίζονται οι διαφημιζόμενοι σε ένα μικρό χώρο της οθόνης και κατά μέσο όρο η αναζήτηση από το χρήστη με βία φτάνει τις 3 σελίδες, τα έξοδα διαφήμισης λόγω ζήτησης για τις πρώτες θέσεις, θα αυξάνονται μέχρις εξαντλήσεως των επιχειρήσεων. Από αυτές, άλλες θα χρεοκοπούν και άλλες θα εξαγοράζονται επιταχύνοντας τη συγκέντρωση του κεφαλαίου. Κάνοντας τους ισχυρούς ακόμα πιο ισχυρούς.
Η Επανεκκίνηση σε όρους οικονομίας είναι ένα κατασκεύασμα, μια μηχανιστική κοπτοραπτική δανεισμένη από τη λειτουργία των Η/Υ εφαρμοζόμενη στο σώμα της κοινωνίας και της οικονομίας. Με ανάλογο τρόπο, όπως τα εμβόλια (νουκλεικού οξέος mRNA, ή πρωτεΐνης ή ιικού φορέα) ως μηχανιστική κοπτοραπτική πρωτεϊνών εγχύονται στο ανθρώπινο σώμα με στόχο την κινητοποίηση φυσικής άμυνας. Οι ανθρώπινες κοινωνίες όμως, όπως και η ανθρώπινη φύση, είναι απείρως πιο πολύπλοκα και αδιερεύνητα συστήματα σε σχέση με την κατασκευή προγραμμάτων για τον υπολογιστή. Αν μάθαμε κάτι από τον ιό είναι ότι τα εμβόλια, που είχαν στον πυρήνα της σύλληψης τους αντίστοιχη λογική, απέτυχαν να προσφέρουν φυσική ανοσία διαρκείας (στόχος των εμβολίων). Με άλλα λόγια δεν είναι εμβόλια, αλλά απλά φάρμακα (συχνές δόσεις κατ΄έτος) με άγνωστες μακροπρόθεσμες συνέπειες για τον οργανισμό. Έτσι, η Επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας είναι ένα πείραμα που θα αποτύχει με ανείπωτου μεγέθους τραγικές συνέπειες για την κοινωνία. Γιατί οι πρωταγωνιστές του πειράματος πορεύονται επικαλούμενοι πλήρη γνώση και βεβαιότητα εκεί που υπάρχει μερική γνώση αλλά πλήρης μακροπρόθεσμη αβεβαιότητα και υποκρύπτεται ευγονισμός.
«Αυτό που έχετε απαρνηθείτε το και πάρτε αυτό που σας αρνούνται» Μπ. Μπρεχτ
Στην καλύτερη περίπτωση οι εταιρείες θα έχουν βραχυπρόθεσμα οφέλη με τίμημα πρωτοφανή καταστροφή- τα θύματα του 2ου ΠΠ θα φαντάζουν πολύ λίγα σε σχέση με τους ανθρώπους που θα αφεθούν να πεθάνουν από την πείνα και την ενεργειακή φτώχεια. Είναι γεγονός ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός έχει υπερπολλαπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή είναι όμως μια φυσική διαδικασία και η φύση βρίσκει μόνη της τη λύση. Οι άνθρωποι γεννιούνται, γερνάνε και πεθαίνουν δίνοντας τη θέση τους σε νέους. Είναι κατανοητό ότι μέσα στους επαναλαμβανόμενους κλιματικούς κύκλους του Πλανήτη, κατά τη φάση του Θερμοκηπίου, αυξάνεται ο πληθυσμός και αντίστοιχα μειώνεται στη φάση των παγετώνων, ο δε ο πλανήτης μας έχει διέλθει και στο παρελθόν από τέτοιους κύκλους.“Δεν έγραψα ότι ήμουν απόλυτος ειρηνιστής αλλά ότι ήμουν πάντα πεπεισμένος ειρηνιστής. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιστάσεις στις οποίες κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσω βία” Αλμπ. Αϊνστάιν, απολογούμενος για τη δουλειά του πάνω στην ατομική βόμβα
Η πίεση που ασκείται στους φυσικούς πόρους της γης από τον υπερπληθυσμό δεν είναι άσχετη με το πώς μπορούν να διανεμηθούν οι πόροι, δηλαδή ποιός κατέχει αυτούς τους πόρους και για ποια χρήση τους προορίζει. Επομένως, δεν είναι ένα άλυτο πρόβλημα, αλλά ένα ταξικό πρόβλημα. Η λύση ανάπτυξης που δίνεται από την Μεγάλη Επανεκκίνηση είναι ταξική αφού δεν μπορεί να την ακολουθήσει η διαρκώς αυξανόμενη αδυναμία της αδύναμης τάξης που περιθωριοποιείται.
Το πείραμα θα αποτύχει, γιατί είναι βίαιο. Γιατί κάθε αυταρχική βίαια αλλαγή ανατρέπεται, η βία φέρνει βία. Όπως κάθε βίαια παρέμβαση σε έναν οργανισμό φέρνει βίαια απόκριση με την ασθένεια. Γιατί όπως «ζωή είναι ένας ορισμένος τρόπος ύπαρξης των πρωτεϊνών», έτσι και οι κοινωνίες που ανέπτυξε αυτή η δομή είναι ορισμένες. Έχουν κι αυτές το δικό τους DNA και κάθε δράση γεννάει αντίδραση.
Καλά θα κάνουν οι ευφάνταστοι πρωταγωνιστές της Νέας Οικονομικής Τάξης να παραιτηθούν από ένα άκρως επικίνδυνο εγχείρημα με εν δυνάμει ανείπωτες ανθρώπινες απώλειες.
«Παντού μπορούσες να δεις τάφους ανοιχτούς που χάσκανε άδειοι καθώς το Νέο πλησίαζε την πρωτεύουσα» Μπ. Μπρεχτ
Το λέμε αυτό με λόγου επίγνωση γιατί στην ασάφεια των επίσημων κειμένων κανείς μα κανείς δε απαντά στο κυρίαρχο ερώτημα: πως θα ζήσει η «πλεονάζουσα άχρηστη τάξη» μετά την επανεκκίνηση. Δεν περιμέναμε την απάντηση από τις εταιρείες, αλλά από την πολιτική παρέμβαση του Πρίγκιπα Κάρολου στην ατζέντα της συνόδου είναι φανερά απούσα και έκδηλα ομιλητική. Η διακινδύνευση είναι τεράστια κι εδώ δε μιλάμε απλώς για επενδυτικά ρίσκα, μιλάμε για πιθανή κάθαρση από «άχρηστες» «ορδές υπανθρώπων» ασύλληπτης κλίμακας, η σύλληψη μιας τέτοιας ιδέας υποκρύπτει εφαρμογή γενετικής βιολογίας, κάτι που άλλωστε συνδέεται στενά με τη μελέτη των συστημάτων πληροφοριών.
«Είδα το παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σα νέο.
Σερνόταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια που κανένας δεν είχε ξαναδεί και βρομούσε νέες μυρωδιές σαπίλας που κανείς δεν είχε πριν ξαναμυρίσει.» Μπ. Μπρεχτ
Είναι γνωστό στην ιστορία ότι τις ευγονικές θεωρίες περί βιολογικής ανωτερότητας δεν τις μονοπωλούσε ο ναζισμός. Αντιθέτως, οι θεωρίες του Τσάμπερλε, του Λίμπενφελς και των κοινωνικών δαρβινιστών υιοθετούνταν ακόμα από τον 19ο αιώνα από μεγάλο μέρος των αγγλικών σαλονιών της τότε ελίτ που απέβλεπε στο πεπρωμένο της κυρίαρχης φυλής με το ανάλογο κύρος μιας παγκόσμιας δύναμης (μπορεί να είναι τυχαίο, αλλά ο πρίγκιπας Κάρολος βρίσκεται σήμερα στην πρωτοπορία της Επανεκκίνησης και το ΗΒ μετά το BREXIT αναδύεται ως παγκόσμιο κέντρο τεχνολογίας την ίδια ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να θέσει ρυθμιστικούς κανόνες στις τεχνολογικές εταιρείες).
Συνεχίστε στη δεύτερη σελίδα…….