ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ 40 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ – Σελίδα 3 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ 40 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΕΟΥ

Περίσκεψη

Η αυριανή σύσκεψή σας προβλήθηκε με αυτή την εύγλωττη φωτογραφία.

Εικόνα 1

Η αντίθεση με το στιγμιότυπο από την πρόσφατη G7 είναι εμφανής.

Εικόνα 2

Κάποιοι «ισχυροί» δεν καταλαβαίνουν από ανθρωπισμό και case study. Ούτε καν θεωρητικώς.

.

Ανθρωπιά

Σαφώς η ανθρωπιστική βοήθεια προέχει. Αλλά η σημερινή Ελλάδα είναι σε τέλμα κινουμένης άμμου. Μία απρόσεκτη προσπάθεια βοήθειας, εγκυμονεί κινδύνους. Πρώτα από όλα, μην δώσει νέες ευκαιρίες πλουτισμού στα κυκλώματα αετονύχηδων.

Αλλά και η καλή προαίρεση δεν φθάνει. Η απαραίτητη ευθυκρισία στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας οδηγεί αβίαστα σε δράσεις προσεκτικής και διακριτικής στήριξης.

Όχι λόγια, όχι τυμπανοκρουσίες. Όχι άλλα επικοινωνιακά παιχνίδια. Ας μιλήσουν αθόρυβα τα έργα. Υπάρχει χρόνος αργότερα για την θεμιτή προβολή των προσπαθειών, για καλώς εννοούμενες δημόσιες σχέσεις.

Γνώμονας θα πρέπει να είναι η στήριξη της προσπάθειας του καθενός για την επάνοδο σε κατάσταση αυτάρκειας. Έχει προτεραιότητα η παροχή ευκαιριών από την προσφορά ελεημοσύνης. Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, να έχει ακόμη νόημα η παροχή ευκαιριών …

 .

Προστασία

Πρωταρχικής σημασίας είναι η αποσυμπίεση από την βάρβαρη εισβολή των τηλεοπτικών καναλιών στην καθημερινότητα των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας. Δικαίως αποκαλούνται «βοθροκάναλα».

Δεν είναι δυνατόν ελληνικά κανάλια να προβάλουν π.χ. τα γερμανικά τελεσίγραφα κατά της χώρας μας πιο φανατικά κι από τα ίδια τα γερμανικά. Κυριολεκτικά πανηγυρίζοντας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, για λόγους ελευθερίας του τύπου. Πρόκειται για διαστροφική κατάχρηση.

Χωρίς αυτό το επαχθές καθημερινό βάρος, η αυτοάμυνα του καθενός στην κρίση θα είναι σαφώς ευκολότερη. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, και μάλιστα σύντομα.

Ας σημειωθεί ότι αυτά τα κανάλια λειτουργούν χωρίς να έχουν πληρώσει άδεια, με αυθαίρετα προνόμια στην μη απόδοση εισπραχθέντων φόρων κ.α.

 .

Κάθαρση

Προτεραιότητα για κάθε Έλληνα είναι να δει τους πραγματικούς ενόχους να δικάζονται, να λάμψει η αλήθεια, να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Έχουν γίνει «σημεία και τέρατα». Είναι αδύνατον να υπάρξει ευρύτερα κουράγιο για οποιαδήποτε προσπάθεια επανεκκίνησης, όσο υπάρχει η αίσθηση της ασυδοσίας. Ποιος να ξαναπροσπαθήσει, όταν ξέρει ότι θα βρεθεί ξανά στα δόκανα του κάθε λαμόγιου;

Η κάθαρση θα πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτική. Να βγουν στο φως όλα. Το δικαστικό μας σύστημα είναι εξόχως δυσκίνητο. Η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης είναι απολύτως αναγκαία, αλλά τα δικαστήρια δεν είναι ο μόνος δρόμος.

Οι δανειστές και οι εταίροι – εκτός των άλλων – έχουν και έννομο συμφέρον για την εξακρίβωση των οικονομικών σκανδάλων. Έχω ήδη προτείνει δημοσίως να δούμε όλες τις εκθέσεις της τρόϊκας, που αποτιμούσαν τακτικά την πορεία του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, υπό το φως της προτάσεως των δανειστών που τέθηκε σε δημοψήφισμα.

Ποιος μπορεί να αρνηθεί δημοσίως κάτι τέτοιο; Ποιος δεν βλέπει τις απαραίτητες οφθαλμοφανείς ενδείξεις; Γιατί να μην μάθουν οι φορολογούμενοι π.χ της Γερμανίας ποιος ευθύνεται που τα δάνεια που παρείχαν ανύποπτοι απειλούνται με μεγάλες ζημιές; Γιατί να στρέφονται συλλήβδην κατά του ελληνικού λαού;

Γιατί να μην αναγνωρίσουν λάθη τους κι άλλοι – εκτός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αλλά και το ίδιο το ΔΝΤ δεν οφείλει να αναλάβει ευθύνες και πρωτοβουλίες;

Κάθε καλοπροαίρετος υποστηρικτής της Ελλάδας, δεν μπορεί να αγνοήσει όλα αυτά. Είναι στοιχειώδες.

 .

Τομή

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της σύγχρονης Ελλάδας, και μάλιστα διαρκές, έχει κατορθωθεί να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Πρόκειται για το σκάνδαλο με τις απαλλοτριώσεις για την κατασκευή δημοσίων έργων.

Κυκλώματα μηχανικών, δικηγόρων και δικαστών εξασφαλίζουν με το αζημίωτο εξωπραγματικές αποζημιώσεις σε πρόθυμους συνεργούς ιδιοκτήτες. Χαρακτηριστικά αναφέρονται «αποζημιώσεις για κατσάβραχα σε τιμές Κολωνακίου».

Το θέμα έχει γίνει από χρόνια αντιληπτό από κοινοτικά όργανα. Και, ως συνήθως, ελήφθησαν ημίμετρα. Τέθηκε όριο συγχρηματοδοτούμενης δαπάνης απαλλοτριώσεων στο 10% της συνολικής δαπάνης του έργου. Το όργιο συνεχίσθηκε, έργα έμειναν στη μέση. Κοινοτικές ενισχύσεις ανυπολόγιστου ύψους επιστράφηκαν γιατί τα έργα δεν ολοκληρώθηκαν.

Ποιος θέλει την συγκάλυψη, όταν τα στοιχεία είναι καταφανή ; Ποιος παραιτείται εννόμων συμφερόντων του έναντι καταχραστών δημοσίου και κοινοτικού χρήματος ;

 .

Τοποθετήσεις

Κάθε επενδυτής που έχει την δυνατότητα μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων, δεν είναι δυνατόν να αγνοήσει τις ευκαιρίες αγοράς ακινήτων στην σημερινή Ελλάδα. Το ρίσκο είναι σαφώς μεγάλο, αλλά – αντίστοιχα – και τα δυνητικά (potential) οφέλη.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας, τα τυχόν βάρη του ακινήτου (π.χ. υποθήκη), καθώς και οι όροι δομήσεως. Υπό τις διαμορφωμένες συνθήκες, κάθε ενάρετος άνθρωπος – κατά τα Αριστοτελικά κριτήρια και πρότυπα – συνδυάζει το καλό, το συμφέρον και το ευχάριστο. Παίρνει λ.χ. υπ’ όψιν του από ποιόν αγοράζει, πόσα στόματα θα βρουν φαγητό, ποια προσπάθεια ανάκαμψης στηρίζεται με μία τέτοια τοποθέτηση.

.

Ανάδειξη

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, υπάρχουν πάμπολλες ευκαιρίες επενδύσεων που θα αναδεικνύουν αποδοτικά μοναδικής αξίας προϊόντα και ιδέες.

Υπάρχουν προϊόντα αξίας που δεν έχουν βρει τη θέση τους στις αγορές, κυρίως λόγω ελλείψεων σε τεχνογνωσία marketing, αλλά και λόγω ελλείψεως κεφαλαίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει ακόμη και στο πασίγνωστο ελαιόλαδό μας. Όταν η ανθρωπότητα πληροφορηθεί την αξία του στην υγεία, η τιμή θα είναι σε άλλα επίπεδα από τα 3 ευρώ το κιλό που είναι σήμερα. Κατά μείζονα λόγο, το ίδιο συμβαίνει με πάμπολλα άγνωστα προϊόντα αξίας.

Οι ενδιαφερόμενοι για πρωτοποριακές εφευρέσεις, δεν έχουν παρά να ψάξουν ανά την Ελλάδα. Το ελληνικό κράτος κάνει τα πάντα για να μην αξιοποιηθούν. Κάθε γραφειοκράτης θεωρεί καθήκον του να βάλει τρικλοποδιές, για τους πιο απίθανους τυπικούς λόγους. Ή και απλώς «έτσι». Και έχει την συμπαράσταση του κάθε πολιτικάντη, που βρίσκει τρόπο να τιμωρήσει αυτόν που τολμά χωρίς να βασίζεται σε ρουσφέτι.

Ιδιαίτερα για μοναδικής αξίας ακίνητα, το internet προσφέρει πρωτόγνωρες ευκαιρίες προβολής σε μεγάλου μεγέθους δυνητική πελατεία, και σε χαμηλό κόστος.

 .

Keiretsu

Από πλευράς του υπογράφοντος, ο πήχης έχει τεθεί κάπου στο αδιανόητο:

Προδιαγράφω μία Εθνική Πορεία με Όραμα ένα Grexit που όχι μόνον δεν θα είναι ταπείνωση και καταστροφή, όχι μόνο θα είναι «με ψηλά το κεφάλι», αλλά επαξίως φιλοδοξεί να προκαλέσει ένα θριαμβευτικό και παρατεταμένο παγκόσμιο standing ovation. Όλη η ανθρωπότητα, όρθια. να μας χειροκροτά με ασυγκράτητο ενθουσιασμό. Και όχι μόνο για το ΤΙ κάναμε και υπό ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, αλλά και για το απίστευτο ΠΩΣ.. Χαλαρά, ελεύθερα, με χαμόγελο.

Εν ολίγοις, φεύγοντας για τον ιστορικό μας προορισμό, την Ελληνική Αναγέννηση, θα τους αφήσουμε και την λύση για τα δικά τους τρομακτικών διαστάσεων προβλήματα.

Πρόκειται κατ’ ουσίαν για προσδοκία θαύματος, αλλά μόνο για όσους στηρίζονται τυφλά στο γνωστό κριτήριο “too good to be true”. Η βασική ιδέα είναι η στοχευμένη επέμβαση σε καίριο σημείο του καπιταλιστικού μας συστήματος. Επέμβαση στην καρδιά του φορολογικού μας συστήματος.

Εν ολίγοις, αντί να φορολογούμε την δραστηριότητα του κεφαλαίου, θα φορολογούμε την συσσώρευσή του και μόνον. Κατά την έκφραση διευθυντικού στελέχους της Τ.τ.Ε., που συνέβαλε ουσιαστικά – αλλά off the record – με παρατηρήσεις στην εξέλιξη της προτάσεως για πρωτοποριακό φορολογικό σύστημα, πρόκειται για «κολοσσιαία αλλαγή».

May be, this is the change you need.

 .

Κύριοι,

Μακρηγόρησα, αλλά εκτιμώ ότι υπήρχε λόγος. Αισθάνομαι ότι επανέλαβα ελάχιστα ήδη γνωστά. Έδωσα βασικά σημεία για την κατά την γνώμη μου ενδεδειγμένη φιλοσοφία για την κινητοποίησή σας υπέρ της δοκιμαζόμενης Πατρίδας μας.

Σεις, αν το κρίνετε σκόπιμο, θα εντάξετε στοιχεία του παρόντος μηνύματος στους δικούς σας σχεδιασμούς. Τόσο στην ανθρωπιστική προσπάθεια, όσο και στις επενδύσεις. Σεις θα φροντίσετε για να μην χαθούν άσκοπα κόποι και χρήματά σας.

Σεις θα αποφασίσετε αν αξίζει της προσοχής σας ό,τι μεγαλύτερο επιχειρήθηκε ποτέ στην Ιστορία του πλανήτη, η Ελληνική Αναγέννηση. Ένας ακόμη Ελληνικός Αγώνας «ή ταν ή επί τας» που υπόσχεται, αν ευοδωθεί, μυθικές αποδόσεις επενδύσεων.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading