Αποτίμηση της αντιμετώπισης του κορονοϊου στην Ελλάδα – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Αποτίμηση της αντιμετώπισης του κορονοϊου στην Ελλάδα

Τελικά είναι η επόμενη μέρα,η επαναχάραξη οικονομιών και της ζωής, για την οποία στην Ελλάδα δεν φαίνεται να υπάρχει πρόγραμμα. Μετά από 40 χρόνια μεταπολίτευσης που η οικονομία κουτσά στραβά κάπως ζούσε με κεκτημένη ταχύτητα ή με δανεικά, τώρα πρέπει να χαραχθεί στρατηγική. Δεν υπάρχουν ικανότητες ούτε διάθεση. Ίσως να το «αφήνουν για αργότερα», ίσως να πιστεύουν και να ξέρουν ότι θα υπάρχει κάποιου είδους βοήθεια προς την αποικία από αυτούς που κινούν τα νήματα της ΕΕ. Ενώ υπάρχει απουσία σχεδίου για ανάπτυξη δίνονται ενισχύσεις ουσιαστικά μόνο στον τουριστικό τομέα μέσα από τα €800 στους υπαλλήλους εκεί, όταν το τουριστικό μοντέλο είχε δείξει από πέρσι ότι είχε πρόβλημα. Ίσως θα έπρεπε να αναδιοργανωθεί ώστε να διοχετευθούν αλλού οι χρηματικοί και ανθρώπινοι πόροι. Εξάλλου όλη σχεδόν η οικονομία ζημιώθηκε από τον κορονοϊό. Γιατί να γίνει επιλεκτική ενίσχυση και όχι όπως στις ΗΠΑ όπου δόθηκε ενίσχυση σε όλους τους σχετικά χαμηλόμισθους με βάση την φορολογική δήλωση; Εκτός αυτό το χρέος ήταν ήδη μη βιώσιμο και τα λεφτά για την εξυπηρέτησης του δεν φτάνανε ούτως ή άλλως πριν τις εκλογές του 2019 πλην συνταρακτικού απροόπτου ανάπτυξης 4% κλπ. Ενώ και η ΕΕ είναι σε κρίση που μάλλον δεν μπορεί να υποστηρίξει πάλι καταστάσεις μνημονίων μιας που θα υπάρχουν κι άλλοι για να σωθούν. Ίσως να μην αντέξει και για το σενάριο αυτό θα πρέπει να υπάρξει επίσης προετοιμασία και όχι αφορισμοί. Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ενδιαφέροντα, τουλάχιστον ας μην είναι πιο μοιραία για την Ελλάδα.

 

Ανάλυση

του Παναγιώτη Χατζηπλή

Ουσιαστικά νομίζουμε ότι υπήρχαν οι εξής επιλογές δράσης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοίου (αυτό δηλαδή με βάση τις προσωπικές παρατηρήσεις, όποιος είναι ειδικός ας διορθώσει):

  • Παθητική τακτική: αστυνομικά μέτρα για απαγόρευση κυκλοφορίας με διάφορες διαβαθμίσεις ως προς την καθολικότητα της. Εφαρμόστηκε στις περισσότερες χώρες ΕΕ και στις ΗΠΑ
  • Επιθετική τακτική: εφαρμόζεται περιορισμένη πολιτική απομόνωσης, υπάρχει εκτεταμένος έλεγχος και περιορισμός των κρουσμάτων για παράδειγμα Β. Κορέα Ταιβάν, Σιγκαπούρη
  • Ανοσία αγέλης: αποσκοπεί στην νόσηση των πιο ανθεκτικών μελών της κοινότητας (υγιείς, νέοι) από τους οποίους οι περισσότεροι θα επιζήσουν με σκοπό να υπάρξουν αντισώματα για να μην μπορεί να εξαπλώνεται η αρρώστια (παράλληλα προστατεύονται οι ασθενέστεροι). Για παράδειγμα αυτό ακολουθήθηκε στην Σουηδία

Όλες οι τακτικές έχουν θετικά και αρνητικά. Η επιτυχία τους εξαρτάται από τις συγκεκριμένα δεδομένα της χώρας για παράδειγμα αν υπάρχουν ΜΕΘ, ιατρικά αναλώσιμα, τεστ για εφαρμογή της επιθετικής πολιτικής. Η Ελλάδα δεν τα είχε και συνεπώς δεν μπορούσε να ακολουθήσει. Η ανοσία της αγέλης ίσως απαιτεί συνθήκες περιορισμένης πυκνοκατοίκησης, κοινωνικότητας και αυτοεπιβολής της απομόνωσης.

Ουσιαστικά η Ελλάδα επέλεξε την παθητική τακτική όπως και η υπόλοιπη ΕΕ με κάποιες διαφοροποιήσεις. Έπραξε δηλαδή το αυτονόητο και ακολουθώντας το παράδειγμα της υπόλοιπης ΕΕ  Αφού είδα ότι έλλειπαν ΜΕΘ, μάσκες, κλπ. Εφαρμόσθηκαν δηλαδή κυρίως αστυνομικά μέτρα αντί για θεραπευτικά και σε αυτό βοήθησε ό Έλληνας και ίσως εδώ να έγκειται μέρος της επιτυχίας αυτή της πρακτικής σε σχέση με την ΕΕ. Ίσως και να οφείλεται στο ότι δεν υπήρχαν πολλοί φορείς από το εξωτερικό όμως όπως είδαμε.

Μπορούμε όμως να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση ότι τουλάχιστον ακολούθησαν μια τακτική; έστω κι αν ήταν η ίδια με ΕΕ ή αυτονόητη. Η επιτυχία έγκειται στο αν επιλέχτηκε η σωστή τακτική και αν εφαρμόστηκε σωστά. Επιλέχτηκε η πολύ αυστηρή παθητική τακτικήκαι εκτελέστηκε σωστά και έγινε σεβαστή. Όμως μια άλλη παράμετρος είναι το κατά πόσο θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί με λιγότερα αυστηρά μέτρα σε ένα είδος ανάλυσης κόστους-οφέλους. Δηλαδή να δεν υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για μόλυνση όπως φαίνεται ότι δεν υπήρχε μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα. Βέβαια δεν μπορούμε να το ξέρουμε εκ των υστέρων ειδικά αν δεν υπήρχε καλή ενημέρωση από Κίνα.

Αποτελέσματα της Μεθόδου Αντιμετώπισης

Τελικά συνολικά πήγαμε καλά. Δεν έχουμε πολλούς θανάτους και κρούσματα. Αυτά αν συγκριθούμε με χώρες που ζήσαν και ζουν μια τραγωδία. Περισσότερες απώλειες υπάρχουν από τροχαία στην Ελλάδα, πόσο μάλλον από απλή γρίπη. Ίσως περισσότερους θανάτους γλυτώσαμε από την απαγόρευση της εξόδου του Πάσχα παρά από τον κορονοϊο. Το σύστημα υγείας άντεξε γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Όμως αν συγκρίνουμε με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είμαστε σε ένα διαφορετικό σύμπαν. Πάλι πήγαμε καλά αλλά κάποιο πήγαν καλύτερα. Τόσο όσο αφορά θανάτους (πχ Βουλγαρία, Πολωνία) αλλά και έλεγχο όπως πχ Τσεχία.  Καλύτερα ακόμα ο Λίβανος, ο οποίος έχει επαφή με χώρα μεγάλης εξάπλωσης, το Ιράν για όποιον ξέρει και έδρασε πολύ πιο γρήγορα.

Ίσως τελικά δεν διατρέχαμε τόσο κίνδυνο λόγω του ότι δεν υπήρχε μεγάλη απευθείας σύνδεση με Κίνα και εγχώρια κινεζικήκοινότητα, ίσως ο καιρός, ίσως άλλα. Από την άλλη υπάρχουν πολλές παράμετροι που δεν ξέρουμε . Θα μπορούσε να είναι η μη πυκνότητα, το εμβόλιο, το καιρός, το DNA η ατμοσφαιρική ρύπανση, η πυκνοκατοίκηση (βλ. Ν. Υόρκη) τα γονίδια η φυσική κατάσταση τους ασθενούς;

Ακόμα και οι γιατροί πειραματίζονται με τις θεραπείες και ίσως μερικά από αυτά τα πειράματα να έχουν μοιραία κατάληξη περισσότερο από την ασθένεια. Οι αναπνευστήρες τώρα λέγεται ότι μπορεί να μην είναι χρήσιμοι. Κάποιος ασθενείς βρέθηκαν με υποκείμενες ιδιαιτερότητες που ίσως δεν ήταν σοβαρές αλλά «αντέδρασαν απρόβλεπτα στον ιό και την θεραπεία, και άλλες απρόβλεπτες εξελίξεις. Λογικό αν δεν ξέρουν την ασθένεια. Τρομακτικό όμως σαν σκέψη αν κάνουν καταστροφικά πειράματα, είναι κάτι που δεν έχει εξεταστεί ακόμα και στις ΗΠΑ όπου υπάρχει αυστηρό πλαίσιο για ιατρική αμέλεια.

Όμως ακόμα κι έτσι υπήρξε καθυστέρηση το επιβεβαιώνει μελέτη του ΑΠΘ που λέει ότι αν είχαν ληφθεί τα μέτρα πιο πριν θα είχαμε 70% λιγότερους θανάτους. Ίσως δεν θα χρειαζόταν απαγόρευση κυκλοφορίας. Μόνο κλείσιμο των συνόρων

Τέλος ίσως υπερέβησαν σε αυστηρότητα και αυτό επιλεκτικά όπως στο θέμα της θρησκείας Ίσως κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να περάσουν μηνύματα όπως κάποιοι βρήκαν ευκαιρία και περάσαν πολλά μέτρα με τις ΠΝΠ για αναθέσεις, προσλήψεις, voucher. ‘Oπως οι ερευνητές που βρήκαν ευκαιρία για δημοσιότητα όσο αφορά προτεινόμενες θεραπείες παίζοντας με τον πόνο των ασθενών ίσως και άθελα. Ενώ οι μεγάλες φαρμακευτικές επιδίδονται σε έναν αγώνα για τα δισεκατομμύρια του εμβολίου και του φαρμάκου, βλέπε το Remdesivir της Gilead που εκτόξευσε την μετοχή σε σχέση με την φθηνή χλωροκίνη. Όπως και με τα εμβόλια που χρηματοδοτεί ο Bill Gates που έχει ένα παρελθόν στο κίνημα υπέρ του εμβολιασμού ούτως ή άλλως.

Τέλος αξίζει να δούμε και τον χάρτη των κρουσμάτων κορονοϊου στην Ελλάδα. Εντοπίζονται κυρίως συνήθως στην Αθήνα, κάτι που είναι λογικό λόγω της πυκνοκατοίκηση, των διεθνών μετακινήσεων και τω τουριστών, στην Αμαλιάδα με το ατυχές περιστατικό που αμελήθηκε στην αρχή και στην Βόρεια Ελλάδα (Καστοριά, Κοζάνη, Κομοτηνή). Αυτό μπορεί  να οφείλεται και στον καιρό (πχ υγρασία, κρύο κατά την προηγούμενη υπόθεσή μας) ή στην επικοινωνία με την Τουρκία κατά τον άξονα της Εγνατίας, την μετακίνηση μεταναστών και την ύπαρξη αναλογικά περισσότερων hotspot στην Βόρειο Ελλάδα. Μπορεί να αποδίδεται και σε συγκεκριμένα μεμονωμένα περιστατικά όπως εκδρομείς από Θεσσαλονίκη στην Κοζάνη.

Επίσης σημαντική είναι η καταγραφή σε κοινότητες ρομά οι οποίοι περιφέρονται σε σημαντικό βαθμό και σε hotspot πχ στο ξενοδοχείο στο Κρανίδι που στην πραγματικότητα είναι Πόρτο Χέλι αλλά δεν λέγεται έτσι για κάποιους λόγους ίσως τουριστικούς…Να σημειωθεί εδώ ότι σε ξενοδοχείο που είχε χρησιμοποιηθεί για καραντίνα ασθενών κορονοϊου στην Νέα Υόρκη μετά νόσησαν διαμένοντες οπότε και αυτό είναι κάτι που πρέπει να επισημανθεί σε όσους διαμένουν σε νοσοκο0μεία καραντίνες για να γίνεται σωστή απολύμανση.

Όμως  τα μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με το πληθυσμό έχουν εμφανιστεί στα βόρεια Προάστια της Αθήνας και ειδικά στην Κηφισιά . Κι ενώ εδώ είναι γνωστό ότι έγιναν τα πάρτυ της Ελληνικής ελίτ στις 7 Μαρτίου αλλά μένουν και πολλοί Κινέζοι της χρυσής βίζας το θέμα αυτό δεν συζητιέται! Γιατί; Μήπως υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί ρατσιστικό να αναζητάμε την αιτία σε συγκεκριμένες ομάδες; Αυτό τότε αυτόματα περιορίζει τις επιλογές μας. Έχει δε αναφερθεί ότι κύκλοι πχ στον τουρισμό ή στην Κίνα προσπάθησαν με τον τρόπο αυτό να σταματήσουν ανάλογο συσχετισμό με Κίνα, συζήτηση που θα τους δημιουργούσε επιχειρηματικά προβλήματα και ενδεχόμενες ευθύνες. Και όμως, γιατί να μη μπορεί να ονομαστεί ιός του Wuhan όπως εκείνος στην αρχή του αιώνα είχε ονομαστεί Ισπανική γρίπη;

Ηρωοποίηση και ρόλος των ΜΜΕ

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε πολλά περίεργα . Τα ΜΜΕ δεν βοηθάν στο να διαλευκανθούν οι αμφισημίες, οι καθυστερήσεις τα γκρίζα σημεία.  Γιατί γράφουν διθυράμβους; Γιατί αγιοποίησαν τον Τσίοδρα; Τα ΜΜΕ βέβαια ωφελήθηκαν από πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ παροχών από την κυβέρνηση δεν στέκονται την καλή επίδοση και στην Ανατολική Ευρώπη παρά μόνο συγκρίνουν την Ελλάδα με την Β. Ευρώπη. Αγιοποιήσαν τον Τσιόδρα κι ανέχτηκαν τον Χαρδαλια. Ο ένας δήθεν παντογνώστης, χαμηλών τόνων συγκινησιακός. Ο άλλος μάγκας. Σε άλλες συνθήκες θα πίεζαν με ερωτήσεις τις γκρίζες απόψεις του καθηγητή φέρνοντας τον σε αμηχανία και θα γελοιοποιούσαν τον άλλον ως γκροτέσκο φιγουρατζή. Ας δούμε ποιοι είναι:

Ποιοι είναι Τσιόδρας-Χαρδαλιας

Ο Τσιοδρας σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Ελλάδα όπου και έλαβε ειδικότητα. Ακολούθως μετάβηκε στις ΗΠΑ για εφτά χρόνια όπου εξειδικεύτηκε, εργάστηκε σαν ερευνητής στο Albert Einstein Medical Center στην Φιλαδέλφεια και στο Beth Israel Deaconess Medical Center και την Ιατρική Σχολή του Harvard όπου πήρε μεταπτυχιακό και στην συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα και πήρε διδακτορικό πάλι από το ΕΚΠΑ το 2003. Σίγουρα είναι ένα λαμπρό βιογραφικό αλλά όχι μοναδικό και σίγουρα λόγω και των θέσεών του έχει συμμετοχή σε πολλές δημοσιεύσεις όπως είναι πρακτική στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Δεν ξέρουμε πολλά για τις εργασιακή επιτυχία του πέραν της προηγούμενη εμπλοκής του επί Αβραμόπουλου. Κατά τα άλλα είναι πατέρας 7 παιδιών και ψάλτης. Άρα έχει μια ενδιαφέρουσα εικόνα για μεγάλο μέρος του ακροατηρίου.

Ο έτερος κορονοήρωας, ο Χαρδαλιάς (συνεργάτης του Μπακογιάννη στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, κομματικό στέλεχος γενικώς, δήμαρχος Βύρωνα και περιφερειακός σύμβουλος με Σγουρό). Κάποιοι λένε ότι η επιλογή του μειλίχιου και διαβασμένου Τσιόδρα και του μπρουτάλ Χαρδαλιά έχει απήχηση στο κομματικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας ίσως και της πλειοψηφίας τους κοινωνικού συνόλου. Ίσως για αυτό η αποδοχή από το 80%. Δεν ξέρουμε βέβαια κατά πόσο η εικόνα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κατά πόσο εκφέρουν δικές τους απόψεις ή άλλων. Οι ερωτήσεις είναι προεπιλεγμένες. Δεν υπάρχει πίεση από τα ΜΜΕ που ούτως ή άλλως είναι φιλοκυβερνητικά και έχουν προικοδοτηθεί με κυβερνητικές παροχές, αλλά και από το πολιτικό σκηνικό που το διακρίνει η συναίνεση σε αυτές τις συνθήκες. Δεν ξέρουμε πως θα δρούσαν σε άλλες συνθήκες όπως πχ όταν εμφανίστηκε η σύγχυση για μάσκες όπου ο κ. Τσιόδρας εκνευρίστηκε


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!