ΕΛΤΑ, πεταμένα λεφτά – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

ΕΛΤΑ, πεταμένα λεφτά

.

Κάθε φορά που οι πολιτικοί αποφασίζουν να πετάξουν χρήματα σε μια μαύρη τρύπα, ζαχαρώνουν την είδηση στον φορολογούμενο που θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό με κάποιο σχέδιο εξυγίανσης και βελτίωσης των υπηρεσιών.

.

Ξένη δημοσίευση

– του Κ. Στούπα

Η περίπτωση των ΕΛΤΑ είναι από αυτές που απασχολούν τους Έλληνες κυρίως με κωμικοτραγικές  ιστορίες  επίδοσης επιστολών με καθυστέρηση. Σε κάποιες περιπτώσεις εκπρόθεσμης επίδοσης λογαριασμών οι παραλήπτες χάνουν τις ημερομηνίες πληρωμής τους και επιβαρύνονται με πρόστιμα.

Τα ΕΛΤΑ ως επιχείρηση απασχολούν τη δημοσιότητα κατά τακτά διαστήματα όταν ζητούν  κρατικές επιδοτήσεις προκειμένου να μην κατεβάσουν ρολά.

Επίσης δεν πάει πολύς καιρός που απασχόλησαν τον Τύπο με το  ζήτημα της παράνομης κατακράτησης των χρημάτων με τα οποία οι πελάτες τους πλήρωναν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Το αποτέλεσμα ήταν οι πελάτες να έχουν πληρώσει έγκαιρα τον λογαριασμό αλλά η ΔΕΗ να μην έχει εισπράξει και να τους  “κόβει” το ρεύμα…

Τούτο αποτελεί κλοπή και οι υπεύθυνοι ιδιωτικών εταιρειών που έχουν κατηγορηθεί για παρόμοιες πράξεις έχουν τιμωρηθεί από τη δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση λοιπόν πριν από λίγες μέρες αποφάσισε τη γενναία χρηματοδότηση  της πλέον άχρηστης από πλευράς σκοπιμότητας και δημοσίου συμφέροντος ΔΕΚΟ.

Ιδού το ρεπορτάζ:

“Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξορθολόγησης μισθολογικού κόστους με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από τους υπουργούς Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, δρομολογείται η απόδοση στην ΕΛΤΑ Α.Ε. του πλήρους ανταλλάγματος από τη σύμβαση μεταξύ αυτής και του Ελληνικού Δημοσίου για την καθολική ταχυδρομική υπηρεσία (σ.σ. η ταχυδρομική κάλυψη όλης της Επικράτειας) των ετών 2013-2020, όπως αυτό υπολογίζεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σε ετήσια βάση. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως το ποσό αυτό προσεγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ.….”

Τούτα ανέφερε προχθές το σχετικό ρεπορτάζ του Capital.gr. Η άποψη της στήλης απέχει από αυτήν την προσέγγιση.

Η άποψη της στήλης βρίσκεται εγγύτερα στην προσέγγιση πως η κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με άλλα 250 εκατ. το πελατειακό “χάος” που ονομάζεται ΕΛΤΑ γιατί δεν τολμά να προχωρήσει σε ριζικές τομές προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος.

Ριζική τομή προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος θα ήταν η ανάθεση κάθε χρόνο της ταχυδρομικής κάλυψης όλης της επικράτειας μέσω δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού έναντι ενός κόστους που θα ήταν μικρό κλάσμα αυτού που ξοδεύει για τα ΕΛΤΑ.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ιδρύθηκαν το 1828 από τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Κατά τον 18ο αιώνα η ύπαρξη Υπηρεσίας Εθνικών Ταχυδρομείων λειτουργούσε ως νευρικό σύστημα επικοινωνίας ενός κράτους με το σύνολο της επικράτειάς του. Το ίδιο ίσχυε και κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα…

Σήμερα δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ένα κράτος να διατηρεί κρατικό σύστημα ταχυδρομείων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι προκειμένου το ίδιο να επικοινωνεί με τους πολίτες του και αυτοί μεταξύ τους στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ακριβώς όπως δεν υπάρχει λόγος να διατηρεί κρατική βιομηχανία ζυμαρικών, παραγωγής και αποθήκευσης οσπρίων, γάλακτος ή κρέατος, δεν υπάρχει λόγος διατήρησης κρατικών ταχυδρομείων ή ταχυμεταφορών…

Ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε  να καλύψει τις ανάγκες αποτελεσματικότερα και φθηνότερα.

Η επιδοτούμενη λειτουργία των ΕΛΤΑ στερεί από τις ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου που συντηρούν βιώσιμες θέσεις εργασίας πολύτιμους πόρους.

Σύμφωνα με το αρχικό  ρεπορτάζ λοιπόν: “Στο σχέδιο (της κυβέρνησης) περιλαμβάνεται ακόμη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας, με αναβάθμιση συστημάτων, αυτοματοποίηση κέντρων διαλογής και παροχή καλύτερων και περισσότερων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες…

Επιδιώκεται η αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής της εταιρείας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της καθολικής υπηρεσίας, σε συνδυασμό με αλλαγές στο μοντέλο εξυπηρέτησης της αλληλογραφίας καθώς και της πολιτικής προμηθειών….”.

Όλα αυτά δεν είναι παρά πεταμένα λεφτά. Κάθε φορά που οι πολιτικοί αποφασίζουν να πετάξουν χρήματα σε μια “μαύρη τρύπα” ζαχαρώνουν την είδηση στον φορολογούμενο που θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό με κάποιο σχέδιο εξυγίανσης και βελτίωσης των υπηρεσιών.

Η Χρεοκοπία…

Τα ΕΛΤΑ ολοκλήρωσαν το 2019 με αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 47,425 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών των ΕΛΤΑ το 2019 διαμορφώθηκε σε ενοποιημένο επίπεδο στο ποσό των 355,6 εκατ. ευρώ έναντι 363,2 εκατ. ευρώ το 2018, παρουσιάζοντας μείωση 2,1%, ενώ το προσωπικό της εταιρείας ήταν περί τα 5.500 άτομα…

Ελλάδα: Το θέατρο του παραλόγου

Έχουμε επικοινωνήσει στο παρελθόν και με έχετε τιμήσει στη στήλη σας.

Σας αποστέλλω αυτό το mail γιατί για μία ακόμη φορά υπάρχει η απογοήτευση από την αντιμετώπιση των πολιτικών αυτών των τραγικών καταστάσεων που έχει αποφέρει η πανδημία.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση με πολύ υψηλά αντανακλαστικά είχε μία πολύ πετυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό σκέλος. Ταυτόχρονα άρχισε να γεννάται στους πολίτες και το αίσθημα μίας νέας αρχής με το κράτος, μία σχέση εμπιστοσύνης και ελπίδας ότι το κράτος και το πολιτικό προσωπικό του είναι κοντά στον πολίτη. Το 2ο κύμα μάλλον ήρθε και τα παρέσυρε όλα.

Έχουμε μία καθετοποιημένη οικογενειακή εταιρεία κατασκευής υποδημάτων από το 1974 με ένα αξιόπιστο brand, 3 καταστήματα λιανικής, χονδρική πώληση και 15-20% εξαγωγές. Είμαστε η 2η γενιά και έχουμε ζήσει ήδη 3 κρίσεις, η 1η ήταν η κρίση της παραγωγής από το 1997 και μετά, η 2η από το 2008 και η τωρινή. Φυσικά η πολιτεία ποτέ δεν στάθηκε στο πλευρό μας, τουναντίον την είχαμε πάντα απέναντι μας. Δεν απευθύνομαι στην εταιρεία μας προσωπικά αλλά στους κλάδους της ένδυσης, υπόδησης και κλωστοϋφαντουργίας με παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Σε αυτήν την φάση λοιπόν η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα υπάρξουν φορολογικές και ασφαλιστικές παρατάσεις των υποχρεώσεων καθώς και παράταση των επιταγών για 75 μέρες. Η εταιρεία μας ανήκει στις πληττόμενες, μπορεί να θέσει το προσωπικό σε αναστολή αλλά δεν δικαιούται να πάρει παράταση στις λοιπές υποχρεώσεις γιατί δεν έκλεισε με κρατική εντολή. Επιπλέον τα καταστήματα της εταιρείας είναι κλειστά αλλά επειδή ο κύριος ΚΑΔ είναι της παραγωγής δεν δικαιούται τις διευκολύνσεις που τυγχάνουν οι υπόλοιποι. Επίσης δεν μπορεί να εισπράξει τυχόν απαιτήσεις από πελάτες χονδρικής γιατί τα καταστήματά τους έχουν κλείσει με κρατική εντολή. Συμπερασματικά δηλαδή στις υποχρεώσεις της πρέπει να είναι καθόλα τυπική αλλά στις απαιτήσεις πρέπει να αναμένει. Επίσης φτάσαμε στις 30/11 και δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα των επιταγών από τις τράπεζες στην οποία τελικά δεν συγκαταλεγόμαστε στις επ/σεις για την παράταση των επιταγών γιατί η πτώση Μαρ-Σεπ είναι 47% ενώ το διάταγμα αναφέρει 50% και άνω.

Εάν αυτό δεν είναι το θέατρο του παραλόγου τότε ποιο είναι;

Από την άλλη ακούγεται καθημερινά το σενάριο της έμφασης σε παραγωγικούς κλάδους της χώρας αλλά με τις αποφάσεις μας για άλλη μια φορά τιμωρούμε τις παραγωγικές και μεταποιητικές εταιρείες και κλάδους που θα έπρεπε να ποντάρουμε μελλοντικά σε αυτούς για να δημιουργήσουμε μία προστιθέμενη αξία τόσο στο ΑΕΠ όσο και στο κύρος της χώρας. Στο παρελθόν αυτοί οι κλάδοι το έχουν πράξει με μεγάλη επιτυχία και μπορούν να το επαναλάβουν γιατί υπάρχουν εταιρείες σαν την δική μας οι οποίες μπορούν να αναλάβουν αυτήν την αποστολή και να την φέρουν εις πέρας.

Εάν και από αυτήν την κρίση δεν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και δεν ακολουθήσουμε μία στρατηγική σωστή τότε δεν υπάρχει γυρισμός


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!