(12) ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Μπύρα Νήσος
Μια ομάδα ανθρώπων με μεγάλη αγάπη για την μοναδική μαγεία που εκπέμπει η πανέμορφη Τήνος, με τα γραφικά εκκλησάκια και τα αρχοντικά, δίπατα σπίτια της μοναδικής, κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, επέλεξε τον χώρο μιας παλιάς ταβέρνας στη Βαγιά για να στεγάσει την δημιουργική και την παραγωγική της ανάγκη.
Σκοπός και στόχος, η προσφορά μιας νέας μπύρας που θα παράγεται σε μικρές ποσότητες με αγάπη, πάθος, τέχνη και ενθουσιασμό. Επί πλέον, η δημιουργία ενός εξαιρετικού προϊόντος τοπικής παραγωγής που θα προβάλλει σαν παράδειγμα περιφερειακής παραγωγικής επένδυσης, με προστιθέμενη αξία στην οικονομία των Κυκλάδων.
Το σχέδιο των ιδρυτών της «Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων» (Αλέξανδρο Κουρή, Μάγια Τσόκλη, Ελίνα και Κωστή Δάλλα) και των συνεργάτες τους (Σταύρο Λαδά και Λήδα Νταφούλη) καρποφόρησε την άνοιξη του 2013 όταν παρουσίασαν την μπύρα «Νήσος» που σφραγίζει, με ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο, την φρεσκάδα και την μοναδική ομορφιά των Κυκλάδων.
Η μπύρα «Νήσος» με δυνατή και πλούσια γεύση, άρωμα και διατροφική αξία, χωρίς συντηρητικά, διατηρείται στο ψυγείο. Η σταθεροποίηση της μπύρας γίνεται με μικροφιλτράρισμα – δεν υποβάλλεται σε διαδικασία θερμικής επεξεργασίας (παστερίωση / flash pasteurization). Κυκλοφορεί σε φιάλη 0,33 l. και ήδη φιλοξενείται σε επιλεγμένα σημεία πώλησης όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, τα ράφια της ΑΒ Βασιλόπουλος κ.α.
Η υποδοχή της μπύρας «Νήσος» ήταν κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή: Το έτος 2014 διέθεσε 2.000 περίπου εκατόλιτρα ζύθου ενώ η ζήτηση της από τους φίλους της εκλεκτής μπύρας αυξάνεται συνεχώς.
.
(13) SANTORINI BREWING Co – Μπύρες Donkey
Τέσσερις φίλοι με «πολυεθνικά» χαρακτηριστικά (ο Σέρβος ζυθοποιός Boban Κrunic, ο Άγγλος οινέμπορος Steve Daniel, η πολυτάλαντη Αμερικανίδα Majda Anderson και ο γνωστός Έλληνας οινολόγος / οινοπαραγωγός Γιάννης Παρασκευόπουλος) το 2011 έθεσαν σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο και (οικονομικά) τολμηρό σχέδιο: Ίδρυσαν την εταιρία «SBC- Santorini Brewing Company» και δημιούργησαν στην Μέσα Γωνιά της Σαντορίνης ένα μικρό ζυθοποιείο με εξαιρετικό εξοπλισμό και στόχο να προσφέρουν ξεχωριστές μπύρες οι οποίες να προέρχονται από ένα είδος «διασταύρωσης» των δροσιστικών Lager με τις μεστές και αρωματικές Κέλτικες Ale. Το εμπορικό σήμα που επέλεξαν για την προσπάθεια τους, δεν ήταν άλλο από το Donkey – το παραδοσιακό γαιδουράκι του πανέμορφου και διάσημου σε ολόκληρο τον κόσμο Αιγαιοπελαγίτικου νησιού!
Τον Νοέμβριο του 2011 κυκλοφόρησαν οι πρώτες, δοκιμαστικές φιάλες της προσπάθειας που ξεκίνησε η φιλόδοξη και πολυεθνική παρέα, με προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες: Οι αφιλτράριστες και φρέσκιες μπύρες Yellow Donkey, Red Donkey και Crazy Donkey, οι οποίες έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής. Έτσι, το καλοκαίρι του 2012 κυκλοφόρησαν κανονικά στην αγορά τα προϊόντα της Σαντορινής μικροζυθοποιίας που έγιναν ανάρπαστα αφού η ξεχωριστή και ιδιαίτερη ποιότητα τους συνδυάζεται με της μαγεία της Σαντορίνης.
Το έτος 2014, για τις μπύρες με σήμα το παραδοσιακό γαϊδουράκι του διάσημου Αιγαιοπελαγίτικου νησιού, διετέθησαν 950 εκατόλιτρα ζύθου ενώ στις αρχές του 2015 κυκλοφόρησε η τέταρτη μπύρα της σειράς, η Weiss White Donkey.
.
(14) ΡΕΘΥΜΝΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ Μπύρα Brink’s
Η «Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία» τον Αύγουστο του 2001 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα την πρώτη βιολογική μπύρα. Δέκα χρόνια αργότερα, στα θετικά της έχει (μεταξύ άλλων) ένα βραβείο ποιότητας και ήθους (Καθημερινή, 2008), μια εγκατάσταση που ολοκληρώθηκε μόλις το 2010 και μια συνεχή ανοδική πορεία. Εναντίον της, έχει την ελληνική γραφειοκρατία που της απαγόρευσε να ονομάζεται «Ρεθυμνιακή μπύρα» γιατί «δεν υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο» έτσι, η (Γερμανική) οικογένεια Brink, ιδιοκτήτρια της «Ρεθυμνιακής Ζυθοποιίας», αποφάσισε να λύσει το θέμα βάζοντας το όνομα της επάνω στην ετικέτα της μπύρας που παράγει στο Ρέθυμνο: Brink’s Beer .
Η μπύρα αυτή κυκλοφορεί σε δύο τύπους (Ξανθιά και Μαύρη) και παραμένει (όπως και η «Ρεθυμνιακή μπύρα») προϊόν βιολογικής γεωργίας πιστοποιημένο από την ΔΗΩ. Και οι δυο μπύρες Brink’s είναι αφιλτράριστες και απαστερίωτες με οινοπνευματικό βαθμό 4,8%. Διατηρούνται σε ψυγείο και μπορούν να καταναλωθούν εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία της εμφιάλωσης τους. Το 2014 υπολογίζεται ότι η «Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία» διέθεσε 950 περίπου εκατόλιτρα μπύρας, ίδια περίπου ποσότητα με το 2013.
.
(15) ΚΡΗΤΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ – Μπύρα Χάρμα
Η «Κρητική Ζυθοποιία» (Ι. Λιονάκης & Σια ΟΒΕΕ) ιδρύθηκε το 2007, με έδρα το Ζουνάκι Κυδωνίας Χανίων με Γερμανική τεχνολογία καθώς και την υποστήριξη Γερμανού ζυθοποιού. Πιστοποιημένη κατά ISO 9001:2000 και ISO 22000:20005 για την ασφάλεια τροφίμων και την ποιότητα υπηρεσιών αντίστοιχα, η Χανιώτικη ζυθοποιία παράγει δύο φρέσκιες, αφιλτράριστες και απαστερίωτες μπύρες (χωρίς καμιά επεξεργασία, χωρίς πρόσθετα) τις οποίες προσφέρει μόνο σε ανοξείδωτα βαρέλια 20 λίτρων στην περιοχή των Χανίων με το σήμα Χάρμα. Η διάρκεια ζωής της φρέσκιας μπύρας της «Κρητικής Ζυθοποιίας» δεν ξεπερνά τους 2 μήνες, αλλά διαθέτει υψηλή διατροφική αξία.
Η «Κρητική Ζυθοποιία» διαθέτει ψύκτες χωρητικότητας δυο βαρελιών στους οποίους ψύχεται το σώμα της μπύρας σε θερμοκρασία 0-4 βαθμούς Κελσίου με ενσωματωμένη την κάνουλα και το βρυσάκι σερβιρίσματος, διαστάσεων 60Χ60cm. Αν και η παραγωγική δυνατότητα της μικροζυθοποιίας αυξήθηκε το 2014 σε 900 εκατόλιτρα μπύρας δεν κατάφερε να ικανοποιήσει, για μια ακόμα χρονιά, την αυξανόμενη ζήτηση. Έτσι για το 2015 προγραμματίζεται μια επένδυση με στόχο την κυκλοφορία της μπύρας Χάρμα σε φιάλες 330 γρ. – τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
.
(16) ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΧΙΟΥ – Μπύρα Χίου
Από τις 3 Μαΐου 2012 η Ελληνική μπύρα απέκτησε ένα ακόμα διαμάντι στην εθνική της παραγωγή: Πρόκειται για την φρέσκια (αφιλτράριστη & απαστερίωτη) Μπύρα Χίου, η οποία διατηρείται μόνο σε ψυγείο (4,9% ABV) και παράγεται στο πανέμορφο νησί της Χίου που μοσχοβολάει από την πολύτιμη και μονάκριβη μαστίχα αλλά και τα μεθυστικά αρώματα των εσπεριδοειδών του Κάμπου.
Δημιουργός της, ο Μάνος Ναζλίδης ο οποίος επιστρατεύοντας όλη την αγάπη και το μεράκι του για αυτό που σχεδίασε, έθεσε και τους απαραίτητους, υψηλούς ποιοτικούς στόχους: Κάθε παρτίδα της Μπύρας Χίου είναι μοναδική και παράγεται από εκλεκτές ποικιλίες βύνης και ολόκληρο λυκίσκο. Ζυμώνεται και ωριμάζει για 4 έως 6 εβδομάδες σε περιορισμένης ποσότητας παρτίδες, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών ή άλλων πρόσθετων.
Από τον Δεκέμβριο του 2013 προστέθηκε στην παραγωγή της Μπύρας Χίου η μαύρη μπύρα Χίου (Smoked Robust Porter). Η παραγωγή γίνεται στην μικροζυθοποιία που λειτουργεί στον Κάμπο της Χίου – και τα δύο (μέχρι σήμερα) προϊόντα της Μπύρας Χίου μπορούν να καταναλωθούν μέσα σε τρείς μήνες από την ημερομηνία εμφιάλωσης τους. Το έτος 2014 η πορεία της Μπύρας Χίου ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική αφού διέθεσε 520 περίπου εκατόλιτρα ζύθου (έναντι 350 εκατόλιτρων του προηγούμενου έτους).
Για το 2015 προγραμματίζεται η κυκλοφορία νέων σημάτων της Μπύρας Χίου με χρονικά περιθώρια κατανάλωσης του έξη μήνες.
.
(17) ΕΛΙΞΗ ΑΕ Μπύρα Delphi
H Ντία Παπανικολάου, ο Γιώργος Κωστόπουλος και ο Davide Zingareli, ένας βραβευμένος επαγγελματίας ζυθοποιός από την Ιταλία, είναι οι δημιουργοί της Delphi Beer, μιας νέας μπύρας η οποία κυκλοφόρησε δοκιμαστικά στην Ελληνική αγορά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, μέσα σε μια εντυπωσιακή συσκευασία.
Η Delphi Beer, ανοιχτόχρωµη και λαµπερή, ιδιαίτερα αρωµατική, µε χαρακτηριστική γεύση αλλά και επίγευση, είναι μια μη παστεριωμένη μπύρα που ζυμώνεται με τον παραδοσιακό τρόπο στο μπουκάλι. Τα συστατικά της είναι το νερό, η βύνη κριθαριού, η μαγιά και ο λυκίσκος. Ο οινοπνευματικός βαθμός της είναι 4,5%, σερβίρεται στους 7⁰C και διατίθεται σε μη επιστρεφόμενες φιάλες των 750ml.
Η Delphi Beer κυκλοφόρησε στην Ελληνική αγορά από το νέο, υπερσύγχρονο ζυθοποιείο της ΕΛΙΞΗ Α.Ε. στη Χαλκίδα τον Ιούλιο του 2014 και μέσα σε ελάχιστους μήνες διέθεσε στην αγορά 300 περίπου εκατόλιτρα ζύθου, ποσότητα που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στο 2015.
.
(18) STATUS Μπύρα Status Deluxe
To καλοκαίρι του 2013 κυκλοφόρησε η μπύρα Status μετά από μια δοκιμαστική και πολύχρονη προσπάθεια, δημιουργώντας μια νέα κατηγορία μπύρας: την DELUXE. Δημιουργός της, ο ζυθολόγος Βασίλης Στεργίου ο οποίος αφού σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, αποφάσισε επικεφαλής μιας ομάδας νέων ανθρώπων, με βάση την Θεσσαλονίκη, να δημιουργήσει μια διαφορετική μπύρα: την μπύρα Status. Η μπύρα αυτή παράγεται με δύο είδη βύνης (κριθαριού και σιταριού) και με τη μέθοδο της τριπλής έγχυσης στο ζυθοβραστήριο. Είναι βυθοζυμωτή, αλλά υφίσταται θερμοκρασία κύριας ζύμωσης κάτω των 4°C, όταν οι κλασσικές μπύρες ζυμώνονται στους 7-13°C. Με τις χαμηλές αυτές θερμοκρασίες ζύμωσης, αυξάνεται ο χρόνος διατηρησιμότητας και δημιουργείται σταθερός αφρός κατά το σερβίρισμα. Η μπύρα Status, ξανθιά, απαστερίωτη, φιλτραρισμένη, με 4,9% οινοπνευματικό βαθμό και πολύ ελκυστική, κυκλοφορεί σε μια εξαιρετική συσκευασία φιάλης 330 ml και στοχεύει στην αγορά υψηλών απαιτήσεων (και τιμών) της μαζικής εστίασης και της τουριστικής μας βιομηχανίας.
.
19) Siris MicroBrewery, Μπύρα VOREIA
Ο Γιάννης Μαρμαρέλλης με μια ομάδα τεχνολόγων, κανονικών αλλά και σπιτικών ζυθοποιών, ένα εξοπλισμό με βάση την τελευταία λέξη της σύγχρονης τεχνολογίας, μπόλικο κέφι, μεράκι και αγάπη για την μπύρα, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014 μια φιλόδοξη προσπάθεια από τις Σέρρες, προσφέροντας στην αγορά την μπύρα VOREIA αρχικά σε δύο τύπους: Pilsner και India Pale Ale. Τα Χριστούγεννα του 2014 προστέθηκε και τρίτος τύπος (Stout) ενώ στην ΗORECA 2015 παρουσιάστηκε και η τέταρτη μπύρα της σειράς με κίτρινη ετικέτα (Wit).
Η «Μικροζυθοποιία Σερρών και Βορείου Ελλάδος» («Siris MicroBrewery») στοχεύει στην παραγωγή φρέσκιας, απαστερίωτης μπύρας υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, με διατροφική και γευστική αξία καθώς και την χρήση αποκλειστικά αγνών υλικών. Όλες οι μπύρες της σειράς VOREIA διακρίνονται για τα υπέροχα αρώματα και την ισορροπημένη τους γεύση γεγονός που βοήθησε την σταδιακή εξάπλωση της στην Ελληνική αγορά με ταυτόχρονη έναρξη εξαγωγών σε Γερμανία, Ολλανδία και Ελβετία.
.
.
Εκτός όμως από τις παραπάνω μεγάλες και μικρές ζυθοποιίες που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα, υπάρχει και ένας κατάλογος από πολύ αξιόλογες μικροζυθοποιίες οι οποίες διανύουν ένα μεταβατικό στάδιο κατά την διάρκεια του οποίου διερευνούν δυνατότητες αναβάθμισης ή επανακυκλοφορίας τους στην αγορά:
ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ: Ιδρύθηκε στον Πειραιά το 2005 σαν ΕΠΕ – μετατράπηκε σε ΑΕ το 2009 με το σύνολο των μετοχών να περιέρχονται στον Αλέξη Κουμάντο. Η «Πειραϊκή Μικροζυθοποιία» έχει δημιουργήσει την πρώτη φρέσκια, ελληνική βιολογική μπύρα παραδοσιακής ζυθοποίησης παντρεύοντας αρμονικά την τεχνολογία με την παράδοση στην διαδικασία ζυθοποίησης. Από το φθινόπωρο του 2011 εγκαταστάθηκε σε μια νέα, υπερσύχρονη μονάδα στην ΒΙΠΕ Λαμίας και στα τέλη του 2013 προσέθεσε στο πρόγραμμα της μαύρη μπύρα (Black Ale).
CRAFT ΠΡΟΤΥΠΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ: Η πρώτη Ελληνική μικροζυθοποιϊα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα (ΒΙΠΕ Παιανίας Αττικής) το 1997 από τον Παύλο Εμμανουηλίδη για την παραγωγή μπύρας με την φιλοσοφία και το μεράκι της μικρής παραγωγής. Η σειρά των προϊόντων της περιλαμβάνει τις μπύρες Craft Pilsner (ξανθιά, κλασσική Pilsner), Craft RedAle (κόκκινη μπύρα), Craft Weiss (Σταρόμπυρα), Craft Athens Lager (ξανθιά lager) και Craft Black Lager (Μαύρη lager).
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΕΠΕ: Ιδρύθηκε το 2009 από τους Διονύση Χατζόπουλο και Μαρία Αναστασιάδου με έδρα 10 περίπου χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα, ευτύχησε να δει την μπύρα ΝΕΔΑ (θεότητα των νερών κατά την μυθολογία), να γίνεται πολύ ευπρόσδεκτη από τους καταναλωτές της Μεσσηνίας, αλλά στην συνέχεια διάφορα εσωτερικά προβλήματα την οδήγησαν στην αδράνεια – τουλάχιστον μέχρι σήμερα.
ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ: Λειτούργησε στην Πάτρα μέσα στο τεράστιο Δημοτικό κτιριακό συγκρότημα πολιτισμού (όπου από το 1903 στεγαζόταν τα παλιά σφαγεία της Πάτρας) από το 2004 έως το 2013 κατακτώντας μια θέση μέσα στα 10 καλύτερα μικροζυθοποιεία της Ευρώπης! Το 2012 ο επιχειρηματίας που έστησε την μικροζυθοποιία και ο Δήμος στον οποίο ανήκει ο χώρος, δεν μπόρεσαν να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση με αποτέλεσμα το κόσμημα αυτό της Αχαΐας να μην υπάρχει πλέον.
Όπως προκύπτει από το παραπάνω, συνοπτικό «πανόραμα» της Ελληνικής αγοράς ζύθου για το έτος 2014, η χώρα μας προσφέρει πλέον μια αξιόλογη ποικιλία προϊόντων Ελληνικής μπύρας με πολλές και εξαιρετικές ιδιαιτερότητες που ικανοποιούν κάθε απαίτηση ακόμα και των πιο «ιδιότροπων» καταναλωτών.
Επί πλέον, η παραγωγή των διαφόρων ζυθοποιείων απλώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα, νησιώτικη και ηπειρωτική, σφραγίζοντας μέσα σε κάθε φιάλη μπύρας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διαφορετικών περιοχών της πατρίδας μας.
Εμείς, σαν επαγγελματίες της μαζικής εστίασης και της τεράστιας τουριστικής αγοράς ή σαν απλοί καταναλωτές έχουμε υποχρέωση να επιλέγουμε, να απολαμβάνουμε και να συνιστούμε στα εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών της χώρας μας μπύρες Ελληνικής παραγωγής.
Τούτο, όχι μόνο για την απόλυτη αναγκαιότητα στήριξης της εθνικής παραγωγής και κατά συνέπεια της εθνικής μας οικονομίας (που ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα που φέρουν στην συσκευασία τους την ένδειξη «Ελληνικό προϊόν») αλλά και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι θα βγούμε «ασπροπρόσωποι» και περήφανοι, όποια κι΄ αν είναι η επιλογή μας!
.
.