ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ 40 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ 40 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Σεις θα αποφασίσετε αν αξίζει της προσοχής σας ό,τι μεγαλύτερο επιχειρήθηκε ποτέ στην Ιστορία του πλανήτη, η Ελληνική Αναγέννηση. Ένας ακόμη Ελληνικός Αγώνας «ή ταν ή επί τας» που υπόσχεται, αν ευοδωθεί, μυθικές αποδόσεις επενδύσεων.

(To άρθρο αποτελείται από 3 Σελίδες).

Κύριοι,

Ο Πρόεδρος Ομπάμα σας περιμένει αύριο 6/8/15 για να συσκεφθείτε στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Έχει ευλόγως ανησυχίες για την μεταχείριση της Πατρίδας μας από τους ευρωπαίους – κατ’ όνομα – εταίρους της. Και έχει κάθε λόγο να δράσει υπέρ της επί μακρόν συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Αναντιρρήτως, το πρόβλημα-Ελλάδα είναι στην βάση του εγχώριο. Έχει ευστόχως αποκληθεί «ελληνοελληνικό», όπως και “Greek reality”. Αυτό το πρόβλημα, όμως, όπως όλα δείχνουν, δεν έχουν την δυνατότητα να το δουν σε βάθος τόσο οι ευρωπαίοι, όσο και οι όποιοι καλοπροαίρετοι εγχώριοι σύμμαχοί τους. Γι’ αυτό και καταλήγουν σε εξόχως απάνθρωπες πολιτικές, και μάλιστα εκ προοιμίου αναποτελεσματικές, που εμφανώς πιά προκαλούν τα ανθρώπινα αισθήματα παγκοσμίως.

Απευθύνομαι σε εσάς καθώς αισθάνομαι ότι έχω να σας εκθέσω μία ενδιαφέρουσα αντίληψη του ζητήματος, καθώς και ιδέες επί του πρακτέου. Και θα ήταν τιμή μου αν το παρόν εκτεταμένο μήνυμα-ανάλυση τύχει της προσοχής σας, πριν πάρετε τις ισχυρές αποφάσεις σας.

.

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Παράλυση

Πολλά που στον σύγχρονο κόσμο είναι από καιρό αυτονόητα, στην σημερινή Ελλάδα είτε ελλείπουν περιστασιακά είτε δεν υπάρχουν πιά είτε υπάρχει διάχυτη αβεβαιότητα για το αν θα υπάρχουν «αύριο».

Ουδείς μπορούσε να φαντασθεί π.χ. κλειστές τράπεζες για βδομάδες, «νέο» και «παλαιό» χρήμα στο χρηματιστήριο, τουριστικές επιχειρήσεις που να μην μπορούν να δεχθούν εμβάσματα – και τόσα άλλα. Οι συντάξεις έχουν όχι μόνον κοπεί αγρίως, αλλά πιά συντηρούν όπως-όπως άνεργα τέκνα με λαμπρές σπουδές και προσόντα. Η ανεργία, εμμένουσα πιά, είναι σε ιλιγγιώδη ύψη.

.

Σήψη

Η παρούσα κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στην 6μηνη «σκληρή» διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ενώ η αντιπολίτευση έκανε σχεδόν τα πάντα μην τυχόν και πετύχει κάτι η κυβέρνηση. Αμφότεροι, θα είχαν πολιτικά «εκτελεσθεί» με συνοπτικές διαδικασίες στην μεγάλη χώρα σας.

Σχεδόν όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας αναλίσκεται σε ανεξέλεγκτες έριδες, με γνώμονα την εκλογική πελατεία και τίποτα άλλο. Οι εξαιρέσεις λιγοστεύουν διαρκώς, αλλά και «χάνονται» στο σάπιο σύστημα.

Το πολιτικό σύστημα έχει εμφανώς αποτύχει να διαχειρισθεί ορθολογικά και τα πλέον απλά θέματα. Και, όλα αυτά, ενώ η οικονομική καταστροφή της χώρας είναι γεγονός.

.

Κρίση

Για κάθε συνετό, η οικονομική καταστροφή είναι απλώς μία λεπτομέρεια στην βαθιά κοινωνική κρίση. Έχουμε σαν Έθνος περάσει τόσα και τόσα, αλλά πάντα τα δύσκολα μας έφερναν πιό κοντά. Αντίθετα, σήμερα, η διάλυση του κοινωνικού ιστού είναι πρωτοφανής.

Είναι πλέον κανόνας τα διαζύγια, ακόμη και για σχέσεις που υπήρξαν περίοπτες. Αδέρφια δεν μιλιούνται, μισιούνται, λείπουν ακόμη και από την κηδεία. Γέροι γονείς εισπράττουν πρωτοφανή αδιαφορία των παιδιών τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνολική εικόνα έχει διαστάσεις εθνικής υπαρξιακής κρίσης.

Η απελπιστική κατάσταση εκφράζεται ιδιαίτερα με την γενικά κακή υγεία. Οι πάντες έχουν κάθε τόσο εξαντλητικά «τρεχάματα» με γιατρούς και νοσοκομεία. Ο καρκίνος, ιδιαίτερα, «θερίζει». «Επιθυμία απόσυρσης από την ζωή» είναι η γενική διάγνωση ονομαστού γιατρού.

.

Θηριωδία

Η τραγική κατάσταση συνδυάζεται με δραστηριότητες που έχουν έντονα χαρακτηριστικά αδίστακτης αισχροκέρδειας. Δεν υπάρχουν αναστολές στην εκμετάλλευση των πανικόβλητων ανήμπορων συνανθρώπων μας.

Η πλέον άγρια εκδήλωση τέτοιων τάσεων είναι η τρομολαγνεία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που καθηλώνει επιτηδείως. Δεν βρίσκει λόγια κανείς να περιγράψει πόσος τρόμος μπαίνει καθημερινά στο κάθε δοκιμαζόμενο ελληνικό σπίτι. Ένα άθλιο επικοινωνιακό παιχνίδι προβάλλει ασύστολα τα πιό ανυπόστατα ψεύδη. Η διάψευση των χθεσινών ψευδολογιών, καλύπτεται από νέες.

Μπροστά σε όλα αυτά, η Χιτλερική προπαγάνδα είναι αθώος προσηλυτισμός.

 .

Λαϊκισμός

Ο συνδυασμός ανέχειας και αβεβαιότητας για το μέλλον οδηγεί ασφαλώς στην εμφανή έλλειψη λογικής. Απλοί λογικοί συλλογισμοί είναι απρόσιτοι ακόμη και σε ιδιαίτερα μορφωμένους. Οι δυνατότητες διαλόγου περιορίζονται στο γνωστό και το οικείο, στο άμεσο. Ο εγκλωβισμός στην διαχείριση της μιζέριας είναι γενικός.

Ο πολιτικός διάλογος κινείται σε «γηπεδικό» επίπεδο. Αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση. Η διαφωνία υπάρχει εκ προοιμίου, και διατηρείται αναλλοίωτη ανεξαρτήτως των διαμειβομένων. Η συγκατάβαση είναι άγνωστη λέξη.

Οι ισοπεδωτικές αντιλήψεις επικρατούν. Όλοι «είναι» ίδιοι – ανεξάρτητα αν προσπαθούν. Δύσκολα αντιλαμβάνεται ο οιοσδήποτε τις αντιφάσεις – ιδίως στα ίδια τα λεγόμενα και τις ενέργειές του.

 .

Εκλάμψεις

Κάθε προσεκτικός παρατηρητής είναι σε θέση να διακρίνει τις εξαιρέσεις. Τους επιχειρηματίες που μένουν και μοχθούν ακόμη, τους ευσυνείδητους κρατικούς λειτουργούς, τους φιλότιμους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, τους ακέραιους και θαρραλέους δικαστές, τους εργατικούς υπαλλήλους. Και – κυρίως – τα νέα ζευγάρια που ανοίγουν μαζί πανιά σε τόσο δύσκολους καιρούς. Που τολμούν και φέρνουν ελληνόπουλα στη ζωή σε τέτοια εποχή.

Όπως έγραψε ο μεγάλος ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης «Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά».

 .

Το 61,3% ΟΧΙ

Εξέπληξε πολλούς η ηχηρή απόρριψη της προτάσεως των δανειστών. Και την απέδωσαν σε χίλια-δυό ταπεινά ελατήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δημοσκοπήσεις απέφυγαν επιμελώς να καταγράψουν τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων κατά κόμμα. Και το απέφυγαν γιατί δεν άρεσε το συμπέρασμα, η γενικευμένη διάσπαση των κομματικών γραμμών.

Είναι απλή διαπίστωση για τους ψύχραιμους ότι την νίκη στο ΟΧΙ την έδωσε η παραδοσιακή «σιωπηλή πλειοψηφία». Οι νοικοκυραίοι που κοιτάζουν την δουλειά τους, κρίνουν, και ψηφίζουν χωρίς φωνασκίες. Αυτοί ψήφισαν με το χέρι στην καρδιά για το μέλλον των επερχομένων γενεών. Και πήραν το ρίσκο για το «Δεν πάει άλλο». Το έκρυψαν μάλιστα ακόμη και από τα exit polls, οδηγώντας τα όλα σε αστοχία της τάξεως του 10%.

Αυτήν την εκκωφαντική ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού καταπάτησαν ασύστολα οι βασικές πολιτικές δυνάμεις. Μετέτρεψαν το υπερήφανο ΟΧΙ σε ένα δουλοπρεπές ΝΑΙ, και μάλιστα απέναντι στον πιο ωμό εκβιασμό.

 .

Συμπέρασμα

Η κατάσταση είναι πέρα από κάθε αμφιβολία τραγική, αλλά η φλόγα είναι ακόμη αναμμένη. Κάποιοι «φυλάττουν Θερμοπύλες». Αθόρυβα.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading