Ο τελικός του παιχνιδιού – The Analyst
Γερμανία-Ελλάδα-Εξ.

Ο τελικός του παιχνιδιού

38 total views, 2 views today

Γερμανία-Ελλάδα

H μοναδική δυνατότητα για να αμυνθεί μία μικρότερη χώρα, απέναντι σε μία μεγαλύτερη και ισχυρότερη, είναι η απόλυτη, δημόσια εκπεφρασμένη αποφασιστικότητα της να φτάσει μέχρι το τέλος – χωρίς τον παραμικρό φόβο ή/και ενδοιασμό

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

«Υποθετικά, κάποιος χρωστάει στην τράπεζα του 100.000 €, χωρίς να έχει δώσει καμία εγγύηση. Επειδή όμως μειώνεται ο μισθός του, ζητάει από την τράπεζα να του διαγράψει ένα μέρος του δανείου, επιμηκύνοντας το χρόνο αποπληρωμής (περισσότερες δόσεις) για το υπόλοιπο, με χαμηλότερο επιτόκιο – έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει με τις δανειακές του υποχρεώσεις. Η τράπεζα εγκρίνει τη διευκόλυνση, επειδή διαφορετικά θα έχανε τα χρήματα της – με αντάλλαγμα την εγγραφή υποθήκης στο σπίτι του (PSI), η τιμή του οποίου έχει μειωθεί στα 70.000 €.     

Στη συνέχεια, ο ίδιος άνθρωπος μένει άνεργος και δυσκολεύεται να πληρώσει τις δόσεις του δανείου. Επισκέπτεται λοιπόν ξανά την τράπεζα, για να βρει κάποια λύση – ενδεχομένως μία ακόμη διαγραφή, με περίοδο χάριτος αυτή τη φορά έως ότου καταφέρει να εργαστεί κάπου, καθώς επίσης με μία δεύτερη επιμήκυνση, με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια. Εν τω μεταξύ, η τιμή του σπιτιού του έχει καταρρεύσει στα 30.000 €, λόγω κρίσης στην οικονομία της χώρας του.

Η τράπεζα όμως η αρνείται να τον διευκολύνει, οπότε αναγκάζεται να της υποσχεθεί πως συμφωνεί με την αποπληρωμή του δανείου του, χωρίς καμία διαγραφή – υποσχόμενος πως θα περιορίσει τα προσωπικά του έξοδα, παρά το ότι το έχει ήδη κάνει. Επίσης πως θα πουλήσει τα έπιπλα του σπιτιού του για να τα καταφέρει – αν και είχε αρχικά τεκμηριωμένες αντιρρήσεις, επειδή οι τιμές τους είναι πια πολύ χαμηλές, λόγω της κρίσης, όπως και η αξία του σπιτιού του.

Παράλληλα, ζητάει μία προθεσμία έξι μηνών, καθώς επίσης ένα μικρό «δάνειο-γέφυρα» μέχρι τότε, για να της προτείνει κάποιες άλλες λύσεις. Η τράπεζα βέβαια, επειδή γνωρίζει πως η εξόφληση ενός τόσο μεγάλου δανείου από έναν άνεργο είναι αδύνατη, υποψιάζεται πως για να μην επιμένει στη διαγραφή ο πελάτης της, κάτι άλλο έχει στο μυαλό του – κάτι «πονηρό» ενδεχομένως (Δούρειος Ίππος).

Είναι λοιπόν αρκετά επιφυλακτική και φιλύποπτη, περιμένοντας να ακούσει σε μία επόμενη συνάντηση, πώς ακριβώς ο πελάτης της θα καταφέρει το ακατόρθωτο. Πώς δηλαδή θα την πείσει ότι, θα πληρώσει όλο του το χρέος, παρά το ότι είναι άνεργος, ενώ δεν φαίνεται καμία προοπτική να βρει εργασία. Δεχόμενη δε τηλεφωνήματα από γνωστούς του που την παρακαλούν να τον βοηθήσει (Η.Π.Α.), σκέφτεται γιατί δεν το κάνουν οι ίδιοι – «βάζοντας το χέρι στην τσέπη τους», χωρίς περιττά λόγια και υποσχέσεις.

Η επόμενη σκέψη της είναι να του κατασχέσει το σπίτι για 20.000 €, αφήνοντας τον αιώνια χρεωμένο με τα υπόλοιπα. Φοβάται όμως ότι θα παρεξηγηθεί από τους άλλους πελάτες της –  οπότε ενδεχομένως θα τους χάσει, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί περισσότερο.

Έτσι λοιπόν αποφασίζει να του δώσει μία τελευταία ευκαιρία, γνωρίζοντας πως δεν θα τα καταφέρει χωρίς διαγραφή του δανείου και με τις αυστηρές προϋποθέσεις που του επιβάλλει – κάτι που σημαίνει ότι, μετά από μερικούς μήνες θα μπορεί να κατασχέσει το σπίτι του για 10.000 €, χωρίς να παρεξηγηθεί πλέον από κανέναν.

Φυσικά τότε θα τον διώξει και από τη γειτονιά, για να αποφύγει νέα προβλήματα – καθώς επίσης για να επιβάλλει τη συνέπεια στους άλλους πελάτες της, απέναντι στα δάνεια τους. Πόσο μάλλον όταν είναι σίγουρη ότι, μετά από έξι μήνες ο δανειολήπτης δεν θα έχει καταφέρει να τηρήσει καμία από τις προϋποθέσεις, πως η κατάσταση του θα είναι πολύ χειρότερη, ενώ θα απαιτήσει ξανά αυτά που ζητάει σήμερα, έχοντας υποχρεωθεί να τα αναιρέσει».

.

Άποψη

Η παραπάνω υποθετική ιστορία είναι μία από τις πολλές που θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς, θέλοντας να περιγράψει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες, με κύριους «παίκτες» τη Γερμανία και την Ελλάδα.

Ανεξάρτητα όμως από το αποτέλεσμα τους, είναι αναμφισβήτητο το γεγονός, σύμφωνα με το οποίο το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο – ενώ ποτέ καμία χώρα με οφειλές της τάξης του 185% του ΑΕΠ της, δεν κατάφερε να αποφύγει το μοιραίο.

Εξαίρεση αποτελεί ίσως η Ιαπωνία, της οποίας όμως το δημόσιο χρέος είναι 90% εσωτερικό – διαθέτει δε έναν ισχυρότατο παραγωγικό μηχανισμό, πολύ σημαντικές εξαγωγές, αρκετό ιδιωτικό πλούτο, νομισματική κυριαρχία, καθώς επίσης μία σειρά άλλων πλεονεκτημάτων (αν και ελάχιστοι πιστεύουν πως τελικά θα ξεφύγει από την κρίση).

Στα πλαίσια αυτά, διαβάζοντας το πολιτικό πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης, την εποχή που ήταν ακόμη αντιπολίτευση, είχαμε θεωρήσει πως είχε κάποιες αμυδρές πιθανότητες να εφαρμοσθεί – εάν πράγματι κατάφερνε να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους, όπως τότε ισχυριζόταν. Γνωρίζαμε φυσικά ότι θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο, πιστέψαμε όμως ότι κάπου στηριζόταν η βεβαιότητα της – ότι δεν επρόκειτο δηλαδή για μία ανεύθυνη προεκλογική υπόσχεση, χωρίς αντίκρισμα ή, τουλάχιστον, ότι ήταν αποφασισμένη να το προσπαθήσει μέχρι τέλους.

Εκτός αυτού, θεωρήσαμε ότι η Ελλάδα, μετά την ολοκληρωτική αποτυχία των μέτρων που της επιβλήθηκαν από την Τρόικα, καθώς επίσης μετά την καταστροφή που προκάλεσαν στην οικονομία της, είχε το ηθικό έρεισμα να απαιτήσει τη διαγραφή μέρους του χρέους της – πόσο μάλλον όταν συνέχιζε να αυξάνεται, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ (γράφημα).

 .

Ελλάδα, χρέος – η εξέλιξη του χρέους της χώρας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, τη περίοδο 2006 – 2014.

.

Τέλος, με δεδομένο το ότι η μείωση του χρέους απαιτεί είτε πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλύτερα από τους ετήσιους τόκους, είτε έναν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, είτε μαζικές πωλήσεις δημόσιας περιουσίας, γνωρίζαμε πως οι πιθανότητες να επιτευχθεί είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Ακριβώς για το λόγο αυτό μας εξέπληξε αργότερα το γεγονός ότι, η κυβέρνηση τοποθέτησε ως δικό της στόχο των διαπραγματεύσεων πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5% –  τα οποία είναι φυσικά χαμηλότερα, ενώ δεν καλύπτουν καν τους τόκους (οπότε θα πρέπει να δανείζεται για να τους πληρώνει).

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)