Εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις – The Analyst

Εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις

107 total views, 2 views today

Η επόμενη ημέρα της χαμένης δεκαετίας για την Ελλάδα, το ξεπούλημα της ΔΕΗ, η υποχώρηση της βρετανικής οικονομίας, η φούσκα του Καναδά, η τρελή ανοδική πορεία των χρεών των Η.Π.Α. και ο ρωσικός ελιγμός στο θέμα των κυρώσεων.

.

Επικαιρότητα

Η Ιταλία, με έναν ισχυρό βιομηχανικό τομέα, παρά τα πρωτογενή της πλεονάσματα τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν κατέφερε τελικά να μειώσει το δημόσιο χρέος της – λόγω του ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της εμποδιζόταν από το χρέος και παρέμεινε αναιμικός, ακόμη και την εποχή πριν το 2008, όπου όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης αναπτύσσονταν (ανάλυση). Ως εκ τούτου, όταν ακούει κανείς πως μετά τη χαμένη δεκαετία για την Ελλάδα, κατά την οποία το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 26%, η οικονομία της θα επιστρέψει στην κανονικότητα, ενώ το χρέος της θα μειωθεί στο 132,8% το 2026, οφείλει να είναι πολύ επιφυλακτικός – εκτός εάν πράγματι διαγραφεί ένα μέρος του, ύψους 100 δις €, όπως έχει διαρρεύσει στα ΜΜΕ.

Το θέμα είναι βέβαια πως αφενός μεν δύσκολα το πιστεύει κανείς, αφετέρου ότι θα συνδεόταν με πολλαπλάσια ανταλλάγματα, όπως συνέβη με το PSI – ενώ το μόνο σίγουρο είναι το τέλος της τρίτης δανειακής σύμβασης, σημειώνοντας πως τότε οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι σε θέση πια να τροφοδοτούνται με φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ, ύψους 4,5 – 5 δις €. Επομένως θα υποχρεωθούν να χρησιμοποιήσουν ξανά τον ELA, δανειζόμενες με επιτόκιο 1,25% – ενώ η αιτία είναι η αρνητική πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία επιτρέπει μεν στην ΕΚΤ να τις δανείζει όταν η χώρα ευρίσκεται σε πρόγραμμα, αλλά το απαγορεύει όταν εξέλθει (όπως είχε συμβεί το 2015 στην Ελλάδα ή στις αρχές του 2016 στην Κύπρο).

Έχουν πάντως συσσωρευτεί πολλά βαριά σύννεφα στον ουρανό της Ελλάδας (άρθρο), τα οποία δεν πρέπει να υποτιμώνται από κανέναν – ενώ ευρίσκεται σε εξέλιξη το σκανδαλώδες ξεπούλημα της ΔΕΗ, η οποία ιδρύθηκε το 1950 από το δημόσιο, έχοντας ένα καταστατικό που θα έπρεπε να το διαβάσει κανείς, για να κατανοήσει τη σημασία της (εικόνες, μεγεθύνονται πατώντας επάνω). Σε κάθε περίπτωση, οι κοινωφελείς επιχειρήσεις δεν θα έπρεπε ποτέ να ιδιωτικοποιούνται, ειδικά οι υδάτινοι πόροι και η ενέργεια – ενώ όλες οι υπόλοιπες, με εξαίρεση τις στρατηγικές, είναι σωστό να ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα.

 

Στη Βρετανία τώρα, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε μόλις στο 0,1% τους πρώτους μήνες του 2018, δημιουργώντας μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση της – παρά το ότι ως αιτιολογία αναφέρθηκαν οι καταιγίδες, οι οποίες μείωσαν την οικοδομική δραστηριότητα κατά 3,3%. Ειδικότερα, ο τομέας των υπηρεσιών ήταν πολύ αδύναμος, αφού ήδη πολλές δραστηριότητες μεταφέρονται στην Ευρώπη και ειδικά στον ολλανδικό φορολογικό παράδεισο, λόγω της εξόδου της χώρας από την ΕΕ το 2019  – ενώ η βιομηχανία της εξελίχθηκε καλύτερα, στηριζόμενη όμως από τον κλάδο της ενέργειας και όχι από τη μεταποίηση, η οποία επίσης υποχώρησε.

Ως εκ τούτου η κεντρική της τράπεζα δεν φαίνεται ότι θα αυξήσει τα βασικά της επιτόκια το Μάιο, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί – μεταξύ άλλων λόγω του υπερχρεωμένου ιδιωτικού τομέα της χώρας στο 86% του ΑΕΠ ή των νοικοκυριών στο 126,4% των ετησίων εισοδημάτων τους. Λογικά λοιπόν πιέστηκε σημαντικά η στερλίνα, που έτσι και αλλιώς υποφέρει από τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών – τα οποία παραμένουν πολύ υψηλά, επιβαρύνοντας την οικονομία της χώρας (γράφημα).

Σοβαρό πρόβλημα, όσον αφορά τον ιδιωτικό δανεισμό έχει επίσης ο Καναδάς, στον οποίο η φούσκα ακινήτων ζει και βασιλεύει – έχοντας υπερβεί κατά πολύ την αμερικανική, η οποία οδήγησε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 (πηγή). Το μεγάλο θέμα στη χώρα είναι η εξυπηρέτηση των χρεών των νοικοκυριών, τα οποία δαπανούν πλέον πάνω από το 14% των εισοδημάτων τους (γράφημα) – ειδικά μετά την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, στην προσπάθεια της να καταπολεμήσει τη φούσκα. Δεν αυξάνονται όμως μόνο τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αλλά, επίσης, τα μακροπρόθεσμα – με αυτά των δεκαετών ομολόγων να έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2016 (από το 1% στο 2,4%).

Η παραπάνω τάση της αύξησης των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων παρατηρείται επίσης στις Η.Π.Α., στις οποίες τόσο τα ελλείμματα, όσο και τα χρέη ακολουθούν μία τρελή ανοδική πορεία – φτάνοντας στα 21 τρις $ το 2018 (πηγή), ενώ θα κλιμακωθούν ακόμη περισσότερο λόγω της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης. Το θέμα των χρεών είναι βέβαια ευρύτερο, αφορώντας ολόκληρο τον πλανήτη – αφού αυξάνονται σε όλες τις χώρες ακατάπαυστα, αποτελώντας μία βόμβα μεγατόνων που είναι αδύνατον να μη σπάσει κάποια στιγμή.

Στη Ρωσία τώρα, στην οποία έχουν επιβληθεί νέες κυρώσεις, φαίνεται πως ο ιδιοκτήτης της RUSAL (Deripaska) θα αναγκασθεί να μειώσει τη συμμετοχή του στον όμιλο του «En+» (αλουμίνιο και ενέργεια) κάτω από το 50%, αποχωρώντας από το εποπτικό συμβούλιο – έτσι ώστε να μην υποστεί η επιχείρηση του (η οποία ζήτησε παράταση των συναλλαγών της από το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών), τις συνέπειες των κυρώσεων που του επιβλήθηκαν προσωπικά.

Ο Ρώσος, στενός φίλος του προέδρου Putin, με περιουσία της τάξης των 3,7 δις $, είναι ιδρυτής ενός βιομηχανικού ομίλου, με συμμετοχές στους κλάδους του αλουμινίου, της ενέργειας, των κατασκευών, των μηχανών, της γεωργίας κοκ. – έχοντας λάβει ένα δάνειο 26 δις $ από τον πρώην επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας του κ. Trump, ενώ οι επιχειρηματικές τους σχέσεις αγγίζουν τα 60 δις $ (πηγή).

Λόγω του τρόπου απόκτησης της περιουσίας του δεν είναι καθόλου αγαπητός στους Ρώσους –  έχοντας επικριθεί από τον κ. Putin, επειδή έκλεισε τη βιομηχανία τσιμέντου που είχε, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες 5.000 εργαζομένων (πηγή). Οι Αμερικανοί πάντως τον κατηγορούν για ανάμιξη στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 – όπου σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχει διαδραματίσει μία Ρωσίδα (πηγή).

Ολοκληρώνοντας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οδηγούμαστε σε μία επόμενη μεγάλη χρηματοπιστωτική καταιγίδα, η οποία θα είναι εντονότερη από ποτέ – αφού η προηγούμενη δεν αντιμετωπίσθηκε ως όφειλε, αλλά απλά μετατέθηκε στο μέλλον με τη βοήθεια των συντονισμένων προσπαθειών των κεντρικών τραπεζών. Κανένας φυσικά δεν γνωρίζει πότε θα ξεσπάσει, αλλά αποτελεί αναμφίβολο γεγονός το ότι πλησιάζει επικίνδυνα – ενώ το πιθανότερο είναι να μεγεθυνθούν ακόμη περισσότερο οι φούσκες, πριν εκραγούν νομοτελειακά. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να το έχει λάβει υπ’ όψιν η κυβέρνηση μας σχεδιάζοντας την έξοδο στις αγορές – αν και πολύ αμφιβάλουμε.

Advertisements

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.