Το νέο μνημόνιο – Σελίδα 3 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το νέο μνημόνιο

Τα σημερινά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση

Με βάση την παραπάνω ανάλυση, εάν την περίοδο 2010-2013 (το 2014 άλλαξε η πολιτική εκ μέρους της τότε κυβέρνησης μονομερώς) λαμβάνονταν μέτρα στο επίπεδο των φόρων (αυξήσεις), αντί στις δαπάνες (μειώσεις), το ΑΕΠ της χώρας θα είχε περιορισθεί πολύ λιγότερο – πιθανότατα κάτω του 10%, όπως περίπου της Ισπανίας, αντί του κολοσσιαίου -25,5%, με πολύ πιο θετικά αποτελέσματα για τα έσοδα του δημοσίου, για την ανεργία κοκ.

Εν τούτοις, το λάθος έγινε – ενώ, ως συνήθως, η προσπάθεια να «εκβιασθεί» η επανόρθωση λανθασμένων ενεργειών, οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερα λάθη. Στα πλαίσια αυτά, τα αντίθετα με το 2010 μέτρα που προτείνει σήμερα η κυβέρνηση, τα οποία επικεντρώνονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη φορολογία (έσοδα) και ελάχιστα στις δαπάνες, πιθανολογούμε πως θα ολοκληρώσουν την καταστροφή της χώρας μας – αφού είναι εντελώς ετεροχρονισμένα.

ΕΙΚΟΝΑ---Ελλάδα,-τσίπρας,-λιτότητα,-μνημόνιο-2

Ειδικότερα, η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων, η οποία ήταν υπαρκτή το 2010, έχει πλέον χαθεί εντελώς – κρίνοντας από το τεράστιο ύψος των χρεών τους απέναντι στο δημόσιο, καθώς επίσης στα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο πλησιάζει στα 100 δις €, από τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, τάξης μεγέθους επίσης 100 δις €, όπως και από την κατακόρυφη αύξηση του ιδιωτικού χρέους (σε γενικές γραμμές από τα 70 δις € στα 200 δις €).

Ως εκ τούτου, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών ή η υιοθέτηση νέων φόρων, όταν το πρόβλημα είναι πλέον η είσπραξη αυτών που συσσωρεύονται καθημερινά, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως μία ορθολογική απόφαση – οπότε η καταστροφή θεωρείται δεδομένη.

Από την άλλη πλευρά, ο παραγωγικός ιστός της χώρας έχει αποψιλωθεί, πολλές επιχειρήσεις έχουν χρεοκοπήσει, άλλες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, ενώ θα τις ακολουθήσουν οι υπόλοιπες – λόγω της νέας αύξησης της φορολογίας. Την ίδια εποχή, οι τιμές των παγίων περιουσιακών στοιχείων έχουν καταρρεύσει με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να έχει εκμηδενισθεί η πιστοληπτική ικανότητα του ιδιωτικού τομέα, μαζί με αυτήν του δημοσίου – μία κατάσταση που θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, εάν δεν αποκατασταθεί άμεσα μέσω της διαγραφής μέρους των χρεών.  

Παράλληλα, οι τρεις βασικοί πυλώνες της οικονομίας μας, η ναυτιλία, οι κατασκευές και ο τουρισμός, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα (αν και ο τελευταίος τα λιγότερα) – τα οποία δεν φαίνεται πως θα επιλυθούν σύντομα (άρθρο), πόσο μάλλον όταν οι προοπτικές παγκοσμίως δεν είναι οι καλύτερες.

.

Επίλογος

ICON - Ελλάδα, μέτραΣυμπερασματικά, ευχόμενοι να διαψευσθούμε, το νέο μνημόνιο με μέτρα αντίθετα με αυτά του παρελθόντος, τα οποία όμως συνεχίζουν να υπάρχουν αφού δεν καταργήθηκαν από τη νέα κυβέρνηση, όπως υποσχόταν προεκλογικά, θα δώσει τη «χαριστική βολή» στην οικονομία της πατρίδας μας – χωρίς φυσικά να έχει αυτήν την πρόθεση η κυβέρνηση μας, η οποία το υπέβαλλε.

Με απλά λόγια, ενώ τα πρώτα δύο μνημόνια εξαθλίωσαν τις κατώτερες και μέτριες εισοδηματικές τάξεις, το τρίτο μνημόνιο θα εξαθλιώσει επί πλέον τις μεσαίες και ανώτερες – χωρίς να ωφελήσει καθόλου τις μέτριες και κατώτερες, αφού δεν καταργήθηκαν τα προηγούμενα. Εάν διευρυνθούν δε οι αποκρατικοποιήσεις, στις σημερινές εξευτελιστικές τιμές, παράλληλα με τις προβλεπόμενες κατασχέσεις και δημεύσεις, η χώρα θα λεηλατηθεί με το χειρότερο δυνατό τρόπο.

Εάν διαμαρτυρόταν βέβαια κανείς, ισχυριζόμενος πως η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο, προσπαθώντας να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, θα του απαντούσαμε πως δεν διεκδικήσαμε εμείς την ηγεσία της χώρας, αλλά το κυβερνών κόμμα – το οποίο έπεισε τους Έλληνες πως είχε την ικανότητα/επάρκεια να επιτύχει αυτά που τους υποσχέθηκε, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής μέρους των δημοσίων και ιδιωτικών χρεών, καθώς επίσης της επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!