Τα χειρότερα δυστυχώς έπονται – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τα χειρότερα δυστυχώς έπονται

.

Αυτό που μας εξοργίζει ιδιαίτερα δεν είναι τόσο το εφιαλτικό σενάριο που διαγράφεται μπροστά μας, όσο το ότι θα μπορούσε και θα έπρεπε να αποφευχθεί – ενώ έχουμε την εντύπωση πια, μετά τα ψέματα που αναφέραμε, πως η κυβέρνηση είναι ακόμη πιο ανεύθυνη από τους προκατόχους της του 2009 και του 2012. Πολύ χειρότερα όχι μόνο ανεύθυνη αλλά και οπορτουνιστική, παρά τις εύλογες αμφιβολίες των υποστηρικτών της – γεγονός που σημαίνει πως εν μέσω της χειρότερης κρίσης που βίωσε ποτέ ο πλανήτης και η Ελλάδα, αφού είναι ταυτόχρονα χρηματοπιστωτική και υγειονομική, ίσως δεν διστάσει να ανακηρύξει πρόωρες εκλογές. Πριν δηλαδή γίνει πραγματικότητα ο εφιάλτης που η ίδια προκαλεί, καταστρέφοντας ολοσχερώς την Ελλάδα, απλά και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία. Η εντύπωση μας αυτή ενισχύεται από τη χρησιμοποίηση και εκμετάλλευση της πανδημίας – για να δικαιολογήσει τις αποτυχίες της που φαινόντουσαν ήδη από το 4ο τρίμηνο του 2019 (πτώση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1% από 2,3% προηγουμένως), καθώς επίσης από το πρώτο τρίμηνο του 2020 (τριπλασιασμός των ταμειακών ελλειμμάτων). Επί πλέον από τη χρησιμοποίηση και εκμετάλλευση του επιστήμονα επιδημιολόγου, τον οποίο ανάγκασε να εμφανίζεται κάθε απόγευμα στην τηλεόραση, με αναφορές «ήξεις αφήξεις» κατά τις δικές της πολιτικές ανάγκες – όπως για τις μάσκες, για τη μεταφορά της νόσου από τα παιδιά κοκ.

 

 .

«Η επιχείρησή μας διαθέτει τμήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης προϊόντων. Ως νομοταγής και νηφάλιος Έλληνας πολίτης άκουγα τον τελευταίο καιρό τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών στελεχών και κυρίως του Υπουργού Ανάπτυξης. Είχα λοιπόν πεισθεί ότι θα υπάρξει ταχεία και εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Ανταποκριθήκαμε λοιπόν σε κάλεσμα της ΙΔΙΑΣ της Τράπεζας και προσήλθαμε για να συζητήσουμε για το προσφερόμενο δάνειο.

Εδώ να σημειώσουμε ότι στα τριάντα χρόνια λειτουργίας μας δεν έχουμε ΠΟΤΕ χρησιμοποιήσει τραπεζικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Η προσπάθεια κατέληξε σε μία πολύ οδυνηρή εμπειρία. Η τράπεζα ζήτησε, για το τμήμα που δεν αναλαμβάνει την εγγύησή του το Δημόσιο, χρηματική κάλυψη ή την ύπαρξη ακινήτου για υποθήκευση. Δεδομένου ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης επανειλημμένως έχει δεσμευθεί για κάλυψη του τμήματος αυτού από την εικόνα του τζίρου της επιχείρησης, παραμένουμε με την απορία μήπως πρόκειται να υποβληθούμε στο μαρτύριο του Τάνταλου. Είναι λοιπόν ο σύγχρονος Έλληνας μικροεπιχειρηματίας ο Τάνταλος της εποχής μας; Ο οποίος θα διαβάζει και θα ακούει για κεφάλαια κίνησης τα οποία δεν θα μπορεί να τα φτάσει;». (Σάκης Παπαθεοδώρου)

.

Άποψη

Ως οικονομολόγος και όχι πολιτικός που εύλογα αδυνατεί να πιστέψει πως ένας υπουργός ανάπτυξης, ένας υπουργός οικονομικών και ένας πρωθυπουργός λένε ψέματα (για τις προθέσεις του υπουργού ενέργειας και περιβάλλοντος έχω πεισθεί πλέον εντελώς, μετά το περιβαλλοντικό πραξικόπημα – γνωρίζοντας όμως προηγουμένως ότι πρόκειται στην κυριολεξία για τον εκκαθαριστή και εκτελεστή της Ελλάδας, πηγή), μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει με κριτήριο τα μέτρα που ανήγγειλαν – ειδικά όσον αφορά το δανεισμό των επιχειρήσεων στο 25% του τζίρου τους του 2019, με την εγγύηση του κράτους για το 80%, χωρίς την απαίτηση να παρέχουν οι ίδιες οι εταιρίες εγγυήσεις.

Μου δημιουργήθηκε βέβαια η απορία, σε σχέση με τα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ύψους 14 δις €, από πού θα βρεθούν τα χρήματα, αν και ο υπουργός οικονομικών του αναφέρθηκε σε 6,8 δις € και εγώ τα υπολόγισα λιγότερα – ενώ άρχισα να αμφιβάλλω, όταν πρόσφατα τα περιόρισε στα 8-10 δις €, χωρίς κανένας να δίνει απαντήσεις στα εξής ερωτήματα μας: πόσο είναι τα δημοσιονομικά μέτρα, πόσα τα ταμειακά, πόσες οι εγχώριες εγγυήσεις και πόση η ευρωπαϊκή στήριξη.

Διαβάζοντας τώρα την παραπάνω διαμαρτυρία του επιχειρηματία, απογοητεύθηκα εντελώς με τον εαυτό μου – αφού για μία ακόμη φορά είχα την αφέλεια να πιστέψω πως επρόκειτο για ειλικρινείς πολιτικές εξαγγελίες που θα εφαρμόζονταν! Το ίδιο προφανώς θα ισχύει και για τα 14 δις € που θα μοίραζε η κυβέρνηση στους Έλληνες για τη στήριξη της οικονομίας – έτσι ώστε να μη βυθιστεί σε βαθιά ύφεση η πατρίδα μας, ενδεχομένως να τα καταφέρει με μία ελάχιστη πτώση του ΑΕΠ.

Εάν δε προσθέσει κανείς εδώ το συνεχιζόμενο κλείδωμα της οικονομίας χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο (είχα ήδη αναφερθεί στα τέλη του προηγουμένου μήνα στην ανάγκη ξεκλειδώματος, πηγή), καθώς επίσης τη δήλωση για το άνοιγμα των ξενοδοχείων την 1η Ιουλίου, τότε οφείλει να τρομοκρατηθεί – διαπιστώνοντας πως ακόμη μία κυβέρνηση, η ίδια που είχε προκαλέσει την υπερχρέωση του 2009, την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και την υπογραφή του εγκληματικού PSI, μας οδηγεί σε έναν ακόμη πιο επικίνδυνο γκρεμό, από τον οποίο δύσκολα θα επιβιώσουμε.

Ο μοναδικός υφυπουργός της πάντως που μίλησε ειλικρινά για θέματα του παρελθόντος ήταν ο κ. Οικονόμου – όταν κατηγόρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας ανοιχτά στη Βουλή για λανθασμένες αποφάσεις (οπότε την τότε πρόεδρο του), όπως για τη (μη) συνταγματικότητα των μνημονίων και του PSI.

Περαιτέρω, εάν τα ξενοδοχεία ανοίξουν τόσο αργά, τότε μάλλον δεν θα αποφευχθεί μία πτώση των τουριστικών εσόδων κατά 50% – άρα κατά σχεδόν 18 δις €, άμεσα και έμμεσα ή στο 9,6% του ΑΕΠ μας των 187,5 δις €. Εάν εδώ συμπεριλάβουμε τις συνέπειες του κλειδώματος του ΑΕΠ που υπολογίζονται από διεθνείς οργανισμούς στο 2,5% μηνιαία σε ετήσια βάση, τότε στο 9,6% θα πρέπει να προσθέσουμε τουλάχιστον 4% ακόμη – χωρίς να λάβουμε υπ’ όψιν την πτώση των εξαγωγών αν μη τι άλλο από τη μείωση της τιμής των πετρελαιοειδών που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος τους (πηγή), της κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Προφανώς πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο που δεν υπάρχει κανένας αντικειμενικός λόγος να πραγματοποιηθεί – αφού η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, εάν ληφθούν τα σωστά μέτρα και οι σωστές αποφάσεις. Σε καμία περίπτωση όμως με πολιτικά ψέματα και με λανθασμένες κινήσεις – οι οποίες θα αυξήσουν τα ελλείμματα στα ύψη χωρίς λόγο, κατ’ επακόλουθο το δημόσιο χρέος πάνω από το 200% του ΑΕΠ, καθώς επίσης το μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία κόκκινο ιδιωτικό χρέος.

Όσον αφορά τις τράπεζες που οι Πολίτες διέσωσαν με πάνω από 60 δις € για να τους πάρουν τα σπίτια τους και να μην τους δανείζουν, ενώ παράλληλα αφελληνίσθηκαν, θα χρειαστούν νέα κεφάλαια για να μη χρεοκοπήσουν από τους φορολογουμένους, με το σχέδιο Ηρακλής να θεωρείται πια πεθαμένο – ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει τη γερμανική FRAPORT (πηγή), στην οποία ξεπούλησε με μία σκανδαλώδη σύμβαση τα 14 κερδοφόρα αεροδρόμια μας!

Προφανώς θα χρειαστούν ανάλογη στήριξη και άλλες (too big to fail)  επιχειρήσεις, όπως η Aegean που είχε την ατυχία να αγοράσει λίγο πριν καινούργια αεροπλάνα έναντι 5 δις €, τα οποία είναι σήμερα καθηλωμένα ή τη ΔΕΗ που αντιμετωπίζει σημαντική πτώση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και των εσόδων της – όταν την ίδια στιγμή υποχωρούσαν (κοκκίνιζαν) τα φορολογικά έσοδα πριν την πανδημία, το Φεβρουάριο, κατά 1 δις € (πηγή).

Κλείνοντας, αυτό που μας εξοργίζει ιδιαίτερα δεν είναι τόσο το εφιαλτικό σενάριο που διαγράφεται μπροστά μας, όσο το ότι θα μπορούσε και θα έπρεπε να αποφευχθεί – ενώ έχουμε την εντύπωση πια, μετά τα ψέματα που αναφέραμε, πως η κυβέρνηση είναι ακόμη πιο ανεύθυνη από τους προκατόχους της του 2009 και του 2012. Πολύ χειρότερα όχι μόνο ανεύθυνη αλλά και οπορτουνιστική, παρά τις εύλογες αμφιβολίες των υποστηρικτών της (εικόνα) – γεγονός που σημαίνει πως εν μέσω της χειρότερης κρίσης που βίωσε ποτέ ο πλανήτης και η Ελλάδα, αφού είναι ταυτόχρονα χρηματοπιστωτική και υγειονομική, ίσως δεν διστάσει να ανακηρύξει πρόωρες εκλογές.

Πριν δηλαδή γίνει πραγματικότητα ο εφιάλτης που η ίδια προκαλεί, καταστρέφοντας ολοσχερώς την Ελλάδα, απλά και μόνο για να παραμείνει στην εξουσία. Η εντύπωση μας αυτή ενισχύεται από τη χρησιμοποίηση και εκμετάλλευση της πανδημίας – για να δικαιολογήσει τις αποτυχίες της που φαινόντουσαν ήδη από το 4ο τρίμηνο του 2019 (πτώση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1% από 2,3% προηγουμένως), καθώς επίσης από το πρώτο τρίμηνο του 2020 (τριπλασιασμός των ταμειακών ελλειμμάτων). Επί πλέον από τη χρησιμοποίηση και εκμετάλλευση του επιστήμονα επιδημιολόγου, τον οποίο ανάγκασε να εμφανίζεται κάθε απόγευμα στην τηλεόραση, με αναφορές «ήξεις αφήξεις» κατά τις δικές της πολιτικές ανάγκες – όπως για τις μάσκες, για τη μεταφορά της νόσου από τα παιδιά κοκ.

Δεν είναι δυνατόν να απαντάει μερικές εβδομάδες πριν ο υπουργός ανάπτυξης σε ερώτημα μου για την παραγωγή μασκών πως είναι πολύ δύσκολο, απαιτούνται σοβαρές δοκιμές αφού πρέπει να διασφαλισθεί πως δεν είναι επιβλαβείς για την υγεία κλπ. (βίντεο στο τέλος), ενώ λίγες ημέρες αργότερα να παρασκευάζονται από ένα εργοστάσιο σε χρόνο μηδέν. Αν μη τι άλλο εκτίθενται οι πάντες – προφανώς επίσης ο επιδημιολόγος που δεν κατάλαβε το κόστος της υπερβολικής δημοσιότητας και την πολιτική εκμετάλλευση του ονόματος του. Έτσι θα πληγεί η αξιοπρέπεια του σε μεγάλο βαθμό, ενώ ήδη βιώνει μεγάλες προσβολές στο διαδίκτυο – αφού έχει τοποθετηθεί στο στόχαστρο από τους (νέο)Έλληνες που χαίρονται γενικότερα να αποδομούν τα είδωλα τους (κανιβαλισμός).


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.