Η «μεγάλη» τουρκική ανακάλυψη – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Η «μεγάλη» τουρκική ανακάλυψη

.

Μπορεί ο Τούρκος δικτάτορας να απευθύνεται σε ηλιθίους στη χώρα του, αλλά οι επενδυτές δεν είναι καθόλου ανόητοι – οπότε, ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις του περί ανακάλυψης φυσικού αερίου, η λίρα έχασε τα κέρδη της παρά τις μαζικές πωλήσεις δολαρίων λίγο πριν για να τη στηρίξουν από τις τουρκικές τράπεζες. Γιατί τα έχασε υποχωρώντας ξανά στο 7,33 σε σχέση με το δολάριο; Επειδή οι επενδυτές κατάλαβαν πως η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση από όσο υπολόγιζαν – αφού διαφορετικά ο δικτάτορας δεν θα έδινε εντολή πώλησης δολαρίων για να στηρίξουν τη λίρα και δεν θα προέβαινε σε τέτοιες βιαστικές δηλώσεις, για μη αποδεδειγμένα ακόμη αποθέματα φυσικού αερίου. Έχει νόημα επομένως να φοβάται η ελληνική κυβέρνηση τις ενέργειες ενός τέτοιου ανθρώπου; Μπορεί να απειλήσει πραγματικά τη χώρα μας, όταν δεν έχει καν την ικανότητα να δρομολογήσει μία σωστή στρατηγική στήριξης του νομίσματος του, αλλά ανατολίτικες κουτοπονηριές που δεν πείθουν κανέναν; Δεν υπέστη άλλωστε μία διπλή ήττα στο Αιγαίο από το πολεμικό ναυτικό μας που διαθέτει ασύγκριτα μεγαλύτερες δυνατότητες, ειδικά στον τομέα των υποβρυχίων; Συμπερασματικά λοιπόν, μόνο από τον κακό μας εαυτό θα μπορούσαμε να χάσουμε έναν πόλεμο που θα προκαλούσε η Τουρκία – από κανέναν άλλο!

.

Επικαιρότητα

Σύμφωνα με τον Τούρκο δικτάτορα, έναν «κατά φαντασία Χίτλερ» και στην ουσία ψυχοπαθή, με «ναπολεόντειες» ψυχικές κρίσεις μεγαλομανίας, τα τουρκικά σεισμικά πλοία ανακάλυψαν αποθέματα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, εκτιμώντας το στα 320 δις κυβικά μέτρα – τονίζουμε τα τουρκικά και όχι τα διεθνή, σε μία χώρα που η ελευθερία έκφρασης είναι ανύπαρκτη, ενώ η προπαγάνδα με στόχο την κάλυψη της οικονομικής καταστροφής που προβλέπεται (άρθρο), καθώς επίσης της φτωχοποίησης της πλειοψηφίας των πολιτών, ευρίσκεται στο ζενίθ.

Ακόμη και αν υποθέσουμε τώρα πως ισχύει, η Ρωσία διαθέτει 47,8 τρις κυβικά μέτρα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου (150 φορές περισσότερα, πηγή) με ένα ΑΕΠ μόλις 1,7 τρις $ έναντι 2,7 τρις $ της Γαλλίας, το Ιράν στη δεύτερη θέση 33,7 τρις κυβικά (105 φορές περισσότερα) με ΑΕΠ λιγότερο από 450 δις $ κοκ. – με την Τουρκία, εάν αποδειχθεί η ύπαρξη των αποθεμάτων, στην 37η θέση παγκοσμίως, μαζί με την Αργεντινή που χρεοκόπησε ξανά, ενώ έχει αποδεδειγμένα αποθέματα 337 δις κυβικά.

Εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας

Ξανά εάν ισχύει, καθώς επίσης εάν υποθέσουμε πως θα άρχιζε η εξόρυξη σε πέντε χρόνια αντί σε δέκα που είναι το φυσιολογικό, ότι θα ήταν συμφέρουσα και πως θα έβρισκε χρηματοδότηση μία χώρα που σήμερα έχει αρνητικά καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα με ένα bank run σε εξέλιξη (απαιτούνται πολλά δις $ για τη δημιουργία υποδομών παραγωγής και διάθεσης), θα βελτίωνε το εξαιρετικά ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο της Τουρκίας (γράφημα) μόλις κατά 0,3% του ΑΕΠ με τη σημερινή τιμή του φυσικού αερίου (πηγή) – οπότε ουσιαστικά δεν θα άλλαζε τίποτα στο «παιχνίδι».

Σημερινές κινήσεις της ισοτιμίας της λίρας ως προς το δολάριο

Μπορεί λοιπόν ο Τούρκος να απευθύνεται σε ηλιθίους στη χώρα του, αλλά οι επενδυτές δεν είναι καθόλου ανόητοι – οπότε, ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις του, η λίρα έχασε τα κέρδη της παρά τις μαζικές πωλήσεις δολαρίων λίγο πριν για να τη στηρίξουν, από τις κρατικές τουρκικές τράπεζες. Γιατί τα έχασε υποχωρώντας ξανά στο 7,33 τώρα (γράφημα) σε σχέση με το δολάριο; Επειδή οι επενδυτές κατάλαβαν πως η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση από όσο υπολόγιζαν – αφού διαφορετικά ο δικτάτορας δεν θα έδινε εντολή πώλησης δολαρίων για να στηρίξουν τη λίρα και δεν θα προέβαινε σε τέτοιες βιαστικές δηλώσεις, για μη αποδεδειγμένα ακόμη αποθέματα φυσικού αερίου.

Σωστά λοιπόν αναρωτήθηκε Τούρκος οικονομολόγος τα εξής: «Γιατί οι δημόσιες τράπεζες θα πουλούσαν δολάρια για να δείξουν πως τα καλά νέα είναι σημαντικά, εάν τα καλά νέα ήταν πράγματι σημαντικά;» (πηγή). Εν προκειμένω μόνο ένας ανόητος δικτάτορας θα χειριζόταν το θέμα με αυτόν τον τρόπο – ενώ ο Χίτλερ, ειδικά ο οικονομολόγος του (άρθρο), δεν ήταν καθόλου ανόητοι.

Σε καμία περίπτωση όπως ο Τούρκος που, επειδή διατήρησε χαμηλά τα βασικά επιτόκια εις βάρος της λίρας, θεώρησε πως θα εξισορροπούσε τη συγκεκριμένη ενέργεια του με την ανακοίνωση περί ανακάλυψης τεραστίων ποσοτήτων φυσικού αερίου – καθώς επίσης με την κρυφή πώληση δολαρίων, για να παραπλανήσει τους επενδυτές που θα νόμιζαν πως η είδηση ήταν αυτή που στήριξε τη λίρα.

Κλείνοντας, έχει νόημα να φοβάται η ελληνική κυβέρνηση τις ενέργειες ενός τέτοιου ανθρώπου; Μπορεί να απειλήσει πραγματικά τη χώρα μας, όταν δεν έχει καν την ικανότητα να δρομολογήσει μία σωστή στρατηγική στήριξης του νομίσματος του, αλλά κουτοπονηριές που δεν πείθουν κανέναν; Είναι πραγματικά επικίνδυνος ένας δικτάτορας που δεν είναι σε θέση να καταλάβει πως με τον τρόπο αυτό ζημιώνει τη χώρα του, ειδικά εάν έχουν βρεθεί αληθινά αποθέματα φυσικού αερίου;

Δεν υπέστη άλλωστε μία διπλή ήττα στο Αιγαίο (άρθρο) από το πολεμικό ναυτικό μας που διαθέτει ασύγκριτα μεγαλύτερες δυνατότητες, ειδικά στον τομέα των υποβρυχίων; Συμπερασματικά λοιπόν μόνο από τον κακό μας εαυτό θα μπορούσαμε να χάσουμε έναν πόλεμο που θα προκαλούσε η Τουρκία – από κανέναν άλλο!


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading