Στον αστερισμό του κορωνοϊού – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Στον αστερισμό του κορωνοϊού

.

Η καλύτερη λύση είναι η διενέργεια τεστ σε όλους τους ανθρώπους, με κόστος που υπολογίζεται στα 100 εκ. € για την Ελλάδα, έτσι ώστε οι υγιείς να συνεχίσουν να εργάζονται – αντί του «κλειδώματος» των οικονομιών που θα έχει τεράστιο κόστος, εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, δεκάδες χιλιάδες χρεοκοπίες, μία ακόμη πτώχευση της Ελλάδας και ένα ακόμη τρισχειρότερο μνημόνιο. Μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε επίσης πολλούς θανάτους, σε συνδυασμό με τρομακτικές ψυχολογικές παθήσεις – οπότε θα πρέπει να είναι τουλάχιστον περιορισμένη.  

.

Επικαιρότητα

– του Π. Χατζηπλή

Επειδή ο κορονοϊος έχει γίνει έμμονη ιδέα και θέμα συζήτηση στα ΜΜΕ θα παραθέσουμε εδώ μερικές παρατηρήσεις όσο αφορά την εξάπλωση της ασθένειας. Σκοπός είναι να προσφέρουμε να συμβάλλουν στη συζήτηση για να υπερβούμε την κρίση σε ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Πρώτα από όλα να διευκρινίσουμε ότι οι παρατηρήσεις που ακολουθούν άπτονται του μηχανικού τμήματος μεταφοράς του ιού και όχι του ιατρικού μέρους. Δηλαδή πως λειτουργεί από την στιγμή που ο ιός έχει εισέλθει στο σώμα. Όπως φυσικά δεν εξετάζει αν υπάρχουν διαφορές όσο αφορά τον τύπο του φορέα και την ένταση φορτίου σε αυτόν.  Επίσης δεν εξετάζει το πώς αντιμετωπίζεται ο ιός, αν δηλαδή υπάρχουν ικανές μονάδες νοσηλείας που φαίνεται ότι είναι ο άλλος καθοριστικός παράγοντας για την έκβαση όσο και οι προϋπάρχουσα φυσική κατάσταση.

Κατ’ αρχήν υπάρχουν χώρες που διαπιστώνεται εμπειρικά πως λόγω κρύου, όπως στη Φινλανδία (άρθρο) ή ζέστης (Αφρική), δεν υπάρχει μεγάλη εξάπλωση – ενώ αντίθετα παρατηρείται μεγάλη εξάπλωση σε περιοχές με υγρό κλίμα σε μέτρια γεωγραφικά πλάτη, όπως στην Κίνα (Wuhan), στην Ιταλία (Μιλάνο – Μπέργκαμο), στην Ισπανία (Μαδρίτη, άρθρο), στη Νότια Κορέα (Daegu), στο Ιράν (Κομ), στην Ελλάδα (Καστοριά / Κοζάνη) και στις Η.Π.Α. (Νέα Υόρκη), όπου δεν πρέπει να ξεχνάμε την κινεζική περιοχή της (China Town).

Αυτές οι περιοχές (πίνακας, πηγή), έχουν υγρασία πάνω από 50%-70% τη συγκεκριμένη περίοδο, με σχετικά μέτρια χαμηλές θερμοκρασίες  – ενώ πολλές έχουν κοντά λίμνες ή ποτάμια. Στην Ελλάδα, στην Κρήτη, υπήρξε χαμηλή μεταδοτικότητα – παρά το ότι υπήρχαν κρούσματα από το εξωτερικό (χαμηλός επιπολασμός 2%, πηγή). Μελέτη για την μετάδοση ανά χώρα έχει κάνει και η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με συντονιστή τον καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη που έχει επικρίνει την τρομοκρατία της κάλυψης της «επιδημίας» του κορονοϊου στα ΜΜΕ (πηγή).

Από την άλλη πλευρά, ο ιός μεταδίδεται σαν σπρέι (aerosol) σε σταγονίδια – οπότε είναι επικίνδυνα το φτάρνισμα και ο βήχας (πηγή). Με βάση το γεγονός αυτό και τις χώρες που εξαπλώνεται, θεωρείται πως η μετάδοση οφείλεται στο ότι, ο ιός μπορεί να διατηρείται για περισσότερο διάστημα σε υγρασία, δηλαδή επάνω σε σωματίδια υδρατμών – διαφορετικά εξατμίζεται ή πέφτει στο έδαφος.

Εκτός αυτού, από τις μελέτες διαπιστώνεται πως ο ιός είναι «βαρύς» – βαρύτερος από τα σωματίδια του αέρα. Επομένως εάν «πέσει» στο έδαφος, είναι δύσκολο να σηκωθεί ξανά, με εξαίρεση κάποια ανατάραξη – όπως είναι το σκούπισμα.

Υπάρχει μελέτη από το 2010 που αφορά τον προηγούμενο κορωνοϊό (SARS), με συμπέρασμα της πως η μεταδοτικότητα περιορίζεται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 20οC – σίγουρα δε πάνω από 40οC (πηγή).

Στην Τσεχία τώρα, με 3.300 κρούσματα και 32 μόνο νεκρούς μέχρι στιγμής, φορούν παντού μάσκες – ενώ επικρατεί το σλόγκαν: «Η μάσκα μου προστατεύει εσένα, η δικιά σου προστατεύει εμένα» (πηγή). Δεν είναι σίγουρο πως βοηθούν – αλλά στέλνουν το μήνυμα πως είναι καλύτερα να κυκλοφορούν με μάσκες, παρά να είναι στο σπίτι. Έχει επιβεβαιωθεί από τον κ. Τσιόδρα του δελτίου υγείας των 6 – ο οποίος τον Ιανουάριο είχε δηλώσει τα εξής:

“Υπάρχει ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο για το τι ακριβώς συμβαίνει. Το παρακολουθούμε και εμείς – έχουμε συνεδριάσει αρκετές φορές από την περασμένη εβδομάδα. Και σήμερα το μεσημέρι έχουμε πάλι συνεδρίαση. Έχουμε στείλει και οδηγίες. Θεωρώ ότι πρέπει με ψυχραιμία να το δούμε κι ότι -αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- φαίνεται πως δεν πρέπει να είναι κάτι καταστροφικό. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματική η μετάδοση όμως. Γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι εξετέθησαν, πάνω από 400 γιατροί και δεν κόλλησαν τον ιό. Οπότε αυτό είναι κάπως καθησυχαστικό. Μεταδίδεται δύσκολα” (πηγή).

Στις 24 Φεβρουαρίου δε ο κ. Τσιόδρας είχε δηλώσει πως δεν χρειάζεται να κλείσουν τα σύνορα με την Ιταλία και ήταν αρκετά καθησυχαστικός (πηγή) – σε αντίθεση με τον κ. Ξανθό που ανέφερε τα παρακάτω:

“Η εξελισσόμενη επιδημία με το νέο κορωναϊό και η εμφάνιση κρουσμάτων σε γειτονικές χώρες, απαιτεί εγρήγορση των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας,  διαρκή συνεννόηση  και εκτίμηση της κατάστασης από τους ειδικούς επιστήμονες, υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων  από το Υπουργείο Υγείας, ενιαίο κέντρο συντονισμού και εποπτείας και, κυρίως συστηματική οργανωτική προετοιμασία  του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών ΠΦΥ, καθώς και όλων των επαγγελματιών υγείας, για την αποτελεσματική  διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων” (πηγή).

Όπως φαίνεται, η καλύτερη λύση είναι η διενέργεια τεστ σε όλους τους ανθρώπους, με κόστος που υπολογίζεται συνολικά στα 100 εκ. € για την Ελλάδα, έτσι ώστε οι υγιείς να συνεχίσουν να εργάζονται, αντί του «κλειδώματος» των οικονομιών που θα έχει τεράστιο κόστος, εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, δεκάδες χιλιάδες χρεοκοπίες, μία ακόμη πτώχευση της Ελλάδας και ένα ακόμη τρισχειρότερο μνημόνιο. Μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε επίσης πολλούς θανάτους, σε συνδυασμό με τρομακτικές ψυχολογικές παθήσεις, οπότε θα πρέπει να είναι τουλάχιστον περιορισμένη. Σε κάθε περίπτωση, η πανδημία δεν ενδείκνυται για κομματική καπηλεία, αφού μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ.

Υστερόγραφο: Υπέρ των τεστ έχει ταχθεί τόσο ο κ. Μόσσιαλος (πηγή), όσο και ο περίφημος καθηγητής Ιωαννίδης (είναι πασίγνωστος και σεβαστός στις ΗΠΑ, πηγή). Και η συνήθως επωδός ότι τα τεστ πρέπει να γίνουν αφού τελειώσει η πανδημία και όχι τώρα δεν ξέρουμε σε τι αποσκοπεί εκτός από το κόστος των τεστ. Και τα λέμε ασχέτως πολιτικής λογικής. Δυστυχώς ένα τέτοιο θέμα έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Εκτός αν αυτό έγινε σκόπιμο μια που βλέπουμε ότι η στιβαρή αντιμετώπιση έχει βοηθήσει τις δημοσκοπήσεις όλων των κυβερνήσεων ασχέτως «ιδεολογίας» (πηγή).

Επιθετική πολιτική ακολουθεί με υποδείξεις της Κίνας η Σερβία (πηγή) ενώ την διενέργεια τεστ την έχουν υποστηρίξει και η Γερμανία. Ο αντίστοιχος ειδικός Christian Drosten (πηγή) έχει υποστεί κριτική ακριβώς γιατί δεν έκανε τεστ (πηγή) και τώρα σχεδιάζει να κάνει ως 100.000 ημερησίως – ενώ έχει επίσης ζητήσει την δημιουργία αναπνευστήρων από την βιομηχανία της οι οποίοι πλέον έχουν αρχίσει να παραδίδονται μέσα σε διάστημα 2 εβδομάδων! (πηγή)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading