2014: Το πανόραμα της ελληνικής αγοράς μπύρας – Σελίδα 3 – The Analyst
ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΜΠΟΡΙΟ & ΕΞΑΓΩΓΕΣ

2014: Το πανόραμα της ελληνικής αγοράς μπύρας

(6) VAP ΚΟΥΓΙΟΣ ΑΕ

6. VAP Κουγιός

Η Ροδίτικη βιομηχανία Παντελής Κουγιός ΑΒΕ πλησιάζει μισό αιώνα λειτουργίας  αφού ξεκίνησε την δραστηριότητα της από το 1967. Από το 1980 συνεργάζεται με την Pepsico διανέμοντας τα προϊόντα της στην Ρόδο ενώ μια δεκαετία αργότερα και αφού μεταφέρθηκε σε νέες, σύγχρονες και μεγάλες εγκαταστάσεις στο 9ο χιλιόμετρο Ρόδου – Λίνδου (1991), ξεκίνησε τον προσεκτικό σχεδιασμό για την είσοδο της στον τομέα της παραγωγής.

Το 1998 η Π. Κουγιός ΑΕ άρχισε την εμφιάλωση του φυσικού μεταλλικού νερού «Απολλώνιο» και συνέχισε το 2005 με την σειρά των φυσικών χυμών VAP . Από το 2009 η επιχείρηση μπήκε στην αγορά μπύρας με θεαματικά αποτελέσματα: Πρώτα κυκλοφόρησε την VAP Draft Beer σε μεγάλες συσκευασίες 30 και 50 λίτρων εξυπηρετώντας τις ανάγκες της τεράστιας τουριστικής βιομηχανίας της Ρόδου σε μπύρα που προσφέρεται σε ποτήρι. Τρία χρόνια αργότερα (2012) η VAP Draft Beer κυκλοφόρησε και σε συσκευασίες γυάλινων φιαλών (330 και 500 γραμμαρίων) καθώς και σε κουτί αλουμινίου 330 γραμμαρίων. Η επιτυχία της στην τοπική αγορά της Δωδεκανήσου – και όχι μόνο, θεωρείται εντυπωσιακή αφού το έτος 2013 υπολογίζεται ότι διέθεσε συνολικά 32.000 εκατόλιτρα μπύρας.

Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερη αγάπη του Παντελή Κουγιού στο μπάσκετ, το οποίο υπηρέτησε στα νιάτα του από την θέση του γκαρντ. Σεμνά, αθόρυβα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, βοήθησε την αγαπημένου του ομάδα (Κολοσσός Ρόδου) να βρεθεί στην Α1 κατηγορία του αθλήματος (από το 2005) στην οποία και διαπρέπει. Τέλος, η Παντελής Κουγιός ΑΒΕ αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα όπως προκύπτει από τον πίνακα με οικονομικά στοιχεία της πενταετίας 2008-2012 (τα οικονομικά στοιχεία του 2014 θα γίνουν γνωστά σε μερικούς μήνες) που ακολουθεί:

.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΥΓΙΟΣ ΑΒΕ (ΑΡΜΑΕ 12220/80/Β/86/183)

ΕΤΟΣ Κύκλος Εργασιών  Μικτά κέρδη  Καθαρά κέρδη προ φόρων   Σύνολο υποχρεώσεων
2009 10.814.728 3.651.255 735.898 6.506.871
2010 11.640.864 3.697.050 602.482 7.560.861
2011 11.623.569 3.912.905 702.795 7.276.069
2012 12.159.035 3.920.692 789.395 6.983.452
2013 12.875.138 4.396.963 957.449 7.394.043

Πίνακας: Λεωνίδας Κουμάκης

 .

(7) Εμμ.Παπαδημητρίου Α.Ε / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΡΟΔΟΥ A.E.

7. Παπαδημητρίου και Ζυθοποιία Ρόδου.

Η «Ε. Παπαδημητρίου ΑΕ»  δημιουργήθηκε από τον Μανώλη Παπαδημητρίου την δεκαετία του 1980. Ανήσυχος, δημιουργικός και πρωτοπόρος, στόχευσε από νωρίς στην μαζική τουριστική βιομηχανία των Δωδεκανήσων με νέες συσκευασίες (όπως π.χ. το bag in box που σήμερα χρησιμοποιείται ευρύτατα στο κρασί) και απαραίτητα προϊόντα για την τουριστική βιομηχανία όπως είναι τα αναψυκτικά και ο ζύθος. Ειδικά στον ζύθο, η «Ε. Παπαδημητρίου ΑΕ»  υπήρξε η πρώτη Ελληνική επιχείρηση που δημιούργησε μικροζυθοποιϊα σε Ελληνικό νησί – σήμερα μπύρα παράγεται, εκτός από την Ρόδο και σε Κέρκυρα, Σαντορίνη, Κρήτη, Τήνο και Χίο!

Η σύγχρονη μονάδα της «Ε. Παπαδημητρίου ΑΕ»  δημιουργήθηκε στην Κρεμαστή της Ρόδου το 2003 και είναι πιστοποιημένη από την TUV Austria για ένα πλήρες σύστημα διαχείρισης ποιότητας, TUV Austria HACCP για την παρασκευή και την συσκευασία χυμών, αναψυκτικών και μπύρας καθώς και από την Rabek Enginering για Πιστοποιητικό ποιότητας.

Στην μονάδα αυτή  η «Ε. Παπαδημητρίου ΑΕ – Ελληνική Ζυθοποιία Ρόδου»   παράγει την σειρά των αναψυκτικών Δροσιά (Πορτοκαλάδα, Λεμονάδα, Cola, Cola Diet, Tonic), αναψυκτικά post-mix (η πρώτη εταιρία που εφάρμοσε στην Ελλάδα το post-mix με πιστολάκι), Βαρελίσια Μπύρα, την μπύρα   Magnus Magister (Premium Lager), από το 2012 τις μπύρες Magnus  Weiss  και Magnus Premium και από το 2014 την μπύρα των ιπποτών της Ρόδου (Knights Beer of Rodos). Το δίκτυο διανομής της εταιρίας καλύπτει τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος ενώ αναπτύσσονται εξαγωγές σε Αίγυπτο, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

Στο δίκτυο διανομής της εταιρίας το οποίο καλύπτει όχι μόνο την Ρόδο ή τα Δωδεκάνησα, αλλά και  άλλες περιοχές της Ελλάδος, περιλαμβάνονται επίσης καφές και κρασί.

Εκτιμάται ότι η «Ε. Παπαδημητρίου ΑΕ – Ελληνική Ζυθοποιία Ρόδου»   το 2014 διέθεσε ανάλογη ποσότητα με εκείνη του 2013 (20.000 εκατόλιτρα περίπου), ενώ σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων ετών πραγματοποιεί συνολικό κύκλο εργασιών μεταξύ 5,5 και 8 εκατομμυρίων Ευρώ.

 .

(8) ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΕΠΕ – Corfu Beer

8. Κερκυραϊκή Ζυθοποιία.

Ένα παράδειγμα επιτυχημένης «περιφερειακής» μπύρας είναι και η περίπτωση της Corfu Beer Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία») που ιδρύθηκε το 2007 από τον  Σπύρο Καλούδη  με μια επένδυση ύψους 1,2 εκ. Ευρώ.  Στον Αρίλλα, ένα μικρό χωριό στα βόρεια της Κέρκυρας, μέσα σε ένα πανέμορφο, καταπράσινο τοπίο δημιουργήθηκε ένα μικρό αλλά σύγχρονο μικροζυθοποιείο με πολύ μεγάλο κέφι αλλά και αγάπη για το αντικείμενο. Εκεί, έγινε το ξεκίνημα της Corfu Beer με δύο αφροζυμωτές μπύρες (Real Ale Special και Real Ale Bitter) και ακολούθησε η σειρά Ionian με την Royal Ionian καθώς και η Ionian Epos, μια μπύρα διπλής ζύμωσης, με περιεκτικότητα 7,5% αλκοόλ που περιέχει βιολογικά πιστοποιημένο μέλι ανθέων της Κέρκυρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μπίρα «Koroibos Ale» (από τον Δρομέα Κόροιβο, που διακρίθηκε το 776 π.Χ. στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες)  της «Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας» διακρίθηκε σε ευρύτατο τεστ γευσιγνωσίας, που διοργάνωσε η βρετανική αλυσίδα pubs Wetherspoon (με εκατοντάδες σημεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο) και αποτέλεσε την επίσημη μπίρα στα σημεία πώλησης του δικτύου της για το διάστημα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Η «Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία» το έτος 2014 προέβη σε σημαντική αύξηση της παραγωγικής της δυνατότητας με αποτέλεσμα να αυξήσει και την ποσότητα που διέθεσε στην αγορά κατά 50% σε σχέση με το 2013 (7.500 περίπου εκατόλιτρα ζύθου). Το 2015 ήδη προγραμματίζεται η κυκλοφορία νέων σημάτων μπύρας για την ικανοποίηση της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης που επεκτείνεται πλέον πέρα από τα όρια του πανέμορφου νησιού.

Σύμφωνα με τον τελευταίο διαθέσιμο ισολογισμό της «Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας» το έτος 2013 πραγματοποιήθηκε κύκλος εργασιών 724.546 Ευρώ, με καθαρά προ φόρων κέρδη 88.223 Ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 514.418 Ευρώ.

 .

(9) ΖΥΘΟΠΟΙΑ ΖΕΟΣ ΑΕ

9. Ζεος.

Η Ζυθοποιία Ζέος η οποία από το 1999 βρίσκεται στο Άργος αποτελεί δημιούργημα των Κρις Παπαδήμας (ομογενής από τον Καναδά), Ντέιβιντ Γουντ (η «ψυχή» της μικροζυθοποιϊας) και Μπάρι Μιούρεϊ. Η ζυθοποιία στην αρχή πρόσφερε στην τοπική αγορά φρέσκια απαστερίωτη μπύρα, με σύντομη ημερομηνία λήξης αλλά εξαιρετική γεύση – κάτι που συνεχίζει μέχρι σήμερα με ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία.

Η σταδιακή αύξηση της ζήτησης οδήγησε την μπύρα Ζέος σε φιάλες, ήδη από το έτος 2001. Από τον Απρίλιο του 2011 άρχισαν και περιορισμένες εξαγωγές σε Καναδά και ΗΠΑ. Σήμερα η Ζυθοποιία Ζέος  παράγει τις μπύρες ΖΕΟΣ Pilsner (χωρίς παστερίωση),  ΖΕΟΣ Black Mak Schwarzbier  (σταρένια με μαγιά) και  ΖΕΟΣ Blue Mak (Μακεδονική Συνταγή).

Το 2014 η Ζυθοποιία Ζέος  διατήρησε την μεγάλη αύξηση που είχε σημειώσει το 2013 (2.700 περίπου εκατόλιτρα ζύθου).

 .

(10) SEPTEM ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ

10. Septem.

Η πρότυπη μικροζυθοποιία Septem με έδρα το Αυλωνάρι Ευβοίας (Δήμος Κύμης Αλιβερίου) ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2009 από δύο καταξιωμένους επαγγελματίες: τα αδέλφια Σοφοκλή και  Γιώργο  Παναγιώτου, χημικό – οινολόγο και οικονομολόγο αντίστοιχα. Η Μικροζυθοποιία Septem (δηλαδή ο αριθμός επτά που στα λατινικά συμβολίζει τον αριθμό της δημιουργίας) παράγει φρέσκια, μη παστεριωμένη μπύρα η οποία κυκλοφορεί όλο τον χρόνο σε πέντε (μέχρι και το 2013) τύπους  που αντιστοιχούν στις διάφορες μέρες της εβδομάδος: Septem Μonday’s – PilsnerSeptem Friday’s – Pale Ale, Septem Thursday’s Red Ale , Septem Saturdays Porter,  Septem Sunday’s – Honey Golden Ale (με χρήση μελιού ανθέων που αφθονεί στην καταπράσινη Εύβοια).

Η Μικροζυθοποιία Septem  επί πλέον των σταθερών αυτών προϊόντων κυκλοφορεί στην αγορά, σε περιορισμένες ποσότητες και άλλα προϊόντα τα οποία υπάρχουν για λίγους μόνο μήνες στην αγορά, όπως π.χ. τον Μάρτιο 2013 κυκλοφόρησε η Septem ACE Imperial IPA, (απέσπασε την υψηλότερη βαθμολογία που έχει αποσπάσει ελληνική μπύρα στο δικτυακό τόπο www.ratebeer.com  – 96/100), ενώ μέχρι τον Μάιο του 2014 κυκλοφόρησε η μπύρα Septem CITRA IPA, από την σειρά  HOBBY HOPPY SERIES της Μικροζυθοποιίας. Το έτος 2014 η Septem κυκλοφόρησε στην αγορά μια φρέσκια μπύρα (Pale Ale) με λυκίσκο που καλλιεργήθηκε στην Εύβοια.

Το 2014 στα δέκα τρία διεθνή βραβεία που κατέκτησαν οι μπύρες της μικροζυθοποιίας Septem μέχρι και το 2013 (Τρόπαιο & Χρυσό μετάλλιο το 2010, Χάλκινο το 2011, Δύο Χρυσά και από ένα Αργυρό και Χάλκινο το 2012, ενώ το 2013 συγκεντρώθηκαν 7 διακρίσεις -Τρόπαιο, 2 Χρυσά, 2 Αργυρά, 2 Χάλκινα-, βραβείο του περιοδικού «Γαστρονόμος» το οποίο απονέμεται σε ανθρώπους που παράγουν, μεταποιούν και διακινούν, με αγάπη και γνώσεις επώνυμα, ποιοτικά προϊόντα) προστέθηκαν άλλα πέντε: 4 χάλκινα (International Beer Challenge) και 1 για την συσκευασία (SIBA design competition).

Η Μικροζυθοποιία Septem εκτιμάται ότι το 2014 διέθεσε 2.500 περίπου εκατόλιτρα, ενώ οι εξαγωγές της την ίδια χρονιά διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2013.

 .

(11) FIRST LOMAX ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ Μπύρα Volkan

 12. Volkan.

Ο Πέτρος Νομικός, γόνος της τέταρτης γενιάς της οικογένειας Νομικού ο οποίος το 2012 δημιούργησε το Greece Free Dept, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό με αποκλειστικό σκοπό να συνεισφέρει στην προσπάθεια μείωσης του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους μέσω δωρεών, παρουσίασε την μπύρα Volkan με στόχο την αξιοποίηση προϊόντων της Ελληνικής γης (κίτρο της Νάξου, μέλι της Σαντορίνης), την υποκατάσταση εισαγωγών πανάκριβης μπύρας που κατακλύζει την Ελληνική αγορά, την υποστήριξη εξαγωγών Ελληνικής Premium μπύρας που θα σφράγιζε μέσα της την μοναδική ομορφιά των Κυκλάδων και την σπάνια ποιότητα των προϊόντων τους. Ο στόχος αυτός συνδυάστηκε με την επιλογή βασάλτη, ενός υλικού πλούσιου σε φυσικά μέταλλα που δημιουργήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, για την κατασκευή ενός ειδικού φίλτρου νερού (Lava Rock Filter) αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή της μπύρας Volkan, μέσα από το οποίο φιλτράρεται κάθε φυσικό νερό, ώστε να είναι δυνατή η παραγωγή της μπύρας Volkan σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος μια και η ποσότητα & η ποιότητα του νερού του πανέμορφου νησιού της Σαντορίνης δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το φιλόδοξο σχέδιο της μπύρας Volkan.

Η μπύρα Volkan εντάχτηκε στο κίνημα  Greece Free Dept (το 50% των κερδών δωρίζεται για την μείωση του Ελληνικού χρέους) ενώ επιστρατεύτηκε  ο διάσημος Έλληνας ζωγράφος Αλέκος Φασιανός ο οποίος προσφέρει δωρεάν πολλά μικρά έργα τέχνης με την μορφή μικρών ματιών στα καπάκια της μπύρας Volkan. Η μπύρα κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2012 σε δύο τύπους:

Volkan Blonde (Pilsener, 5% alc., 0.33lt, με «υλικά» καθαρό νερό, βύνη από κριθάρι, βύνη από σιτάρι, λυκίσκο, μαγιά, αρωματικό χαρμάνι από μέλι Σαντορίνης και κίτρο Νάξου) και Volkan Black, Wheat Lager (5% alc., 0.33lt, μια μαύρη σταρένια μπύρα με «υλικά» καθαρό νερό, βύνη από σιτάρι σε μεγάλο ποσοστό, βύνη από κριθάρι, λυκίσκο, μαγιά και φυσικά το αρωματικό χαρμάνι από μέλι Σαντορίνης και κίτρο Νάξου).

Η νέα μπύρα, με όλη την συναρπαστική ιστορία που την συνοδεύει, έγινε αμέσως δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό παρά την «τσουχτερή» τιμή της (στα επίπεδα των 2,5 Ευρώ / φιάλη) και βραβεύτηκε το 2013, στον διαγωνισμό International Beer Awards 2013, ανάμεσα σε μεγαθήρια της παγκόσμιας βιομηχανίας ζύθου, με τον τίτλο του New product innovation of the year. Το 2014 κυκλοφόρησε η Volkan Grey (βύνη κριθαριού και σιταριού, λυκίσκος, μαγιά, κίτρο Νάξου, μέλι Σαντορίνης, απόσταγμα περγαμόντο) με 5% αλκοόλ σε φιάλες 330 γρ.

Η   επιτυχία της προσπάθειας θεωρείται  μοναδική αφού ήδη η παραγωγή της δεν μπορεί να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση – μέσα σε λίγο χρόνο κατάφερε να τοποθετηθεί σε 17 χώρες του κόσμου, από την Αυστραλία μέχρι τον Καναδά!

Η μπύρα Volkan υπολογίζεται ότι μέσα στο 2014 διέθεσε 2.000 Εκατόλιτρα ζύθου, ενώ για το 2015 προγραμματίζεται η μεγαλύτερη δυνατή αύξηση της παραγωγής της ώστε να ικανοποιηθεί η διαρκώς διευρυνόμενη ζήτηση.

 .

Συνεχίστε στη 4η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.