Το ιαπωνικό σενάριο – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το ιαπωνικό σενάριο

Σε κάθε περίπτωση, στα πλαίσια του αποπληθωρισμού όλο και περισσότεροι οφειλέτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους – γεγονός που προκαλεί μεγάλα προβλήματα στις τράπεζες, καθώς επίσης στους καταθέτες τους οι οποίοι, με βάση την καινούργια νομοθεσία, συμμετέχουν στη διάσωση τους μετά τους μετόχους, καθώς επίσης τους ομολογιούχους τους.

Εδώ ακριβώς υπεισέρχεται το θέμα του χρυσού, η τιμή του οποίου ναι μεν δεν αυξάνεται σε περιόδους αποπληθωρισμού, αλλά αποτελεί προστασία απέναντι στις χρεοκοπίες τραπεζών –  όπου τα μετρητά χρήματα με τη μορφή καταθέσεων κινδυνεύουν, ενώ ενδεχομένως θα απαγορευθεί η χρήση τους. Επομένως, ο χρυσός ή το ασήμι, στη φυσική τους μορφή, είναι κάτι που οφείλει να το σκέφτεται κανείς – μία εναλλακτική λύση, η οποία δεν υπόκειται στους κινδύνους του σημερινού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

.

Η Γερμανία, η Κίνα και τα πακέτα της ΕΚΤ

Η αισιοδοξία στη Γερμανία (γράφημα) ήταν πρόσφατα μεγαλύτερη από ποτέ – οφειλόμενη κυρίως στη χαμηλή ισοτιμία του ευρώ, καθώς επίσης στα πακέτα της ΕΚΤ (60 δις € μηνιαία), τα οποία καταλήγουν κυρίως στη δική της αγορά.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Γερμανία, προβλέψεις κερδών 2015

.

Από την άλλη πλευρά το γερμανικό δημόσιο κέρδισε τεράστια ποσά τόσο από την ευρωπαϊκή, όσο και από την ελληνική κρίση χρέους (άρθρο) – την οποία μάλλον θα συνεχίσει να διατηρεί σε «χαμηλή φλόγα», επαναλαμβάνοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα την απειλή εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Εν τούτοις, η είσοδος της Κίνας στο συναλλαγματικό πόλεμο την προβλημάτισε σε μεγάλο βαθμό – αφού γνωρίζει πολύ καλά πως, στο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων, οι συνεχείς νομισματικές υποτιμήσεις οδήγησαν στον προστατευτισμό, ο οποίος τελικά γονάτισε την παγκόσμια οικονομία.

Αν και δεν προβλέπεται η επανάληψη της ίδιας οδυνηρής ιστορίας, η αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, η οποία έχει σημαντικές πωλήσεις, καθώς επίσης επενδύσεις στην Κίνα, προβληματίσθηκε πρώτη – σημειώνοντας πως το μερίδιο του τζίρου της Volkswagen στην Κίνα υπολογίζεται στο 37%, της BMW στο 19% και της Mercedes στο 17% (ακολουθεί η Adidas με 12%, ενώ ακόμη και ο τζίρος της Lufthansa είναι σημαντικός, με 5%).

Όλα θα εξαρτηθούν βέβαια από την ισοτιμία του ευρώ, από το εάν συνεχίσει να υποτιμάει το νόμισμα της η Κίνα, καθώς επίσης από το εάν καταπολεμήσει τα υπόλοιπα προβλήματα της η ασιατική χώρα. Εκτός αυτού, από την ανοχή των Η.Π.Α. όσον αφορά την υψηλή ισοτιμία του δολαρίου – ειδικά μετά το τεράστιο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τους, ως αποτέλεσμα του ισχυρού δολαρίου.

Οι απειλές πάντως της Fed, σε σχέση με την αύξηση των βασικών επιτοκίων, δύσκολα θα επαληθευτούν – αφενός μεν επειδή θα ισχυροποιούσαν το δολάριο, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα τόσο στις ίδιες, όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, αφετέρου λόγω του ότι θα προκαλούσαν το απότομο σπάσιμο της φούσκας των χρηματιστηρίων διεθνώς, με άγνωστα επακόλουθα.

.

Επίλογος

Αυτό που διαδραματίζει πλέον σημαντικό ρόλο, ειδικά για εκείνα τα σχετικά μικρά κράτη που έχουν μεγάλα εξωτερικά χρέη (άνω του 50% του ΑΕΠ τους), όσον αφορά τα νομίσματα τους, καθώς επίσης τα επιτόκια δανεισμού τους, είναι η πολιτική σταθερότητα – κρίνοντας από το αρνητικό παράδειγμα της Βραζιλίας, ιδίως δε της Τουρκίας, όπου δυστυχώς επαληθεύθηκαν οι προβλέψεις μας (άρθρο), με τη λίρα να βυθίζεται στο 1:3,29 σε σχέση με το ευρώ, έναντι 1:2,63 τον Ιανουάριο (πηγή).

Η πολιτική σταθερότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περιόδους νομισματικών πολέμων, όπως η σημερινή – οπότε πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο παράγοντα από όλα τα κράτη. Θεωρούμε δε πως μία από τις βασικότερες αιτίες της αποτυχίας της Ελλάδας να ξεφύγει από την κρίση μετά το 2010, ήταν η συνεχής πολιτική αστάθεια – όπου προηγείται ακόμη και σήμερα, σε όλες τις παρατάξεις, το κομματικό όφελος, αντί του εθνικού.

Όσον αφορά τα μεγαλύτερα κράτη, η μοναδική δυνατότητα αποφυγής του κραχ είναι η μεταξύ τους συνεργασία, με στόχο την από κοινού υιοθέτηση πολιτικών που θα αντιμετωπίζουν συλλογικά τα πραγματικά προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας – κάτι που όμως φαίνεται πως είναι ουτοπικό, κρίνοντας από τις διεθνείς εξελίξεις.

.

Υστερόγραφο: Η Βενεζουέλα είναι ένα ακόμη πρόβλημα της Κίνας, λόγω του ότι της έχει δανείσει το ποσόν των 50 δις $. Με κριτήριο τα ασφαλιστήρια κινδύνου (CDS), τα οποία έχουν εκτοξευθεί στις 7.000 μονάδες βάσης (τα ελληνικά είναι κάτω των 2.000), η μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη όσον αφορά τα αποθέματα πετρελαίου, κινδυνεύει να χρεοκοπήσει για δεύτερη φορά μετά το 1998 – συμπαρασύροντας πιθανότατα τόσο τη Βραζιλία, όσο και την Κολομβία, οι οποίες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.

Ο πληθωρισμός πάντως είναι εκτός ελέγχου, οι ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής τεράστιες (με αποτέλεσμα να σημειώνονται λεηλασίες στα καταστήματα, καθώς επίσης θανατηφόρες συγκρούσεις), ενώ στα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται φάρμακα κατάλληλα για ζώα, για να διατηρηθούν στη ζωή οι ασθενείς. Σε κάθε περίπτωση, εάν συνεχιστεί η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, η Βενεζουέλα θα χρεοκοπήσει, ενώ η Κίνα θα χάσει το δάνειο των 50 δις $ – χωρίς να μπορεί κανένας να αποκλείσει μία αλυσίδα χρεοκοπιών σε παγκόσμιο επίπεδο, με αφετηρία ξανά τη Λατινική Αμερική.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.