Η συνομωσία των τοκογλύφων – Σελίδα 2 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η συνομωσία των τοκογλύφων

Οι μέθοδοι των τοκογλύφων

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η ενοχοποίηση των μετρητών για κάθε είδους έγκλημα που συμβαίνει στον πλανήτη – από το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έως την τρομοκρατία. Η φοροδιαφυγή αναφέρεται επίσης, χωρίς όμως να γίνεται καμία προσπάθεια να καταπολεμηθεί η φοροαποφυγή των πολυεθνικών. Αντίθετα, υιοθετούνται όλο και περισσότεροι νόμοι που τη διευκολύνουν – όπως τεκμηρίωσαν οι δημοσιογραφικές έρευνες στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία, στη Γερμανία κοκ. Στα πλαίσια αυτά, ο κ. L. Summers γράφει σε ελεύθερη μετάφραση τα εξής:

Είναι δύσκολοι καιροί για την Ευρώπη, με τη μεταναστευτική κρίση, με τις οικονομικές αδυναμίες, με τα προβλήματα ασφάλειας, καθώς επίσης με την άνοδο των δημαγωγικών κινημάτων. Υπάρχουν όρια, όσον αφορά αυτά που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η κατάργηση των μεγάλων χαρτονομισμάτων. Είναι όμως ένα σημαντικό βήμα, το οποίο συνεισφέρει σε παγκόσμια βάση στην επίλυση των προβλημάτων – με ελάχιστες αρνητικές συνέπειες για το νόμιμο εμπόριο, καθώς επίσης για τους κρατικούς προϋπολογισμούς“.

Ο αμερικανός λοιπόν προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους Πολίτες πως η κατάργηση των μεγάλων χαρτονομισμάτων, θα βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων όπως το μεταναστευτικό ή/και η άνοδος των δημαγωγικών κινημάτων! (δηλαδή αυτών που δεν εξυπηρετούν τα σχέδια της παγκόσμιας ελίτ, ο εχθρός νούμερο ένα της οποίας είναι αναμφίβολα ο πρόεδρος Putin).

Επικαλείται δε μελέτες ή αναφορές, οι οποίες δήθεν τεκμηριώνουν τις θέσεις του – όπως τις συνεντεύξεις του K. Rogoff, γνωστού από την παραδοχή λαθών στο πρόγραμμα που χρησιμοποίησε  (Excel) για να αποδείξει τα συμπεράσματα μίας έρευνας του (ανακαλύφθηκαν από έναν νεαρό φοιτητή!).

Εν τούτοις, ο κ. K. Rogoff είχε πει στο Νταβός (βίντεο) ότι, ο πραγματικός λόγος της ανάγκης κατάργησης των μετρητών είναι η εισαγωγή των αρνητικών επιτοκίων – μέσω των οποίων θα φορολογούνταν οι καταθέσεις χωρίς να το συνειδητοποιούν οι ανόητοι αποταμιευτές, με στόχο τη μείωση του παγκοσμίου χρέους, τη διάσωση χρεοκοπημένων τραπεζών κοκ.

Φυσικά οι ακροατές του εκεί δεν ήταν οι Πολίτες, αλλά η διεθνής ελίτ – η οποία έχει βάλει στο στόχο της τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία των ανθρώπων, τα οποία δεν κατάφερε να υπεξαιρέσει εξ ολοκλήρου με τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδημάτων όλων των εποχών:

με τα πακέτα ποσοτικής διευκόλυνσης των κεντρικών τραπεζών (QE), με τα οποία μεταφέρθηκε τεράστιος πλούτος από τις κατώτερες και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις στο ανώτατο 1%. Επίσης στους 65 πλουσιότερους, οι οποίοι κατέχουν περιουσιακά στοιχεία όσα το φτωχότερο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού (3,5 δις άνθρωποι!).    

.

Τα πολύτιμα μέταλλα

Περαιτέρω, οφείλει ίσως να σκεφθεί κανείς πού αλλού θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις αποταμιεύσεις τους οι Πολίτες, για να τις προστατεύσουν από τις επιθέσεις των τοκογλύφων – καθώς επίσης από τον πληθωρισμό που αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει, αφού δεν είναι δυνατόν η μαζική εκτύπωση χρημάτων εκ μέρους όλων των κεντρικών τραπεζών (άρθρο), να μην καταλήξει εκεί. Στην προκειμένη περίπτωση, η διατήρηση των χρημάτων σε μετρητά χαρτονομίσματα εκτός των τραπεζών δεν θα ωφελούσε ιδιαίτερα, αφού θα κατέρρεε η αγοραστική τους αξία – ενώ ασφαλώς το έχουν σκεφθεί οι τοκογλύφοι.

Η απάντηση είναι απλή: στα πολύτιμα μέταλλα, κυρίως στο χρυσό και στην πλατίνα, δευτερευόντως στο ασήμι, επειδή η αξία τους είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το βάρος τους, οπότε «αποθηκεύονται» εύκολα – ενώ ο χρυσός δεν έχει χάσει ποτέ την αξία του πληθωριστικά ή με άλλον τρόπο, στα χιλιάδες χρόνια που χρησιμοποιείται ως «ανταλλακτικό νόμισμα» (ανάλυση).

Όπως αναφέραμε όμως, η ελίτ το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα – χειραγωγώντας απίστευτα τις τιμές του χρυσού, έτσι ώστε να χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι άνθρωποι στην αξία του. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα από το ότι, όταν η τιμή του χρυσού αρχίζει να αυξάνεται, αμέσως ενεργοποιούνται μηχανισμοί που την οδηγούν σε πτώση – καθώς επίσης από το γεγονός πως, παρά το ότι η ζήτηση του χρυσού σε φυσική μορφή είναι εξαιρετικά μεγάλη τον τελευταίο καιρό, ενώ η προσφορά του σταθερή (μόλις στο 1-2%), η τιμή του δεν ακολουθεί (γράφημα, πηγή).

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - χρυσός, ζήτηση και τιμή

.

Ως εκ τούτου, εύλογα υποθέτει η ελίτ πως δεν θα αποφύγει τις παγίδες η πλειοψηφία των ανθρώπων, η οποία θα κληθεί τελικά να πληρώσει το βαρύ λογαριασμό της επέμβασης των κεντρικών τραπεζών στη λειτουργία του συστήματος – με έναν μη συμβατικό τρόπο, μοναδικό μέχρι σήμερα στην παγκόσμια ιστορία.

.

Επίλογος

Αφού βαθύνει ακόμη περισσότερο ο αποπληθωρισμός, μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές ασθένειες ειδικά σε εποχές υπερχρέωσης, ο οποίος οφείλεται κυρίως

(α) στην κατάρρευση των τιμών της ενέργειας – εν μέρει λόγω της παγκόσμιας ύφεσης, της μειωμένης ζήτησης, της αυξημένης προσφοράς, καθώς επίσης του ενεργειακού πολέμου εναντίον της Ρωσίας,

(β) στην ανεργία, λόγω της οποίας διατηρούνται χαμηλοί οι μισθοί – οπότε οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών, καθώς επίσης

(γ) στην ύφεση ισολογισμών (ανάλυση), θα ακολουθήσει ένας μάλλον μεγάλος πληθωρισμός – ο οποίος ίσως αποβεί μοιραίος για τον πλανήτη, εάν οι κεντρικές τράπεζες δεν προλάβουν να «αναρροφήσουν» τις τεράστιες ποσότητες χρημάτων, με τις οποίες έχουν πλημμυρίσει το σύστημα.

Ο πληθωρισμός θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθούν και σταματήσουν όλα τα παραπάνω, αφού τότε θα τεθεί σε λειτουργία το ανοδικό σπιράλ «μισθών-τιμών» – το οποίο νομίζουν σήμερα πολλοί ότι, αποτελεί πλέον παρελθόν στην οικονομική ιστορία του πλανήτη.

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς τη βοήθεια του πληθωρισμού είναι αδύνατη η καταπολέμηση των βουνών των χρεών που έχουν συσσωρευτεί, όσες προσπάθειες και αν γίνουν με τη βοήθεια των αρνητικών επιτοκίων κοκ. – εκτός εάν μεσολαβούσε ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.

Ολοκληρώνοντας, προφανώς όλα αυτά έχουν ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από τους διεθνείς τοκογλύφους, οι οποίοι παίρνουν τα μέτρα τους – αφενός μεν για να συνεχίσουν να λεηλατούν τη μεσαία τάξη, αφετέρου για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από την καταιγίδα των καταιγίδων που γνωρίζουν πολύ καλά ότι, κάποια στιγμή θα ξεσπάσει.

Αυτό ακριβώς ορίζεται ως «συνομωσία» εκ μέρους μας – ιδίως επειδή προκαλούνται ζημίες σε άλλους, ασφαλώς εν αγνοία τους. Στην Ευρώπη πάντως ήδη συλλέγονται υπογραφές εκ μέρους των Πολιτών, για την κατάθεση αναφοράς (Petition) εναντίον της κατάργησης των μετρητών – κάτι που ελπίζουμε να συμβεί και στην Ελλάδα, παρά το ότι πλήττεται από πολλά άλλα προβλήματα.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.